4. Спробний маркетинг

Однієї з заключних стадій створення нового продукту є спробний чи маркетинг іспит на ринку. Спробний маркетинг — це перевірка продукту і маркетингової програми в реальних ринкових умовах. Ціль спробного маркетингу — ще до початку повномасштабної реалізації продукту оцінити сам продукт і його маркетингову програму (ціну, рекламу, марку, упакування, сервіс і т.д.) і довідатися, як на все это будуть реагувати споживачі і посередники. Результати спробного маркетингу можуть бути використані при прогнозуванні обсягу продажів і прибутку. При спробному маркетингу споживчих товарів використовують наступні методи: стандартне тестування ринку; контрольне тестування ринку; імітаційне тестування ринку.

4.1 Станадартне тестування ринку

Стандартне тестування ринку[1] — тестування ринку, при якому новий продукт поміщають в умови, подібні до умов реалізації при повномасштабному випуску продукту. Знаходять визначені місця збуту продукту, де збутовики організації проводять повну програму маркетингу, аналізують діяльність магазинів, здійснюють дослідження думки споживачів і ін. з метою визначення ступеня відповідності продукту запитам споживачів. Метою стандартного тестування є використання отриманих результатів для прогнозування обсягу продажів у національних масштабах і виявлення проблем, зв'язаних з виробництвом і маркетингом даного продукту.

4.2 Контрольне тестування ринку

Контрольне тестування ринку[2] — це створення спеціальних панелей магазинів, що згодні за визначену плату випробувати різні методи продажу продукту. Організація, що здійснює контрольне тестування ринку, у відповідності зі своїми планами визначає число і географічне місце розташування магазинів, контролює розташування продукту в торговому залі, ціни, обрані методи просування продукту.

Аналіз отриманих результатів дає можливість визначити їхній вплив на попит.

4.3 Імітаційне тестування ринку

Імітаційне тестування ринку — іспит продукту в умовах, що імітують реальні умови, наприклад, покупка обраними організацією споживачами на виділені їм обмежені гроші товарів, серед яких знаходиться новий продукт, у звичайному чи магазині в магазині-лабораторії даної організації. При цьому споживачам пред'являються зразки реклами й інших методів просування різних продуктів, включаючи випробовуваний продукт.

При спробному маркетингу продукції виробничо-технічного призначення зразки продукції передаються на обмежений час на іспит потенційним клієнтам. Крім того, продукт може бути випробуваний на виставках і демонстраціях, що організуються торгівлею, дистиб’ютерами і дилерами.

З цих даних випливає, що розроблювачі нових продуктів у першу чергу повинні вивчати демографічні, психологічні, економічні й інші характеристики насамперед суперноваторів і новаторів, оскільки саме вони відгукуються на новинки в першу чергу. Зробити це, як правило, надзвичайно складно, тому що ті самі люди можуть поводитися по-різному щодо різних продуктів, то, скажемо, будучи новаторами, то консерваторами.

Очевидно, що на успішність розробки нового продукту великий вплив робить зовнішнє підприємницьке середовище, що також необхідно досліджувати.

Висновоки

Виходячи із зробленого дослідження, можна зробити такі висновки:

1.   Організаціям випливають постійно розробляти нові товари і послуги. Їхні нинішні товари мають обмежену тривалість життя і повинні замінятися більш новими. Але нові товари можуть зазнати невдачі – ризик провалу новинки так само великий, як і імовірність її успіху. Ключ до успіху новинки лежить у зусиллях компанії в цілому, у ретельному плануванні і методичності процесу розробки нових товарів.

2.   Процес розробки нового товару складається з декількох послідовних етапів, на кожнім з який компанії необхідно вирішувати, чи варто продовжувати розробку чи ідеї відмовитися від її.

3.   Компанії варто мінімізувати шанси невдалих ідей, але в той час не підвести передчасно під сокиру вдалі.

4.   Новий товар починається з генерації ідей. Потім випливає добір ідей, що скорочує число ідей на основі власних критеріїв компанії.

