3. Організація торгово-технологічного процесу

 

3.1 Приймання товарів за кількістю та якістю

Приймання товарів ведеться матеріально відповідальними особами по кількості і якості (завідуючим складом) на підставі супровідних документів (рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних). Якщо товари прибули без супровідних документів, приймання проводиться по акту, в якому вказують фактичну наявність товару і відзначають відсутність документів. Особливості приймання окремих товарів визначаються особливими умовами постачання, стандартами, технічними умовами, договорами постачання і ін.

Приймання товарів по кількості полягає в звірці маси, числа місць, одиниць товарів, що фактично поступили, з показниками рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних і інших супровідних документів.

Терміни приймання залежать від:

- фізико-хімічних властивостей товару;

- вигляду тари, в якій доставлений товар.

При виявленні недостачі, приймання товарів припиняється, і для подальшого приймання і складання двостороннього акту викликається представник постачальника. Представник постачальника повинен з'явитися протягом доби, а представник іногороднього постачальника - протягом трьох діб не рахуючи часу проїзду.

В разі нез'явлення представника постачальника приймання може бути однобічним, якщо на це дана згода постачальника.

У організації приймання товарів велике значення має попереднє встановлення часу прибуття і кількість товарів, що поступають на склад, що дозволяє своєчасно підготуватися до приймання.

До підготовчих заходів щодо приймання вантажів на складі відносяться:

- встановлення місця розвантаження транспортних засобів, максимально наближеного до приміщення для зберігання;

- визначення необхідної кількості вантажників і розподіл роботи між ними;

- завчасне визначення місць зберігання для товарів, що прибувають на склад;

- підготовка документації, пов'язаної з оформленням приймання-здачі товарів.

Приймання товарів за якістю проводиться відповідно до вимог, передбачених стандартів, технічних умов, а також по супровідних документах (сертифікатам, посвідченням про якість) і, як правило, шляхом суцільної перевірки. Вибіркове приймання допускається лише у випадках, передбачених стандартами, технічними умовами, умовами договору. Одночасно виробляється приймання тари по кількості, перевіряється комплексність товару, маркіровка.

При виявленні невідповідності якості, маркіровки продукції, що поступила, і тари встановленим вимогам одержувач зобов'язаний забезпечити зберігання товарів в умовах, що запобігають подальшому погіршенню їх, викликати для участі в продовженні приймання і складання акту представника постачальника. Терміни явки представника такі ж, як і по прийманню товарів по кількості.

Забраковані товари приймаються на тимчасове зберігання до вирішення постачальника про їх подальше використання. Акти про кількісне і якісне приймання служать документами для пред'явлення претензій постачальникові.

3.2 Зберігання товарів

При організації зберігання основна увага має бути приділена боротьбі з товарними втратами. Розрізняють наступні види втрат:

- природний спад товарів;

- бій, лом, псування товарів.

Недопустимими в нормальних умовах роботи є втрати в результаті безгосподарного відношення до зберігання товарів або недбалого відношення з ними. Ці види втрат оформляються актом, складеним керівництвом за участю матеріальний відповідальної особи. Керівник торгівельної організації при затвердженні актів на бій, лом, псування товарів визначає за чий рахунок має бути віднесене списання втрат.

3.3 Підготовка до продажу

 

Найважливішою операцією технологічного процесу є підготовка товарів до продажу, який сприяє звільненню працівників від зайвих витрат часу і праці в процесі обслуговування, швидкої відпустки товарів і збільшення пропускної спроможності відвантаження, скорочує товарні втрати і підвищує коефіцієнт використання складу. Операції по підготовці товарів до продажу діляться на: розпаковування, сортування, перевірка правильності позначення.

Продаж товарів є завершальним етапом технологічного процесу на торгівельному підприємстві.

3.4 Організація продажу товарів

Реалізацію товарів покупцям з оптових складів виробляють на підставі ув'язнених з ними договорів по заздалегідь представлених замовленнях і заявках торгівельні представники.

Товари відвантажують на роздрібні торгівельні організації власним автомобільним транспортом.

При відборі товарів завідувач складом оформляє і вкладає в кожне тарне місце пакувальний ярлик або специфікацію. У них за підписом матеріальний відповідальної особи вказують всі відомості про товари і тару. Кожне тарне місце пломбують і маркірують. В разі встановлення покупцем розбіжностей при прийманні товарів по кількості і якості він може встановити винних осіб, недостачу, що допустили, або пересортицю товарів при їх упаковці і відправці.

На фактично відпущені із складу товари і тару оператор виписує товарно-транспортну накладну форми в чотирьох екземплярах. Другий екземпляр залишається у вантажовідправника і призначається для списання товарно-матеріальних цінностей. Перший, третій і четвертий екземпляри, завірені підписами (штампами) вантажовідправника, вручаються водієві. Перший екземпляр задається експедитором вантажоодержувачеві і призначається для оприбутковування товарно-матеріальних цінностей у одержувача вантажу. Третій і четвертий екземпляри задаються перевізникові.

Обробка товарно-транспортних накладних виробляється автоматизованим способом. Комп'ютерна програма автоматизації обліку дозволяє оперативно вносити дані про реалізацію: оператор виписує товарно-транспортну накладну і автоматично відбивається сума товарів, що реалізовуються, і відповідна сума заборгованості покупця, тобто виручка від реалізації. Таким чином, оперативно отримана інформація про реалізацію може бути застосована для ухвалення відповідних управлінських рішень.

Важливим питанням є визначення підкупних цін. ТОВ "Албо" реалізує товари за цінами, погодженими з покупцями і що включають оптову надбавку в розмірах, що не перевищують встановлені граничні рівні. На деякі товари покупцям надаються знижки з сформованої відпускної ціни.


