ОХОРОНА ПРАЦІ

Енергетичне обстеження будівлі ДНЗ №7 управління науки та освіти Сумської міської ради
99093
знака
20
таблиц
18
изображений

5 ОХОРОНА ПРАЦІ

Проведемо аналіз потенційних шкідливостей і небезпек, що мають місце при роботі в обстежуваній будівлі. В даному випадку об’єктом обстеження є адміністративна будівля. Дана будівля є двоповерховою панельною спорудою. На працюючих в будівлі може впливати ряд небезпечних і шкідливих чинників: аномальні температура, вогкість і рухливість повітря, аномальне освітлення, електричний струм, пожежа і інші чинники.

Виходячи з цього, слід надати велику увагу забезпеченню безпеки роботи устаткування, електробезпеки, нормативних метеорологічних умов на робочих місцях та забезпеченню необхідної освітленості на робочих місцях.

5.1 Забезпечення на робочих місцях санітарно-гігієнічних умов

Метеорологічні умови характеризуються наступними показниками:

- температура навколишнього повітря в приміщенні;

- відносна вологість;

- швидкість руху повітря в приміщенні;

- інтенсивність теплового випромінювання;

- температура поверхонь, що оточують робочу зону.

Ці параметри повітряного середовища багато в чому впливають на самопочуття людини. Організм людини володіє властивостями терморегуляції. Температура тіла постійна, оскільки зайве тепло віддається навколишньому середовищу за допомогою конвекції, випромінювання або випаровування виділяючого поту при перегрівах.

Порушення терморегуляції призводить до запаморочення, нудоти, втрати свідомості і теплового удару.

На сьогодні основними нормативними документами, що регламентують параметри мікроклімату виробничих приміщень є ДСН 3.3.6.042-99 та ГОСТ 12.1.005-88.

Таблиця 5.1 – Показники температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в робочій зоні приміщень ДНЗ №7

Поверх Температура, ºС Відносна вологість, % Швидкість руху, м/с
1 23-24 40-60% ³ 0,1
2 22-25 40-60% ³ 0,1

Ці показники знаходяться в межах норм для категорії робіт 1а.

На досліджуваному об’єкті для вентиляції приміщень використовується природна вентиляція. За місцем дії – загально обмінна ( більшість приміщень) та місцева з механічним спонуканням переміщення повітря (приміщення пральні та кухонній блок). В даному випадку місцева вентиляція використовується в місцях з надмірним волого виділенням та надлишковими теплопритоками. Приплив повітря в приміщення і витяжка за об’ємом не повинні відрізнятися більш ніж на ± 10%.

Проблеми з вентиляціею були помічені в приміщеннях харчоблоку, де встановлений вентиляційний пристрій недостатньої потужності.

5.2 Забезпечення на робочих місцях нормованого освітлення

Штучне освітлення, здійснюється лампами розжарення. По конструктивному виконанню системи – загальне освітлення. Освітленість робочої поверхні відповідає нормам встановленим СНиП 23-05-95 для 5 розряду зорових робіт і становить від 170 до 350 лк .

5.3 Електробезпека

Всі електроустановки , що знаходяться в експлуатації ДНЗ №7 відносяться до установок з напругою до 1000 В.

На основі «Правил устройства електроустановок» (ПУЭ) всі приміщення будівлі відносяться до 3-ої категорії електропостачання. Найбільшої уваги заслуговуе електрообладнання пральні. По-перше через надмірну вологість приміщень , що сприяє розтіканню струму при пошкодження ізоляції, та через високу номінальну потужність працюючого обладнання і як наслідок небезпечно високі значення робочих струмів. Все електрообладнання працює від мережі напругою 220 В і частотою 50 Гц. У приміщеннях відсутні відкриті струмопровідні частини з напругою більше 12 В. Ураження електричним струмом можливо тільки у разі несправності апаратури і кабелів живлення та при несанкціонованому доступі. Вся електропроводка проведена в захищених від людини місцях, що виключає можливість пошкодження її ізоляції працівниками.

Для захисту від ураження електричним струмом в будівлі передбачається:

- наявність заземлення всіх приладів з опором не більш 4 Ом;

- недоступність струмопровідних частин;

- застосована прихована електропроводка в захищаючих від механічних пошкоджень трубах;

- маркіровані роз’єми і розетки;

- передбачені аварійні рубильники виключення всього електроживлення.

- електророзетки, вимикачі , електропроводка розміщені в місцях недоступних для дітей.


Информация о работе «Енергетичне обстеження будівлі ДНЗ №7 управління науки та освіти Сумської міської ради»
Раздел: Физика
Количество знаков с пробелами: 99093
Количество таблиц: 20
Количество изображений: 18

0 комментариев


Наверх