3. Грижі та їх лікування

Під грижею розуміють зміщення нутрощів під шкіру разом з вистеляючою парієтальною очеревиною через природний або патологічний отвір черевної стінки — зовнішня грижа живота.

За своїм походженням грижі поділяють на природжені і набуті. Природжені грижі виникають внаслідок незарощення пупкового кільця або надмірно широкого пахвинного (піхвового) каналу. Природжені грижі автор спостерігав при близькоспорідненому розведенні кролів. Набуті грижі є наслідком травм.

За локалізацією зовнішні грижі живота поділяються на пупкові, пахвинно-мошонкові, (інтравагінальні), черевні, промежинні; за ступенем зміщеності їх вмісту на вправні грижі, вміст яких легко переміщується в черевну порожнину, і невправні, вміст яких не переміщується через зрощення з грижовим мішком.

У кролів звичайно спостерігаються вправні пупкові грижі (рис. 46).

Анатомічними ознаками їх є грижові ворота (кільце) — отвір, через який виходять нутрощі; грижовий мішок — вип'ячена очеревина; грижовий вміст — петлі кишечника, сальник, сечовий міхур та ін.

Лікування. Після місцевого знеболювання і поздовжнього розрізу шкіри виділяють грижовий мішок, перекручують його навколо поздовжньої осі і перев'язують лігатурою. Кінці лігатури проводять голкою через краї грижових воріт зсередини назовні. Не зав'язуючи цих ниток, краї грижових воріт з боків від перев'язаного мішка з'єднують додатковими стібками шва. Після стягування і зав'язування ниток перев'язаний грижовий мішок повністю занурюється і фіксується між краями грижових воріт. Шкіру зашивають вузлуватим швом. Якщо грижовий дефект великий, то операцію слід провести за методом, запропонованим І. Ф. Бутом, із застосуванням латки з синтетичних пластмас (капронова, лавсанова та інші сітки).

Після знеболювання розрізають шкіру, відокремлюють серозно-фасціальний грижовий мішок і вправляють у черевну порожнину разом з його вмістом. Потім поверх грижових воріт до навколишніх тканин пришивають латку з синтетичної сітки і на шкіру накладають вузлуватий шов.

4. Способи введення лікарських речовин

Оральне введення лікарських речовин у вигляді розчинів або водяних суспензій проводять за допомогою тонкого еластичного зонда (резинового катетера). Фіксовану тварину тримають головою догори. Один кінець резинового зонда змочують вазеліном або гліцерином і вводять у ротову порожнину через отвір вставленого за зуби зівника. Голову при цьому трохи закидають назад. Зонд по стравоходу просувається легко. За допомогою лійки або шприца, прикріпленого до іншого кінця зонда, рідину вливають у шлунок. Перед початком введення необхідно перевірити, чи не потрапив зонд у трахею, для чого його слід перетиснути. Якщо кріль починає задихатися, значить зонд знаходиться не в стравоході, а в трахеї. Тонкий гумовий зонд можна вводити у шлунок через ніс.

Порошкоподібні речовини можна давати кролям з натертою морквою або буряками.

Інтраназальне введення. Голову кроля піднімають догори. У порожнину носа вводять тоненький ґудзиковий зонд або сечовий катетер, з'єднаний із шприцом. Інтраназально кролю можна ввести до 1 мл рідини.

Ректальне введення. Попередньо звільняють ампулу прямої кишки від фекальних мас, для чого ставлять очисну клізму. За допомогою сечового катетера, введеного у пряму кишку на глибину 4—5 см, вводять розчин, підігрітий до температури тіла тварини. У пряму кишку кроля можна вводити 5—10 мл рідини.

Нашкірне введення. На поголеній шкірі спини або черева роблять подряпини скарифікаційною голкою або наждачним папером. На підготовлену ділянку шкіри аплікують матеріал чи препарат, який досліджують.

