2.2 Галузева спеціалізація іміджмейкера

В.Шепель виділяє такі видові спеціалізації:

·  Іміджмейкер ділової сфери (бізнес, менеджмент, маркетинг);

·  іміджмейкер сімейний;

·  іміджмейкер у медичній сфері;

·  іміджмейкер в освітній сфері;

·  іміджмейкер у дошкільній установі;

·  іміджмейкер у військовій сфері;

·  іміджмейкер у засобах масової інформації;

·  іміджмейкер у політичній діяльності;

·  іміджмейкер у театрі й кіно;

·  іміджмейкер у шоу-бізнесі;

·  іміджмейкер у дипломатичній діяльності;

·  іміджмейкер у торгівлі й сервісі;

·  іміджмейкер у спортивній сфері;

·  іміджмейкер працівників установ культури й мистецтва;

·  іміджмейкер держслужби;

·  іміджмейкер правосилових органів[16].

Робота над іміджем потрібна абсолютно у всіх сферах життєдіяльності людини, тому спеціалізації іміджмейкерів підрозділяються: на персональну, коли фахівець працює індивідуально із клієнтом, враховуючи особливості характеру, його мети й завдання, типаж, особливості фігури, кольоротип, професійну діяльність і т.д. Потім корпоративну, коли іміджмейкер може займатися не тільки зовнішнім виглядом персоналу й розробкою дресс-коду, а так само в цілому іміджем фірми. І, нарешті, політична, де іміджмейкер крім розробки зовнішнього вигляду відповідає за розробку сценаріїв виступів і веде рекламну кампанію[8].

На сьогоднішній день фахівці в галузі формування іміджу діляться на три категорії.

Іміджмейкер-Стиліст працює в основному із зовнішнім образом клієнта, формує його гардероб, за допомогою якого коректує його фігуру й допомагає виглядати яскравіше. Він підбирає «правильний» макіяж і зачіску, супроводжує клієнта при поході по магазинах.

Іміджмейкер-Психолог звернений у першу чергу до внутрішнього світу людини. Він виводить клієнта на новий рівень, допомагає позбутися комплексів, призиваючи його подивитися на себе як на людину унікальну, талановиту й упевнену у своїх силах.

Імідж-Тренер (коуч стосунків) не звертається до минулого клієнта й не з'ясовує причин його поведінки. У цьому людина повинна розібратися самостійно. Імідж-Тренер допомагає просуватися вперед, ставити перед собою й домагатися особистих і професійних цілей, які згодом забезпечать людині таке життя, про яке вона мріє. Даний фахівець сприяє розвитку внутрішньої сили клієнта, його особистого потенціалу[18].

 


2.3 Професійна місія іміджмейкера в сучасному світі

Іміджмейкер - це особлива професія. Мистецтво іміджмейкера полягає у створенні індивідуального образу, створеного на основі особистої унікальності людини з урахуванням вимог значущою для неї соціального середовища. Причому мова йде не тільки про візуальний образ, а, перш за все, про особистісні прояви, особливий стиль поведінки та взаємовідносин з людьми, а так само про розкриття її особистісно-ділового потенціалу. Місія іміджмейкера - допомогти своїм клієнтам досконало володіти мистецтвом «подобатися людям»[8].

Майже загальноприйнято, що «іміджмейкер дає людям не справжній образ світу, а його імідж, що усуває всі темні сторони». Чи це так? Зрозуміло, існують різні іміджмейкери, у тому числі й такі, одна згадка про послуги яких здатна зіпсувати будь-який імідж[15].

Психологія іміджу не вчить ні хитрощів, ні обману. Всього цього і так занадто багато у світі. Місія іміджмейкера в іншому - навчитися представляти людям різні об'єкти «такими, якими вони є насправді». Само по собі це надзвичайно важко. Труднощі самовираження гостро відчув і яскраво висловив поет: «Як серцю висловити себе? Іншому як зрозуміти тебе? ... Думка сказана є брехня ». У тому числі і щирість може не прийматися з довірою. «Добрими справами можна накликати на себе ненависть так само, як і поганими».

