1. Диктофонна станція

диктофонний станція інформація автоматичний

Диктофонна станція – розподільний пристрій для автоматичного дистанційного керування записом усної інформації на диктофон і автоматичним розподілом завантаження їх за часом. Найбільший ефект дає застосування Д. с. в машинописному бюро, в якому друкування текстів здійснюється фономашиністками з фонограм, записаних на диктофоні. Звуконосий диктофона у вигляді касети з магнітною стрічкою, диска та ін. із записаним текстом (фонограмою) разом з супровідним бланком передається на Д.с., де фономашиністка, прослуховуючи запис, виготовляє машинописний текст. Диктофони, що встановлюються на Д.с., Можна включати в телефонну мережу установи, що дає можливість виконавцям з робочого місця диктувати тексти по телефонних каналах на «чергові» диктофони. Д. с. дозволяє також отримати (при декількох диктофонах, по черзі підключаються на запис з мікрофонів, а потім на відтворення для фономашиністок) видрукуваний повний текст виступів або протокол наради через 5–10 хв. після їх закінчення.

Зазвичай диктофон використовується в якості звукової записної книжки – для швидкого запам'ятовування номера телефону, продиктованого адреси чи іншої важливої інформації якщо під рукою немає блокнота. Запис звуку можна робити як з мікрофону, так і під час телефонної розмови.

Найперший диктофон – касетний був винайдений ще в середині 20-го століття компанією Olympus, яка з того далекого часу займається розробкою і впровадженням новітніх і кращих моделей мінікасетних і цифрових диктофонів. І ті й інші мають певний набір переваг.

Відмінність мікрокасетного диктофонів в наявності мікрокасети, на яку записується інформація. Якщо вона закінчилася, досить поміняти її на нову. У цифровому диктофоні інформацію необхідно або завантажити на комп'ютер, або стерти або поміняти карту пам'яті.

Крім цього, має відмінність тривалість і якість запису. А також у кожного типу диктофонів є набір додаткових функцій, які у цифрових моделей дещо ширше. Варто звернути увагу і на те, що якщо Ви розраховуєте переносити запис на комп'ютер, має сенс зупинити свій вибір на цифрових диктофонах, диктофон касетний не обладнаний інтерфейсом USB.

Цифровий диктофон – ідеальний спосіб зберегти потрібні слова.

Мабуть, кожна людина в своєму житті періодично стикається з необхідністю оперативно записати будь-яку аудіоінформацію, чиїсь слова, інструкції, дані, власні роздуми чи, можливо, рядки віршів, раптово навіяних мирно сяючими зірками.

Ідея створення автоматичних пристроїв для запису звуку народилася порівняно давно, проте її реалізації довго перешкоджало відсутність технічних можливостей. До того як був створений диктофон, вся робота по складанню протоколів конференцій та з'їздів, записи судових засідань, пісень, віршів і філософських думок виконувалася людиною вручну, за допомогою пера і паперу.

З появою друкованої машинки в 1808 році ця задача стала дещо простіше, проте минуло більше століття, перш ніж був винайдений магнітний носій і з'явився перший диктофон, що дозволив повністю автоматизувати цю роботу. Першим носієм аудіоінформації стала звичайна папір з нанесеним на ній магнітним порошком. Пізніше в якості основи стали використовувати Ацетилцелюлоза, а потім лавсан.

Перший діючий прототип диктофона з'явився в 20-і роки минулого століття, це було громіздке пристрій з великими бобінами, на яких розташовувалася магнітна стрічка. На бобіну вагою в кілька кілограмів містилося не більше однієї години безперервного запису. Згодом диктофон удосконалювався паралельно з еволюцією носіїв інформації.

У 1963 році весь світ облетіла новина про створення так званих компакт-касет. Цей носій інформації набув всесвітню популярність і аж до 90-х років минулого сторіччя був одним з основних носіїв інформації для запису музики, звуків і мови. В кінці 70-х з'явилися мікрокасети – більш компактний (5х3х0, 8 см) варіант компакт-касет. До появи мікрокасети диктофон являв собою досить громіздкий апарат, але, завдяки невеликому розміру нового носія інформації та достатньої ємності, стало можливим створити невеликий диктофон, який вже можна було назвати кишеньковим.

З тих пір як диктофон дозволив тривало вести якісну аудіозапис, журналісти, стенографістки, секретарі, письменники, студенти і викладачі з полегшенням зітхнули і відклали в сторону багатостраждальні кулькові ручки. Однак далеко не всі могли дозволити собі купити навіть найдешевший касетний диктофон, так як це були досить складні і дорогі пристрої.

Справжньою революцією на шляху розвитку систем аудіозаписи стало впровадження цифрових форматів. Звичайно, перші магнітні й лазерні диски не володіли достатнім об'ємом пам'яті і були занадто дорогі, щоб диктофон використовував їх як носія інформації. Але вже з кінця 90-х років розробка нових форматів стиснення інформації, впровадження лазерних CD, а потім і DVD мінідисків, компактних «вінчестерів» і флеш-пам'яті зробило диктофон набагато компактніше, а головне – доступніше для більшості споживачів.