Внутрішньо шкірне введення. Місцем внутрішньо-шкірної ін'єкції може бути ділянка шкіри спини або черева, звільнена від шерсті. У товщу шкіри тонкою голкою досліджуваний роз чин вводять до утворення здуття. Внутрішньошкірно вводять 0,1 мл розчину.

Підшкірне введення. Перед ін'єкцією вистригають шерсть на ділянці майбутнього уколу та дезинфікують її розчином йоду з ефіром. Пальцями лівої руки беруть шкіру в зморшку і біля її основи роблять прокол. Підшкірне введення кролю краще проводити в бік або в ділянку спини. Можна вводити не більше ЗО мл рідини.

Внутрішньом'язове введення. Перед уколом вистригають шерсть і дезинфікують шкіру. Ін'єкцію роблять у мускули стегна. Можна вводити 8—12 мл.

Внутрішньочеревне введення. Ін'єкцію проводять у задній третині черева, трохи відступивши від серединної лінії. У місці майбутнього уколу вистригають шерсть, шкіру дезинфікують розчином йоду або спиртом. Пальцями лівої руки беруть у зморшку черевну стінку і в її основі роблять прокол, спрямовуючи голку паралельно зморшці, можна проколювати черевну стінку вертикальним проколом, але тоді гострий кінець голки слід сточити. Під час внутрішньочеревного введення голова тварини повинна знаходитися нижче тулуба, щоб внутрішні органи та кишечник змістилися до діафрагми. Внутрішньочеревно можна вводити до 30 мл розчину.

Внутрішньовенне введення. Ін'єкцію проводять у крайову вушну вену, яка проходить по тонкому краю вуха на зовнішній його поверхні. По ходу вени вистригають шерсть. Вухо злегка масажують і протирають спиртом для створення посиленого кровообігу. Помічник перетискає вену біля основи вуха, експериментатор бере вухо кроля в ліву руку і правою вводить голку шприца у судину. Прокол вени треба починати в міру можливості ближче до верхівки вуха, оскільки при частих ін'єкціях можлива облітерація судини в місці уколу. Після проколу вени голку, що знаходиться у судині, фіксують між великими і вказівним пальцями лівої руки. Після цього помічник припиняє стискувати вену, а експериментатор, тримаючи шприц у правій руці, проводить ін'єкцію. Дорослим кролям можна вводити внутрішньовенно до 20 мл рідини, але при введенні великих доз необхідно вести контроль за диханням і роботою серця.


Информация о работе «Визначення статі, лікування та розтин кролів»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 20222
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
101506
7
23

... межах господарства, заготівлею та реалізацією тваринницької продукції. Ферми і приватні господарства комплектують лише здоровими, перевіреними на туберкульоз тваринами, з благополучних щодо інфекційних захворювань господарств. У благополучних щодо туберкульозу господарствах потрібно забезпечувати нормативні умови утримання, годівлі та використання сільськогосподарських тварин, а також ізольоване ...

Скачать
122376
7
10

... Хлопчики 9 8 Дівчинки 4 5 Середній вік 1,8 1,7 Середній рівень (М ± m) активності основних психомоторних функцій 14 ± 2 14 ± 3 Для реабілітації дітей була розроблена програма, яка включає додатковий догляд за дитиною, масажні вправи, комплексні гімнастичні заходи, а також додаткові заняття на розвиток уваги та рухливості. Комплекс гімнастичних та масажних вправ наведено в додатку А. ...

Скачать
49164
0
1

... Кролівництво та хутрове звірівництво кролі лисиця норка нутрія песець Рикетсійній кератокон'юктивіт Загальна інформація Рикетсійний кератокон’юнктивіт (keratokonynctivitis richetsion) – гостре інфекційне захворювання тварин з ураженням очей з розвитком катарального кон’юнктивіту і кератиту. Патогенез Не вивчено. Симптоми Інкубаційний період триває 10-12 діб. Перебіг хвороби гострий ...

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

0 комментариев


Наверх