1. загальні положення.

Небезпека експлуатації ел установок полягає у можливості вкл людини під напругу. Згідно ПУЄ розрізняють 2 види дотику:

- прямий це ел контакт людей або тварин зі струмоведучими частими, або наближення до них на небезпечну відстань.

- не прямий дотик – це ел контакт людей або тварин з відкритою провідною частиною, яка опинилася під напругою внаслідок пошкодження ізоляції.

Розрізняють 2 напруги на тілі людини.

Напруга дотику - це напруга яка виникає на тілі людини у разі одночасного дотику 2-х провідних частин.

Напруга кроку – це напруга на поверхні локальної землі розташованими на відстані 1 м одна від одної, що відповідає довжині великого кроку людини.

Електричні мережі за родом струму бувають: Змінного стуму АС і постійного стуму DС

За відношенням до землі поділяються на ізольовані від землі і сполучені с землею.

2. Небезпека прямого дотику до струмовідних частин однофазних і мереж пост струму.

По відношенню до землі мережі бувають ізольовані від землі, із заземленим полюсом, із заземленою сер. точкою джерела живлення.

1.  однополюсний дотик до мережі ізольованої від землі.


2.  однополюсний дотик у мережі із заземленим полюсом.

електротравматизм струм опір трифазний

3. Однополюсний дотик до мережі із заземленою середньою крапкою.


4. Двополюсний дотик.

Rчел – мінімально із всіх випадків, тому цей вид дотику самий небезпечний.

5. Однополюсний дотик при аварійному стані мережі.


якщо Rк®0, то

2.2 Небезпека прямого дотику до струмовідних частин трифазних мереж.

По відношенню до землі трифазні мережі бувають з ізольованою нейтраллю (напругою до 1 кВ), з глухо заземленою нейтраллю (напругою до 1 кВ), з ізольованою, компенсованою/заземленою через резистор нейтраллю напругою понад 1 кВ, з глухо заземленою/ефективно заземленою нейтраллю понад 1 кВ.

Ізольована нейтраль – нейтраль генератора або трансформатора не приєднана до заземлюючого пристрою, або приєднана до нього через великий опір пристроїв сигналізації, наявність яких не впливає на струм кз на землю.

Глухо заземлена нейтраль – нейтраль генератора або трансформатора приєднана до заземлюючого пристрою безпосередньо або через малий опір (через трансформатор струму).

Компенсована нейтраль – це нейтраль генератора чи трансформатора приєднаного до заземлюючого пристрою через дугогасні реактори для компенсації ємнісного струму у мережі під час однофазного замикання на землю.

Заземлена через резистор нейтраль - це нейтраль генератора чи трансформатора у мережі з ізольованою чи компенсованою нейтраллю, приєднаною до заземлюючого пристрою через резистор. Наприклад для захисту мережі від перенапруг або (і) вимог селективності захисту у разі замикання на землю, що призводить до падіння струму замикання на землю.

Електрична мережа з ефективно-заземленою нейтраллю – це трифазна електрична мережа напругою понад 1 кВ в якій коефіцієнт замикання на землю не перевищує 1,4. Коефіцієнт замикання на землю в трифазній мережі – це відношення різниці потенціалів між неушкодженою фазою і землею у точці замикання на землю другої чи двох інших фаз до різниці потенціалів між фазою і землею у цій точці до замикання.

1.  Однофазний дотик до мережі з ізольованої нейтраллю.

Для повітряної лінії зневажають ємністю:

Для кабельної лінії:

У мережах вище 1 кв ураховується дуга як додатковий опір дуги Rд.


Однофазний дотик до мережі із заземленої нейтраллю. У мережах з напругою вище 1 кв ураховується дуга.

2.  Дотик до фазного й нульового проведення.


3. Двофазний дотик.

4. Однофазний дотик при аварійному дотику мережі.

т. к.

те

Rк – опір контакту

Небезпека використання мережі з ізольованоїю нейтралью проявляється в тім, що не відбувається аварія. Мережа залишається в роботі.


Rk>Rp Uпр®Uф

Rk®0 Uпр®Uл

У цих формулах приймають:

-  Rч приймають 1 кОм;

-  Rр до 1 кВ – до 10 Ом, вище 1 кв – 0,5 Ом;

-  Rк = 30÷70 Ом;

-  Rд – з ізольованої нейтралью 10÷35 кв - до 2 кому, 110 кв і вище - 3 кому й вище.

4. Замикання на землю в електроустановках.

Причини замикань на землю.

-  Обрив і падіння проведення повітряної лінії на землю.

-  Ушкодження кабелю й замикання на землю.

-  Замикання на землю корпуса електроустановки.

5. Небезпека замикання на землю.

Небезпека замикання на землю зумовлена властивістю струму повертатися до того джерела і опором грунту. Через те що грунт має опір, то струм що протікає по грунту зумовлює падіння напруги на певних ділянках.

Закон розподілу потенціалу по поверхні грунту

Замикання на подвійне заземлення:


Информация о работе «Безпека експлуатації електроустановок»
Раздел: Безопасность жизнедеятельности
Количество знаков с пробелами: 15044
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 21

Похожие работы

Скачать
33689
0
0

... ємства, враховуючи вимоги ст. 5 Закону України про пожежну безпеку та п. 2.3. НАПБ А.01.001-04. 2. Підготовка і видання в кінці року письмового наказу “Про організацію пожежної безпеки на підприємстві на наступний рік”. 3. Організація і проведення протипожежних інструктажів, проведення спеціального навчання (пожежно-технічного мінімуму) з посадовими особами та працівниками підприємства згідно з ...

Скачать
64727
5
0

... напругою до 1000 ВС. Забезпечені пристроями, що забезпечують вільне відкриття і закриття простим рухом руки. Експлуатація при температурі від -20 до +50 С. 2          Загальна характеристика підприємства Комунальне підприємство Сумської обласної ради «Підприємство виробничо-технологічної комплектації» 42305 Сумська область , смт. Степанівка вул. Центральна 49/1 2.1 Про створення «ПВТК» ...

Скачать
14343
0
0

... згідно з чинним законодавством. 10.    Працівники, що припустилися порушення вимог цих Правил, без позачергової перевірки знань до робіт в електроустановках не допускаються. II. Оперативне обслуговування 1.      Оперативне обслуговування електроустановок може здійснюватися як місцевими оперативними чи опе­ративно-ремонтними працівниками, ...

Скачать
76232
1
17

... і з полівінілхлоридного пластикату, без захисного покриву, із трьома основними жилами номінальним перетином 16 мм2 й однією нульовою жилою номінальним перетином 10 мм2, на напругу 1 кВ. 1.3 Будова силових кабелів Силові кабелі складаються зі струмопровідних жил, ізоляції й захисних елементів (рис. 1, а, б). Рис. 1. Силовий трьохжильний кабель із паперовою просоченою ізоляцією: а - ...

0 комментариев


Наверх