Міністерство освіти і науки України

Хмельницька гуманітарна-педагогічна академія

Курсова робота

на тему:

«Особливості організації вивчення математики в різновіковій групі»


Виконав:

студент IV курсу

групи ДВ-42

Данилюк Оксана Сергіївна.

Перевірив:

Кіт Г.В.

Хмельницький

2008


План

Вступ

I. Теоретична частина: Науково-теоретичні основи виховання в дітей у групі різновікового складу

1. Видатні педагоги про значення та організаційні роботи з дітьми різновікових груп

2. Типи занять з математики в різновіковій групі та їх варіантність

3. Планування роботи з математики в різновіковій групі (ігри, заняття)

II. Експериментальне дослідження математичного розвитку дітей різновікової групи (соціального патронату).

2.1 Констатуючий експеримент діагностування дітей різних вікових груп. Виявлення рівня математичного розвитку

2.2 Формуючий експеримент, система роботи. Ігри для різних рівнів

2.3 Контрольний експеримент повторне діагностування чого досягли в різновіковій групі


Вступ

Специфічні умови економічного, демографічного та соціально-політичного розвитку України суттєво впливають на ситуацію в системі дошкільної освіти. Так, зменшується кількість дітей, що відвідують дошкільні заклади. Це, в свою чергу, призводить як до зменшення кількості цих основних установ, як до виникнення нових типів дошкільних закладів, груп.

Найбільш поширені варіанти комплектування дітей у групі базуються на урахуванні:

l  вікових ознак

l  індивідуальних особливостей розвитку

l  вікових та індивідуальних характеристик та родинних стосунків

У практиці роботи дошкільних закладів існують і інші підходи підходи до комплектування груп (статеві ознаки, інтереси дітей до тієї чи іншої діяльності, фінансові можливості батьків тощо).

Всі ці варіанти комплектування мають свої позитивні і негативні сторони.

У результаті підвищується ефективність здійснення індивідуальної роботи, покращуються взаємини між дітьми та атмосфера психологічного комфорту, відбувається взаємообмін дитячим досвідом. При значній наповненості груп (15-20 дітей ускладнюється процес організації життя дітей (малюки повинні спати, а старші гуляти)).

 Актуальність теми обумовлена тим, що діти дошкільного віку проявляють не аби який інтерес до математичних категорій:

l  кількість

l  форма

l  час

l  простір.

які допомагають їм краще орієнтуватися в речах і ситуаціях, зв'язувати їх один з одним; належать до формування понять.

На даному етапі різновікові групи є сучасною проблемою (особливо в сільській місцевості). Одним із найважливіших завдань педагогіки є подальше підвищення рівня навчально-виховної роботи в сільських дошкільних закладах.

У сільській місцевості почали будувати дитячі садки за типовими проектами, в окремих багатокомпонентні. Проте у більшості сіл переважають мало комплектні садки з однією-двома групами, які об'єднують дітей різного віку.

В мало колективному колективі виховання дітей раннього віку є багато хорошого. Постійне спілкування молодших дітей із старшими утворюють відповідні умови для формування дружних відносин, відповідальності. Особливе значення дає приклад старших для молодших дошкільнят.

Концепція по дошкільному мистецтві, орієнтири та вимоги до обновлення змісту дошкільного мистецтва виставляють ряд відповідно серйозних вимог до пізнавального розвитку молодших дошкільників, частиною якого виявляє математичний розвиток. У зв'язку з цим нас зацікавила проблема: як забезпечити математичний розвиток дітей 4-5 років, відповідаючи сучасним вимогам.

Робоча гіпотеза - припустимо, що організована робота по математичному розвитку дітей 4-5 років у зв’язку з сучасними вимогами буде відповідати високому рівню математичного розвитку дітей.

Наукова новизна складається в тому, що в роботі дається детальне дослідження історії проблем цього питання та система роботи відповідному сучасними вимогами.

Ціль роботи: виявляється в тому особливості математичного розвитку дітей 4-5 років в світі сучасних вимог.


I. Теоретична частина: Науково-теоретичні основи виховання в дітей у групі різновікового складу

 

1.  Видатні педагоги про значення та організаційні роботи з дітьми різновікових груп

Історія розвитку освіти і історія розвитку суспільства невіддільні один від одного. Якби ми почастіше згадували цю стару істину, то багато зльотів і падіння в житті цивілізацій не здавалися б нам такими нез'ясовними чудесами. Сьогодні Європа з подивом і настороженістю продовжує обговорювати феномен "японського дива" - перетворення післявоєнної Японії на рекорд короткий термін в країну що зійшов, а не тільки висхідного сонця. Захоплення дивом - вельми корисна річ, особливо, якщо услід за ним виникає бажання осягнути причини цього дива.

