5. Література і релігія Стародавнього Єгипту.

 

Х

удожня література Стародавнього Єгипту бере початок з середини четвертого тисячоріччя до н.е. , до періоду Стародавнього Царства. Саме тому основою традиційної жанрової літератури в Єгипті став фольклор. Особливо характерно традиційне збереження древніх сюжетів, які були перероблені в більш пізні періоди розвитку єгипетської літератури. Але, говорячи про жанр, варто помітити, що далеко не завжди можна з точністю визначити приналежність того чи іншого твору до визначеного жанру. Так, наприклад, жанр «повчання», один з найдавніших, тісно зв'язаний з політичними памфлетами, «висловами» (наприклад, «Вислову Іпусера»), а вступи до них іноді нагадують «рамку, що обрамляє,» деяких казок (наприклад, «Повчання Неферті»). В однаковій мірі в повчаннях зустрічаються і риси автобіографічних повістей, а в автобіографічній повісті ми зустрічаємо, наприклад, гімн («Пригоди Синухета»), в інших випадках і байка близька до казки. Отже, одним із глобальних ознак неймовірного розвитку єгипетської літератури є взаємопроникнення жанрів. Як і більшість творів стародавності, література періоду Стародавнього царства анонімна, за винятком творів, написаних у жанрі повчання; як правило авторство було приписано якому-небудь з мудреців, правителю стародавності, що наводить на думку про відсутність спроб колективного створення повчань, що підтверджується і стилістичним аналізом тексту: майстерність і складність композиції, витонченість стилю, уміння об'єднати однієї «рамкою» кілька сюжетних ліній. Однак тематика повчань не завжди міняється раз від до разу, від епохи до епохи. У «Повчанні Птахотепа», що містить правила життєвої мудрості, правила поведінки і гарного тону, автор утішає бідняка тим, що «бог піднімає знатну людину», рекомендує набратися смиренності і так далі. Подібна думка зустрічається й у «повчаннях» мудреця Іпувера і Ноферреха. Тут описується в алегоричній формі повстання рабів, що відбулося наприкінці Середнього Царства.

До трохи більш раннього часу відноситься «Повчання гераклеопольского владаря (Охтоя) своєму сину Мери-ка-Ра», що містить ради щодо керування державою в період неясного часу. Охтой затверджує божественне походження влади, призначеної «добрим пастирем», тобто Богом.

Література древніх була самим тісним образом зв'язана з релігією. Безліч творів релігійної літератури наділялися в художню форму. Такі магічні заклинання, релігійні гімни богам, магічні тексти, зв'язані з заупокійним ритуалом, написані в строго ритмічній поетичній формі. Після смерті ретельно забальзамоване тіло володаря поміщали в похоронну камеру піраміди. Внутрішні органи померлого поміщали в спеціальні герметичні судини, так звані канопи, що ставили поруч із саркофагом у похоронній камері. Отже, тлінні останки фараона знаходили своє останнє земне пристановище в піраміді, а «ка» померлого залишало гробницю. «Ка», по єгипетських віруваннях, вважалося чимось начебто двійника людини, його «другим я», що залишало тіло в момент смерті і могло вільно переміщатися між земним і загробним світом. Залишивши похоронну камеру, «ка» спрямовувалося на вершину піраміди по зовнішньому її облицюванню, настільки гладкому, що ніхто зі смертних Плато Гізу не зміг би по ній пересуватися. Там вже знаходився батько фараонів - бог сонця Ра у своїй сонячній турі, у якій померлий фараон починав свою подорож у безсмертя.

Найбільш яскравими зразками релігійної поезії є гімни богам, що входили в різні збірники. Так, ще в «Текстах пірамід» містяться гімни Ра, Озирису. Хеті став автором «Гімну Нілу», що нагадує гімни іншим богам, тому що Ніл вважався божеством і його почитали під ім'ям Хапі. Але не Хапі, не бог оспівується і прославляється в ньому, а саме ріка, «приносяща їжу... творяща прекрасне»:

Слава тобі, Хапі!
Ти прийшов у цю землю,
З'явився, щоб оживити Єгипет...
Він зрошує полючи, створені Ра,
Щоб дати життя кожній козі...