В іміджовій практиці прагнуть показати, чим буде корисний товар людям з відповідними потребами чи проблемами, інтереси яких верств населення висловлює даний політик, в чому роль даного менеджера для організації та її персоналу.

Медичне правило «не нашкодь!» цілком можна застосувати і в практичній психології іміджу. Кожному хочеться, щоб люди думали про нього добре. Для цього є два шляхи: намагатися «бути хорошим» і не пускати на самоплив процес формування думки про себе. Звичайно ж, у різних соціальних ситуаціях людина хоче справляти різні враження. Не можна навіть беззастережно сказати, що в більшості випадків люди прагнуть справити сприятливе враження на інших. Вони хочуть сподобатися одним, віддалити себе від інших, залякати третіх, підпорядкувати собі четвертих, комусь ввійти (втертися) в довіру. У всіх цих епізодах в механізм створення іміджу включаються різні сторони особистості і приймаються до уваги властивості інших людей - потенційних суб'єктів іміджу.

Таким чином, імідж - це символ, за яким стоїть складна і незвична проблема людських відносин в економіці, політиці та повсякденному житті. Теоретичне і практичне вирішення цієї проблеми істотно підвищило б рівень ділової, політичної та побутової моральності.

Навіть самий вдалий образ провалюється, якщо він статичний. Мало привернути увагу до персони, необхідно її втримати, що значно складніше. Тому необхідно постійно працювати над драматургією образу, розвивати його, розкривати нові риси[14].

Імідж розвивається за принципом "мильної опери": з персонажем постійно має щось відбуватися. Для підтримки динаміки образу необхідно створювати цікаві події. За порадою політтехнологів, В. Путін літає на винищувачі, а В. Ющенко сходить на Говерлу і купається в ополонці.

Події, що виникають в житті публічних особистостей стихійно, також вимагають відповідного освітлення. Хоча дівчина у блакитній сукні зіграла негативну роль у біографії Клінтона, а дівчина в рожевій кофтинці доставила неприємності Філіпу Кіркорову, але обидві події привернули додаткову увагу мільйонів людей.



Информация о работе «Проблема розуміння специфіки професійної діяльності іміджмейкера»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 45095
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
188937
9
0

... ів. І, по-третє, сильний імідж залучає споживачів і партнерів, прискорює продаж і збільшує їх обсяг, тобто полегшує доступ фірми до ресурсів різного роду: фінансовим, інформаційним, людським і т.д. РОЗДІЛ 2. ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ КОМЕРЦІЙНОЇ УСТАНОВИ   2.1 Різниця між ПР і рекламою. Правильно побудована реклама – запорука успіху Єдиної думки про положення реклами і ПР не існує. Оскі ...

Скачать
51285
1
0

... є основним засобом соціального контролю, як, наприклад, у Сполучених Штатах, розробка і вдосконалення методів маніпулювання цінуються набагато більше, ніж решта видів інтелектуальної діяльності». Можна сказати, що в справі маніпуляції фахівці США досягли досконалості. Відомий американський учений Ноам Хомський у книзі «Необхідні ілюзії: контроль над свідомістю у демократичних суспільствах» пише: ...

Скачать
83092
0
0

... втілення, композиційний лад, надати своєму майбутньому матеріалу форми, яка буде не лише змістовною, а й цікавою для аудиторії. Стосовно постаті телевізійного ведучого і його роолі в реалізації авторського задуму з’ясувалося наступне. Ведучий – це творча людина, яка надзвичайно обізнана і постійно збагачує свої знання; це професіонал, який досконало володіє голосом, манерою поведінки, роботою ...

Скачать
36146
0
4

... усунення. Загрози, що потрапили на інші поля, не повинні випадати з поля зору керівництва організації, тому слід здійснювати уважне відстеження їх розвитку, хоча при цьому не ставиться завдання їх першочергового усунення. 3. Мета і завдання підприємства у відношенні інноваційної продукції Інновації є основою духу підприємництва і визначальним чинником підприємницького доходу. Практично всі ...

0 комментариев


Наверх