2. Торговельні процеси на підприємстві "Блиск"

2.1 Закупка і продаж товарів на ТОВ ВКФ "Блиск"

При оптових закупівлях і продажу товарів важливе значення має узгодження і оформлення договорів постачання, а також прикладених до них специфікацій. Ці документи є чіткими, передбачати об'єми постачання, розгорнений асортимент, терміни і умови постачання товарів. Оформлення договорів постачання виробляється відповідно до Положення про постачання непродовольчих товарів. Зразок договору постачання укладеного між ТОВ ВКФ "Блиск" та ТОВ "Укрспецтехніка" наведено в дод.8, а зразок супровідних документів –– накладної в дод.9.

Виконання договорів постачання товарів вимагає оперативного контролю, який ведеться в спеціальній книзі. Контроль здійснюється по асортименту, передбаченому договором постачання і прикладеними до нього специфікаціями, а підсумки підводяться в фактичні терміни постачання.

Формування торговельного асортименту товарів на складі оптового підприємства і управління товарними запасами –– це робота, що вимагає великих знань і умінь.

На фірмі "Блиск" торговий асортимент товарів відповідає попиту населення; він постійно змінюється, розширяється, оновлюється і гнучко змінюється залежно від попиту населення. Торговий асортимент тісно пов'язаний з товарними запасами і управлінням ними. Так, розширення асортименту товарів на торговельному підприємстві "Блиск" вимагало збільшення товарних запасів і ускладнення методів управління. З цією метою товари об'єднали в окремі групи і підгрупи по різних ознаках: призначенню, властивостям і частоті попиту.

Управління асортиментом товарів на ТОВ ВКФ "Блиск" передбачає розробку раціональних переліків товарів, розмірів і структури товарних запасів для кожної підгрупи товарів і визначення системи оперативного контролю за їх станом. Для безперебійної торгівлі необхідні товарні запаси в широкому асортименті та нормованому розмірі.

Управління товарними запасами на фірмі "Блиск" ставить за свою мету не допускати відхилень запасів від встановлених розмірів, які залежать від розміру поступаючих партій товарів і частоти їх завезення. Тобто управління товарними запасами найтіснішим чином пов'язане з оптовими закупівлями і продажем товарів, а також з узгодженням змісту договорів постачання. Від його організації багато в чому залежать безперебійна торгівля, задоволення попиту населення, виконання плану товарообігу і інших показників роботи підприємства. Раціональне товаропостачання дозволяє забезпечити безперебійну торгівлю при мінімальних запасах, що підвищує ефективність функціонування.

Фірма "Блиск" працює лише з вітчизняними постачальниками. Основним критерієм при виборі постачальників є дотримання співвідношення "ціна––якість" саме тому більшість договорів на постачання укладено з київськими фірмами.

Оптове торгове підприємство "Блиск" закуповує товари у постачальників для їх подальшої реалізації роздрібним торговим підприємствам і організаціям.

Під оптовим продажем товарів прийнято розуміти реалізацію їх крупними партіями, що здійснюється між торговими підприємствами (організаціями) по безготівковому розрахунку згідно з угодами поставки. Він є складовою частиною комерційної діяльності оптового торговельного підприємства.

При оптовому продажі, як і при оптовій закупівлі товарів, встановлюються господарські зв'язки між оптовими і роздрібними торговими організаціями і підприємствами.

В процесі складського оптового товарообігу фірма "Блиск" проводить продаж (відпуск, відвантаження) товарів з своїх складів. Фірма "Блиск" не має власних роздрібних торговельних магазинів або довгострокових договорів з роздрібною торгівельною мережею, тому не використовує транзитний товарооборот –– продаж товарів через роздрібну мережу.

Для раціональної організації оптового продажу товарів велике значення має її оперативне планування. Оперативний план оптового продажу товарів на ТОВ ВКФ "Блиск" розробляється на основі плану оптового товарообігу і узгоджується з оперативним планом закупівель товарів. В оперативному плані оптового продажу товарів вказуються конкретні суми поставки кожної товарної групи, визначаються терміни прийому замовлень на поставку товарів і укладення договорів поставки.