Досить близько до релігійних гімнів примикають і гімни, присвячені фараонам. Цей жанр має й історичну цінність. Найбільш характерний у жанровому відношенні текст гімну фараону відноситься до епохи середнього царства. Це - «Гімн Сенусерту III», у якому прославляється цар - переможець ворогів і захисник своїх володінь. Подібні гімни часто входили в більш об'ємні збірники, такі, як «Розповідь Синухета». Збереглося більш 25 списків цього твору. Воно написано у формі автобіографії на стінах однієї гробниці. Основний пафос «Історії Синухета» той же, що й у висловах Неферті і наставляннях Аменемхета I, - прославляння нової династії. Значного розвитку цей жанр досягає в епоху Нового Царства, коли завойовницька політика фараонів знаходиться в зеніті слави і пошани. Свого роду розгорнутою формою царського гімну є «Поема про битву під Кадеше», у якій поет у риторичній формі описує перемогу Рамзеса II над хетами.

Однак з часом політична міць Єгипту слабшає. У XI столітті Єгипетська держава втрачає не тільки свої володіння, але і майже весь свій авторитет у Передній Азії. Ці важливі історичні факти відбиті в іншому творі про похід, але цього разу - мирному. Це - «Подорож Уну - Амона», посланого в Сирію, коли у Фівах правив первосвященик Амона - Херихор, що захопив згодом верховну владу у свої руки. Особливе значення мала стилістична єдність тексту. Можливо, стилістика викладалася переписувачам у спеціальних школах, де вони розбирали різні тексти з погляду стилю. І саме це дозволяє нам стверджувати, що давньоєгипетська література досягла найвищої художньої досконалості. Самі єгиптяни вважали літературу Середнього царства класичною - недарма твори цього часу збереглися в такій кількості пізніших списків, а їхня мова служила зразком для наслідування...

6. Внутрішня і зовнішня політика Рамзеса II
 Широке монументальне будівництво в Древньому Єгипті епохи Рамзеса II

П

еріод правління фараона Рамзеса Другого один з найцікавіших етапів єгипетської історії. Цей час в основному характеризувався широким будівництвом і численними військовими походами. Для часу Рамзеса II характерно стабільне соціально-економічне положення, хоча до нас дійшли деякі свідчення про бунти ремісників у Фівах. Але в цілому , в економічному плані Єгипет процвітав, без цього минулого б неможливі тривалі військові походи Рамзеса II. Довге, царювання (1317-1251 р. до н.е.) Рамзеса II виявилося останнім більш-менш тривалим злетом колишньої могутності Єгипту. Надалі фараонам вже не вдавалося на скільки-небудь тривалий термін закріпити свій вплив і владу в сусідніх на півночі і на півдні країнах і нав'язувати їм свою волю.

Наочним свідченням могутності Рамзеса II служать руїни численних споруджених по його велінню чудових , багато прикрашених храмів і святилищ. Вони споруджувалися повсюдно в Єгипті й у Північній Нубії. Відповідно до древньої релігійної доктрини фараони вважалися істотами божественної природи, «дітьми великих богів світобудови» і тому були об'єктами релігійного шанування. Особливо послідовно це дотримувалося у відношенні Рамзеса II, прижиттєве і посмертне обожнювання і культове обслуговування якого здійснювалося по всьому Єгиптові і за його межами. Особливого розвитку обожнювання Рамзеса II досягло в Нубії. У деяких храмах Панорама  малися навіть зображення Рамзеса II, що робить поклоніння самому собі як богу. Абідос Одними із самих чудових храмів є два печерних храми в Абу-Симбеле, у Нубії. Храми Абу-Симбел, висічені в тендітному піщанику, були споруджені три тисячі двісті років тому. Висота одного з них - тридцять три метри, ширина - тридцять вісім метрів, глибина - шістдесят п'ять метрів. У входу в храм піднімаються чотири двадцятиметрових колоси, кожний з який зображує Рамзеса II. Гігантські статуї як би охороняють древнє святилище. Невідомий скульптор увічнив також усіх дітей фараона, розташувавши їх у ніг Рамзеса II.

