2. ТИПОЛОГІЯ БІДНОСТІ

Бідність в сучасній Росії не гомогенна і має декілька рівнів, які розрізняються і по матеріальному положенню, і по соціально-професійній діяльності.

У бідності, то принаймні два рівні виділяються досить виразно - просто бідність, представники якої склали в нашому дослідженні 19,0%. і убогість, в якій живуть 6,5% опитаних. Судячи по отриманих даних, рівень і образ життя, відповідні швидше поняттю "убогість", чим "просто бідності", відрізняють наступні характеристики: борги, що накопичилися, зокрема по квартплаті, відсутність таких предметів домашнього майна (нехай навіть дуже старих), як пилосос, меблева стінка або м'які меблі, килим, кольоровий телевізор, а також погані житлові умови. Серед тих, хто потрапив в категорію "жебраків", частка тих, що проживали в гуртожитках, комунальних квартирах і що знімали житло (34,7%). виявилася удвічі більшою, ніж серед просто бідних. Причому понад половину в першій групі їх мали не більше 10 кв. м загальної площі на людину, тоді як в другій групі цей показник характеризував 28,7% респондентів. Додамо до цього недоступність будь-яких платних послуг, погані взаємини в сім'ї, в середньому нижчі, ніж у просто бідних, доходи. В цілому можна сказати, що на рівні убогості в даний час сконцентровані в основному сім'ї "старих" бідних, які і за радянських часів відносилися до найблагополучніших шарів суспільства, а на рівні власної бідності - сім'ї "нових" бідних, які до початку реформ відносилися до цілком звичайних сімей.

Існують також дві форми бідності: «стійка» і «плаваюча». Перша пов'язана з тим, що низький рівень соціальної забезпеченості, як правило, веде до погіршення здоров'я, декваліфікації, депрофесіоналізації, а кінець кінцем – до деградації. Бідні батьки відтворюють потенційно бідних дітей, що визначається їх здоров'ям, освітою, отриманою кваліфікацією. Соціальні дослідження стабільності бідності підтвердили цю гіпотезу і показали. Що люди, що «народжуються як постійно бідні», залишаються такими в перебігу всього свого життя. Друга форма, що набагато рідше зустрічається, пов'язана з тим, що бідні часом роблять неймовірні зусилля і «вискакують» з свого соціального, фактично замкнутого кола, адаптуючись до нових умов, відстоюючи своє право на краще життя. Зрозуміло, що в такому «стрибку» істотну роль грають не тільки суб'єктивні, особові чинники, але і об'єктивні умови, що створюються державою і суспільством.

Тип бідності, що виражається в тому, що доходи тієї або іншої сім'ї, групи, шару не досягають даної величини, можна розглядати як бідність абсолютної, Кошти для існування — це мінімум, необхідний для підтримки життя, і, отже, бути нижче за цей рівень означає випробовувати абсолютну бідність, оскільки індивідові не вистачає засобів для підтримки життя. Тут абсолютно очевидна суперечність: як же ті, кому нема на що жити, живуть? Теоретики абсолютної бідності відповідають, що вони не живуть довго; якщо вони недостатньо забезпечені для підтримки існування, вони голодуватимуть або мерзнутимуть взимку. Визначення абсолютної бідності зв'язане, таким чином, з поняттям засобів існування.

Показники, порівняння з якими дозволяє виділити абсолютно бідну частину суспільства, пов'язані з фізіологічними, соціальними, культурно обумовленими якісними порогами споживання. У сучасних суспільствах практично завжди існують декілька порогів. Тому при виділенні людей і груп, що знаходяться в ситуації абсолютної бідності, доцільно одночасно враховувати її ступінь.

У нинішній Росії виразно виділяються три ступені абсолютної бідності:

1.Убогість, найбільш глибока гостра бідність; У положенні абсолютної убогості, найбільш глибокій бідності знаходяться люди, що не мають фізіологічного мінімуму коштів для життя. Це ті, хто стоїть на межі постійного недоїдання, якщо не голоду, живуть за цією гранню. У сьогоднішній російській обстановці умовним показником такої грані можна вважати вартість простого набору продуктів харчування, що входять в офіційний прожитковий мінімум. У 1992-1994 рр. цей па-бор коштував трохи більше дві третини прожиткового мінімуму. Поданим державної статистики, грошові доходи нижче за вартість продуктового набору в 1993 р. мало 10-15% населення, в перші вісім місяців 1994 р. — менше 10%.

2. Потреба, середня бідність; охоплює ті групи населення, яким вистачає засобів на прості фізіологічні потреби, але хто не може задовольнити соціальні потреби, навіть самі елементарні. У цих групах зазвичай немає регулярного недоїдання, але не оновлюється одяг і взуття, немає засобів на лікування, відпочинок і т.п. В сьогоднішній ситуації верхню межу потреби утворює офіційний прожитковий мінімум, що розраховується Міністерством праці і що фактично є у пас показником саме соціального мінімуму (на відміну від вартості одного лише продуктового набору, вказуючого зразкові межі чисто фізіологічного мінімуму). Таким чином, в стані потреби виявляються люди, доходи яких менше офіційного прожиткового мінімуму, але більше його половини або двох третин. Судячи по офіційній статистиці грошових доходів, до цієї категорії відносилося 15-20% населення в 1993 році і 10-15% — в січні-серпні 1994 р.

