2.2 Визначення сучасної позиції країни в системі світової економіки

Говорячи про економічний розвиток країни важливо встановити, що основу економіки країни складає сільське господарство, добувна та переробна промисловості. Важливо те що країни повністю забезпечує себе продуктами. За останні 30 років, у країні зафіксовано ріст ВВП на 7,73%. На 2014 рік ВВП країни складає 378,54 млрд $, а ВВП по ППС – 640 млрд $. Це визначає, що економіка країни знаходиться в позитивному стані. Та, якщо поглянути на графіки, то можна зафіксувати те що ВВП країни на 2015 та 2016 рік падає, проте якщо поглянути на другий графік, то становище країни знаходиться в найліпшому стані, так як ВВП - 274,14 млрд $, але ВВП по ППС 690,39 млрд $.

Рис. 2.6 ВВП по ППС 2005-2016 у млрд $ [28]

Рис. 2.7 ВВП 2005-2016 у млрд $ [28]

Колумбії послідовно розумної економічної політики і агресивне просування угод про вільну торгівлю в останні роки зміцнили свою здатність до погодних зовнішніх шоків. Колумбія в значній мірі залежить від енергетичної та гірничодобувної експорту, що робить її вразливою до падіння цін на сировинні товари. Колумбія є четвертим за величиною в світі експортером вугілля і четвертим за величиною виробником нафти в Латинській Америці. Економічний розвиток загнані в відсутність належної інфраструктури, нерівність, бідність, наркотрафік і ситуації невизначеної безпеки.

Зниження цін на нафту призвело до зниження державних доходів. У 2014 році Колумбія прийняла законопроект щодо податкової реформи, щоб компенсувати втрачений дохід від глобального падіння цін на нафту. Адміністрація Сантуш також використовує податкову реформу, щоб допомогти здійсненню фінансів мирної угоди між FARC і урядом. Колумбійські чиновники оцінюють мирну угоду може підтримати економічне зростання, до 2%.

Незважаючи на заходи жорсткої економії, введені в дію адміністрацією Сантуш, ВВП і прямі іноземні інвестиції скоротилися в 2015 році, в той час як погодне явище Ель-Ніньо викликало продукти харчування і енергоносії зростати з інфляцією піки до 6,8%. З метою боротьби з інфляцією, Центральний банк підвищив процентні ставки чотири рази протягом останніх чотирьох місяців 2015 року, до кінця року зі збільшенням точки 25 до базису 5,75%. Безробіття продовжує знижуватися і досяг рекордно низького рівня в 8,9% в 2015 році, але швидкість і раніше одна з Латинської Америки найвищий. Проте, темпи зростання ВВП Колумбії робить його кращим виконавцем регіону серед великих економік в 2015 році.

Реальне зростання ВВП в середньому на 4,8% на рік від 2010-2014, продовжуючи десятиліття високих економічних показників, перш ніж впасти в 2015 році всіх трьох основних рейтингових агентств підвищило Колумбії державного боргу до інвестиційного рівня в 2013 і 2014 роках, що дозволило залучити рекордні рівні інвестицій, в основному в секторі вуглеводнів [10]. Проте, Standard & Poor 's знизило довгостроковий прогноз зі стабільного на негативний на початку 2016 Зміна, в основному через падіння державних доходів, може привести Колумбія втратить свій статус інвестиційного класу облігацій.

Зовнішня політика SantoS адміністрації була зосереджена на зміцненні комерційних зв'язків Колумбії і залучення інвестицій в домашніх умовах. Колумбія підписала або веде переговори Угоди про вільну торгівлю (FTA) з більш ніж десятка країн; США-Колумбія FTA вступив в силу в травні 2012 року США і Колумбія виграли від FTA, але здатність Колумбії, щоб повною мірою скористатися її розширення доступу до американських ринків як і раніше стримується через відсутність диверсифікації експорту. Нетарифні заходи залишаються предметом спору для двосторонніх торгових відносин. Вантажівка утилізаційної регулювання, а також обмеження на спиртні напої, фармацевтичної та етанол імпорту є головними подразниками в торгові відносини двостороннього. Колумбія є одним із засновників Тихоокеанського Альянсу - регіональний торговий блок сформований в 2012 році Чилі, Колумбії, Мексиці і Перу з метою сприяння розвитку регіональної торгівлі та економічної інтеграції. У 2013 році Колумбія розпочала процес вступу до ОЕСР [2, с.152] .

