5.7 Пожежна безпека


При гасінні пожеж найбільше поширення одержали наступні принципи припинення горіння:

ізоляція вогнища горіння від повітря чи зниження шляхом розведення повітря непальними газами концентрації кисню до значення, при якому не може відбуватися горіння;

охолодження вогнища горіння нижче визначених температур;

інтенсивне гальмування швидкості хімічної реакції в полум'ї;

механічний зрив полум'я в результаті впливу на нього сильного струменя газу чи води;

створення умов вогнеперешкодження, тобто таких умов, при яких полум'я поширюється через вузькі канали

Приміщення, де виробляється монтаж друкованих плат відноситься по пожежній безпеці до категорії В по ОНТП 24-86 і зоні П-I по ПУЭ.

Категорія В – пожежнонебезпечні; до цієї категорії відносяться приміщення, у яких застосовуються рідини з температурою спалаху вище 61ОС і горючі пили чи волокна, нижня межа запалення яких більш 65 г/м3, тверді спаленні речовини і матеріали, здатні тільки горіти, але не вибухати при контакті з повітрям, чи водою один з одним.

Пожежа при монтажі може виникнути в результаті короткого замикання. Джерелами запалювання можуть стати джерела місцевого освітлення, а також розігрітий паяльник у результаті наявності пальних речовин, таких як спиртобензинова суміш, ацетон. Причини виникнення пожежі наступні:

порушення режимних вимог;

несправність і неправильна експлуатація електропаяльників і пристроїв місцевого освітлення;

порушення працюючими технологічних інструкцій.

Весь обслуговуючий персонал проходить періодичний інструктаж з техніки безпеки. На випадок пожежі в приміщенні обов'язкова наявність запасних евакуаційних виходів. У таких приміщеннях не можна застосовувати для гасіння пожежі воду, так як вода має значну електропровідність. У цьому випадку застосовують вуглекислі вогнегасники ОУ-8. У якості пожежних сповіщателів використовуються теплові (ДТЛ, ДПС-ОЗ8 і ін.). для оповіщення про пожежу в приміщенні мається телефон загального користування і табличка з номерами телефонів.

У коридорі установлюється внутрішній пожежний кран для гасіння пожежі за допомогою води.

5.8 Висновки


У даному розділі дипломної роботи проведений аналіз необхідних умов для роботи оператора, і фактори, що діють на нього в процесі роботи при максимально невідповідних умовах праці, а також рекомендації до усунення або зменшення небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Приводяться рекомендації зі зменшення пожежонебезпеки приміщення.

Даний вид діяльності оператора (відео спостереження) є досить розповсюдженим і використається досить часто в багатьох сферах обслуговування, і тому не передбачає якихось конкретних умов на вибір і використання приміщення.

ВИСНОВКИ


У рамках даної роботи був розроблений цифровий аналізатор акустичних сигналів, або шумомір. Ця розробка має дуже велике значення, тому що в Україні немає аналогів запропонованому пристрою. Ті шумоміри, які застосовуються в нас на сьогоднішній день або імпортні, а тому дуже дорогі, або вітчизняного виробництва, і, відповідно, безнадійно застарілі.

Основний упор у роботі робився на універсальність та зниження вартості кінцевого продукту. Саме тому для індикації були обрані світлодіодні індикатори, а не рідинокристалічні, застосований убудований у мікроконтролер АЦП, а не зовнішній.

Розроблений пристрій може застосовуватись для вимірювання рівня шуму на підприємствах з метою попередження негативного впливу шуму на організм людини, для неперервного акустичного контролю приміщення у режимі інтелектуального датчика, а також може використовуватись працівниками міліції та органів Внутрішніх справ з метою фіксування порушень норм щодо максимально припустимого рівня шуму, що визначається відповідними законодавчими актами [5].

ЛІТЕРАТУРА


ГОСТ 17187-71. Шумомеры. Общие технические требования и методы испытаний.

Енс Трампе Брох. Применение измерительных систем фирмы «Брюль и Къер» для измерений акустического шума, Дания, 1971 г. – 224 с.

Дідковський В.С., Маркелов П.О. Шум і вібрація: Підручник. – К.: Вища школа., 1995. – 263с.

Дідковський В.С., Якименко В.Я., Запорожець О.І., Савін В.Г., Токарев В.І. Основи акустичної екології: Навчальний посібник.