Щоб зрозуміти сенс подібних чудес і їх зв'язок з освітою, вглядимося в історію Російської освіти як в цілому, так і в області розвитку математичної освіти.

Основоположники системи дошкільної освіти, математичної освіти дошкільників Я.А. Каменський і І.Г. Песталоцци вважають, що основи арифметики можна закласти тільки на третьому році, коли діти почнуть рахувати до п'яти, а згодом до десяти або, принаймні, почнуть ясно вимовляти ці числа. Якщо на четвертому, на п'ятому, на шостому році вони навчаться рахувати по порядку до двадцяти і швидко розрізняти що 7 більше ніж 5 менше ніж 30. Основи геометрії вони будуть в змозі засвоїти на другому році, розрізняючи, що ми називаємо великим і що малим, згодом вони легко зрозуміють, що таке коротке, довге, широке, вузьке. На четвертому році вони зрозуміють відмінності деяких фігур. Якщо воно не стане відомішим, само собою вони самі спробують зміряти, зважувати і зіставляти одне з іншим

І.Г. Песталоцци в книзі "Як Гертруда учить своїх дітей" , говорить про те . що арифметика - це мистецтво, що цілком виникає з простого з'єднання і роз’єднання декількох одиниць. Його первинна форма, але істоті, наступна: один та один - два, від двох відняти один - залишається один. Таким чином, первинна форма всякого рахунку глибоко відображається дітьми, і для них стають звичними з повною свідомістю їх внутрішньої правди засоби, що служать для збереження рахунку, тобто числа. Було б гірше, писав Песталоцци, якби діти зробили успіхи в застосуванні їх. не маючи перед очима підстав для спостереження. Незалежно від тієї переваги, що завдяки цьому обчислення можна зробити підставою для чітких понять, неймовірно, до чого полегшується це мистецтво навіть для дітей, завдяки такому вірному застосуванню наочності: досвід показує, що початок буває грудним тому, що це психологічно необхідне правило використовується не в повному об'ємі, як вважалося б.

Питання виховання і навчання у ріхновіковій групі вже не раз розглядалися у працях В.Н. Аванесової, Є.Г. Батуріної, Є.В.Русакової, М.В. Мінкіної, О.І. Соловйової та інших. Характеризуючи виховну роботу в різновіковій групі, всі автори зазначають, що вона багато в чому залежить від особистих рис педагога, його методичної підготовки, уміння одночасно керувати діяльністю дітей різного віку. У цих працях є деякі методичні рекомендації щодо організації занять у різновіковій групі дитячого садка. Зокрема, автори пропонують два варіанта організації спільних занять: початок заняття одночасно у всіх трьох (чотирьох) підгрупах, закінчення послідовне (через 15-у молодшій, через 20хв. - у середній); послідовний початок занять (заняття починається з однією підгрупою, потім через 5-7хв підключається друга підгрупа, потім треття і так далі.)

У педагогічних творах отця російської дидактики К. Д. Ушинського мовиться, що перш за все слід вивчити дітей рахувати до десяти на наочних предметах: на пальцях, горіхах, і так далі, які не шкода було б і розламати, якщо доведеться показати наочно половину, третину, і так далі Рахувати слід учити назад і вперед так, щоб діти з однаковою легкістю рахували від одиниці до десяти і від десяти до одиниці. Потім слід навчити рахувати їх парами, трійками, п'ятірками, щоб діти зрозуміли, що половина десяти рівна п'яти і так далі Ушинський говорив, що треба просто "привчити дитяти розпоряджатися з десятком абсолютно вільно - і ділити, і умножати, і дробити. . .

У історії педагогіки достатньо широке застосування отримала система математичного розвитку дітей М. Монтессорі. Суть її в тому, що коли трирічні діти приходять в школу, вони вже уміють рахувати до двох або три. Потім вони легко научаються нумерації. Одним із способів навчання нумерації М. Монтессорі використовувала монети. ". . . Розмін грошей представляє першу форму нумерації, досить цікаву для збудження живої уваги дитини . . . Далі вона навчає за допомогою методичних вправ, застосовуючи, як дидактичний матеріал одну з систем, вже використану у вихованні відчуттів, тобто серію з десяти брусків різної довжини. Коли діти розкладуть бруски один за іншим по їх довжині, їм пропонують рахувати червоні і сині відмітки. Тепер до вправ відчуттів для розпізнавання довших і коротших брусків приєднуються вправи в рахунку. Так відбувалося навчання математичним уявленням в "Будинку дитини" М. Монтессорі.

З безлічі різних поглядів на виникнення у дітей поняття про число можна позначити три найбільш характерних.

