2. Технологія виконання робіт

2.1 Робочі операції і трудові прийоми при виконанні опоряджувальних робіт

Міцність зчеплення окремих шарів штукатурки між собою (обризг, ґрунт і накривочний шар), а також з обштукатурюванною поверхнею має бути перевірена легким постукуванням.

Тріщини, горбки, раковини (дутики), грубошероховата поверхня, пропуски в підвіконь, наличників, плінтусів, приладів опалювання та інші не допускаються.

Показники якості

Відмінно

Добре

Задовільно

Нерівності, виявлені при накладенні правила (не більше 2 нерівностей на 1 м2)

±1,5 ±2 ±3
Відхилення поверхні від вертикалі, мм:
а) на 1 м висоти ±1 ±1,5 ±2
б) на всю висоту приміщення ±6 ±8 ±10
Відхилення поверхні від горизонталі мм:
а) на 1 м довжини ±1 ±1,5 ±2
б) на всю довжину приміщення ±6 ±8 ±10
Відхилення лушпиння, усінків і дверних укосів від вертикалі або горизонталі, мм:
а) на 1 м довжини елементу ±1 ±1,5 ±2
б) на всю довжину елементу ±3 ±4 ±5
Відхилення ширини обштукатуреного укосу від проектної, мм ±1 ±2 ±3
Середня товщина штукатурного намету, мм 15 18 20
Товщина шару накривки після її вирівнювання і затерла, мм 1 2 3

Геометричні критерії якості штукатурних робіт такі: "Відхилення від вертикалі (горизонталі) обштукатуреної поверхні не повинні перевищувати (у мм на 1 м): при простій штукатурці – 3, покращуваною – 2, високоякісною – 1.

Нерівності поверхонь плавного контуру (на 4 м2): при простій штукатурці - не більше 3, завглибшки (заввишки) до 5 мм, покращуваною - не більше 2, завглибшки (заввишки) до 3 мм; високоякісною - не більше 2, завглибшки (заввишки) до 2 мм (СНіП 3.04.01-87). "Відхилення віконних і дверних укосів, пілястрів, стовпів, лушпиння і тому подібне від вертикалі і горизонталі не повинні перевищувати: при простій штукатурці – 4 мм на 1 м, покращуваною – 2 мм на 1 м і високоякісною – 1 мм на 1 м. Відхилення радіусу (що перевіряється лекалом) криволінійних поверхонь від проектної величини (на весь елемент) не повинно перевищувати: при простій штукатурці – 10 мм, покращуваною – 7 мм, високоякісною – 5 мм. Відхилення ширини укосу від проектної не повинні перевищувати: при простій штукатурці – 5 мм, покращуваною – 3 мм, високоякісною – 2 мм" (СНіП 3.04.01-87).

Штукатурні розчини повинні володіти легкоукладуваністю, тобто здатністю легко укладатися тонким щільним шаром із заповненням всіх нерівностей. Ця властивість багато в чому залежить від рухливості розчину, тобто здібності розтікатися під дією власної сили тяжіння. Рухливість характеризується величиною занурення стандартного конуса.

Товщина простої штукатурки має бути до 12 мм, покращуваною до 15 мм, високоякісною 20 мм. На рівних цегельних поверхнях товщина штукатурки може бути до 10 мм, а на рівних бетонних поверхнях до 2.3 мм, тобто накривка з тією, що затерла. Штукатурка повинна міцно зчіплюватися з поверхнею, не відшаровуватися, мати добре затерту поверхню, без зовнішніх дефектів.

Оброблена поверхня повинна мати однаковий вигляд і однаковий тон, допускаються дрібні вибоїни, малопомітні на відстані 3 м. При частих вибоїнах і неоднаково оброблених місцях, помітних з відстані 5 м, штукатурка бракується. Сліди стиків штукатурки не мають бути помітні з відстані 5 м.

