МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ТЕХНІКУМ

Спеціальність 5.092124

«Монтаж і обслуговування

санітарно-технічних систем

і вентиляції»

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

Тема: «Технологія і організація санітарно-технічних робіт житлового 18-ти квартирного будинку в м. Чернігів.»

КП М 9.139.02.00.000 ПЗ


Зміст

Вступ

1 Захист навколишнього середовища

2 Розрахунково – конструктивна частина

2.1 Відомості про об’єкт та виконання робіт

2.1.1 Коротка характеристика будинку

2.1.2 Обґрунтування вибору і методу виконання монтажних робіт

2.1.3 Матеріально – технічне забезпечення

2.2 Визначення трудових затрат

2.3 Визначення складу робочої бригади

2.4 Складання монтажних схем

2.5 Визначення техніко – економічних показників проекту

2.6 Складання календарного плану – графіку руху робочої сили

2.7 Складання графіку завезення матеріалу на об’єкт

Список використаної літератури


Вступ

Метою даного проекту є практичне засвоєння комплексу питань пов'язаних з проектуванням та організацією будівництва, забезпечення правильної послідовності виконання робіт і належного контролю за роботою.

В нашій країні здійснюється великими темпами будівництво житлових і громадських будівель. Також постійно підвищується якість будівництва шляхом впровадження нових технологій, та нової техніки. Головною метою будівництва є забезпечення комфортних умов експлуатації будівлі. Які в основному залежать від систем. водопостачання, каналізації та опалення, без яких неможливо забезпечити нормальних умов життя і продуктивності парці людей.

В зв'язку з впровадженням нових технологій і механізмів в процесі будівництва багато будівельних робіт було автоматизовано. У зв'язку з цим велика відповідальність лягає на спеціалістів, в тому числі на спеціалістів, які повинні вміти запроектувати економічно, дешево, просто і зручно до монтажу системи інженерного обладнання нового або реконструйованого об'єкта.

При експлуатації санітарно-технічного обладнання важливе значення має забезпечення безаварійності роботи і підвищення їх економічної ефективності. Для забезпечення без аварійної роботи важливу роль відіграє настройка і перевірка якості монтажу відповідно до заданого проекту, також створення спеціальних робочих груп, які будуть контролювати і перевіряти правильність роботи системи і проводити її технічне обслуговування. Окрім цього потрібно постійно підвищувати рівень кваліфікації робочого персоналу.

Можливості підвищення рівня продуктивності праці в житлово-комунальному господарстві здійснюється за рахунок впровадження нових технологій по монтажу санітарно технічних систем, а також проведення заходів по автоматизації та диспетчеризації цих робіт.


1 Захист навколишнього середовища

Захист навколишнього середовища є актуальним питанням, адже збільшення комплексу будівельних робіт і внутрішнього монтажу спричиняють значні забруднення викидами в водне, повітряне і ґрунтове середовище, що призводить до катастрофічних наслідків широких масштабів.

З цього приводу створюється низка документів і законів, які захищають природне середовище. В цих документах основну увагу приділяють упорядкуванню газопостачання, що неможливе без правильної організації і достатньої кількості надійно працюючих систем газопостачання, каналізації та водопостачання.

Безумовно системи газопостачання не спричиняють такого значного викиду відходів, як системи водопостачання і водовідведення, але все ж таки необхідно звертати увагу на те, що при експлуатації систем газопостачання можливий викид шкідливих газів у атмосферу і тому необхідно постійно наглядати за справністю системи та її елементів.

Нагляд за охороною навколишнього середовища здійснюють: "Міністерство охорони навколишнього середовища" та підпорядковані йому обласні, міжрегіональні відомства. Законодавчу базу підготовлюють і затверджують народні депутати. Зокрема створені такі законопроекти в яких виражений захист навколишнього середовища: Закон України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення".

Організація охорони праці на будівельному майданчику Класифікація і склад заходів з охорони праці, що враховуються при розробці проектів

Правильно організувати будівельний майданчик для виконання будівельно-монтажних робіт означає створити умови для високопродуктивної і безпечної праці, передбачити можливу небезпеку і запобігти їй, створити потрібні санітарно-гігієнічні умови працівникам. Тому ще задовго до початку будівництва проектні організації передбачають заходи з безпеки праці і правильної її організації. Проектувальники зобов'язані в проектній документації розв'язувати основні питання створення безпечних і нешкідливих умов праці з обов'язковим дотриманням вимог Сніп 111-4-80* .

Основні заходи, передбачені в проектах організації будівництва (ПОБ) і в проектах виконання робіт (ПВР), поділяють на три групи: організаційні (розробляють у календарних штанах, сіткових графіках будівництва об'єкта при узгодженні будівельних процесів); загальні по

будівельному майданчику (розробляють при проектуванні будівельних генеральних планів об'єктів) і технологічні (розробляють у технологічних картах і схемах виконання робіт).

