ВСТУП

Тема реферату «Захворювання, обумовлені перенапруженням та мікротравматизацією» з дисципліни «Охорона праці».

Перенапруження - це граничний стан між нормою і патологією організму, який характеризується функціональними порушеннями окремих фізіологічних систем або органів, обумовлених по величині або тривалості напруженнями цих систем.

Тривале перенапруження може бути фактором ризику розвитку професійної патології нервової, серцево-судинної, ендокринної систем та системи травлення; перенапруження імунної системи сприяє формуванню вторинної імунологічної недостатності і, як наслідок, виникненню інфекційних захворювань.

Найчастіше професійно-обумовлені захворювання від перенавантаження виникають у таких системах, як: опорно-руховий апарат, периферична нервова система, в органах зору та голосовому апараті.

Мета роботи – ознайомитися з професійними захворюваннями опорно-рухового апарату, професійними захворюваннями, обумовленими функціональним перенапруженням сенсомоторної системи та професійними хворобами органу зору та голосового апарату, обумовлені перенапруженням.


1. ЗАХВОРЮВАННЯ, ОБУМОВЛЕНІ ПЕРЕНАПРУЖЕННЯМ ТА МІКРОТРАВМАТИЗАЦІЄЮ

 

1.1 Професійні захворювання опорно-рухового апарату

Патологія опорно-рухового апарату відноситься до числа найбільш поширених форм професійних захворювань. Вони виникають при виконанні робітником великої кількості стереотипних, одноманітних, повторюваних рухів, або при довготривалому вимушеному незручному положенні тіла, статичному напруженні окремих м'язових груп верхніх кінцівок під час роботи з різноманітними інструментами, а також внаслідок компресії на окремі відділи опорно-рухового апарату і периферичної нервової системи.

Основною причиною уражень опорно-рухового апарату і периферичної нервової системи є вузьколокальні рухи, які виконуються за участю не більше 1/10 усієї м'язової маси тіла людини. Професійні хвороби від перенапруження реєструються у робітників різноманітних галузей народного господарства: машинобудівної (контролери готової продукції, робітники, які обслуговують автоматичні станки), в електромашинобудівній (укладчики та ізолювальники статорів електромоторів), в поліграфії (оператори відеотермінальних комплексів, набірники машинного набору), друкарок, телеграфістів, музикантів, які грають на клавішних та струнних інструментах.

 

1.2 Крепітуючий тендовагініт

Крепітуючий тендовагініт - найбільш поширене захворювання опорно-рухового апарату, обумовлене тривалим перенапруженням і мікротравматизацією. Частіше виникає на розгинальній поверхні передпліччя, переважно правого, рідше - на передній поверхні гомілки і в області ахілового сухожилку.

Клініка.

Захворювання проявляються тріадою симптомів, зокрема болем, набряком і крепітацією в ділянці передпліччя. Спостерігаються випадки гострого тендовагініту, який може виникати при значному одномоментному м'язовому перенапруженні (робота з гайковим ключем або важелем). Тривалість захворювання 12-15 днів. Хвороба може переходити в хронічну форму (фібробластичний тендоміозит), який може бути причиною стійкої втрати працездатності.

 

1.3 Професійний бурсит

Професійний бурсит - хронічне захворювання професійної етіології, яке проявляється асептичним запаленням синовіальних сумок. Частіше виникають ліктьові, препателярні, піддельтовидні та надключичні бурсити. Хворіють переважно полірувальники, паркетники, шахтарі, ковалі, формовщики, обрубщики, вантажники.

Патогенез.

Внаслідок довготривалої компресії та тертя виникають глибокі дистрофічні зміни в тканинах синовіальних сумок та утворення численних хрящеподібних включень, які вільно пересуваються в порожнині суглоба. В склерозованих ділянках сумки та навколосуглобових м'яких тканинах можуть спостерігатися вапнисті відкладення.

Клініка.

В ділянці ураженого суглоба з'являється ущільнення невеликих розмірів, малоболюче, яке поступово збільшується, набуває сферичної форми, у ньому поступово накопичується серозна рідина. При пальпації цього утворення може виникати біль, що перешкоджає виконанню фізичної роботи, пов'язаної з натисканням на суглоб.


1.4 Мікротравматизація шкіри

При мікротравматизації шкіри над синовіальною сумкою або самої сумки можуть виникати інфекційні ускладнення - гнійні бурсити, які перебігають з вираженою інтоксикацією, відповідними змінами в периферичній крові. Нерідко при запальних ураженнях м'яких тканин процес може поширюватися на кістки з їх деструкцією. При рентгенологічному обстеженні виявляють затемнення м'яких тканин в ділянці відповідного суглоба, діаметр якого може коливатися від 1-2 до 4-5 см.

Діагноз.

Диференційний діагноз.

Діагноз бурситу ставиться з урахуванням даних анамнезу, клініки та рентгенологічних обстежень. Диференційний діагноз проводять з артритами інфекційного та травматичного походження.

 


Информация о работе «Захворювання, обумовлені перенапруженням та мікротравматизацією»
Раздел: Безопасность жизнедеятельности
Количество знаков с пробелами: 21346
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
36811
0
0

... йних, є "Список професійних захворювань" з інструкцією по його застосуванню, затверджений МЗ України. До числа найважливіших профілактичних заходів щодо охороні праці і профілактиці професійних хвороб відносяться попередні (під час вступу на роботу) і періодичні огляди трудящих, піддаються дії шкідливих і несприятливих умов праці.   2. ПРОФЕСІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ, ОБУМОВЛЕНІ ДІЄЮ ФІЗИЧНИХ ФАКТОРІВ. ...

0 комментариев


Наверх