Зельднн Е.А. Децибелы. Изд. 2-е, доп. М., «Энергия», 1977г. 64с. с ил.

http://kilm.by.ru/im/inter/rs485/index.html. RS-485 для чайников. Описание RS-485 на русском,.

http://rada.gov.ua. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту населенні від впливу шуму» від 03.06.2004,

http://rada.gov.ua. «Санитарные нормы допустимого шума в помещениях жилых и общественных зданий и на территории жилой застройки» от 03.08.1984.

http://www1.rql.net.ua/library/16/3.htm. Интерфейсы модемов.

http://www.ciklon.ru/pribor/prod.htm.

http://www.gaw.ru/html.cgi/txt/interface/rs232/index.htm. Правильная разводка сетей RS-232.

http://www.microchip.com. Bonnie C. Baker, «Comparing Digital Potentiometers to Mechanical Potentiometers», - 6 с.

http://www.microchip.com. Microchip Technology, Inc., «Single/Dual potentiometers with SPI interface», - 36 с

http://www.microchip.com. Microchip Technology, Inc., «PIC18FXX8 datasheet», - 380 с.

http://www.microchip.com. Microchip Technology, Inc., «PIC16F87X datasheet», - 218 с.

http://www.motorola.com. Motorola, «MC34063A/MC33063A datasheet», - 12 с.

http://www.onsemi.com. Jade Alberkrack, «Theory and Applications of the MC34063 Switching Regulator Control Circuits», - 40 с.

http://www.rosteh.ru/production.shtml

Технічне завдання


1. Найменування й область застосування проектованого пристрою.

Найменування розробки: система дистанційного контролю акустичного оточення.


2. Підстава для розробки.

Робота проводиться на підставі завдання на дипломне проектування відповідно до наказу по інституту № від


3. Мета і призначення розробки.

Метою розробки є проектування універсальної системи для аналізу акустичного оточення, оволодіння методикою проектування електронної апаратури і правилами оформлення технічної документації.


4. Технічні вимоги.

Пристрій має забезпечувати вимірювання у другому класі (технічні вимірювання), має відображати значення виміру і режим роботи на індикаторі.

Пристрій має працювати у автономному режимі і у режимі інтелектуального датчика.

Пристрій повинен мати можливість заміни програмного забезпечення за допомогою ЕОМ.


Живлення пристрою має здійснюватись від елементу живлення „крона” або по дроту у режимі інтелектуального датчика.

Діапазон частот не вуже 20...8000 Гц.

Максимальна відстань від приладу до ЕОМ 1200 м.

Максимальна кількість приладів, під'єднаних до мережі - 32.

Погрішність вимірювання не більше ±1 дБ.

Динамічний діапазон вимірювання 20 дБ – 120 дБ.

Напруга живлення 6 – 20 В.

Діапазон температур 10 оС – 50 оС.


5. Вимоги до технологічності.

Пристрій повинен бути виконаний на елементній базі широкого застосування і містити мінімум спеціалізованих елементів. Можливе використання закордонної елементної бази. Конструкція пристрою повинна передбачати можливість багаторазової заміни елементів і забезпечувати високу механічну міцність друкованого монтажу.


6. Вимоги до рівня уніфікації.

У розроблювальній конструкції необхідно прагнути до максимального використання стандартних компонентів і уніфікованих виробів, а також запозичених складальних одиниць і деталей.


7. Вимоги до безпеки.

Розроблений пристрій повинен відповідати вимогам ДСТ 12.2.006 і забезпечувати електробезпечність, пожежобезпечність та інші вимоги при монтажі, експлуатації, обслуговуванні і ремонті.


8. Економічні показники.

Розроблювальний пристрій повинен бути ефективний з економічної точки зору. Схемні рішення повинні мати мінімальну вартість при реалізації.


9. Стадії й етапи розробки.

Розробка виконується в один етап. Початок розробки – Закінчення розр


Информация о работе «Система дистанционного контроля акустического окружения (шумомер)»
Раздел: Радиоэлектроника
Количество знаков с пробелами: 87868
Количество таблиц: 11
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
40245
7
2

... ресурсов. При этом безопасность достигается комплексным применением аппаратных, программных и криптографических методов и средств защиты, а также организационных мероприятий.   4.4 Комплексная система защиты информации объекта защиты Комплексная система защиты информации объекта защиты состоит: 1) Блокирование технических каналов утечки информации; 2) Исключение внешних и внутренних угроз ...

Скачать
506603
63
3

... или технологических процессов; – при выборе технического решения обеспечить малоотходность производства и максимальную эффективность использования энергоресурсов. Задачи специалиста в области безопасности жизнедеятельности сводятся к следующему; – контроль и поддержание допустимых условий (параметры микроклимата, освещение и др.) жизнедеятельности человека в техносфере; – идентификация ...

Скачать
158049
14
7

... выходят из строя. Более детальное рассмотрение вопросов защиты от НСВ по коммуникационным каналам приведено в следующем подразделе. Защита по виброакустическому каналу утечки информации Метод съема информации по виброакустическому каналу относится к так называемым беззаходовым методам, и это является важным его преимуществом. Обнаружить аппаратуру такого съема информации крайне трудно, так как ...

Скачать
220123
0
0

... и подведомственных объектов производственного и социального назначения от чрезвычайных ситуаций; – планировать и проводить мероприятия по повышению устойчивости функционирования организаций и обеспечению жизнедеятельности работников организаций в чрезвычайных ситуациях; – обеспечивать создание, подготовку и поддержание в готовности к применению сил и средств по предупреждению и ликвидации ...

0 комментариев


Наверх