Оперативне планування оптового продажу товарів на фірмі "Блиск" проводиться для забезпечення своєчасного проведення операцій по реалізації оптовими підприємствами закуплених товарів. В ході виконання оперативних планів може виникнути необхідність в їх уточненні і зміні.

Оперативні плани позитивно впливають на загальну організацію роботи підприємства "Блиск":

·  налагоджується планомірність і ритмічність в проведенні операцій з оптового продажу товарів;

·  покращується обслуговування покупців.

При організації продажу товарів зі складу важливе значення має створення широкого асортименту товарів, забезпечення оптового продажу товарів в сортованому вигляді.

Основною формою продажу товарів на ТОВ ВКФ "Блиск" є продаж по особистому відбору, що здійснюється представниками покупців. Особистий відбір товарів дозволяє представнику покупця ознайомитися з асортиментом товарів, що є на складі, при необхідності одержати кваліфіковану консультацію про якість і властивості товарів і підібрати ті товари, які найповніше задовольнять попит покупців.

Товари на складах розміщують по групах, а усередині груп по видах, матеріалах виготовлення і інших товарних ознаках. За кожною товарною групою закріплюється постійне місце, що полегшує підбір товарів покупцями. На групи товарів складають каталоги, проспекти їх асортименту (див.дод. 10).

Для постійних клієнтів на фірмі "Блиск" діє гнучка система знижок –– чим більша партія закупленого товару тим більшу знижку отримує замовник. Всі ці дані відображені у прайсах на товари фірми (див.дод.11).

Коли покупець визначився з розміром замовлення та видом товару він укладає договір постачання (див. дод.8), який є кінцевим етапом оформлення закупки і регулює відносини між постачальником –– ТОВ ВКФ "Блиск" та покупцем –– клієнтом.

В договорі вказуються такі пункти:

·  найменування, кількість і розгорнутий асортимент товарів, що поставляються;

·  якість і сорт товарів;

·  загальний строк дії договору та фактичний строк поставки товару;

·  ціни на товари, загальна сума договору, торговельно-збутові знижки;

·  порядок розрахунку (готівковий чи безготівковий);

·  відповідальність сторін за порушення умов договору;

·  сторони також можуть внести до договору і інші додаткові умови .


Информация о работе «Організація роботи підприємства»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 30502
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
18865
0
4

... , працівникам відділу щодо поставок продукції. Таким чином, підприємство працює достатньо ефективно на обраному ринку. Цьому сприяє відповідно сформована до специфіки діяльності підприємства його організаційна структура. Управління підприємством охоплює всі складові його матеріальних, фінансових, трудових та інформаційних ресурсів. Управління будь-якою господарською системою здійснюється в рі ...

Скачать
100557
6
0

... ів постійно перебувають у господарсь­кому обігу підприємств, а проте, йому не належать. До їх викорис­тання за призначенням вони в сумі мінімального залишку є джере­лами формування оборотних коштів підприємства. Сталі пасиви — це мінімальна (стійка) заборгованість із заробітної плати працівникам, відрахувань на обов'язкове державне пенсійне страхування, на соціальне страхування, резерв майбутніх ...

Скачать
65997
1
2

... шкоди від них. 9. Участь у підготовці та складанні статистичних звітів підприємства з питань охорони праці. 10. Розробка перспективних та поточних планів роботи підприємства щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці. 11. Планування та контроль витрат коштів на охорону праці. 12. Пропаганда та агітація безпечних і нешкідливих умов праці шляхом проведення консультацій, конкурсів, бес ...

Скачать
68483
3
2

... процеси найбільш реальним є відносне вивільнення оборотних коштів. Ураховуючи це, слід більше уваги приділяти реалізації заходів, які сприяють відносному вивільненню оборотних коштів. Прискорення обігу оборотних коштів підприємств в сучасних умовах досягається наступними шляхами. На стадії створення виробничих запасів – упровадження економічно обгрунтованих норм запасу; наближення постачальників ...

0 комментариев


Наверх