У ПОБ, які розробляють провідні проектні організації, заходи з охорони праці передбачають у вигляді проектних міркувань з основних питань (перелік типових тимчасових будинків для санітарно-побутового обслуговування, обґрунтування вибору і перелік основних пристроїв з техніки безпеки риштування, помости, освітлення, розстановка механізмів тощо).

ПВР складається на основі робочих креслень, розроблених проектною організацією. У цьому проекті мають бути розв'язані всі основні питання і технічні рішення безпечного виконання кожного виду будівельно-монтажних робіт та організації будівельного майданчика. ПВР - найважливіша частина організаційно-технічної підготовки будівництва. Це робочий документ, яким повинні керуватися виконавці робіт, майстри і бригадири.

До заходів з техніки безпеки і виробничої санітарії, відображених у ПВР, належать:

- безпечні заходи і засоби виробництва, що рекомендуються при
виконанні окремих видів робіт технологічними картами;

- добір діючих і розробка нових пристроїв для безпечного виконання робіт, у тому числі й з експлуатації будівельних машин і механізмів; розміщення будівельних машин з урахуванням їхньої безпечної експлуатації;

- розробка засобів і пристроїв, що виключають можливість ураження електричним струмом;

- навантаження і розвантаження великих за розміром конструкцій, важких вантажів і вантажів великих розмірів, їхнє зберігання та стропування;

- огородження небезпечних зон;

-    освітлення будівельного майданчика і окремих робочих місць;

- забезпечення санітарно-побутовими приміщеннями та приміщеннями;
для пожежної та сторожової охорони;

- обладнання проїздів, доріг із зазначенням їхніх ширини і радіусів заокруглень;

- обладнання складських приміщень і майданчиків та вибір способів зберігання горючих і легкозаймистих матеріалів;

- блискавко захист металевих риштувань та конструкцій.

При складанні календарного плану будівництва об'єкта з точки зору техніки безпеки велике значення має послідовність виконання робіт. Широко застосовують потоковий метод ведення робіт. Поєднання спеціалізованих потоків в один об'єктний потік під час зведення будинку з урахуванням безпечного виконання робіт є одним з істотних факторів додержання правил техніки безпеки. У календарному плані розв'язується питання додержання максимальної послідовності виконання будівельно-монтажних робіт з метою забезпечення надійності елементів споруди і просторової жорсткості всієї конструкції. У календарному плані будівництва об'єкта передбачають насамперед обладнання санітарно-побутових приміщень і забезпечення їх водою, електроенергією, теплом. Як правило, ці роботи виконують у підготовчий період будівництва, тобто до початку ведення основних робіт.

Технологічні карти є основним документом ПЕР, де розв'язуються всі питання безпечної організації праці й усунення джерел можливого травматизму. До таких питань належать: перевірка технологічності монтажу конструкції, у тому числі й використання засобів механізації, розробка безпечних методів монтаж} конструкцій, добір існуючих та розробка нових захисних пристроїв, що виключають небезпеку ураження працюючих електричним струмом, розробка заходів щодо безпечної праці у процесі виконання робіт з використанням токсичних матеріалів, щодо безпечного виконання робіт узимку.

Вимоги охорони праці до організації будівельного майданчика

Продуктивність і безпечність праці багато в чому залежать від організації будівельного майданчика і порядку на ньому. Тому до організації будівельного майданчика, розміщення на ньому машин, транспорту, проїздів, розвантажувальних майданчиків, складів, майстерень, санітарно-побутових приміщень і пристроїв треба ставитися особливо продумано.

 Конструкції огорож повинні відповідати вимогам ГОСТ 23407-78. У населених місцях можна ставити дротяні, капронові чи канатні огорожі, в яких передбачаються дорога для проїзду автотранспорту і хвіртки-для проходу людей. Щоб не допустити сторонніх осіб на територію майданчика, його обгороджують. Об'єкти, що будуються вздовж вулиць населених пунктів або проїздів загального користування, слід обгороджувати суцільним парканом заввишки не менше як 2 м.

 Огорожу в місцях масового переміщення людей обладнують суцільним захисним навісом завширшки не менше як 1 м, який роблять похилим під кутом 20° .

 За функціональним призначенням огорожі поділяються на такі .види:

- захисно-охоронні заввишки 2 м, призначені для запобігання доступу сторонніх осіб на території дільниці з небезпечними і шкідливими виробничими факторами та забезпечення охорони матеріальних цінностей будівництва;

- захисні заввишки 1,6 м без козирів і 2 м з козирками, які запобігають доступу сторонніх осіб на території і дільниці з небезпечними і шкідливими виробничими факторами;

- сигнальні заввишки не менше як 0,8 м.