2.3 Головні риси соціально-економічної моделі та проблеми розвитку

Соціально - економічна модель - це сукупність елементів, що формують цілісність національного господарства, і механізм, що забезпечує тісний зв'язок і взаємодія цих елементів. За своїм характером вони можуть бути технологічними, економічними, соціальними, політичними, соціокультурними, історичними, конфесійними і т.д.

Поняття «странової» моделі використовується в разі, якщо соціально-економічний і політичний розвиток тієї чи іншої держави протягом досить тривалого періоду демонструє стабільність ключових параметрів, закладених в основу моделі. Якщо відтворення цих параметрів порушується, можна очікувати або часткову модифікацію моделі зростання або її повну трансформацію.

Не менш важливим компонентом поняття «странової» моделі є характеристика її особливостей, іншими словами, її специфіка. Це дає можливість проводити порівняльний аналіз національних моделей, існуючих в світовому господарстві з урахуванням його еволюційного розвитку. Порівняльні дослідження проводяться по одному або декільком критеріям. Результатом таких розробок можуть бути пропозиції щодо типологізації національних моделей.

Колумбія відноситься до латиноамериканської моделі соціально-економічного розвитку. Модель орієнтована на експлуатацію багатих природних ресурсів та дешеву робочу силу .

Головні риси цієї економічної моделі:

1. активна експлуатація щедрих природних ресурсів без витрат на їх відновлення;

2. використання дешевої робочої сили;

3. криміналізація економіки і високий рівень корупції;

4. низька ефективність економічних процесів;

5. значне соціальне нерівність;

6. висока зовнішня заборгованість

Проте головними проблеми розвитку колумбійської економіки останнім часом є глобальний перехід до більш дифузного розподілу економічної влади. Колумбія може бути яскравим прикладом того як його недавнього швидкого зростання доходів на душу населення на 8,8% в рік який вказує на потенціал конвергенції Колумбії в ряди багатих країн. Проте, економічне зростання в Колумбії було обмежене дорогої і неефективної війною з наркотиками, яка зазнала невдачі. Незаконна діяльність наркокартелів яка коштувала владі чи малих грошей. Крім того, FARC (Революційні збройні сили Колумбії) обмежує тиск Колумбії до економічного процвітання..

Виробництво наркотиків в Колумбії відповідає теорії французького класичного економіста – Ж.Б Сея (1803), який винайшов закон Сея - це коли пропозиція створює свій власний попит на товар чи послугу. З цього випливає, що виробництво заборонених наркотиків створює попит, який є шкідливим для користувача. І попит з боку споживачів наркотиків поряд з постачальниками створила чорний ринок на міжнародному рівні. Війна з наркотиками мала придушити виробництво, проте з цього нічого не вийшло[3, с.243].

Політика, яку обрала Колумбія, і справді гальмує економічний розвиток країни, тому необхідно змінити політику попиту і пропозиції на наркотики і зробити перехід на політику надання субсидії фермерам. Замість санкцій проти наркоманів зі сторони держави, ввести програму їх реабілітації та лікування. Такий зсув у політиці роззброїть наркобізнес позбавивши їх прибутку.

Колумбія розташований в північній частині Південної Америки, з населенням близько 46 мільйонів чоловік і ВВП $ 235 млрд, є четвертим за величиною економікою на континенті [6]. Незважаючи на те, ВВП на душу населення значно зростав завдяки Сполученим Штатам, починаючи приблизно з 1999 року. З цього року Колумбія отримувала підтримку з боку Сполучених Штатів для боротьби з незаконним обігом наркотиків.

З урахуванням, що недавнє збільшення ВВП Колумбії на душу населення на 8,8% річних, дало їй великий потенціал для економічної конвергенції [28]. Тим не менш, цей прогноз досить оптимістичний з урахуванням політичного тупика Колумбії. Незаконний оборот наркотиків, безсумнівно, грає велику роль в колумбійському чорний ринкової економіки. Проте цей бізнес дуже прибутковий, щоб бути незаконним, навіть колумбійські урядові чиновники стають жертвами спокуси і таких багато.

