Реферат

На тему

Досвід соціальної роботи з девіантними підлітками в країнах Західної Європи й США


План

1. Вступ

2. Програми й технології соціальної роботи з девіантними підлітками в Голландії

2.1 Проект Thuislozen Team (TT) - робота з бездомною молоддю, із бродяжництвом підлітків.

2.2 Проект Yoorkoming Thuisloosheid (VT) - робота із запобігання втеч із інтернатів.

2.3 Проект Halt - робота з підлітками, що допустили дрібні крадіжки або акти вандалізму.

2.4 Проект Stichting psychologisch pedagogisch instituut (PPI) - робота з учнями, що кинули або збираються кинути школу.

2.5 Проект Family First (FF) - робота з неблагополучними родинами, щодо яких органами влади вирішується питання про позбавлення батьківських прав.

2.6 Проект Home Video Training (HVT) - робота з поліпшення взаємин між її членами, допомога в рішенні проблем, пов'язаних з вихованням дітей.

7. Проект Nieuwe Perspectieven (NP) - робота з підлітками засудженими умовно.

3. Соціальна робота з неповнолітніми правопорушниками й підлітками «групи ризику» у США

4. Служби допомоги для неповнолітніх з поводженням, що відхиляється, у Німеччині.

Висновок

Список літератури


1. Вступ

Робота з важкими дітьми й підлітками є обов'язковим компонентом загальної соціальної роботи в багатьох країнах Західної Європи й США. Таких дітей відносять до «групи ризику», тобто, такий, у якій висока ймовірність здійснення протиправних дій. До цієї групи ставляться діти, що тікають із будинку, школи, кинуті батьками, що випробували насильство, що вживають алкоголь і наркотики, що займаються проституцією. Робота з ними за рубежем будується, як правило, на основі цілого ряду програм. Характерною рисою цих програм роботи з важкими дітьми й підлітками в країнах Заходу й США є її превентивний характер. Орієнтація на запобіжні заходи ґрунтується на розумінні того, що чим більше часу проходить до моменту надання допомоги дитині в кризовій ситуації, тим складніше усунути наслідку.

Ціль роботи: Вивчити й узагальнити досвід закордонних країн з девіантними підлітками. Зупинитися докладно на досвіді роботи в Голландії, проаналізувати програми, їхню спрямованість і основну мету, перелічити категорії підлітків, що попадають у зону уваги соціальних служб, зробити висновки.


2. Програми й технології соціальної роботи з девіантними підлітками в Голландії

Голландія вважається однієї із самих благополучних країн Західної Європи. І все-таки, незважаючи на те, що рівень життя в Голландії дуже високий, тут існують проблеми підліткової й молодіжної злочинності, бродяжництва й вандалізму. Правопорушення молоді в цій країні зв'язані, в основному, з некорінним населенням. До числа важких підлітків і молодих людей найчастіше ставляться вихідці з Туреччини, Марокко, Антильських островів.

Соціальна робота з важкими дітьми й підлітками здійснюється по декількох програмах (проектам).

2.1 Проект Thuislozen Team (TT) - робота з бездомною молоддю, із бродяжництвом підлітків

Цей проект був впроваджений в 1992 році. У різних містах Голландії створені спеціальні бюро, що займаються цією діяльністю Бюро ТТ у Роттердамі має в штаті чотирьох соціальних працівників, які ведуть одночасно з 28 підлітками. При цьому вони залучають до своєї роботи інших фахівців, наприклад наркологів психологів.

Основний контингент проекту - молоді люди у віці до 25 років, що не мають протягом трьох місяців постійного місця проживання, що не зробили злочинів, але замічені органами правопорядку. Фахівці цієї служби не вживають яких-небудь насильницьких способів залучення бездомних підлітків у систему своєї роботи: викликів по повістках, примусових приводів. У бюро ТТ приходять тільки ті підлітки, які насправді хочуть змінити своє життя, хто готовий прийняти допомогу й одночасно взяти на себе відповідальність за реалізацію своїх життєвих планів. Як пишуть джерело. У цей час існує запис підлітків на включення в систему роботи бюро ТТ.

2.2 Проект Yoorkoming Thuisloosheid (VT) - робота із запобігання втеч із інтернатів, а також конфліктних ситуацій, що виникають між співробітниками інтернату і його вихованців

Слід зазначити, що робота з даного проекту тісно перетинається із проектом ТТ, оскільки 70% всіх бурлак - колишні вихованці інтернатів. У Голландії існують різні види інтернатів, деякі з них нагадують наші, російські. Вони також створені органами утворення або соціального захисту населення, у них постійно проживають 100, 200 і більше вихованців. Діти, що проживають у них, відвідують звичайну міську школу.

Є інтернати, створені з ініціативи недержавних благодійних організацій або окремих осіб і за підтримкою державних і місцевих органів влади. У таких, як правило, проживає від 8 до 12 вихованців. Вони скоріше нагадують молодіжний гуртожиток. Кожний вихованець має окрему кімнату, що він улаштовують за своїм розсудом, сам роблять ремонт і збирання. Мають право приймати гостей. Гарантом порядку й дисципліни є погроза виключення підлітка із проекту VT, що означає для кожного втрату життєвих перспектив. У такому інтернаті є побутові приміщення, хлопці вчаться господарювати, розраховувати бюджет, що складається зі скромного соціального посібника, є приміщення, де проводяться різні заняття адаптаційно-навчального характеру, тренінги, організується спільне дозвілля.

