1.4 Стратегії маркетингової діяльності торговельних підприємств.

Нормативи конкурентоспроможності товарів і фірми розробляються або прогнозуються до формування бізнес-плану. На стадіях підготовки виробництва нового товару і організації процесів по його виробництву здійснюється матеріалізація згаданих ідей маркетингу. Три розглянуті елементи складають суть поняття "маркетинг": маркетинг - по-перше, концепція орієнтації будь-якої діяльності на споживача, по-друге, згідно міжнародним стандартам ІСО серії 9000, перша стадія життєвого циклу об'єкту, і, по-третє, перша функція функціональної підсистеми системи менеджменту.

Перший з трьох елементів, що характеризує суть маркетингу як концепцію орієнтації будь-якої діяльності на споживача, реалізується, по-перше, при стратегічному плануванні, по-друге, при розробці положень про відділи підприємства і, по-третє, при рішенні комплексу питань по реалізації виготовленого товару. Останньому аспекту третього елементу складної методології маркетингу присвячується матеріал, що розглядається нижче.

Як відзначає один з відомих фахівців з маркетингу Ф. Котлер, в системі маркетингу перед покупцем, продавцем і працівником муніципалітету (законодавцем) виникають наступні проблеми .

Покупець шукає відповідь на наступні 5 питань:

чи досить широкий вибір марок товару?

чи володіє яка-небудь з цих марок потрібними покупцю характеристиками?

чи прийнятна ціна товару?

чи виглядає продавець, що прагне допомогти, що викликає прихильність до себе і чесним?

чи є гарантія і чи існує добре налагоджена система післягарантійного обслуговування?

Щоб добре і успішно працювати, продавцю потрібно вирішити декілька проблем:

яких характеристик чекають споживачі товару?

які групи споживачів і які саме потреби фірмі слід прагнути задовольнити?

якими повинні бути дизайн і ціна товару?

яку гарантію і який сервіс слід запропонувати покупцю?

послугами яких оптових і роздрібних торговців слід скористатися?

які заходи у області реклами, особистого продажу, стимулювання збуту і пропаганди могли б сприяти продажу товару?

Працівника муніципалітету як законодавця, що представляє інтереси громадян і суспільства в цілому, хвилюють наступні проблеми:

чи безпечні і чи надійні пропоновані виробником товари?

чи точно описують виробники свої товари в рекламних оголошеннях і на упаковці?

чи існує в межах ринку конкуренція, завдяки якій є вибір товарів за якістю і цінам?

чи справедливо поводяться з покупцями продавці і працівники сервісу?

чи не наносить дана діяльність шкоди навколишньому середовищу?

Виходячи із запропонованої концепції маркетингу фірми, пропонуються наступні функції і завдання служби маркетингу (табл.1).

Чисельність служби маркетингу визначається такими чинниками, як розмір чистого доходу фірми, об'єм і складність товарів, що випускаються, кількість ринків. Завдання, що стоять перед службою маркетингу, дуже складні, і на цьому не можна економити.

Мал.1. Зразкова структура служби маркетингу крупного підприємства


1.5 Коротка характеристика організаційноправової діяльності ТОВ універмаг „Добробут”

Магазин знаходиться в центрі міста Черкаси, за адресою вул. Гоголя 274, за спеціалізацією - це магазин непродовольчих товарів. В кожній секції магазину є касовий апарат ЕККА mini 600, в секції будівельних матеріалів є ваговимірювальне обладнання РН-10Ц13У.

Магазин поділений на 9 секцій, а саме :

-           Будівельні матеріали

-           Електротовари

-           Парфумерно-косметичні вироби

-           Посуд

-           Галантерейні товари

-           Господарчі товари

-           Одяг

-           Текстильні товари

-           Трикотажні вироби

Магазин оснащений касовим терміналом в кожній секції за допомогою якого контролюється облік грошей , здійснюється розрахунок з покупцями, ведеться кількісний облік товарів. Універмаг обладнаний острівними й пристінними гірками, які слугують найкращому обслуговуванню покупців, а також для підбору й формуванню торговельного асортименту і можливості його оперативної зміни відповідно до зміни попиту населення. Є різний торгівельний інвентар для продажу й підготовки товарів, підставки, кронштейни, інші санітарно-гігієнічний, протипожежний інвентар. Весь інвентар й устаткування є зручними в експлуатації. Створено привабливий інтер'єр магазину, шляхом оснащення торговельним устаткуванням, інвентарем. У магазині установлена сигналізація.

Планування торговельного залу універмагу забезпечує легкість і простоту здійснення покупок, створює добру видимість викладених товарів, забезпечує видимість асортименту, оптимально використається торговельна площа, створені необхідні умови роботи магазину для раціональної організації оперативних процесів.

Але все ж таки планування магазину не є досконалим і деякі недоліки перешкоджають повному задоволенню потреб і вимог покупців. Продаж товарів в магазині «Добробут» здійснюється традиційною формою продажу. Хоча планування і забезпечує легкість і простоту здійснення покупок, але воно не створює для покупців умови безперешкодного вибору товарів у мінімально короткий строк.

