1.1 Обдаровані діти молодшого шкільного віку

Яких же дітей необхідно називати обдарованими і що таке обдарованість ? Нині існує понад 100 (!) визначень обдарованості, при чому серед них немає жодного, яке цілком влаштовувало б хоч якусь частину психологів і педагогів. Справа у тому, що прямо визначити здібності неможливо. Здібності – це можливості людини до виконання діяльності. Як би ми не визначали здібності, в центрі уваги завжди буде саме діяльність. Великі можливості до виконання діяльності означають і великі здібності. Рівень здібностей, який значно відрізняється від середнього, як правило, називається обдарованістю. Чим більша різниця із середніми здібностями, тим вища обдарованість.

У найновішому словнику української мови зазначено що обдарованим (талановитим) є той, хто має великі здібності; дар (талант) – це видатні природні здібності, хист, обдарування.

Ще одне визначення: обдарованість – своєрідне поєднання здібностей (окремих психічних якостей, що обумовлюють можливості людини в тій чи іншій діяльності), єдність, яку вони складають у своїй взаємодії; обдарованість містить у собі здатність до узагальнення, інтелектуальну потенцію, високу креативність та високий рівень мотивації.

Існують різні типи обдарованості. Так, дуже дефіцитна і найменш вивчена лідерська або соціальна обдарованість. Така обдарованість характеризується здатністю розуміти інших людей, будувати з ними конструктивні взаємини, управляти ними. Існує багато варіантів лідерської обдарованості: є емоційні лідери, своєрідна «жилетка» для кожного, з ними радяться, їх люблять, їхня думка є в багатьох випадках вирішальною; лідери дії – вміють приймати рішення, важливі для багатьох людей, визначати межу і напрямок руху, вести за собою.

На жаль , в багатьох школярів з вираженими лідерськими здібностями інтерес до шкільного навчання недостатній. Багато учнів із цими здібностями не мають достатньої шкільної мотивації і, маючи сильний характер і незалежність, відверто нічого не роблять в школі. Неможливість завоювати статус лідера в школі штовхає їх на вулицю де вони стають лідерами антисоціальних угруповань. Потрібна спеціальна іноді тривала і складна робота, що б повернути таких учнів до школи.

Ще один тип обдарованості – художня. Цей тип обдарованості , як правило, виявляється у високих досягненнях у художній діяльності – музика, танці, живопис, скульптура, сцена. Як і в попередньому випадку цей тип обдарованості може виявлятися у школярів із різними ступенями широти: є діти з розмаїттям художніх здібностей (дитина співає, танцює та ще й чудово малює) , і є такі, в яких яскраво виражена лише одна здатність такого роду.

Психомоторна (спортивна) обдарованість виявляється дуже помітно, але в контексті середньої загальноосвітньої школи не являє спеціального інтересу. Учні зі спортивною обдарованістю часто не зовсім добре вчаться. Це пов’язано насамперед із недостачею часу та належного бажання. Якщо в школярів, що захоплюються спортом створити відповідну мотивацію, тобто настій, то вони, як правила, можуть чудово навчатися.

Пряме відношення до школи мають таких три типи обдарованості : академічна, інтелектуальна і творча (креативна).

Академічна обдарованість являє собою яскраво виражену здатність навчатися. Академічно обдаровані школярі – це завжди генії саме навчання, це блискучі професіонали шкільної праці, чудові майстри швидкого, міцного та якісного засвоєння. Шкільні медалісти – насамперед саме учні з академічною обдарованістю.

Інтелектуальна обдарованість – це не тільки і навіть не стільки здатність навчатися, скільки вміння думати, аналізувати, зіставляти факти, тобто виконувати складну інтелектуальну роботу. Носії такої обдарованості – розумники та розумниці. Вони іноді блискуче, іноді непогано, іноді чудово з одних предметів і погано з інших – це залежить від їхнього ставлення до предмета й до викладача. Медалісти серед них теж є, але дуже рідко.

Творча обдарованість (креативна) – це те що, виявляється в нестандартному баченні світу , в нешаблонному мисленні і в тому, що суспільство оцінює над усе. У творчої обдарованості багато різних варіантів: є учні які виявляють неабиякі творчі можливості буквально в будь – якій діяльності, за яку беруться, але бувають учні, в яких таке нестандартне бачення виявляється досить яскраво лише в одній сфері. Кожна обдарована (талановита) дитина – індивідуальність і потребує особливого підходу. Виявити талант мають психологічні служби а створити умови для виявлення суто педагогічне завдання.