5.   Минулі відсівання ідеї проходять етап розробки і перевірки концепції. Удалі концепції проходять потім етапи розробки стратегії маркетингу й економічного аналізу. У випадку позитивних результатів на цій стадії, ідеї конкретизують на етапах розробки товару, спробного маркетингу і, нарешті, освоєння серійного виробництва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

1.         Багиєв Г.Л., Тарасевич В.М., Анн Х. Маркетинг: Підручник для Вузів- М: “Економіка”. 1999.- 703 c.

2.         Голубків Г.Л. Маркетингові дослідження: теорія, практика, методологія.- М: “Финпресс”. 1998.-416с.

3.Котлер Ф., Армстронг Г., Сондерс Д., Вонг В. Основи маркетингу: Пер. с  англ.- М, Спб, ДО: “Вільямс”, 1998.- 1056с..

4.Котлер Ф. Маркетинг менеджмент. : Пітерком, 1999.- 896с.

5.Маркетинг: Підручник/ Під ред. А. Н. Романова. – М: Банки і біржі, Юніті, 1996. – 560с.

 6.Уласова В.М.; Волков Д.Л.; КуркулівС. Н. Основи підприємницької діяльності (МАРКЕТИНГ) Навч. посіб. - М: “Фінанси і Статистика”. 1999

 7. Александров Ю.Л., Терещенко Н.Н., Суслова Ю.Ю. Особливості попиту на ринку легкових автомобілів (на прикладі м. Красноярська)// Маркетинг у Росії і за рубежем.№4, 1999.- С.41-50.

8.         Голубків Е.П. Маркетингові дослідження товару// Маркетинг у Росії і за рубежем, №4, 1999. –С. 3-19.

9.         Нікішкін В.В., Гурова И.В. Роль маркетингових досліджень у розробці стратегії виведення нового продукту на ринок// Маркетинг у Росії і за рубежем. №4, 1999.- С.78-91.

10. Попов Е.В. Розробка нового товару//Маркетинг у Росії і за рубежем, №3,1999.-С.11-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] Багиев Г.Л., Тарасевич В.М., Анн Х. Маркетинг: Учебник для ВУЗов- М: ОАО Изд-во “Экономика”. 1999.- с. 281.

[2] Багиев Г.Л., Тарасевич В.М., Анн Х. Маркетинг: Учебник для ВУЗов- М: ОАО Изд-во “Экономика”. 1999.- с. 281.


Информация о работе «Разработка нового товара»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 30474
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
79538
8
4

... товара на рынке, т.е. создание такой совокупности его свойств, которые не только отражали бы его назначение, но и делали бы его более привлекательным по сравнению с товаром – конкурентом. В этой связи процесс разработки нового товара целесообразно рассматривать как совокупность двух стадий: 1) формирование технических параметров; 2) формирование рыночных параметров. Для разработки товара часто ...

Скачать
44565
0
1

... качестве начальной стадии рассматривает разработку товара (рис. 1). Рис. 1 Жизненный цикл продукта Для каждой стадии жизненного цикла продукта избирается своя маркетинговая стратегия и своя политика действия маркетинговой службы фирмы.   Вывод   Проблема разработки новых товаров становится все более значимой в последнее время для товаропроизводителя. Для того, чтобы иметь преимущество ...

Скачать
9663
1
1

... нового товара. Достижение этой цели исследования предусматривает постановку таких основных задач реферата: ·        Рассмотрение организации процесса разработки нового товара. ·        Рассмотрение самого процесса разработки нового товара на промышленном предприятии. Таким образом, объектом исследования в данной работе является разработка нового товара. Предметом же исследования в таком случае ...

Скачать
15046
0
0

... от брака и недостачи при отсутствии виновных лиц, и затраты на гарантийный ремонт, обслуживание, и потери от простоев по внутрипроизводственным причинам. 2. Этапы разработки нового товара или услуги Новый продукт — продукция, услуга или идея, которые воспринимаются некоторыми потенциальными потребителями как новые. Выделяют несколько уровней новизны продукта: от полностью нового продукта до ...

0 комментариев


Наверх