2.2. Утримання з заробітної плати.

У правій частині розрахунково-платіжної відомості відображаються утримання із заробітної плати. До них відноситься прибутковий податок, суми по виконавчих листах, по виконавчим написах нотаріальних органів; суми з осіб, що відбувають виправні роботи; профспілкові внески; одержаний аванс за звітний місяць; надлишково виплачені суми за попередній період, виявлені внаслідок проведених перевірок або самоперевірок; своєчасно неповернуті підзвітні суми; грошові нарахування (на нестачі товаро-матеріальних цінностей, розкрадення тощо), штрафи та інші відраховування відповідно до чинного законодавства; відрахування до пенсійного фонду (9).


У відповідності з Указом Президента України від 13 вересня 1995 року №519 встановлені слідуючі ставки прибуткового податку з доходів громадян:


Місячний сукупний дохід

(у неоподатковуваний мінімумах)

Ставки і розміри податку

До 17 гривень

18-85 гривень (1-5 неоподатковуваних мінімумів)


86-170 гривень (5-10 неоподатковуваних мінімумів)


171-1200 гривень (10-60 неоподатковуваних мінімумів)

1201+1700гривень (60-100 неоподатковуваних мінімумів)

1701гривня і більше (більше 100 неоподатковуваних мінімумів)


Не обкладається

10 % від суми доходу, який перевищує розмір одного неоподатковуваного мінімуму

6 грн. 80 коп+15% від суми, що перевищує 85 грн.

19грн50коп+20% від суми, що перевищує 170гривень

180грн 55 коп+30% від суми, що перевищує 1000 гривень

393 грн 55коп +40% від суми, що перевищує 1700 гривень

Нарахування, утримання і перерахування в бюджет податку здійснюється підприємствами всіх форм власності і фізичними особами - суб’єктами підприємницької діяльності. При наявності доходу громадяни повинні представити в податкові інспекції декларацію і інші необхідні документи, які підтверджують достовірність вказаних в декларації даних, як по місцю основної роботи, так і по місцю не основної (додаткової). У випадку несвоєчасного або неправильного утримання податку перерахунок його допускається не більше як за три роки з моменту встановлення факту неправильного оподаткування (1).

В сукупний оподатковуваний дохід громадян включаєється:

доходи за виконання трудових обов’язків, в тому числі за сумісництвом на тому ж підприємстві;

доходи за виконання робіт за договорами підряду;

доходи по акціях;

доходи, отримані внаслідок розподілу прибутку підприємства;

виплати по листах непрацездатності, по хворобі або по догляду за дитиною;

інші доходи, що утворилися в результаті надання за рахунок коштів підприємств своїм працівникам матеріальних і соціальних благ в грошовій і натуральній формі.

З суми доходів, отриманих працівниками не по місцю основної роботи, а також тими, що не мають постійного місця проживання в Україні, податок утримується в розмірі 20% без врахування пільг по місцю його виплати.

З суми доходів, отриманих громадянами-засновниками і учасниками підприємств у вигляді дивідендів по акціях і в результаті розподілу прибутку цих підприємств та інше, податок утримується по місцю виплати в складі сукупного оподатковуваного річного доходу по ставці 15%.

Надані пільги по оподаткуванню враховуються лише по місцю основної роботи (неоподатковуваний мінімум, пільги на дітей у віці до 16 років, пільги ветеранам війни, особам, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС).

Якщо працівник іде у відпустку, то прибутковий податок утримують з заробітку за минулий місяць і окремо з відпускних сум і заробітку за поточний місяць. З суми відпускних, що відносяться до наступного місяця, податок буде отриманий після повернення працівника з відпустки по сукупному заробітку за весь місяць в загальному порядку.

Недоотримані з робітника суми податку отримуються не більше ніж за три останні місяці рівними долями на протязі слідуючих трьох місяців. З звільнених працівників недоотримані суми не утримуються. В цьому випадку донарахування суми податку здійснюється за рахунок підприємства.

Перерахування в бюджет утриманих сум прибуткового податку з громадян здійснюється одночасно з отриманням заробітної плати за другу половину місяця. В банк разом з чеком на заробітну плату подається платіжне доручення на перерахування в бюджет утриманих сум податку (4).

