3.6 Дефекти фундаментів і способи їх усунення

 

Фундамент може втратити міцність по наступних причинах:

• старість;

• неякісні матеріали;

• низька якість будівельних робіт.

Головна проблема фундаментів – нерівномірне просідання. Зовні це виражається в появі тріщин різної форми і різного напряму, як на самому фундаменті, так і на стінах будинку, різні перекоси самого будинку. Залежно від конструкції будинку і типу фундаменту, причинами можуть бути:

Неправильно вибрана глибина заставляння фундаменту. Виправити цей дефект дуже важко, а іноді неможливо взагалі. Якщо ж просідання незначне, можна провести ту, що підсипає ґрунту. По всьому периметру фундаменту, тим самим штучно збільшивши глибину заставляння.

Підйом ґрунтових вод. Цю причину важко передбачати, але виправити можливо, влаштувавши дренажні системи або посасмши такі сорти рослин, які ефективно відбирають вологу з ґрунту. Дренажні системи краще всього закладати одночасно з фундаментом.

Нерівномірне навантаження на фундамент з боку будови. Наприклад, коли основний будинок набагато важчий, ніж веранда. Якщо будинок вже побудований, то, щоб уникнути подальшої деформації, необхідно розділити фундаменти веранди і удома. Для цього, наприклад, прокласти між фундаментами дошки, просочені бітумом.

Збільшення навантаження на фундамент за рахунок надбудови верхніх поверхів, а саме:

-         неправильної оцінки можливостей вже існуючого фундаменту. Усунення даного дефекту обійдеться власникові будинку в пристойну суму і це при тому, якщо обставини дозволять провести посилення фундаменту шляхом збільшення несучої площі фундаменту;

-         неправильної оцінки несучої здатності ґрунту, збільшити її можна за рахунок проливки ґрунту під фундаментом «цементним молоком».

-         недостатня міцність матеріалів для фундаменту або втрата міцності з часом.

Для цегляних фундаментів, складених на вапняному розчині, з часом характерне порушення зчеплення розчину з цеглиною (попадання всередину фундаменту вологи, промерзання, навантаження на фундамент). Необхідний капітальний ремонт, заміна на новий. Щоб це здійснити, потрібно розвантажити старий фундамент шляхом перенесення ваги будинку на тимчасові опори. Тимчасовими опорами служать дерев'яні бруси. Їх розташовують поряд із старим фундаментом і за допомогою сталевих балок переносять навантаження будинку на дерев'яні бруси.

Але в цілому, щоб уникнути таких складних робіт по ремонту фундаменту слід поклопотатися про його надійність і захист ще в час «фундаментальних» робіт.

3.7 Бутобетонна кладка

Перед кладкою фундаменту необхідно уважно розглянути проект, провести підготовчі роботи на будівельному майданчику. Спочатку заготовлюють камені, ставлять ящики з розчином, лотки і жолоби, по яких спускають камінь і розчин. Кладка фундаментів з буту «під лопатку»: у траншеях завглибшки 1,25 м, розставляють ящики для розчину на брівці траншеї на відстані 3–5 м один від одного. Штабелю буту укладають між ящиками розчину. Камінь в процесі кладки подають каменяреві в руки, розчин кидають ковшем – лопатою на кладку. Запаси каменя, щебеня для кладки фундаментів в котлованах і траншеях завглибшки більше 1,25 м кладуть поряд з брівкою траншеї, ящики для розчину ставлять в траншеї на кладку (рис. 6, а).


Организация рабочего места в траншеях при бутовой кладке

Рис. 6. Організація робочого місця в траншеях при бутовій кладці:

а – подовжній розріз: 1 – жолоб; 2 – щебінь; 3 – бутовий камінь; 4 – лоток; 5 – ящик для розчину; 6 – кладка; б – поперечний розріз: 7 – настил з дощок; 8 – кріплення стінок траншеї; 9 – розпірки кріплень

У підготовлений під розчин ящик заповнюють через лотки, розташовані під кутом 40–50° щодо горизонту, тому розчин не падає, а плавно сповзає. Камені в траншею опускають по жолобу, перетин якого 40х40 см. Щоб вести контроль за кладкою фундаментів при зведенні кладки в траншеях, через кожних 20 м встановлюються дерев'яні шаблони, які відповідають профілю фундаменту (рис. 6, б). На шаблонах наноситься розмітка рядів кладки, по яких натягається причалювання (рис. 7). Ті ж шаблони служать порядовками і пристосуванням для позначення місць закладки у фундаментах отворів для інженерних мереж.

