2.1 Реальність

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я інваліди складають близько 10% населення земної кулі. Ця статистика характерна і для Росії (15 млн. інвалідів). Незважаючи на успіхи медицини, їх число повільно, але неухильно зростає, особливо серед дітей та підлітків. До недавнього часу проблеми цієї досить значної категорії населення ігнорувалися, і все ж останнім часом в результаті поступової гуманізації суспільства були прийняті Загальна декларація прав людини, Всесвітня програма дій щодо інвалідів та Стандартні Правила ООН щодо реалізації рівних можливостей інвалідів. У багатьох країнах прийняті законодавчі акти, в яких знайшли відображення і проблеми інвалідів.

В даний час більшість економічно розвинених країн, і, в першу чергу, США, Великобританія, Німеччина та ін. мають різноманітні програми та системи соціального забезпечення інвалідів, куди входять і заняття фізичною культурою і спортом.

У багатьох зарубіжних країнах відпрацьована система залучення інвалідів до занять фізичною культурою і спортом, яка включає в себе клініку, реабілітаційний центр, спортивні секції та клуби для інвалідів. Але найголовніше - створення умов для цих занять.

Основна мета залучення інвалідів до регулярних занять фізичною культурою і спортом - відновити втрачений контакт з навколишнім світом, створити необхідні умови для возз'єднання із суспільством, участі в суспільно корисній праці і реабілітації свого здоров'я. Крім того, фізична культура і спорт допомагають психічному і фізичному вдосконаленню цієї категорії населення, сприяючи їх соціальної інтеграції та фізичної реабілітації.

У зарубіжних країнах дуже популярні серед інвалідів заняття фізичною активністю з метою відпочинку, розваги спілкування, підтримки чи придбання хорошої фізичної форми, необхідного рівня фізичної підготовленості. Інваліди, як правило, позбавлені можливості вільного пересування, тому в них часто спостерігаються порушення серцево-судинної і дихальної систем.

Фізкультурно-оздоровча активність у таких випадках є дієвим засобом профілактики та відновлення нормальної життєдіяльності організму, а також сприяє набуттю того рівня фізичної підготовленості, який необхідний, наприклад, інвалідові для того, щоб він міг користуватися коляскою, протезом або ортезом. Причому мова йде не просто про відновлення нормальних функцій організму, але і про відновлення працездатності та придбанні трудових навичок. Так, наприклад, у США 10 млн. інвалідів, що становлять 5% населення, отримують від держави допомогу в розмірі 7% від Спільного національного доходу.

Можна сперечатися з твердженням, що саме спортивний рух інвалідів на Заході стимулювало законодавче визнання їх громадянських прав, але безсумнівним є той факт, що спортивний рух "колясочників" в 50-ті - 60-і рр.. у багатьох країнах привернуло увагу до їхніх можливостей та потенціалу.

Беручи до уваги вищесказане, у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів зазначено: "Усе більше визнання отримує важливість спорту для інвалідів. Тому держави-члени повинні заохочувати всі види спортивної діяльності інвалідів, зокрема, шляхом надання належних коштів і правильної організації цієї діяльності". Створення рівних умов інвалідам у питанні їх залучення в заняття фізичною культурою і спортом - основне досягнення розвинених країн.

"До останнього часу в Росії ця група населення ставилася до числа фактично виключених з нормального життя суспільства. Їхні проблеми не було прийнято обговорювати публічно. Практика містобудування не передбачала в громадських місцях спеціальних пристосувань, що полегшують для інвалідів пересування. Багато сфери суспільної життєдіяльності були закриті для інвалідів ", - писали в 1996р. автори книги "Основи фізичної культури і здорового способу життя" П.А. Виноградов, А.П. Душанін і В.І. Жолдак.

Довгі роки у нас існувала думка, що поняття "інвалід", "фізична активність", а, тим більше, "спорт" несумісні і засоби фізичної культури рекомендувалися тільки окремим інвалідам як короткочасне захід, що доповнює фізіотерапевтичні та медикаментозні призначення. Фізична культура і спорт не розглядалися як ефективний засіб реабілітації інвалідів, підтримання їх фізичних можливостей і зміцнення здоров'я.

90-і роки внесли серйозні зміни у відношення суспільства до інвалідів у Росії. І, хоча в більшій своїй частині ці зміни лише проголошувалися, вони все ж відіграли свою позитивну роль.

Колегія ГКФТ Росії 31 жовтня 1997р. розглянула питання "Про систему державних заходів з розвитку фізичної культури і спорту інвалідів". У своїй постанові з цього питання колегія відзначила серйозні недоліки в оздоровленні інвалідів засобами фізичної культури і спорту і поява ухилу в бік спорту вищих досягнень на шкоду масової оздоровчої роботи серед цієї групи населення.

Серед головних причин наявних недоліків в роботі на першому місці називається відсутність нормативно-правових основ. Першорядним є, як вже зазначалося вище, відсутність соціально-економічних умов у Росії для вирішення цієї проблеми, а нерозуміння багатьма державними політичними і громадськими діячами важливості вирішення цієї проблеми і подолання старого стереотипу про інвалідів як про непотрібних суспільству людей. Саме на вирішення цих завдань спрямована програма першочергових заходів, підготовлена Управлінням фізкультурно-оздоровчої роботи та по зв'язках з державними та громадськими організаціями ГКФГ Росії.

Найбільш повно ці питання знайшли відображення у Концепції державної політики Російської Федерації в галузі фізичної реабілітації та соціальної адаптації інвалідів засобами фізичної культури і спорту на 1999-2004 рр.., Розробленої за дорученням Ради у справах інвалідів при Президентові Російської Федерації вченими ВНІІФК, співробітниками ГКФТ Росії та інших громадських організацій (Царик А.В., Неверковіч С.Д., Дмитрієв В.С., Селезньов Л.М., Чопик В.Д. та ін.)


Информация о работе «Адаптивна фізична культура в Росії»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 24545
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
68977
0
2

... сть мотивувати людей відрізняє гарного фахівця від посереднього [40], Щоб підвищити рівень мотивації, необхідно аналізувати взаємодію особистісних і ситуаційних особливостей. Активація домінуючої мотивації визначає модель цілеспрямованої поведінки у фізичній культурі і спорті. В області фізичної культури і спорту широко застосовується термін мотивація досягнення (Gill, 1986). Мотивація досягнення ...

Скачать
101394
1
6

... включав обробку та аналіз отриманих результатів, узагальнення результатів дослідження, формулювання висновків та оформлення роботи. Розділ 3. Розвиток організованості молодших школярів   3.1 Особливості розвитку організованості учнів початкових класів на уроках фізкультури У молодшому шкільному віці переважає мимовільна увага, тому що учні молодших класів легко відволікаються сторонніми ...

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
79546
0
0

... чного впливу по розвитку дотикового сприйняття досягається значна компенсація втраченої зорової функції у сліпої дитини [8]. Діти з особливими потребами мають відхилення від нормального фізичного чи психічного розвитку, зумовлені вродженими чи набутими вадами. 3. Сутність поняття діти з відхиленнями у стані здоров’я У практиці фізичного виховання здорових дітей корекційні завдання відносять ...

0 комментариев


Наверх