2.  Вимірювальне обладнання випробувальної лабораторії з контролю мостових споруд

2.1 Технічне обслуговування та експлуатація вимірювального обладнання

Перелік основного ВО та ЗВ наведено в «Паспорті ВЛ». ВО та ЗВ розміщуються у випробувальних підрозділах ВЛ в умовах, забезпечуючих їх збереження та захист від пошкоджень [7].

Переодичність технічного обслуговування та регламентних робіт, їх порядок та обсяг здійснюється згідно з інструкції з експлуатації та затверджених графіків технічного обслуговування. Технічне обслуговування ВО та ЗВТ здійснюється співробітниками ВЛ [4].

Порядок контролю згідно ДСТУ OIML D 3:2008 за правильністю режиму експлуатації та дії обслуговуючого персоналу викладені в інструкції з експлуатації ВО та ЗВТ. Будь-яке ВО у контролю мостових споруд, яке зазнало перевантаження, неправильне поводження, яке є зіпсованим або сумнівне з точки зору отриманих результатів, знімається з експлуатації та направляється за для отримання задовільних результатів, підтверджених його атестацією.

Ідентифікація ЗВТ, яке проходить повірку згідно ДСТУ-Н РМГ 51:2006, здійснюється шляхом його реєстрації у «Журналі обліку засобів вимірювання» із зазначенням заводського номера, дати повірки та належності до ВЛ.

Повірка ЗВ здійснюється згідно ДСТУ OIML D 27:2008 органами державної метрологічної служби згідно з графіками, погодженими з ДП «Харківстандартметрологія». Атестація нестандартизованих ЗВ та ВО спеціального призначення здійснюється Державною метрологічною службою. Атестація здійснюється за програмами й методиками, затвердженими керівником ВЛ. Періодичність атестації встановлюється у документах на атестацію. Контроль за дотримання установленого терміну атестації здійснюється відповідальним за МЗ та технічне обслуговування ВЛ [8].

Обладнання та інші вироби, які потрібні для випробувань, придбаються з метою модернізації, оновлення та розвитку випробувальної бази ВЛ на підставі аналізу її стану, сучасних досягнень у галузі випробувань та перспективи розвитку й удосконалення. Закупівля обладнання та виробів виконується спеціальними службами Укравтодору, а також силами ВЛ. Обов’язковою умовою при закупівлі є наявність експлуатаційної документації, згідно Р 50-078-98.

2.2 Навколишнє середовище

Навколишнє середовище, в умовах якого випробують, повинно відповідати вимогам ГОСТ 24555-81 на методи випробувань мостових споруд та забезпечувати необхідну точність вимірювань під час випробувань [9].

Приміщення, в яких випробують, повинні відповідати вимогам методик випробувань, що застосовуються, щодо виробничої площі, стану та умов, які в них забезпечуються (температура, вологість, чистота повітря, освітлення, звуко- та віброізоляція, захист від випромінення електричного, магнітного та інших фізичних полів, параметри мереж живлення), а також санітарним нормам та правилам, вимогам безпеки праці та охорони довкілля.

Доступ до місця випробувань, а також умови допущення в приміщення осіб, що не віднесені до персоналу ВЛ, повинні контролюватися [9].

2.3 Методи та процедури випробувань мостових споруд

Акредитована ВЛ з контролю мостових споруд повинна мати актуалізовану документацію, що включає [7]:

- документи, які встановлюють технічні вимоги до мостових споруд, що випробуються, та методи її випробувань – стандарти (міжнародні, європейські, міждержавні, національні, галузеві) та ТУ У, в тому числі міжнародні правила, технічні регламенти та рекомендації тощо;

- документи, які встановлюють програми та методи випробувань (вимірювань) мостових споруд, що закріплені за цією акредитованою лабораторією. Методики випробувань згідно ГОСТ 24555-81 (вимірювань згідно ГОСТ 8.010-99) повинні бути атестовані в ДП «Харківстандартметрологія»;

- документи, що стосуються підтримання в належному стані ВО та ЗВТ: графіки повірки ЗВТ і атестації ВО, що застосовуються, паспорти на них, методики атестації ВО та методики повірки нестандартизованих ЗВТ, експлуатаційну документацію на ЗВТ, що застосовуються;

- документи, що визначають систему зберігання інформації та результатів випробувань (акти, протоколи, робочі журнали, звіти та наукові дослідження аналізів грунту, повітря, води тощо).

В лабораторії повинні бути встановлені та документально оформлені процедури, що забезпечують актуалізацію та наявність на робочих місцях інструкцій, НД, настанов та інших документів, що пов’язані з забезпеченням якості випробувань згідно ДСТУ ISO 10012:2005, охорони праці та ведення документації.

Розрахунки і передача результатів випробувань повинні підлягати відповідній перевірці [10]. Якщо результати випробувань одержані через систему електронної обробки даних, то надійність системи повинна виключати можливість їх спотворення. Система повинна мати можливості виявляти несправності обчислювальної техніки під час виконання обчислень для вжиття відповідних заходів згідно ДСТУ OIML D 13:2007.


3.  Контроль документації мостових споруд

 

3.1 Актуалізація та контроль документації з питань якості

Актуалізація та контроль НД, яка використовується під час випробувань мостових споруд, закріпленої галуззю акредитації ВЛ, забезпечується регулярною її перевіркою, системним місцезнаходженням та доступністю тільки для співробітників ВЛ [10].

Внесення змін в НД та іншу документацію здійснюється співробітниками ВЛ та підрозділами за згодою Української Державної служби з експлуатації автомобільних доріг (Укравтодора), які з ними взаємодіють. Контроль за внесенням змін здійснює керівник ВЛ з контролю мостових споруд.


Информация о работе «Атестація випробувальних лабораторій з контролю мостових споруд»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 55174
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
468112
34
0

... ї зони та обмеження доступу до неї людей. На підприємстві згідно з вимогами законодавчих та інших нормативно-правових актів з питань захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та охорони праці повинні бути розроблені і затверджені роботодавцем: - план попередження надзвичайних ситуацій, у якому визначаються можливі аварії та інші надзвичайні ситуації техногенного та природного ...

Скачать
294646
8
5

... України, постанов, керівництв та інструкцій з питань практичної діяльності автомобільної служби, а також для надання допомоги командирам і начальникам АС військових частин в організації та здійсненні автотехнічного забезпечення підрозділів і частин. Основним змістом документальної ревізії АС є перевірка: законності утримання та використання АТ, її стан та облік; організації обліку, зберігання, ...

0 комментариев


Наверх