3. Незабезпеченість, або недостатня забезпеченість, помірна бідність. Звичайно, кількісні, виражених в грошах, межі досить умовні. Задовольняються елементарні потреби — як фізіологічні, так і соціальні, але залишаються незадоволеними потреби складніші і вищі. У таких умовах люди більш менш ситно їдять (хоча їх раціон зовсім не збалансований і їх живлення не можна вважати здоровим), якось оновлюють одяг, лікуються, відпочивають. Проте все це робиться на рівні і у формах, що не досягають зразків, що вважаються в рамках даної культури нормальними і гідними. Іншими словами, тут забезпечений прожитковий мінімум, але немає достатку.

Абсолютна бідність протиставляється відносній бідності. Це поняття суб'єктивніше, оскільки воно вимагає чиєї-небудь оцінки рівня бідності, а хто повинен винести оцінку — питання спірне. Відносне визначення бідності засноване на порівнянні життєвого стандарту бідних і життєвого стандарту верств населення, що не бідними є. Як правило, при цьому використовується середній життєвий стандарт.

Якщо в суспільстві існують масові групи, що рахують свій рівень життя істотно і невиправдано нижчим, ніж у інших соціальних категорій або в інший час, на іншій території, то такі групи відчуватимуть і поводитимуться як що знаходяться в ситуації бідності, незалежно від абсолютної величини їх доходів і споживання. У цьому сенсі доречно говорити про відносну бідність.

При всій важливості виділення абсолютних і відносних різновидів бідності, їх недостатньо, щоб передати своєрідність її структури в сучасній Росії. Стосовно практичних потреб соціальної політики вирішальне значення має ще одне розрізнення: бідності «слабких» і бідності «сильних».

Бідність «слабких» — це бідність непрацездатних і малопрацездатних людей, інвалідів, хворих, фізично і психологічно нестійких, а також працівників, вимушених нести непомірно велике навантаження (годувальники багатодітних сімей і т. п.). Її можна назвати соціальною бідністю, безпосередньо обумовленою соціально-демографічними властивостями певних категорій населення. Ті або інші прояви бідності «слабких» практично неминучі в сучасних суспільствах. Соціальна бідність, принаймні, її відносна форма є постійна межа суспільного життя.

На відміну від бідності «слабких», бідність «сильних» виникає в надзвичайних умовах, коли повноцінні працівники, зазвичай здатні отримувати дохід, що дає «нормальний» життєвий стандарт, потрапляють в ситуацію, в якій не можуть своєю середньостатистичною працею забезпечити прийнятий зараз і в даному суспільстві рівень добробуту. З цієї точки зору бідність «сильних» можна позначити як виробничий-трудову або економічну бідність, підкреслюючи тим самим її безпосередню обумовленість кризовою ситуацією в економіці, коли працівник не отримує заробітку звичайного масштабу.

Таким чином, можна зробити вивід, що бідність не однорідна і має свою складну структуру.


Информация о работе «Бідність як соціальна проблема»
Раздел: Социология
Количество знаков с пробелами: 27365
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
65072
0
0

... те, що ВІЛ може бути переданий респіраторним, повітряно-краплинним (через повітря), або ентеральним, аліментарним (з водою або продуктами харчування), або контактно-побутовим шляхом (через соціальні контакти будинку або в інших місцях).   2.4 Захворювання, супутні СНІДу Хворі на СНІД вмирають не безпосередньо від поразки організму ВІЛ, а від супутніх захворювань, яким організм хворого не ...

Скачать
36636
0
0

... новизні і своєчасності. Повідомлення, що вже відоме не приносить користі. Навряд, один і той самий матеріал читач почне вивчати по різних газетах. Тому видання, які порушують соціальні проблеми, повинні намагатися при написанні своїх статей добирати, якомога свіжішу інформацію, і використовувати яскраві стилістичні засоби. Все це сприятиме неповторності текстів, якщо, навіть, вони порушують одну ...

Скачать
50283
0
0

... на випадок тимчасової або постійної втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття та в інших випадках, передбачених законодавством. Предметом соціального страхування є основні соціальні ризики, які загрожують відтворенню населення: тимчасова непрацездатність у результаті хвороби, ушкодження здоров'я, вагітності та пологів, догляду за членом сім'ї; постійна непрацездатність у результаті і ...

Скачать
100352
7
5

... ість. Певний рівень тривожності – природна й обов’язкова характеристика активної діяльності особистості. У кожної людини є свій оптимальний рівень тривожності, тобто корисна тривожність. І одна з головних задач соціального педагога направити корисну тривожність підлітків у вірне русло. РОЗДІЛ 2 РОБОТА СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА З ПІДЛІТКАМИ СХИЛЬНИМИ ДО ТРИВОЖНОСТІ   2.1. Зміст, форми і методи ...

0 комментариев


Наверх