Крім того, фонди допомоги Колумбії використовують для боротьби з FARC (Революційні збройні сили Колумбії) (CRS). Це марксистсько-ленінська партизанська організація відіграє роль Робін Гуда (віднімаючи у багатих і віддати його бідним). Ця організація ввела країну в стані війни в 1966 році. Цей період часу був відомий як La-Violence. Бюджет FARC залежить від злочинів які вони поробляють: викрадення людей, пограбування і торгівлі великими партіями наркотиків з південним регіоном Колумбії. Багато грошей були використані для боротьби в громадянській війні, яка тривала близько півстоліття і їй не видно кінця. Насправді, як уже згадувалося раніше, наміри держави проти цього злочинного угрупування дуже значні, колумбійська влада використовує пестициди, щоб знешкодити плантації коки, з яких виробляється кокаїн. Проте, пестициди також вбивають законні посіви дрібних колумбійських фермерів. Крім того, пестициди також завдають шкоди здоров'ю фермерів.

Тож, Колумбія відноситься до країн Латиноамериканської моделі національної економіки. На 2016 рік в структурі економіки переважає сфера послуг, до неї входять туризм, будівництво, торгівля – це сфера надає більше 60% робочих місць населенню. Експорт країни носить сировинний характер, головним чинником підвищення експорту в Колумбії стала політика плаваючого курсу валюти. Головні риси країни – це дешева робоча сила, соціальна нерівність, активна діяльність терористичний угрупувань, високий рівень злочинності та підвищена діяльність наркокартелів. Також, країна є одна з лікуючих за експортом кави і бананів у світі.


ВИСНОВКИ

Підводячи підсумки можна сказати, що за рівнем економічного розвитку Колумбія відноситься до країн індустріально-аграрних, також державі характерна така особливість як сировинний характер експорту. Країна володіє значними запасами нафти, газу, вугілля, дорогоцінних металів та ізумрудів. Проте, як я вже згадав країна носить сировинний характер експорту. Обробна промисловість тільки розвивається. Проте, як я вже відмітив те що країна тільки на стадії розвитку і саме тому більш-менш стабільна політична ситуація робить країну привабливою для іноземних інвесторів. Завдяки активізації інвестиційної політиці в країні розвиваються не тільки добувна промисловість, проте і переробна. Найбільш стрімко почало розвиватися машинобудування. Щодо сільського господарства, то Колумбія продовжує займати одні з найліпших місць з експорту кави, бананів, цукрової тростини. Також важливо відмітити, те що в країні стрімко розвивається сфера послуг, яка дає робочі місця більш ніж 60% населення.

Проте в країні існують три головних бар’єра, які перешкоджають економічному зростанню країни. Перший бар’єр – це наркокортелі, їх дуже багато в Колумбії, вони складають основу підпільної економіки світу. Рівень наркообігу настільки високий, що у лісах є свої злітні смуги для літаків які перевозять наркотики. Якщо, включити чорний ринок до ВВП країни, то воно би значно зросло.

Другий бар’єр це корумпованість влади, на сам перед це через наркотрафік який утворюється всередині країни . Багато політиків не можуть встояти перед спокусою цього бізнесу.

Третій бар’єр це повстанські війська, які захоплюють поселення. Проте влада розмістила свої війська і у зв’язку з останніми подіями, повстанський рух FARC демобілізувався і сформувався як політична партія. Проте багато хто з цього руху , продовжує воювати проти держави на стороні наркобаронів.

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Голиков А.П., Ким Т.И. Экономика зарубежных стран. Учебное пособие. – Харьков: ХНУ, Форт, 2000. – 68 с.

2. Грицак Ю.П. Социально-экономические типы стран. – Харьков: ХГУ,2014.

3. Економіка зарубіжних країн / За ред. А.С. Філіпенка. К.: Либідь, 2010

4. Економіка зарубіжних країн. Навчальний посібник / За ред. Ю.Г. Козака, В.В. Ковалевського, К.І. Ржепішевського. – Київ: ЦУЛ, 2011. – 352 с.