Чотири статуї буквально придушують своєю монументальністю. Можна собі представити розміри цих гігантів, якщо ширина обличчя кожної скульптури чотири метри сімнадцять сантиметрів, довжина носа - сто два сантиметри, довжина вуха - сто шість сантиметрів, ширина очей - вісімдесят чотири сантиметри, ширина рота - один метр десять сантиметрів. Разюче збереження портретних рис на колосах такого масштабу. Все оформлення храму було обумовлено однією ідеєю - усіма можливими способами звеличити могутність великого фараона. Починаючи від масштабів святилища і кінчаючи тематикою його декору, усе було пронизано цією ідеєю.

У виборі місця для храму позначилося настільки властиве єгипетським зодчим уміння поставити пам'ятник з урахуванням навколишньої місцевості: коли храм, Луксор. розташований на західному березі Нілу, висвітлюється першими променями сонця, Рамзес ІІ гігантські скульптури раптово офарблюються темно - червоним кольором і здаються особливо рельєфними на тлі чорних тіней. Колоси робили незабутнє враження все гнітючої моці фараона Прославлянню військових перемог фараона присвячені рельєфи гипостиля. На східній стіні, по обох сторони від входу, поміщені традиційні зображення - Рамзес убиває перед богами групи полонених, праворуч від входу - лівійців, ліворуч - нубійців. Права, північна стіна зайнята грандіозними скульптурними картинами, що оповідають про боротьбу Рамзеса II з хетами, у тому числі тут показана і знаменита битва під Кадеше. Поруч із храмом Рамзеса II знаходиться менший по розмірах, але не менш величний храм його дружини.

На південній стороні храму Абу-Симбел на стрімкій скелі з піщанику висічена «шлюбна стела» Рамзеса II. Вона відтворює текст документа, розісланого в різні храми Єгипту для його увічнення на їхніх стінах. Напис ця не уникла ушкоджень. Різьбяреві, що висікав в Абу-Симбеле текст «шлюбної стели», не вистачило місця для її повного відтворення. Він висік тільки сорок один рядок, незважаючи на те, що поступово зменшував розміри ієрогліфів. Зрештою йому довелося дійти до краю скелі і зупинитися, не завершивши оповідання. Ще один відомий єгипетський храм періоду Нового Царства - Луксорський храм у Фівах. Він чарує відвідувачів красою своїх колонад і рельєфів. Говорять, що в місячні ночі враження ще більш підсилюється завдяки «таємничості несподіваних ефектів світлотіні». Храм не був побудований при якомусь одному фараоні. Кожний з державних владик Єгипту вважав своїм обов'язком взяти участь у прикрасі обителі головного єгипетського бога Амона-Ра. Храм постійно перебудовувався, іноді навіть руйнувалися цілі зали, щоб на їхньому місці побудувати нові, ще більш грандіозні. Своєрідні ворота до храму утворять пілони - дві монументальні вежі з похилими стінами. Вони були побудовані в XIII столітті до нашої ери. Перед пілонами коштують величезні двадцатип ятиметрові обеліски, покриті ієрогліфічними написами. Обеліски висічені з асуанського граніту і важать більш 2500 тонн кожний. Але якщо напису на обелісках зрозумілі лише присвяченим, те чудові зображення на пілонах викликають загальне замилування. Тут відбите грандіозний бій, що відбувся між єгиптянами і хетами в XIV столітті до нашої ери при Рамзесі II. Це багатофігурна композиція, у якій древній майстер відмінно передав напругу бою, неприборканий порив наступаючих і запеклий опір що оборонялися. Над незліченними воїнами і бойовими колісницями височіє могутня фігура фараона, що на картині раз у десять більше простих смертних. На пілонах написана ціла поема про битву під місті Кадеше, що прославляє фараона і міць його бога-заступника - Амона-Ра. А поруч коштують шість величезних статуй переможця хетів - Рамзес II. Таке накопичення грандіозних обелісків, статуй, пілонів з яскраво розфарбованими картинами, залитими променями сонця, повинне було приголомшувати глядача, вселяти в нього замилування і вселяти боязкість перед могутністю усесильного фараона.

