2. Забруднене мастило, коли тверді сторонні частинки деформують поверхню однієї деталі і ріжуть матеріал іншій.

3. Наявність в робочому середовищі твердих частинок, які пересуваються між поверхнями обох деталей і ріжуть їх.

Втомне руйнування відбувається під дією змінних або знакозмінних зусиль при напрузі нижче межі міцності. Втомне руйнування наступає без ознак деформації, але йому передує поява розвинених дрібних тріщин.

Корозійне зношування відбувається в результаті руйнування поверхні деталей під дією (хімічним або електрохімічним) навколишнього середовища.

Хімічні сполуки навколишнього середовища, вступаючи в хімічну реакцію з металом деталі, знижує його механічні властивості. Корозія починається з поверхні і поступово розповсюджується в глиб металевих деталей.

Деталі бурового устаткування піддаються корозії також від дії бурового розчину і солоної води пласта.

В результаті корозії металеві деталі не тільки втрачають свій зовнішній вигляд, але і втрачають механічні властивості і розміри, що призводить до зниження їх працездатності. Як захист від корозії використовують фарбування, покриття спеціальними мастилами, покриття корозійностійким металевим шаром (цинкування, лудіння, металізація і т.д.).

Всі види зносу залежно від їх інтенсивності підрозділяються на дві основні групи - природні і аварійні (передчасні).

Природне зношування - це поволі наростаючий процес в результаті дії сил тертя, втомного руйнування, корозії і інших чинників за нормальних умов експлуатації машин.

Своєчасна компенсація природного зносу (своєчасна заміна зношених деталей або вузлів справними) сприяє підвищенню довговічності і надійності машин, знижує експлуатаційні витрати матеріалів і запасних частин, скорочує простої устаткування в ремонті, а отже, технічно необхідна і економічно доцільна.

Аварійний знос є результатом порушення нормальних умов роботи машини і невиконання правил технічного відходу і ремонту.

Порушення нормальних умов роботи машини може бути викликане наступним.

1. Недотриманням режиму роботи машини відповідно до її технічної характеристики (перевищення параметрів).

Наприклад, робота бурового насоса при тиску, що перевищує допустиме для встановлених циліндрових втулок.

2. Критичною величиною зносу основних деталей і вузлів машини, некомпенсованих своєчасним проведенням відповідного ремонту.

3. Неякісним монтажем машини, який викликає передчасний інтенсивний знос окремих деталей і вузлів машини.

Аварійний знос наростає дуже швидко і приводить до руйнування деталей, вузлів і машини в цілому. Тому необхідно підтримувати експлуатовані машини в такому стані, шоб вони не піддавалися аварійному зносу.

Чинники, що впливають на знос бурового устаткування

На процес зношування деталей бурового устаткування впливають умови експлуатації, якість матеріалу, з якого виготовлена деталь, якість поверхонь тертя після механічної обробки, вид тертя, характер і рід мастила, швидкість відносного переміщення поверхонь, що труться, питомий тиск на них і ін.

Бурове устаткування працює в складних експлуатаційних умовах, випробовує значні змінні навантаження і піддається дії абразивного і корозійного зносу. Тому при виборі матеріалу деталей необхідно враховувати ці чинники.

Зношування сталевих деталей залежить від змісту вуглецю, легуючих елементів і твердості. Із збільшенням твердості і змісту вуглецю зростає зносостійкість сталі. Для деталей, схильних до абразивного зносу, вибирають сталь з підвищеним вмістом вуглецю, а для підвищення твердості проводять термічні обробки - цементацію, гартування та ін. Введення легуючих елементів (хрому, молібдену, нікелю і ін) підвищує зносостійкість сталі.

Для деталей, що працюють при ударних навантаженнях, окрім твердості необхідна в'язкість. Деталі, виготовлені із сталей з малим змістом вуглецю, піддані поверхневій термообробці, мають високу поверхневу твердість (і зносостійкість) і в'язку серцевину, сприяючу опору ударним навантаженням.

Втулки і вкладиші, що працюють в умовах тертя, виготовляють з чавуну і кольорових сплавів (бронза, бабіт і ін), які володіють антифрикційними властивостями, зносостійкістю, пластичністю і опірністю корозії.

Чистота поверхонь деталі після механічної обробки впливає на зносостійкість і опірність корозії. Із збільшенням чистоти поверхні підвищується зносостійкість і опірність деталі корозії. Чим вище чистота обробки, тим менше можуть бути початкові зазори сполучень, що сприяє збільшенню довговічності машини.

На зношування впливає вид тертя (кочення або ковзання). В процесі роботи підшипника кочення метал випробовує великий питомий тиск, який міняється від нуля до максимуму, і піддається стисненню і розтягуванню. В результаті змінних навантажень в обоймах підшипника з'являються втомні руйнування (дрібні тріщини).

Деталі, виготовлені із сталей з малим змістом вуглецю, піддані поверхневій термообробці, мають високу поверхневу твердість (зносостійкість) і в'язку серцевину, сприяючу опору ударним навантаженням. Ступінь зношування залежить від відносної швидкості переміщення поверхонь, що труться, і питомого тиску. Чим більше швидкість і питомий тиск поверхонь, тим вище швидкість зношування деталей.

Важливими чинниками, що впливають на знос деталей машин, є характер і рід мастила. Розділення поверхонь, що труться, за допомогою мастила сприяє значному зниженню їх зносу. На швидкість зносу поверхонь, що труться, впливають физико-хімічні властивості мастила, спосіб підведення мастила до поверхонь, що труться, режим мастила і так далі.


Информация о работе «Ремонт бурових лебідок»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 27538
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
341385
4
10

... риски; - способи управління ризиком; - оцінка вартості і економії при прийнятті певних способів управління ризиком; - рекомендації по ухваленню рішень. Отже класифікаційні суспільства грають важливу роль в забезпеченні безпеки судноплавства проводячи найважливішу роботу по систематизації і аналізу аварійності з метою впровадження на практиці сучасних рішень, отриманих на основі цих досліджень. ...

Скачать
19447
0
2

... плані велике значення мають вивчення і поширення досвіду механізованої видобутку руди на вітчизняних і зарубіжних підприємствах. Опис системи розробки системи поверхово-примусового обвалення Застосовується система поверхово-примусового обвалення на горизонтальні компенсаційні камери. Обвал проводяться відразу на всю висоту поверху. Підготовка основного горизонту польова, ортов тупикова. Для ...

Скачать
47406
0
6

... колону над замком. Зовнішній діаметр протектора перевищує діаметр замку. Центратор є опорно-центруючий елемент, який створює проміжну опору бурильної колони об стінки свердловини для зменшення прогинання КНБК. Центратор включають в конструкцію низу, що обважнює, і між секціями забійного двигуна. Місце установки центратора визначають розрахунковим шляхом або по заздалегідь розрахованих таблицях. ...

Скачать
122277
25
1

... ів залежить від правильності їх формування і застосування, що вимагає постійного детального аналізу стану і ефективності використання основних фондів в умовах конкретного підприємства.                                   3.1     Аналізу стану основних фондів Стан основних фондів є найважливішим елементом, який характеризує загальний стан матеріально-технічної бази підприємства і значною мірою ...

0 комментариев


Наверх