Останньою ступенем еволюції портативних пристроїв аудіозаписи стало створення багатофункціональних мініатюрних диктофонів, що використовують як носія інформації сучасні мікро- флеш-карти. Такий диктофон має розміри всього у кілька сантиметрів, а деякі моделі і зовсім можна використовувати в якості брелока для ключів. Незважаючи на це, сучасний цифровий диктофон може автономно працювати більше десяти діб, забезпечуючи якісну звукозапис та збереження даних на флеш-карті, яка може вмістити від 24 до 300 годин безперервної аудіозаписи, в залежності від формату запису та ступеня стиснення даних.

Сучасний цифровий диктофон став незамінним другом, помічником і знаряддям праці для всіх, кому волею долі доводиться постійно стикатися з великими обсягами мовної інформації. Багато журналістів, вчені, студенти та викладачі, працівники правоохоронних органів і адвокати, письменники і поети практично щодня використовують диктофон у своїй роботі.

Однак диктофон вже давно вийшов за рамки вузької професійної діяльності. Сьогодні дозволити собі використовувати це диво техніки може кожна людина. Мініатюрний цифровий диктофон дозволяє позбутися від необхідності постійно носити з собою блокнот і ручку. Якщо потрібно терміново записати чиюсь адресу, маршрут поїздки, список покупок, технічні характеристики, номер мобільного телефону або навіть просто раптово прийшла думка, то цифровий диктофон виявиться як не можна до речі. З вас незаконно вимагає хабар черговий бюрократ, вам нагрубили в магазині або ви просто вирішили дізнатися, про що говорять колеги, поки вас немає – знову диктофон виявиться дуже корисний. У цьому випадку диктофон може стати не тільки корисним сховищем інформації, але і вашим свідком і захисником перед іншими людьми або правоохоронними органами.

Крім того, диктофон може стати вельми незвичайним і корисним подарунком практично для будь-якої людини, незалежно від статі і віку.

Крім портативних диктофонів, нерідко застосовуються також їх стаціонарні варіанти. Стаціонарні системи запису звуку стоять у судах, конференц-залах, лекційних залах, кімнатах нарад та інших приміщеннях, де якісний запис звуку і його зберігання є найважливішим завданням. Зовні і технічно вони мало схожі на портативний диктофон, однак, виконують такі самі функції.

Нерідко цифровий диктофон використовується і в системах забезпечення безпеки. Наявність датчика звуку, висока чутливість мікрофона і можливість тривалої автономної роботи робить диктофон відмінним пристосуванням для контролю та захисту.

Використання 8-канальної системи запису телефонних розмов.

Окремим напрямом у системах аудіозаписи став запис телефонних розмов та їх зберігання. Спочатку запис телефонних розмов була привілеєм спецслужб, розвідки і ревнивих чоловіків. Але ситуація давно змінилася, і сьогодні запис телефонних розмов стала цілком буденною справою. Операторам служб порятунку і швидкої медичної допомоги запис телефонних розмов допомагає відновити розмову з потерпілим, названий їм адресу або прізвище. Нерідко запис телефонних розмов ведеться у відділах продажів, службах підтримки та обслуговування клієнтів. Робиться це для того, щоб можна було вести статистику та аналіз роботи відділів, а в спірній ситуації завжди можна було з'ясувати, хто вів себе некоректно, клієнт або співробітник компанії.

Запис телефонних розмов у великих компаніях допомагає контролювати роботу співробітників, уникнути втрати цінної комерційної інформації. До того ж, вже давно доведено, що співробітник працює ефективніше і чемніше розмовляє з клієнтом, якщо знає, що ведеться запис телефонних розмов.


Информация о работе «Історія диктофону»
Раздел: Коммуникации и связь
Количество знаков с пробелами: 30135
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
114386
2
2

... передбаченою. 3. Генерація гамми не повинна бути дуже трудомісткою. Слід зазначити, що алгоритми криптосистем з відкритим ключем (СВК) можна використовувати за трьома напрямками: 1. Як самостійні засоби захисту даних, що передаються чи зберігаються. 2. Як засіб для розподілу ключів. Алгоритми СВК більш трудомісткі, ніж традиційні криптосистеми. Обмін великими інформаційними потоками здійснюють ...

Скачать
239699
0
0

... тощо). 7. Засоби масової інформації та державні і недержавні органи і організації в галузі масової інформації. 8. Спеціалізовані державні і громадські органи та організації у справі захисту прав і свобод людини і громадянина (наприклад, адвокатура, нотаріат тощо). Єдність системи засобів захисту прав і свобод людини і громадянина не лише не виключає, а й передбачає особливості, специфіку ...

Скачать
128268
2
0

... і від отриманого виховання ступінь їхнього розвитку в різних людей різна, багато чого тут визначається індивідуальними схильностями, звичками, типом нервової системи. Які ж особисті якості важливо мати секретарю керівника? На це питання існує багато різних думок, оскільки немаловажним фактором є ще і сумісність, тобто можливість успішної спільної роботи двох особистостей – секретаря й керівника. ...

Скачать
174413
0
0

... окремих слідчих дій; n взаємодія слідчого з оперативно-розшуковими органами; n особливості використання спеціальних пізнань при розслідуванні; n особливості попередження даного виду злочинів. Розслідування злочинів умовно ділитися на три етапи: 1. початковий; 2. наступний; 3. заключний. На початковому етапі проводяться невідкладні слідчі дії й оперативно-розшукові заходи, спрямован ...

0 комментариев


Наверх