У цій же частині Фів, у долині царів, у скелі, була висічена Гробниця Рамзеса II, у якій спочатку спочивала мумія фараона. Гробниця Рамзеса - грандіозне спорудження, що іде в глиб скелі до ста двадцяти двох метрів. Мумію Рамзеса II разом з муміями інших фараонів епохи нового царства в 1881 році знайшли Г. Масперо і Э. Бругш у печерній схованці в скелях Дейр-ель-Бахри. Мумія, що нині знаходиться в Каїрському музеї, добре збереглася і дає можливість побачити вигляд високого, величного старого, у якого виявляються риси подібності з тим вишукано красивим юнаком, що відбитий у прекрасній базальтовій статуетці з Туринського музею.

Економічне становище Стародавнього Єгипту епохи Рамзеса II

Чисельні багатства у виді данини, податей і видобутку, що надходили зі скорених країн, діставалися фараону, храмам і знаті. Рамзес II щедро обдаровував святилища, намагаючись здобути прихильність і підтримку не тільки богів, але і їх слуг-жерців. У житті Стародавнього Єгипту, як і в усьому древньому світі, релігія відігравала величезну роль і в сполученні зі зростаючою економічною могутністю жрецтво в інших випадках впливало на найважливіші політичні події. Великі храми володіли десятками тисяч рабів і величезною кількістю землі. У храмових коморах накопичувались сотні кілограмів золота і срібла, величезні запаси зерна, олії, меду, провина, овочів, тканин, одягу. Храмам належали цілі міста, десятки торгових судів і ремісничих майстерень. Не підлягає сумніву, що це був період економічного процвітання Єгипту. Без наявності великих продовольчих запасів у державних засіках неможливі були б ні тривалі війни, ні широке монументальне будівництво в долині Нілу.

Але загальне стабільне положення в Єгипті аж ніяк не означає, що все населення жило безбідно. Прагнення до розкоші і пишності одних неминуче вело до позбавлень, нещасть і жорстокої експлуатації інших. Крім хліборобів у Єгипті було велике ремісниче населення. Адже будівництво скельних гробниць і храмів вимагало величезної кількості робочих рук: каменотесів, тесль, столярів, скульпторів, живописців. Пліч-о-пліч з ними трудилася ціла армія ткачів, кравців, шевців, ювелірів, що обслуговували мертвих. Збереглися матеріали, що розповідають про життя ремісників. Важким була їхня праця, убоге й одноманітне харчування, убоге житло. Робота кожного ретельно враховувалася. Учені знайшли свого роду журнали, у яких щодня відзначався прихід на роботу. Переписувачі, що знаходилися в некрополі, акуратно вели свої записи. Це були дуже короткі ділові звіти «про тих, котрі приносять воду», «про тих, котрі приносять овочі», «про тих, котрі приносять риб», «про тих, котрі спилюють дерева», «про тих, котрі роблять гіпс». Робилися також позначки про видачу інструментів, продовольства, одягу. Проти багатьох імен стояли «пташки» - позначки переписувача при перевірці списків.

Масові виступи іноді приносили перемогу страйкуючим. Збереглося кілька позначок про видачу продовольства відразу ж після припинення роботи і переговорів з начальством. Іноді ж чиновники і жерці обманювали ремісників. Вони змушували їх відновляти роботу, обіцяючи видати продовольство, але не стримували свого слова. У таких випадках ремісники знову кидали роботу. Простеживши маршрут виступу ремісників, сучасні вчені зробили цікаве спостереження: страйкуючі завжди направлялися до тих храмів, у яких у цей день було скупчення прочан. Вони, очевидно шукали співчуття в народу, прагнули, щоб про їхню боротьбу знало все населення Фів. Тому страйкуючі розташовувалися звичайно чи біля храму чи біля самих оживлених доріг і кричали правителю міста, коли він проходив.

