6. Розробка лекала

Питання градації лекал стоїть дуже гостро на більшості швацьких підприємств. Процес цей досить трудомісткий і тривалий, а результат не завжди відповідає вимогам, що пред'являються, основним з яких є збереження якості посадки виробу на фігурі у всіх розмірах. У літературі розглядається питання про відмову від градації, і пропонується проводити моделювання на кожен розмір окремо. Такі крайні заходи, мабуть, передчасні, тим паче, що спочатку, градація була створена для полегшення і прискорення процесу розробки лекал інших розмірів і ростов. З іншого боку, недоліки очевидні, і потрібно з'ясувати їх причини і способи усунення.

Спочатку нагадаємо основні терміни і визначення: градацією лекал називають процес побудови лекал, подібних початковим; єство процесу градації полягає в збільшенні або зменшенні лінійних розмірів вихідних лекал по певних правилах; градація здійснюється з використанням схем градації; схеми градації - це запис величин міжрозмірних (міжростових) переходів від контурів вихідної деталі до контурів деталей суміжних розмірів; міжрозмірні і міжростові прирости в схемах градації встановлені відповідно до розмірної типології фігур; схеми, призначені для градації одягу типового крою, називають типовими.

Розробка типових схем градації зазвичай відбувається на основі методик конструювання. Такі схеми приведені в багатьох підручниках і довідниках по конструюванню, проте незрідка вони не владнують конструкторів, оскільки містять неточності. Аби уникнути помилок, на багатьох підприємствах розроблені і використовуються свої схеми градації. Проте, конструктори часто не задоволені результатом. Також відомо, що не рекомендується робити градацію більше, ніж на три розміри в кожну сторону від базового. Але і в цьому випадку, в крайніх розмірах виникають великі погрішності.

Причин може бути декілька: дефекти є у вихідному розмірі, а в процесі градації, вони посилюються; використовувана схема градації, дійсно, складена невірно.

Зокрема, в приведеній схемі (мал. 2), міжрозмірні переходи від вихідних лекал деталей встановлені відповідно до мінливості антропометричних розмірних ознак фігури. Надбавка в розрахунках відсутня, оскільки у всіх розмірах і ростах надбавки і технологічні припуски приймаються постійними.


Мал.2. Схема градації по розмірам спинки і полочки сукні

Наприклад, надбавка до напівобхвату грудей в 44 і в 54 розмірах буде однакова. В процесі градації рукава ми прагнемо до збереження норми посадки, а не надбавки до ширини рукава, а в деталях спинки і полички просто нехтуємо такими величинами.

Як відомо, довжина оката рукава розраховується по формулі:

Док=Дпр + Ппос, де Ппос = Дпр*Н.

Таким чином, Док=Дпр*(1+Н).

Якщо застосувати дану формулу до розрахунку ширини виробу (Ши), узявши за вихідні параметри напівобхват грудей 3 (Сг3) і норму посадки (Н), то для 44 розміру отримуємо:

Ши = Сг3*(1+Н)= 44*1.1 = 48.4, Псг3 = 4.4 див.

А для 54 розміру отримуємо:


Ши = Сг3*(1+Н)= 54*1.1=59.4, Псг3 = 5.4 див.

З розрахунків бачимо, що надбавка збільшилася на 1 см за 5 міжрозмірних інтервалів, тобто в кожному інтервалі не хапає 2мм. Таким чином, якщо використовувати для градації запропоновану схему, то до певного розміру виріб перестане відповідати фігурі, а, простіше кажучи, буде мало. Додавши бракуючу величину, отримуємо схему (мал. 3).

Мал.. 3. Змінена схема

Купуючи САПР або збираючись його купити, дуже багато хто думає, що вирішать питання градації раз і назавжди. Але сам по собі САПР не може нічого вирішити, оскільки програмне забезпечення не містить готових схем, воно лише є інструментом для швидшої і точнішої роботи. Інша справа, якщо за допомогою програми можна скласти схеми градації. Для цього необхідно мати можливість розрахувати в автоматичному режимі правила градації по двох лекалах різних розмірів. Одного разу отримавши типову схему, що відповідає всім вимогам, що пред'являються, можна використовувати її для подальшої роботи.

Розробка схем градації нетипових конструкцій отримують на основі типових схем методом угрупування: 1) перетворення вихідних лекал нетипової конструкції до типового вигляду; 2) виконання контурів деталей крайнього розміру з використанням типових схем: 3) пропорційний розрахунок величин переміщень конструктивних точок нетипових ліній розчленовування; 4) повернення деталей вихідного і крайнього розмірів до первинного вигляду; 5) перегрупування деталей нетипової конструкції з метою раціонального положення осей градації.

Іншими словами, для побудови градації нетипової конструкції, потрібно виконати процес, зворотний моделюванню. Переводили виточку - переведіть назад, будували відрізний бочок - об'єднаєте, об'єднували рукав - розрізайте. Потім, побудуйте крайній розмір, і проведіть для нього весь процес моделювання, як для вихідного розміру. Так ви отримаєте схему градації нетипової конструкції.

Тут виникає питання: було б добре, якби можна було зробити градацію на базову конструкцію вихідного розміру, а потім, моделювання проводити відразу у всіх розмірах.


Информация о работе «Технологія пошиття "Сукні-коктейль"»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 34738
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

0 комментариев


Наверх