2 Розрахунково-конструктивна частина

2.1 Відомості про об’єкт виконаних робіт

2.1.1 Коротка характеристика будинку

Вихідні дані:

1.   Географічний пункт будівництва – м. Чернігів

2.   Матеріал стін та їх конструкція – цегла звичайна на піщаному розчині.

3.   Висота поверху – 2.9м

4.    Джерело теплопостачання – місцева тепломережа

5.   Кількість поверхів – 3 поверха

6.   Графічне пояснення – 2 листа А1 формату

Кліматичні дані місцевості.

Вихідні дані:

1.   Місто будування – м. Чернігів

2.   Температура найбільш холодної п’ятиденки – (-23)

3.   Температура найбільш холодної доби – (-27)

4.   Тривалість опалювального сезону – 191

5.   Середня швидкість вітру – 3.8м/c

6.   Зона вологості –

2.1.2 Обґрунтування вибору і методу виконання монтажних робіт

При ув'язці санітарно-технічних робіт з іншими роботами необхідно враховувати місцеві умови та ряд загальних правил.

Кронштейни і засоби кріплення необхідно встановлювати до начала облицювальних робіт. Санітарні і газові прилади необхідно встановлювати до остаточної окраси приміщень, а водорозбірну арматуру - після закінчення облицювальних робіт.

Випробування трубопроводів необхідно проводити до закінчення штукатурних робіт, а при закритому прокладанні трубопроводів - до остаточного їх закриття в каналах, борознах. Результати випробувань необхідно оформлювати актами."

Після монтажу і випробування необхідно заробити всі отвори залишені для проходу трубопроводів через огороджуючи конструкції. Ретельно перевірити розташування гільз та надійно їх закріпити. Регулювання системи опалення, а також перевірка роботи системи гарячого та холодного водопостачання проводять безпосередньо перед здачею об'єкта в експлуатацію.

Особливо тяжка ув'язка монтажних і загально будівельних робіт в санітарних вузлах. Тому для запобігання пошкоджень раніше виконаних конструкцій роботи в санітарних вузлах проводять в такій послідовності:

1.   Штукатурення стін і по толків.

2.   Монтаж трубопроводів з установкою засобів кріплення, гідравлічне випробування.

3.   Гідроізоляція перекриття.

4.   Облицювання стін плиткою чи їх ґрунтовка, влаштування полів.

5.   Установка дверей.

6.   Установка ванн, раковин, кронштейнів під умивальники.

7.   Перше фарбування стін і стель.

8.   Установка умивальників, унітазів, водонагрівачів та водорозбірної
арматури.

В даному проекті прийнято послідовне виконання робіт, так як воно є більш ефективним і скорочує затрати часу на будівництво.


Информация о работе «Технологія і організація санітарно-технічних робіт житлового 18-ти квартирного будинку в м. Чернігів»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 25101
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
354378
0
3

... комісією з питань бюджету відповідної ради, після чого ці ради затверджують звіт про виконання бюджету або приймають інше рішення з цього приводу.   Тема 3. Фінансові ресурси місцевого самоврядування Місцеві фінансові ресурси — це сукупність фондів грошових засобів, які створюються в процесі розподілу та перерозподілу ВВП і спрямовуються на економічний та соціальний розвиток адміністративно- ...

Скачать
229304
7
1

... населення — потенціал живої праці, який мають регіони на певний момент часу. Їх відтворення і раціональне використання є одним з найважливіших напрямів регіональної економічної політики, дотримання якого націлює управління на вирішення таких завдань: —створення умов для повного здійснення громадянами конституційного права на працю; —забезпечення рівних можливостей у виборі професії та роду ...

Скачать
100701
34
14

... ітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» ДСН 3.3.6.042–99.7. Зміст завдань щодо маркетингової діяльності електродепо «Оболонь» КП «Київський метрополітен»   7.1 Маркетингова діяльність в електродепо «Оболонь»   На рівні електродепо «Оболонь» як безбалансового структурного підрозділу комунального підприємства «Київський метрополітен» самостійна маркетингова діяльність не ведеться, оскі ...

Скачать
86381
11
0

... і контейнери, які установлені на бетонованих площадках, відносяться до ІV класу небезпек, укладено договір з житлово-комунальним підприємством про вивезення побутових відходів на сміттєзвалища смт. Ставище. Залишається невирішеною проблема утилізації і знешкодження непридатних для користування пестицидів і агрохімікатів. Яких накопичено в Ставищанському районі – 14000 кг. Із них: в господарствах ...

0 комментариев


Наверх