Виды шаблонов для кладки бутовых ленточных фундаментов
Рис. 7. Види шаблонів для кладки бутових стрічкових фундаментів:
а – без уступів; би – з уступами; 1 – підкошування; 2 – отвір для шнура-причалювання; 3 – дерев'яні бруски

Кладка з буту ведеться двома або трьома каменярами. «Двійка» – ланка з двох чоловік веде кладку фундаментів завтовшки 80 см. Каменяр 4 розряду встановлює порядовки, натягує і переставляє причалювання з другим каменярем, викладає версти з приколкою каменів і забутки, виконує розщебенку, веде контроль якості і правильності виконання. Каменяр 2 розряду допомагає каменяреві 4 розряду, і окрім вище перелічених робіт, перемішує розчин і подає його на стіну, подає і розкладає камені, бере участь в розрівнюванні розчину, прикладає камені, влаштовує забутки, а також робить расщебенку кладки. «Трійка» – ланка з трьох каменярів 4, 3, 2 розрядів. Ланка «трійка» виконує кладку фундаментів на глибині до 1,2 м. У цій ланці каменяр 3 розряду робить забутку і расщебенку кладки, а також допомагає переставляти причалювання. «Четвірка» – з двох ланок «двійок». Як правило, в «двійках» можуть бути каменярі або 4 або 3 розряду, і обов'язково 2 розряду. Кладка ведеться двома ланками одночасно з різних кінців на ділянці завдовжки 25 м, під один шнур-причалювання і просуваються назустріч один одному. Розподіл обов'язків серед «двійок» таке: одна «двійка» – викладає зовнішню версту, друга «двійка» – внутрішню. Обов'язково повинна дотримуватися перев'язка кладки у вертикальному напрямі. Після закінчення кладки верстових рядів, обидві ланки починають укладати забутку між верстами, і знову йдуть один одному назустріч.


Информация о работе «Кладка фундаменту»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 49348
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 18

Похожие работы

Скачать
15605
0
0

... их устранения Потеря прочности фундамента может произойти по различным причинам (старость, некачественные или неправильно подобранные по прочностным характеристикам материалы, неудовлетворительное качество строительных работ и т.п.). Наиболее распространенным дефектом фундаментов различных конструкций является неравномерное его проседание. Внешне это может выражаться либо в виде трещин ...

Скачать
8533
0
1

... ізобетонними обоймами з подальшим зашиванням розчином - найбільш ефективний спосіб ремонту ослаблених бутових фундаментів, що запобігає подальшому руйнуванню кладки і забезпечує зниження напруги в грунті під їх підошвою. Залежно від конструктивних особливостей будівлі можливо одно- або двостороннє підсилення. Одностороннє підсилення , як правило влаштовують у будинках без підвалу. Роботи виконують ...

Скачать
8936
0
1

собов усиления оснований и фундаментов является метод, предложенный фирмой 000 «Элфа». Укрепление кладки фундаментов железобетонными обоймами с последующим инъецированием раствора – наиболее эффективный способ ремонта ослабленных бутовых фундаментов, предотвращающий дальнейшее разрушение кладки и обеспечивающий снижение напряжения в грунте под их подошвой. В зависимости от конструктивных ...

Скачать
46301
0
6

... трех рядах кирпи­ча. Если массив кладки разрезать по всей высоте вертикаль­ными швами, то образуются отдельные неустойчивые столбы, которые под действием нагрузки могут деформироваться.   2. КИРПИЧНАЯ КЛАДКА Виды кирпичной кладки и системы ее перевязки. По кон­структивным и технологическим особенностям кирпичную клад­ку разделяют на сплошную, облегченную, армированную, деко­ративную, кладку ...

0 комментариев


Наверх