5. BP Statistical Review of World Energy June 2015: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.bp.com/content/dam/bp/pdf/energy-economics/statistical-review-2015/bp-statistical-review-of-world-energy-2015-full-report.pdf

6. Central intelligence agency: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.cia.gov/

7. Colombia seeks the best path forward for its tertiary sector : [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://monitor.icef.com/2013/02/colombia-seeks-the-best-path-forward-for-its-tertiary-sector/

8. ColombiaCo: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.colombia.travel/

9. Colombian banking sector matures and evolves: [Електронний ресурс] – Режим доступу:

https://www.oxfordbusinessgroup.com/overview/counting-it-sector-matures-it-evolves-and-expands

10. Economy Of Colombia: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Colombia

11. FAIRTRADE AND Coffee: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.fairtrade.net/fileadmin/user_upload/content/2009/resources/2012_Fairtrade_and_coffee_Briefing.pdf

12. Index mundi: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.indexmundi.com/colombia/literacy.html

13. Inter-American Development Bank: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://boletines.prisadigital.com/Innovation_Productivity_Colombian_Service_Industry.pdf

14. International Coffee Organization: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ico.org/

15. Mineducation of Colombia: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.mineducacion.gov.co/

16. Mineral Industry of Colombia: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.loc.gov/collections/country-studies/about-this-collection/

17. Nation Master: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.nationmaster.com/country-info/profiles/Colombia/

18. National Debt of Colombia: [Електронний ресурс] – Режим доступу:

http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/colombia

19. OECD Economic Surveys : [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.oecd.org/eco/surveys/Overview_Colombia_ENG.pdf

20. Petroleum industry in Colombia: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_industry_in_Colombia

21. Service Sector Investment in Colombia: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.investincolombia.com.co/sectors/services.html

22. Socio economic development of a country: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.ukessays.com/essays/economics/socio-economic-development-of-a-country-economics-essay.php

23. Tertiary sector of the economy: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://en.wikipedia.org/wiki/Tertiary_sector_of_the_economy

24. The Statics Portal: [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.statista.com

25. The world Bank: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://data.worldbank.org/country/colombia

26. World travelling and tourism council: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.wttc.org/

27. Добыча природного газа: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://data.trendeconomy.ru/industries/Natural_Gas_Production/Colombia

28. Мировой атлас данных: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://knoema.ru/

29. Сельское хозяйство Колумбии: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.agrien.ru/zar/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%8F.html

30. Экономика Колумбии: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.panam.ru/main/colombia/10.html


Информация о работе «Вивчення особливостей та оцінка соціально-економічної моделі розвитку Колумбії»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 40273
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 10

Похожие работы

Скачать
41756
0
0

... економічної теорії, і лише спільними зусиллями вони можуть наблизитись до істини. Саме з цієї позиції доцільним і логічним є з'ясування наступного питання про розвиток економічної думки в Україні.   2. Предмет, Методи і функції економічної теорії Ознайомившись з виникненням і розвитком економічної теорії, можна зробити вже деякі узагальнення щодо предмету, який вона вивчає. А саме, що це ...

Скачать
823470
10
9

... ї моделі економіки і способів її побудови; на визначенні пріоритетних цінностей та економічного порядку, який повинен забезпечувати реалізацію цієї моделі. Тому розроблення філософії взаємодії держави і ринку передбачає дослідження багатогранності цього процесу, урахування впливу інституційного середовища на конкретну модель економіки. Без визначення цілей, цінностей у суспільстві неможливо ...

Скачать
153648
7
1

... не бачили своїх помилок. Наше спілкування та знання будуть найкращими ліками для їх невігластва [там само, 128]. Качру стверджує, що найважливішою причиною для розвитку англійської мови є історична роль Англії, як колоніальної сили. Наприклад, в Індії загальноприйнятим є те, що політична сила бере до уваги значущість мови британського правління в Індії (так звана «лінгвістична стратегія еліти»). ...

Скачать
138713
9
0

... притягають до себе різних кримінальних особистостей. І не випадково саме повії нерідко стають жертвами рекетирів, використовуються організованою злочинністю. Розділ 3. Соціологічний аналіз молодіжної наркоманії в Україні Сьогодні соціологи фіксують вагоме помолодіння різних форм девіантної поведінки. Тому виникає необхідність більш розгорнуто обдивиться проблему молодіжної наркоманії. ...

0 комментариев


Наверх