2. Страхова вартість базується на вартості або відтворення об’єкта оцінки в цілому чи окремих його елем-в схильних до зруйнування.

Вартість в обміні – це ціна яка переважає на вільному , відкритому конкурентному ринку. Воно визначається на основі рівності між реальними економічними фактами , тому ї наз. Об’єктивною вартістю.

Ринкова вартість – це найвища грошова сума за яку передається майно в результаті комерційної угоди між добровільними покупцем та продавцем на дійсну дату оцінки.

Ліквідаційна вартість – це грошова сума . що реально може бути отримана від продажу власності , що оцінюється в термін дуже короткий для проведення адекватного маркетингу.

Заставна вартість – це оцінка по ринковій вартості майна як засобу збільш гарантії забезпечення зобов’язань при виконання умов договору та ліквідації можливих від цього несприятливих майнових наслідків.

Орендна вартість – розрахункова величина вартості об’єкта оцінки що вик-ся для визначення нормативу орендної плати.

Вартість в користуванні - це міра цінності власності окремого користувача о є складовою частиною діючого під-ва без урахування найбільш ефективного і використання величини грошового еквіваленту від можливого продажу.

Інвестиційна вартість – об’єкта нерухомості визначають в конкретних умовах з урахуванням мети те результативності інвестування.

Балансова вартість – це вартість майна що зазначена в балансі.

Податкова вартість – це вартість о розраховується з врахуванням нормативів нац податкового законодавства.

Вартість заміщення – це сукупність витрат в поточних ринкових цінах на створення нового функціонального аналога який має еквівалентну з оцінюваним об’єктом користь.

Вартість відтворення – це сукупність витрат на створення точно таких же нових , точної опії об’єкта оцінки.

Залишкова вартість

Утилізаційна вартість

Принципи вартісної оцінки ПП

Основні етапи оцінки

Принципи . що баз-ся на уявленнях користувача .

А. корисність

Б. заміщення

В. очікування

А. П-п корисності : базується на тому що будь-яке під-во має вартість , якщо воно корисне потенційному власнику для реалізації певної економ-го функц-ня протягом даного періоду часу.

Б. П-п заміщення : передбачає що максимальна ринкова вартість під-ва визначається найменшою вартістю іншого під-ва з еквівалентною користю.

В. П-п очікування: грунтується на тому , що вартість під-ва . що оцінюється визначається розміром чистого доходу , що очікується покупцем від володіння ним з урахуванням можливого чистого доходу від перепродажу.

Принципи , що пов’язані з землею . будинками , спорудами

А. принцип залишкової продуктивності

Б. принцип вкладу

В. принцип віддачі

Г. принцип збалансованості

Д. Оптимального розміру

Е. Принцип розподілу і поєднання майнових прав

А. П-п залишкової продуктивності : згідно з екон теорією земля має вартість або деяку цінність тільки тоді , коли є залишок чистого доходу після компенсації усіх інших факторів вир-ва.

Б. П-п вкладення : вкладення капіталу у будь- яку складову ПП ефективні лише тоді , коли вони збіл його ринкову вартість . величина вкладу визначається як різниця між зміненею вартістю і витратами які визвали цю зміну.

В. П-п віддачі : по мірі збільшення ресурсів до основних складових ПП , чистий прибуток має тенденцію до зростання , але до певної межі. Після того як темпи дохідності починають уповільнюватися , то приріст результативності не стає меншим за приріст витрат на додат ресурси.

Г. П-п збалансованості ( пропорційності ) : у відповідності з ним всі елементи ПП повинні мати збалансовану : внутрішню і загальну структуру. Постійна підтримка необ-ї пропорційності між розвитком складових ПП забезпечує мах прибутковість під-ва та найбільшу його вартість

Д. Оптимального розміру : вимоги даного принципу відносяться до кожного фактора виробництва які разом дають можливість створити економічно обгрунтований розмір та отримати від нього мах прибуток у відповідності ринковою коньюктурою у даному районі .