 

2.3 Проект Halt - робота з підлітками, що допустили дрібні крадіжки або акти вандалізму

Даним проектом охоплено 79% території Голландії. Суть цього проекту полягає в тім, що підліткові, що зробив правопорушення, пропонується відшкодувати матеріальний або моральний збиток власною працею. Він може відмовитися, але в цьому випадку буде мати справа з місцевими органами правопорядку. Судимість у Голландії, як відомо, має серйозні соціальні наслідки, тому що в у цьому випадку виникають складності при надходженні у вищий навчальний заклад і на роботу.

Всі правопорушення перевіряються в поліції за наступними критеріями:

1. величина нанесеного збитку не повинна перевищувати певної суми (приблизно тисячу доларів);

2. якщо це друге правопорушення, то воно повинне бути зроблене не раніше, ніж через рік після першого;

3. третє правопорушення виключає можливість участі підлітка в проекті Halt. У цьому випадку участь у програмі можливо тільки за рішенням органів юстиції.

Якщо правопорушення задовольняє цим критеріям, то матеріали по підлітку з поліції направляються в бюро Halt. Працівник бюро виступає як посередник, намагаючись знайти компроміс між родителями підлітка, потерпілим і прокуратурою. Підліткам пропонується кілька варіантів усунення наслідків правопорушення, домовленість оформляється документально, і бюро стежить за його виконанням всіма сторонами. У випадку відмови дається хід протоколу про правопорушення.

Відповідно до договору підліток зобов'язаний: принести вибачення потерпілим, відшкодувати збиток, відвідувати заходу, спрямовані на підвищення правової грамотності. Найпоширенішими способами відшкодування заподіяного збитку є:

- пряме усунення результатів правопорушення (миття, фарбування стін);

- робота в організації, який нанесена втрата (наприклад, у магазині);

- відшкодування збитку грошима, заробленими самим підлітком на суспільних роботах (наприклад, за ушкодження автомобіля).


2.4 Проект Stichting psychologisch pedagogisch instituut (PPI) - робота з учнями, що кинули або збираються кинути школу

Цей проект працює по наступних напрямках:

1. допомога підліткам, що навчаються у звичайній школі, але, що втратили з нею всякі зв'язки;

2. допомога підліткам, що не втратили зв'язку зі школою, але в наявності ознаки дезадаптації (відставання в навчанні, високий рівень конфліктності);

3. спеціальна школа для підлітків, які внаслідок різних причин не можуть повернутися до регулярних занять у звичайній школі.

Наприклад, у комплексі PPI у північному районі Амстердама постійно працюють, крім адміністрації й технічного персоналу, соціальний працівник, два психологи, чотири ортопеди, діяльність яких те саме що діяльності нашого звільненого класного керівника, учителі-предметники, майстри виробничого навчання. Усього в бюро працює 22 співробітника.

Робота зазначеного проекту має й свої проблеми. Наприклад, педагоги вважають, що доцільно сконцентрувати соціальних працівників і психологів, що працюють у штатах шкіл, в PPI. Робота безпосередньо в школах повинна вестися на договірних засадах між PPI і директорами шкіл. Проблема в тім, що праця соціальних працівників і психологів у школах оплачуються міністерством утворення, а робота з дітьми, що кинули школу в PPI - міністерством по справах молоді.


Информация о работе «Досвід соціальної роботи з девіантними підлітками в країнах Західної Європи й США»
Раздел: Социология
Количество знаков с пробелами: 33551
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
220397
1
0

... ї соціалізація розглядається у взаємозв'язку з розвитком, вихованням і самовихованням особистості як суб'єкта соціальних відносин. Одним з перших у вітчизняній педагогіці порушив питання про соціалізацію як передумову виховання особистості В. Сухомлинський. Ще тоді, коли проблема соціалізації особистості вважалась „закритою" галуззю радянської педагогічної науки, він писав: „Суспільна сутність ...

Скачать
147909
3
0

... тоді вони їй будуть заважати, а не допомагати. Отже, використання програм реабілітації сприяє усвідомленню дитиною необхідності позбавитися від хімічної залежності та скорішому одужанню, поверненню до нормального життя. 2.3 Психокорекційна робота Психологічна корекція базується на консультуванні і припускає цілеспрямований психологічний вплив на клієнта або пацієнта з метою приведення його ...

Скачать
138713
9
0

... притягають до себе різних кримінальних особистостей. І не випадково саме повії нерідко стають жертвами рекетирів, використовуються організованою злочинністю. Розділ 3. Соціологічний аналіз молодіжної наркоманії в Україні Сьогодні соціологи фіксують вагоме помолодіння різних форм девіантної поведінки. Тому виникає необхідність більш розгорнуто обдивиться проблему молодіжної наркоманії. ...

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

0 комментариев


Наверх