Утримання по виконавчих листах здійснюється в розмірі і порядку, встановлених законом, порішенню суду. Підставою для утримання аліментіів є виконавчі судові листи або письмове зобов’язання громадян про добровільну сплату аліментів, відмітки органів внутрішніх справ у паспортах осіб про те, що вони зобов’язані сплатити аліменти. Вони утримуються в таких розмірах:

на одну дитину - 25% заробітку

на двох дітей - 33% заробітку

на трьох і більше дітей - 50% заробітку

Однак загальна сума утримань не повинна первищувати 50% суми заробітної плати за вирахуванням податків (1).

Бухгалтерія підприємства проводить реєстрацію отриманих виконавчих листів в спеціальному журналі чи картці. Постановою Кабінету Міністрів України затверджено перелік видів доходу, з яких нараховуються аліменти:

основна заробітна плата і заробітна плата по сумісництву;

всі види доплат і надбавок, відпускні;

грошові і натуральні премії;

компенсація за невикористану відпустку;

оплата за надурочний час, за вихідні, святкові дні;

премії за підсумками роботи за рік;

допомоги з фонду соціального страхування, в тому числі по тимчасовій непрацездатності;

суми по відшкодуванню втрати працездатності;

допомоги по безробіттю;

пенсії за виключенням надбавок до пенсій інвалідам 1-ї групи по догляду за ними;

стипендія.

Не утримуються аліменти з сум:

вихідної допомоги при звільнені;

одноразових премій;

компенсації при відрядженні;

допомог на поховання;

допомог багатодітним і одиноким матерям;

дотацій за обіди;

вартості путівок в санаторії за рахунок фонду споживання.

В триденний строк з дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії і стипендії, суми утриманих аліментів повинні бути виплачені отримувачу чи переведені поштою за рахунок платника.

Якщо особа, що сплачує аліменти, виїзджає за кордон на постійне місце проживання, то вона забов’язана сплачувати всю суму аліментів за період до досягнення дитиною повноліття, виходячи з заробітної плати за останній місяць роботи до моменту виїзду.

Облік рахунків по виконавчим листах ведеться на рахунку 76 «Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами», субрахунку 1 «З організаціями і особами по виконавчих листах»(4).

Утримання із заробітної плати платежів за товари, куплені в кредит, проводяться на основі вимог-доручень робітників. Їх розмір залежить від вартості товарів, куплених в кредит.

Відрахування до Пенсійного фонду здійснюються в розмірі 1% від загальної нарахованої суми заробітної плати.

Профспілкові внески сплачуються в розмірі 1% від загальної нарахованої суми заробітної плати за звітний місяць за мінусом суми допомоги по тимчасовій непрацездатності за цей період (1).



Информация о работе «Бухгалтерский учет заработной платы»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 61677
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
142975
43
8

... . - № 7. – с.7-8 23.      Пошерстник Е.Б., Мейксин М.С. Заработная плата в современных условиях. Учебное пособие - М:, 2003. – 345 с. 24.      Сальян О.Е. Первичные документы по учету заработной платы // Главбух. – 2004. - № 3. – с.14-16. Список сокращений ГК РФ - Гражданский кодекс Российской Федерации КоАП РФ – Кодекс об административных правонарушениях Российской Федерации НК РФ – ...

Скачать
72646
3
0

... плата засчитывается на основе данных об отработанном времени ( об исполнении рабочего времени). При сдельной и бестарифной оплате труда зп исчисляется по данным выработке работника. 2.1.Аналитический учет заработной платы на предприятии. Аналитический учет на предприятии ведется в книге текущих счетов и расчетов с начала года по счетам 173 “ Подоходный налог”; 173 “Вмененный налог”; 173 д “ ...

Скачать
100076
0
0

... платы; 5.  собирать и группировать показатели по труду и заработной плате для целей оперативного руководства и составления необходимой отчетности. 2 ОРГАНИЗАЦИЯ УЧЕТА ФОНДА ЗАРАБОТНОЙ ПЛАТЫ   2.1 Тарифная система и ее значение в организации учета заработной платы   В экономической литературе нет четкого сущностного определения тарифной системы как элемента организации заработной платы. Из ...

Скачать
196286
18
3

... физических лиц); - ЕСН (единого социального налога); - страховых взносов на обязательное пенсионное страхование; - взносов на страхование от несчастных случаев и профзаболеваний. 2. Организация бухгалтерского расчетов с персоналом по оплате труда в Механическом цехе ООО «ВМЗ-Техно»   2.1. Характеристика деятельности Механического цеха ООО «ВМЗ-Техно» Свою работу «Механический цех» ...

0 комментариев


Наверх