Критерії для виявлення ознак обдарованості у дітей молодшого шкільного віку :

·  прекрасна пам’ять ;

·  яскрава уява ;

·  тонка моторна координація ;

·  розвинута оперативна пам’ять і логічне мислення ;

·  володіння мистецтвом мовної комунікації, оригінальність словесних асоціацій ;

·  величезна допитливість ;

·  схильність до активного навколишнього світу ;

·  успіх у багатьох починаннях ;

·  установка на творче виконання завдань ;

·  володіння основними компонентами уміння вчитися ;

·  створення в уяві альтернативних систем ;

·  наполегливість у своїх діях, нерідко наближена до самовпевненості ;

·  нечіткість у розмежуванні реальності і фантазії ;

·  егоцентризм ;

·  прагнення до товариства старших дітей та дорослих ;

·  гостра реакція на несправедливість ;

·  нестриманість почуттів і емоцій.

Останні п’ять ознак свідчать самі за себе: виховання обдарованої дитини - справа дуже складна і серйозна.

Як же заявляє про себе обдарована дитина молодшого шкільного віку, і що повинні знати дорослі, виховуючи таку дитину?

-  у талановитої дитини відразу помітні тонка спостережливість, зосередженість, посидючість, вміння наполегливо переслідувати поставлену мету, самостійність і незалежність у діяльності;

-  немотивований тиск та примус, нав’язування занять затримують прояви справжніх природних нахилів;

-  занадто рання спеціалізація і «професіоналізація» збіднюють особистість, ускладнюють її подальше життя. Тому на перший план доцільно висувати ідею калокагатії – гармонійного розвитку сукупностей тілесних, душевних і розумових, сил – та принцип утилітаризму – озброєння дитини знаннями і вміннями, які становитимуть реальну користь у житті, допоможуть вихованцеві посісти достойне місце в суспільстві ;

-  талановитій дитині необхідно надавати не тільки свободу самодіяльності, а й можливість у певних межах обговорювати з дорослими свої наміри.

Завдяки такій свободі вона пізнає свої власні сили, виробляє звичку оперувати своїми розумовими, фізичними і моральними ресурсами. В результаті виробляється самоповага та здатність критично оцінювати свої здібності і дії ;

-  інтенсивному розвитку природних задатків допомагають ознайомлення з різноманітною діяльністю, глибокі й помірно численні враження.

Потрібні для творчості фарби, звуки, форми, рухи талановиті діти знаходять у спілкуванні з природою, яка пробуджує мислення, уяву, фантазію.

«Не силуйте душу дитини, уважно придивляйтесь до законів природного розвитку кожної дитини, до її особливостей, прагнень, потреб» [34,с.98]


Информация о работе «Обдарована дитина в початковій школі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 48882
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
57456
4
7

... і і вдома: навчання, спілкування, гра і праця. Кожний з чотирьох видів діяльності, характерних для дитини молодшого шкільного віку: навчання, спілкування, гра і праця – виконує специфічні функції в її розвитку. Навчання сприяє придбанню знань, умінь і навичок, розвитку творчих здібностей (при спеціально організованому навчанні, що включає систему творчих завдань). Дуже важливе значення для усп ...

Скачать
82418
24
1

... . 2.2 Кількісний і якісний аналіз експериментального дослідження Оцiнити ефективнiсть i результативнiсть розробленого комплесу діагностичних завдань для виявлення особливостей адаптації дітей старшого дошкільного віку з порушеннями мовлення до навчання у школі, можна тiльки через ґрунтовну психологічну дiагностику дитини. Тому по завершеннi констатуючого і формуючого експерименту нами був пі ...

Скачать
43332
1
0

... , а саме розумової, психологічної та фізичної готовності. Другий розділ присвячений розв'язанню проблеми наступності в сучасній початковій школі. 1. Підготовка дітей до навчання в школі як психолого-педагогічна проблема 1.1 Поняття готовності дітей до навчання в школі В сучасній науці не існує єдиного й чіткого визначення поняття „готовності" або „шкільної зрілості". Одні трактують це ...

Скачать
61007
0
0

... [7] І це ще далеко не повний перелік питань, проблем, переваг та недоліків досліджуваної проблеми. Мета роботи – теоретично обґрунтувати та виявити педагогічні умови вдосконалення трудового виховання школярів в умовах сільської загальноосвітньої школи. Об’єктом дослідження є процес трудового виховання учнів. Предметом дослідження є педагогічні умови вдосконалення трудового виховання сільських ...

0 комментариев


Наверх