4. Організація реклами

Рекламна діяльність ТОВ "Албо" як така не ведеться. Унаслідок того, що вона є лише посередником. Рекламу замовляє і проводить сам виробник товару, якою також користується і оптовик (див. додаток).

Наприклад, лідер продажів міцного алкоголю в регіоні – торгівельна марка «Хортиця», ввела додаткову інновацію в системі захисту якості продукції - гарантований захист від фальсифікації забезпечуватиме нова етикетка, підроблювати яку неможливо. При створенні нової системи захисту була використана ексклюзивна технологія мікродруку, аналогічна тій, яку застосовують при виготовленні грошових знаків. На зворотну сторону центральної етикетки тепер нанесені голографічні зображення логотипу «Хортиця», а етикетка, розташована на зворотному боці пляшки стала прозорою. Таке поєднання створює неповторний візуальний ефект: логотипи «Хортиця» переливаються барвами веселки, створюючи об'ємне свічення.

Рисунок 3. Захист якості пляшки "Хортиця"


Таким чином, дана інформація використовується торгівельними представниками на крапках у вигляді плакатів (див. додаток).


Висновки та пропозиції

Валюта балансу підприємства за аналізований період збільшилася на 969696,00 грн. або на 3,86%, що побічно може свідчити про розширення господарського звороту.

На кінець аналізованого періоду частка власного капіталу, основного джерела формування майна підприємства, в структурі пасивів зменшилася і склала 46,08%. При цьому коефіцієнт співвідношення сумарних зобов'язань і власного капіталу впродовж аналізованого періоду мав тенденцію до зростання і збільшився на 0,17, склавши 1,00.

Це може свідчити про відносне падіння фінансової незалежності підприємства і про підвищення фінансового ризику, оскільки основним джерелом формування майна є позикові засоби.

Аналіз структури фінансових зобов'язань говорить про переважання короткострокових джерел в структурі позикових засобів, що є негативним чинником, який характеризує неефективну структуру балансу і високий ризик втрати фінансової стійкості.

Прибуток від фінансової діяльності підприємства зменшилися в аналізованому періоді з 2453816,00 до 1156400,00 грн. або на 52,87%. На кінець аналізованого періоду фінансова діяльність компанії була прибутковою.

На підприємстві недостатній рівень покриття поточних зобов'язань оборотними активами і загальної низької ліквідності. Це свідчить про скруту в збуті продукції і проблемах, пов'язаних з організацією постачання.

В кінці аналізованого періоду підприємство отримало збиток, що свідчить про відсутність основного джерела поповнення оборотних коштів. Величина чистого прибутку має несприятливу тенденцію до зменшення.

Керівникам слід прийняти заходи до збільшення рентабельності власного капіталу. Недолік власного капіталу підвищує ризик неплатоспроможності компанії. Можна зробити вивід про те, що платоспроможність підприємства знаходиться на рівні вище задовільного, а тенденція останніх змін свідчить про вірогідне зростання платоспроможності в майбутньому.


Список літератури

1.     Панкратов Ф.Г. Коммерческая деятельность. М.: ИВЦ "Маркетинг", 2003.

2.     Чернов В.А. Экономический анализ: торговля, общественное питание, туристический бизнес. М.: ЮНИТИ, 2003. 686 с.

3.     Чечевицына Л.Н., Чуев И.Н. Анализ финансово-хозяйственной деятельности: Учебник. 3-е изд. М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и Ко», 2003. 352 с.

4.     Анисимовец Т.П. Методики анализа товарообменных операций // Бухгалтерский учёт и анализ. 2001. №5. С. 26-31.

5.     Гринь Т. Оптовый товарооборот//Всё для бухгалтера. 2006. №31. С. 13.

6.     Гринь Т. Оптовый товарооборот//Всё для бухгалтера. 2006. №33. С. 4-5

7.     Завилейский Г.Г., Мартынов Н.В. Бухгалтерский учёт в торговле: Пособие/ Завилейский Г.Г., Мартынов Н.В. Мн.: Амалфея, 2004. 132 с.

8.     Парасоцкая Н.С. Аудит и анализ оптового товарооборота // Экономический анализ: теория и практика. 2004. №5. С. 40-44.


Информация о работе «Аналіз господарської діяльності торгівельного підприємства ТОВ "Албо"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 37739
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
46874
0
0

... курсом яким повинне йти підприємство, що у свою чергу дозволяє співробітникам підприємства орієнтувати свою роботу в напрямах, що обіцяють велику віддачу. Правильний вибір асортиментної політики підприємства служить свого роду гарантією, що вигідні можливості не будуть упущені. Асортимент підприємства має бути по можливості широким. Розширення номенклатури реалізованої продукції може виявитися ці ...

Скачать
77150
7
1

... ідає параметрам необхідним для здійсне -ння з ним кредитних і інших фінансових взаємостосунків. Рис. 3.21. Коефіцієнти платіжездатності на посаток та кінець року   3.1 Оцінка вартості підприємства за удосконаленою методикою Перспективне фінансове планування визначає найважливіші показни-ки,пропорції та темпи розширенного відтворення,є основною формоюреалізації головних цілей підприємства ...

Скачать
132556
0
0

... ів визначається Декретом-Законом №165 від 3 червня 1996р. Даний Декрет-Закон був прийнятий у розвиток базового Закону № 77 «Про іноземні інвестиції» з метою залучення іноземних капіталовкладень в економіку Куби на основі створення пільгових умов для іноземних інвесторів. Зазначені нормативно-правові акти встановлюють для компаній-операторів вільних економічних зон пільговий податковий і митний ...

0 комментариев


Наверх