Військові походи Рамзеса II

Третій представник дев'ятнадцятої династії, почав нову епоху в історії Стародавнього Єгипту - епоху Ремесидів. Вступивши в 1317 р. до н.е. на престол після смерті батька Сеті I, що правив біля одинадцяти років, юний фараон (Рамзесу йшов тоді двадцять другий рік) з перших кроків показав себе людиною із сильною волею. Успішні військові компанії Сеті I повернули Єгиптові частину його колишніх азіатських володінь, влили в економіку країни живлющий струмінь у виді рабів, військового видобутку і данини. І Рамсес Другий вирішив, що настав придатний момент для нових завоювань. Він навіть плекав думку не тільки відновити єгипетську державу в її колишніх границях, але і просунути їх ще далі на північ. А для цього треба насамперед розбити хетів, що стали центром притягання для всіх таємних і явних ворогів Єгипту.

Наскільки можна судити, спираючись на свідчення збережених джерел, Рамзес II зробив кілька походів в Азію. Перший з них датується четвертим роком царювання великого фараона, про що говориться на так називаній середній стелі, поставленої Рамзесом у ріки Ель-Кельб («Собачої ріки») . Очевидно, у даному випадку Рамзес II прагнув підкорити морське узбережжя Палестини і Фінікії як необхідну умову подальшого успішного ведення боротьби з хетами. Другий похід, датуємий п'ятим роком царювання, найбільше освітлений єгипетськими пам'ятниками, завершився битвою під стінами Кадеша на Оронті. У десятий рік свого царювання Рамзес II знову вторгся у Фінікію, на що вказує поставлена їм у ріки Ель-Кельб південна стела. Існує ще північна стела, але її текст цілком зруйнований. У цей же час Рамзес II зробив військовий похід у Північну Сирію, про що повідомляють серії рельєфів у Карнаці і Луксорі й інші пам'ятники. У Північній Сирії було захоплене місто Тунип.

У період між одинадцятим і двадцятим роками свого правління Рамзес II був зайнятий зміцненням єгипетського панування в Палестині. У цей же час його військо проникло в місто Едом і місто Моав. Через тринадцять років після мирного договору , у тридцять четвертий рік свого царювання, Рамзес II одружився зі старшою дочкою Хаттушиля. Останній, супроводжуючи свою дочку, з великим почтом і багатими дарунками особисто прибув у Єгипет для участі у весільних торжествах . Прибуття в столицю Єгипту, у місто Пер-Рамзес, Хаттушиля було витлумачено придворними як чергова блискуча перемога Рамзеса II. Пізніше, як повідомляють стели з Коптоса й Абідоса , фараон взяв у дружини й іншу дочку Хаттушиля. Напису про шлюб старшої дочки Хаттушиля були висічені в багатьох місцях у Єгипті і Нубії. Рамзес Великий скорив багато сусідніх племен і народів. Але не всіх переможених царів позбавляв володінь і сану. З чотирьох з них він брав щорічну данину, вимагаючи, щоб вони раз у рік прибули до нього на уклін у столицю Єгипту.

7. Висновки

Т

ак, яке ж значення в остаточному підсумку мають події епохи Рамзеса Великого, який вплив зробила історія Стародавнього Єгипту на подальший розвиток цієї країни і світової історії в цілому? Які ж висновки з усього, сказаного вище?

Час царювання Рамзеса Великого відкриває нову епоху в історії Стародавнього Єгипту - епоху Ремесидів. Усі нащадки цього фараона взяли собі його ім'я, бажаючи бути схожими на великого предка. Рамсес II довів до логічного завершення ті принципи обожнювання фараона і його влади, що із древніх часів були характерні для світогляду жителів країни Нілу. Дуже древнє представлення про фараона, як про божество і сина божественних батьків, носило при Рамзесі явно політичний відтінок, і, тому, пропагуючи, воно пережило тисячоріччя фараонівського періоду давньоєгипетської історії, показавши свою життєвість і в часи Птолемєїв і римських цезарів.