Німецький педагог В. А. Лай стверджує, що поняття числа виникає у дітей шляхом безпосереднього сприйняття, якщо дитині дати декілька предметів (від 10 до 12), розташованих правильними фігурами, то він може дізнатися число цих предметів відразу, не рахуючи їх. І згідно з цим, прихильники безпосереднього сприйняття чисел первинне навчання арифметиці обґрунтовують на так званих числових фігурах, тобто на групі однакових значків або тіл, розташованих в певному порядку. Інший погляд про те. що числове поняття виникає тільки за допомогою рахунку. Третій, що "поняття числа психологічно виходить, як результат вимірювань. І згідно з цим на початку навчання на перше місце висувається вивчення кількісної змінності величин і їх функціональної залежності".

Нам думається, що в кожній з цих думок є частка істини. Цілком вірно, що поняття про число може виникнути шляхом безпосереднього сприйняття. Точно також справедливо, що представлення числа може виникати шляхом рахунку.

Відомий психолог Прейнер в одному зі своїх досліджень говорить, що "маючи перед очима групу предметів в числі три, ми можемо безпосередньо дізнатися це число не проводячи рахунку, і називає такий процес умовним виразом " несвідомий рахунок". Якщо ж число предметів, що знаходиться перед очима, перевершує цю обмежену межу і якщо предмети розміщені в ряд, то таке пізнавання - схоплювання числа їх стає скрутним і навіть неможливим, унаслідок чого ми відчуваємо непереборну потребу удатися до рахунку".

Рахунок необхідний як один з процесів вивчення чисел. Це видно з того, що його не відкидають і прихильники безпосереднього сприйняття чисел.

Л.В. Глагольова використовувала різні методи при навчанні порівнянню величин предметів, а саме - лабораторний, ілюстрований, дослідницький, наочний методи і гру, як метод навчання порівнянню величин.

Учити дітей дошкільного віку грамоті не можна, але природне засвоєння грамоти повинне здійснитися в дошкільному віці. Учити їх численню неприпустимо, але дитина повинна спіткати перший десяток, звичайно, до семи років. Всі числові уявлення, доступні для його віку, він повинен витягувати з життя, серед якого він живе і в якій він бере діяльну участь. Його участь в житті за нормальних умов повинна виражатися лише в одному в роботі , грі. Граючи, працюючи, живучи, він неодмінно особисто навчиться рахувати, якщо ми, дорослі, будемо при цьому нею незамінними посібниками.

Спостерігаючи той, що оточує його матеріальний світ, сприймаючи його і розчленовувавши за допомогою своїх органів чуття, дієво беручи участь в його житті, дитина поступово і непомітно для себе збільшує запас своїх уявлень, він вчиться.

М. Морозова і Е. Тіхеєва в книзі "Рахівниць в житті маленьких дітей" описують зразкову програму для дітей від 2 до 8 років: "Об'єми числових представлень нормальних дітей".

Ф.Н. Блехер запропонувала загальні шляхи роботи по формуванню математичних уявлень. Вона виділила два основні шляхи в роботі з дітьми:


Информация о работе «Особливості організації вивчення математики в різновіковій групі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 79326
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
218746
21
0

... нтуватися на використання підручників [53; 54; 5]. У класах фізико-математичного спрямування доцільно орієнтуватись на використання підручників [53; 54; 5; 1].   РОЗДІЛ 2 ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ МАТЕМАТИКИ У ПРОФІЛЬНИХ КЛАСАХ В СУЧАСНИХ УМОВАХ 2.1. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРОФІЛЬНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ Математика є універсальною мовою, яка широко застосовується в усіх ...

Скачать
122780
12
4

... підходу вирішення цієї проблеми, хоч і присутні зразки систем позакласних заходів і є методика проведення цієї роботи у школі. 2. Під час вивчення психолого-педагогічних умов використання організації позакласної роботи з математики нами було проаналізовано концепцію розвивального навчання, виділено спільні і відмінні особливості дитячої психіки. З’ясовано, що в основу відмінності між дітьми ...

Скачать
148353
19
3

... різноманітні форми роботи з картками. Таким чином, самостійна робота в початкових класах - обов'язковий компонент процесу навчання. 2.2 Пошук шляхів вдосконалення самостійної навчально-пізнавальної діяльності молодших школярів; актуальні проблеми і знахідки Початкова школа, зберігаючи наступність із дошкільним періодом дитинства, забезпечує подальше становлення особистості дитини, її і ...

Скачать
201781
44
1

... ї діяльності суб’єктом господарювання. Функціонування суб’єктів господарювання в умовах жорсткої конкуренції та економічної нестабільності актуальним ставить питання раціональності організації і методики обліку, аналізу та аудиту основних засобів. Для нормального функціонування підприємству необхідно, щоб постійно відбувалося відтворення його основного капіталу. Побудова ринкової економіки і нова ...

0 комментариев


Наверх