Є різний торговельний інвентар для продажу й підготовки товарів, санітарно-гігієнічний, протипожежний інвентар, технічний інвентар.

Всі товари різних фірм виготовлення. Магазин веде роботу з багатьма фірмами-виробниками. Надходження товарів від постачальників здійснюється на підставі укладених між постачальниками й даним підприємством договорів. У договорах, що заключаються між постачальниками й покупцями, обговорюється: види товарів, що поставляють, комерційні умови поставки, кількісні й вартісні показники товарів, строки виконання договорів, порядок розрахунків, а також відповідальність сторін за неналежне виконання договору.

Завезення товарів у магазин здійснюється складською формою руху товарів, тобто надходження товарів у магазин з оптового складу, приймаючи великі партії товарів від постачальників, виконують всі необхідні операції (розпакування, перевірка якості й тощо) по підготовці товарів до їхнього подальшого просування в роздрібну торговельну мережу. Основними документами, на підставі яких надходять товари, є рахунки-фактури, товарно-транспортна накладна й торгово-закупівельні акти. Товарно-транспортні накладні виписуються при поставці товарів автомобільним транспортом.

Всі товари мають сертифікат відповідності, що підтверджує якість, надійність, функціональні й естетичні властивості продукції.

Виставлені в торговельному залі зразки товарів мають чітко оформлені ярлики, у яких зазначені найменування товару, артикул, код даного товару, ціна.

При купівлі товару в касовий апарат вноситься код товару і тоді касовий апарат видає чек з інформацією про даний товар.

Економічні показники:

Аналіз економічних показників за 2007 рік:

Товарообіг – 3 млн. 384.тис.грн.

ПДВ - -574,6 тис. грн.

Собівартість реалізованих товарів – 2 млн. 165 тис.грн.

Реалізована націнка – 748,6 тис.грн.

Витрати всього – 903,3 тис.грн.

Дохід від торгівлі – 192,2 тис.грн.

Витрати:

Зарплати – 560,2 тис.грн.

Утримання приміщень – 168,4 тис.грн.

Загальне утримання приміщень – 105,8 тис.грн.

Податки – 10,9 тис.грн.

Банківське обслуговування – 24,4 тис.грн.

Товарообіг по секції :

готовий одяг – 149,4 тис.грн.

білизна – 213 тис.грн.

тканини – 368,2 тис.грн.

галантерея – 431,6 тис.грн.

парфуми – 426,8 тис.грн.

електротовари – 195,3 тис.грн.

посуд – 636,5 тис.грн.

господарчі товари – 375,5 тис.грн.

будівельні матеріали – 349,6 тис.грн.

Перерахування – 214,3 тис.грн.

Економічні показники

Товарообіг – 1 млн. 64,8 тис.грн.

ПДВ – 174,8 тис.грн.

Собівартість – 638,6 тис.грн.

Націнка – 218,8 тис.грн.

Витрати всього – 275,6 тис.грн.

Структура апарату управління:

Очолює директор. У торговому відділі є начальник, і товарознавець Бухгалтерія головний бухгалтер, бухгалтер на повний та неповний оклад.

З кожним роком магазин отримує все більший прибуток, що є заслугою працівників магазину.

 


Информация о работе «Вплив маркетингу на комерційну діяльність»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 43591
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
160655
3
0

... ії і явища, які відбуваються в суспільстві, оточуючому середовищі. Комерційна інформація - це відомості про ситуації на ринку різних товарів і послуг. Призначення комерційної інформації в тому, що вона дозволяє фірмам аналізувати свою комерційну діяльність, планувати її та здійснювати контроль за результатами цієї діяльності, тобто за отримуванням прибутку. Джерелами комерційної інформації є: ...

Скачать
59751
0
3

... плану розробляється на основі узагальнення досвіду роботи вітчизняних і зарубіжних бізнесменів і залежить від тієї чи іншої сфери діяльності.   4 Функції і організаційна структура комерційної служби торговельного підприємства Комерційна діяльність підприємства пов'язана з купівлею-продажем товарів. При цьому як товари можуть виступати не тільки товари як такі, але й різні види робіт, послуг, ...

Скачать
24261
0
0

... вивчати ринок сировини і матеріалів, рух цін на цьому ринку, постачальників, витрати на доставку матеріальних ресурсів, можливості ефективних замін одних матеріалів іншим. Комерційна діяльність при закупівлі матеріальних ресурсів на підприємстві складається з таких етапів: • дослідження ринку сировини і матеріалів та організація господарських зв'язків з постачальниками; • складання плану закупі ...

Скачать
64801
5
7

... умов господарювання, розробка шляхів і методів впровадження товару на ринок і розширення обсягів його реалізації становлять особливий напрям у діяльності підприємницьких структур 2. Виробничо-комерційна діяльність підприємства ЗАТ «Укркондитер» 2.1 Основні показники, що характеризують галузь За даними Держкомітету, в Україні близько 800 підприємств виготовляють кондитерські вироби. ...

0 комментариев


Наверх