Е. П-п розподілу майн прав : розподіл та види прав власності

за ознакою поділу

-  фізичний поділ

-  строкове володіння

-  права користувача

-  майнові права

-  права кредитору вступати у володіння

за видами прав

-  права на користування поверхневою ділянкою землі та надрами

-  різні види оренди , договірне володіння , майбутні майнові права

-  обмежене право на користування майном , ліцензії

-  сумісна оренда , партнерство , корпорація , контракт з погодженими умовами продажу

-  закладні , застави , участь у капіталі

Сутність принципу економічного поділу полягає в тому , що майнові права слід поділяти так , щоб збільшує загальну вартість об’єкту власності .

Принципи , що пов’язані з ринковим середовищем

А. залежності

Б. відповідність

В. попит і пропозиція

Г. конкуренція

Д. Змінювання

А. залежності : вартість формується під впливом множини факторів серед яких особливу роль відіграє його місцезнаходження

Б. відповідність: За інших однакових умов ПП яке найвищою мірою відповідає містобудівним екологічним , ринковим та іншим стандартним нормам і загальноприйнятим тенденціям користування має найбільша вартість

В. попит і пропозиція : ПП буде формуватися під впливом попиту та пропозиції на ринку.

Г. конкуренція : ціни на об’єкти оцінювання складаються під впливом постійного суперництва між суб’єктами ринку . що прагнуть отримати мах прибуток . Це вирівнює дохідність інвестицій на різних сегментах.

Д. Змінювання 6 при оцінці вартості ПП та його складових процес урахування можливих змін в їх функціонуванні в наслідок трансформації екон , соц умов , а також впливу регіональних і локальних факторів

Принципи найкращого і найбільш ефективного використання – це синтезуючий принцип оцінки вартості ПП. Він інтегрує загальний вплив всіх раніше названих принципів і означає , що із можливих варіантів використання ПП вибирається той при якому найповніше реалізуються функціональні можливості складових ПП і забезпечується максимальний дохід.


Тема 5. Методичні підходи до оцінки потенціалу підприємств
Информация о работе «Методи оцінки потенціалу підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 47000
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42212
3
5

... 3. Керівні працівники фірми стали надавати професійні консультації по дизайну розташування відповідних комплектів меблів (участь в плануванні дизайну інтер"єрів) 3. Оцінка потенціалу підприємства графоаналітичним методом "Квадрат потенціалу"   Графоаналітичний метод – це комплексний метод оцінки потенціалу підприємства. Він враховує 4 структурних елементи потенціалу: виробництво, маркетинг ...

Скачать
186897
19
33

... іал, що для підприємства, яке включає в себе науководослідні інститути, є резервом для подальшого нарощування інтегрального потенціалу підприємства.   РОЗДІЛ 3 ОБГРУНТУВАННЯ СТРАТЕГІЇ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА “УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ”   3.1 Інноваційний потенціал підприємства як основа його розвитку   Комплексною характеристикою спроможності підприємства до ...

Скачать
71905
13
6

... у тому числі введення плати за виробничі фонди, перегляд оптових цін, застосування нового показника для визначення рівня рентабельності, створення на підприємствах заохочувальних фондів, сприяють поліпшенню використання основних виробничих фондів. Любий комплекс заходів щодо поліпшення використання виробничих потужностей й основних фондів, розроблювальний у всіх ланках управління промисловістю, ...

Скачать
5807
4
3

... (рис. 1). Квадрат потенціалу підприємства має чотири зони відповідно до розділів (k), які застосовані в розглянутій системі показників, та чотири вектори (В), що створюють його. Отже, довжину вектора, що створює квадрат потенціалу підприємства (Вk, де k = 1,2,3,4), знаходимо за допомогою формули: Рис. 1. Квадрат потенціалу підприємства 5. Визначивши довжину всіх векторів, створюємо ...

0 комментариев


Наверх