Таблиця 4. Можливі дефекти штукатурки та способи усунення

Дефекти

Причина появи

Способи усунення

Нерівності поверхні Штукатурка виконана під сокіл без перевірки поверхні правилом Перевірити поверхню правилом завдовжки 2 м. У місцях поглиблень зробити додатковий набризг накривки і затерти. Горби зчистити кельмою, зробити набризг і затерти.
Зерниста фактура поверхні і колоподібні смуги Погано виконана та, що затерла набризга. Розчин приготований на грубозернистому непросіяному піску. Зробити додатковий набризг накривки з розчину, приготованого на дрібному піску, що просіює, і затерти поверхню.
Раковини на поверхні Приготування розчину на тій, що не загашується повністю винищити Виробити кілька разів протягом двох тижнів змочування поверхні водою. Після висихання поверхні зробити набризг накривки і затерти.
Відшаровування штукатурки з бетонних і кам'яних поверхонь Погано підготовлена поверхня стенів, не очищена від пилу або маслянистих місць. Зчистити місця, що відшаровуються, виробити насічку зубилом або сокирою, промити поверхню водою і знов обштукатурити.
Відшарування штукатурки з дерев'яних поверхонь Поверхня стенів неодранкована або дранка прибита дуже рідко. Хисткі перегородки. Зчистити місця штукатурки, що відшарувалися, набити дранку і укріпити перегородку, очистити поверхню від пилу, змочити водою і знов обштукатурити.
Відшарування укосів, виконаних гіпсовим розчином Вживання неякісного розчину, проникнення вологи. Зчистити пошкоджені місця, висушити поверхню, усунути причини зволоження і знов обштукатурити.
Утворення тріщин Хисткі поверхні перегородок, вживання великої кількості терпкого в розчині. Перетірка поверхні
Жирні і іржаві плями Забруднення розчину, не прооліфлені капелюшки цвяхів сухої штукатурки. Очистити місця з плямами на всю глибину шаруючи штукатурки і знов обштукатурити; очистити капелюшки цвяхів від іржі і прооліфити.

Виконане облицювання плитки на горизонтальних поверхнях повинне відповідати наступним вимогам:

Відхилення фанерованої поверхні від вертикалі (мм на 1 м довжини), мм:

·      Зовнішньою – 2;

·      Внутрішньою – 1,5;

·      Відхилення розташування швів від вертикалі і горизонталі (мм на 1 м довжини) в облицюванні, мм:

·      Зовнішньою – до 2;

·      Внутрішньою – до 1,5;

Відхилення ширини шва облицювання для внутрішнього і зовнішнього облицювання – +0,5;

При підготовчій штукатурці звернути увагу на правильність виведення кутів внутрішніх і зовнішніх, вони мають бути 90 градусів.

·      Пол має бути горизонтальним відповідно до вимог до підлог такого роду.

·      Поріжок з плитки повинен розташовуватися посередині полотна дверей або за погодженням.

·      Всі горизонтальні шви повинні сходитися відповідно до допусків стандартів.

·      У санвузлах при пристрої полови має бути виконана гідроізоляція.

Фанерована поверхня має бути вимитою і чистою.

Перевіряється:

·      якість укладання плитки відповідності з вимогами стандартів (схилом і рівнем 1 м);

·      цілісність плитки, емалі;

·      акуратність установки розкладок, прирізка під настановні елементи;

·      рівність тієї, що затерла міжплиткових швів і примикань настановних сантехприборів до плитки;

·      щільність тієї, що приклеїла плитки до поверхні підлоги, порожнеч бути не повинно (перевіряється простукуванням).


Информация о работе «Проведення облицювальних робіт»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 54187
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
25101
4
0

... трудомісткість по об'єкт складає люд/дні. Для фактичного виконання робіт із урахуванням того, що монтажники будуть виконувати денні норми, приймаємо люд/дні, що в середньому буде становити: Тривалість виконання санітарно-технічних робіт приймаємо робочих днів. Тому кількість робочої бригади буде становити: чол. Приймаємо 8чол. 2.3 Визначення cкладу робочої бригади До початку монтажно-збі ...

Скачать
26183
4
2

... призначена для кріплення типових кам'яних та керамічних плиток (глазурованих, теракотових) розміром не більше 30 х 40 см на міцних, стійких до деформації основах, таких як бетон, цементно-вапняна штукатурка. Розчин стійкий на вертикальних поверхнях усередині й зовні будинків. Застосовують у житлово-громадському та промисловому будівництві. Товщина клейового шару має бути не більше 10 мм. У разі ...

Скачать
30982
3
6

... використовують для перевірки вертикальних і горизонтальних поверхонь. Водяний рівень застосовують для перенесення позначки по горизонталі. Рейку-правило використовують для перевірки рівності поверхонь. Облицювання круглих колон мармуровою плиткою Підстави, на які укладається плитка, повинні бути міцними і сухими, а також попередньо очищеними від перешкоджаючих адгезії речовин: жири, масла, ...

Скачать
133393
30
25

... ; 11 - канал конвеєра; 12 - відкрита частина конвеєра; 13,14,15 - вентилятори; 16 - теплообмінник Рисунок 2.6 - Потоково-конвеєрна лінія Буде встановлено 2 потоково-конвеєрних ліній для виробництва плиток для підлоги продуктивністю 400 тис м²/рік. 2.5.11 Розрахунок складу готової продукції При розрахунку складу готової продукції необхідно знати запас виробів, вид упаковки, площу, що ...

0 комментариев


Наверх