Храми, побудовані при Рамзесі II являли собою новий тип культової архітектури, що з'явилася в результаті взаємодії єгипетських і нубійських традицій. В процесі створення храмів формувалися місцеві школи архітекторів, скульпторів і живописців. Можливо, що майстри з завойованих країн училися в самому Єгипті.

У період правління Рамзеса II завершився черговий етап освоєння Нубії, здійснений на відміну від інших країн в основному мирним шляхом. Велике значення мав ідеологічний вплив на населення, що і втілилося в храмовому будівництві. Для релігійної політики Рамзеса II у завойованих країнах було характерне узвишшя єгипетських богів над місцевими божествами. стосовно Нубії це пояснюється тим, що Рамзес II хотів наблизити північну її частину до статусу нома. Ном - адміністративний округ у Древньому Єгипті, що мав політичний і релігійний центр, військо, герб і богів - заступників. Подібна політика пояснюється економічною залежністю Єгипту від природних ресурсів Нубії, особливо золота .

Отже, ми самі змогли переконатися, що ніколи велика держава Єгипет у величезному ступені вплинула на хід історії і дотепер нас дивує й уражає колишньою могутністю древньої «Країни Великого Хапі».

Список літератури

q  Аравія. Матеріали по історії відкриття.-М.,1981.

q  БєловА.- Петровський Н. . Країна Великого Хапі.- Л.,1973.

q  Біблія.

q  Стучевский І.А.. Рамзес II і Херихор. З історії Стародавнього Єгипту епохи Рамзесів.- М., 1984.

q  Енциклопедія для дітей. Країни і народи. - М., 1994.

q  Ерман А. Життя в Древньому Єгипті.-К.,1987.

q  Керам К. Боги гробниці вчені. – М., 1960.

q  Рак И. В. Міфи Стародавнього Єгипту. – М.,1993.

q  Шмельов И. П. – Золото Стародавнього Єгипту. – М.,1990.

q  Котрелл Л. В часи Фараонів. – М.,1982.

q  Казки і повісті Стародавнього Єгипту. – К.,1979.

q  Коротка літературна енциклопедія. – М.,1964.

q  Котрелл. «У часи фараонів».

q  Дж. Брестед. «Історія Єгипту з найдавніших часів до перського завоювання».


Информация о работе «Культура стародавнего Египта \укр\»
Раздел: Иностранный язык
Количество знаков с пробелами: 44502
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

Скачать
28054
0
4

... , але процедуру бальзамування він в цілому описав вірно, крім одного важливого нюансу. Геродот написав, що труп на тривалий час поміщали у ванни водних розчинів солей. РОЗВИТОК ІНШИХ ПРИРОДНИЧИХ НАУК   Хімія в стародавньому Єгипті Близько II тисячоліття до н. в країнах Межиріччя, а також у Єгипті з'явилися і фаянсові вироби. Давньоєгипетський фаянс за складом значно відрізнявся від ...

Скачать
8806
0
0

осальними спорудами, розвалини яких викликають здивування навіть у сучасних техніків. В стародавньому Єгипті значний розвиток отримали медицина та ветеринарія. У цілому ряді текстів часів Середнього Царства є перелік рецептів для лікування різних хвороб, таких як шлунково - кишкові хвороби, хвороби дихальних шляхів, кровотеча, ревматизм, скарлатина, хвороби ока, хвороби шкіри, гінекологія, пологов ...

Скачать
106437
0
11

... традиційна, але неправильна вимова імені. Умовна египтологичеськоє вимова - «Іх-не-ітен».) («Корисний для Атона»).  Після реформ Ехнатона, нові особисті імена отримують члени його сім'ї, його сановники, якщо до складу їх імен входило ім'я Амона або деяких інших старих єгипетських богів. Тепер імена божеств, окрім Атону, безжально знищуються на всіх пам'ятниках. Більше десяти років знаходився є ...

0 комментариев


Наверх