4. Охорона праці

 

4.1 Правила техніки безпеки при ручних роботах

Робоче місце для виконання ручних робіт складається з робочого столу, гвинтового стільця та підставки для ніг. Поверхня робочого столу повинна бути гладкою та чистою, розмір столу повинен відповідати розміру оброблюючого виробу. З правої сторони столу ставиться ящик для інструментів. Стілець повинен бути гвинтовий, його регулюють в залежності від зросту працюючого. Кут зору ока до поверхні столу повинен бути не менше, ніж 45 0. При виконанні робіт необхідно сидіти прямо, ноги поставивши на підставку для ніг. Робоче місце повинно бути освітлено загальним або місцевим освітленням.

Перед початком роботи необхідно одягти робочий одяг. Перевірити стан робочого місця, наявність та справність робочих інструментів. При виконанні робіт бути уважним, неможна розмовляти і відволікатись. При необхідності працювати з наперстком. Ножиці зберігати в закритому стані. Передавати ножиці необхідно держачись за лезо, кільцями вперед. Голки зберігати в спеціально відведеному для цього місці. Зломану голку необхідно замотати в шматочок тканини або папір і викинути в сміттєзбирач. Колишко зберігати в спеціально відведеному місці. Незахаращувати робоче місце, слідкувати за його станом. При отриманні травм необхідно звернутися до медичного працівника. По закінченню роботи інструменти та деталі виробу скласти в відведені місця. Прибрати робоче місце.

 

4.2 Правила техніки безпеки при машинних роботах

Машинне робоче місце складається з промислового столу в розрізі кришки якого вставлено головку швейної машини. Кришка робочого столу кріпиться шарнірно, тому висота стола регулюється в залежності від зросту працюючого. На ній закріплено місцеву освітлюючу лампу з вимикачем. Головка швейної машини в прорізі промислового столу закріплена двома петлями. Стойки промислового столу одягнені в башмаки, які ізолюють його від підлоги. На педалях машини і біля електричного двигуна закріплюються гумові діелектричні килимки. Електродвигун закріпляється знизу до кришки промислового столу і з’єднується з машиною через пас і махове колесо. Також в склад робочого місця входить гвинтовий стілець із спинкою, висота якого регулюється в залежності від зросту робітника.

Перед початком роботи необхідно одягти робочий одяг, перевірити заземлення машини, перевірити санітарно-гігієнічний стан робочого місця. При заправці ниток в машину, вона повинна бути вимкнута. Перед початком роботи змазати машину і перевірити її справність, спробувати якість строчки на шматочку тканини. При зшиванні деталей виробу, вони повинні бути розташовані з лівої сторони від лапки. При відчутті електричного струму на корпусі машини в процесі роботи, необхідно виключити машину і визвати механіка. При роботі неможна низько нахилятись до машини. Тулуб працюючого повинен бути злегка нахилений вперед. Швачка повинна сидіти прямо напроти машини так, щоб відстань від краю столу до тулуба була 10-15см, а відстань до деталей виробу, що зшиваються 30-40см. При роботі кисті рук розташовуються на платформі машини. Ступні ніг на педалі машини повинні розташовуватись так, щоб права нога відступала від лівої вперед на 10-12 см, тому навантаження на ноги буде рівномірним. Перед початком роботи потрібно перевірити наявність захисних щитків на електродвигуні, приводному пасі та ниткопритягувачеві. Міняти голку потрібно при виключеній машині.

Забороняється:

·  відволікатися під час роботи, а також не залишати ввімкнутою машину під час роботи та після її закінчення;

·  виконувати регулювання при ввімкнутій машині;

·  передавати інструменти чи деталі виробу через працюючу машину.

В кінці роботи машину виключити, махове колесо поставивши на холостий хід, почистити і змазати. Прибрати робоче місце.

4.3 Правила техніки безпеки при виконанні ВТО

Робоче місце для виконання волого-теплової обробки складається з прасувальної дошки та електричної праски, яка встановлюється на діелектричну підставку з бортиками, що знаходиться з правої сторони. З лівої сторони прасувальної дошки знаходяться необхідні інструменти та пристрої. Робоче прасувальне місце оснащене освітлюючим гнучким дротом. Біля прасувальної дошки повинен лежати гумовий коврик. Також дошка оснащена різними колодочками та подушечками для виконання волого-теплових робіт. Робоче місце оснащено пульверизатором, в який заливається вода.

Перед початком ВТО необхідно одягнути робочий одяг – халат, косинку, змінне взуття. Візуально перевірити заземлення робочої дошки. Перевірити справність праски та відсутність оголених дротів. Прасувальні роботи виконувати стоячи на діелектричному гумовому килимку.

Забороняється:

·  ставити включену правку на поверхню робочого столу, а ставити на діелектричну підставку;

·  перегрів праски, треба дотримуватись температури нагріву до даної тканини;

·  відволікатися та бути не уважним, тому що можна травмуватися.

Під час обідньої перерви та вкінці роботи праску потрібно вимикати. При відчутті електричного струму на поверхні праски, її необхідно вимкнути і повідомити про несправність механіка. В кінці роботи електричну праску необхідно вимкнути, прибрати робоче місце та зробити вологе прибирання.



Информация о работе «Технологія пошиву напівпальто»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 48574
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 3

0 комментариев


Наверх