4. Класифікація пряжі

 

Бавовняну пряжу виробляють з 100% бавовняних волокон. Допускається вкладення віскозних волокон у бавовняну пряжу не більше, як 10%, крім пряжі гребінного прядіння.

У змішаній пряжі , яка виробляється з бавовняних та інших волокон, масова частка бавовняних волокон повинна бути не менша, ніж 50%.

Пряжу лляну вробляють з 100% лляних волокон.

Пряжу лляну виробляють із лляного волокна в суміші з ін. волокнами. Масова частка лляного волокна у лляній пряжі повинна бути не менше ніж 92%. У лляну пряжу, призначену для вироблення бортувальних тканин, допускається вкладення хім. волокон до 15%, для пакувальних і мішкових тканин до 20%.

У змішаній пряжі, яка вироблена із суміші лляних, хім. та ін. волокон, масова частка лляного волокна повинна бути не менше ніж 30%.

Пряжу, вироблену з 100% вовняних волокон, відносять до чисто вовняної. Допускається вкладення інших волокон у чисто вовняну пряжу не більше, як 5%.

У вовняній пряжі масова частка вовняних натуральних волокон повинна бути не менше, ніж 70%.

У напіввовняній пряжі, яка вироблена з суміші вовняних волокон з іншими, масова частка вовняних волокон повинна бути не менше, ніж 20%.

Пряжу класифікують:

1. За призначенням, для:

 - ткацького виробництва;

 - трикотажного виробництва;

 - текстильно-галантерейного виробництва;

 - килимового виробництва;

 - для продажу населенню.

2. За способом прядіння, на:

 - кардну;

 - гребінну;

 - апаратну.

3. За способом виготовлення, на:

 - однониткову;

 - трощену;

 - рівничну;

 - сукану;

 - фасонну;

 - меланжеву;

 - комбіновану.

4.За способом оздоблення, на:

 - сурову;

 - варену;

 - вибілену;

 - фарбовану;

 - вибивну;

 - мерсирезовану;

 - парадіновану.

5. За видом сировини, на:

- бавовняну;

- змішану з бавовняних та інших волокон;

- чисто лляну;

- змішану з лляних, хім. та ін. волокон;

- чисто вовняну;

- вовняну;

- напіввовняну;

- шовкову з відходів натурального шовку;

- хімічних волокон

5. Класифікація ниток

Текстильними нитками (ТН) називають гнучкі протяжні і міцні тіла необмеженої довжини з малими поперечними розмірами довжини для виготовлення текстильних виробів.

За хім. складом волокон та особливостями виготовлення ТН є натуральні, хім., штучні і синтетичні.

Відомо багато систем класифікації ТН. Як вихідна текстильна сировина ТН поділяється на первинну і вторинну, звичайну і текстуровану.

Ділення на підкласи – за ознакою особливостей отримання ТН з одного – кілька філаментів скручуванням чи без нього. Ділення на групи – за тією ж ознакою. У разі застосування простого скручування, складання, склеювання – отримують первинні нитки; у разі складання і скручування у два і більше кінців – вторинні продукти. Ділення ТН на підгрупи за ознакою будови, або структури. ТН що мають гладку, рівну поверхню, без будь-яких зовнішніх структурних ефектів – віднесена до виробів звичайної структури. ТН підвищеної об’ємності, з зовнішніми ефектами, отриманих фасонним скручуванням, віднесено до групи структурованих.

За ознакою виду ТВ, з яких складаються ТН їх підгрупи поділяють на види і різновиди. Види ТН назву можуть мати від назви виду волокна чи відповідати прийнятим фірмовим або торговельним термінам. Різновид текстильної сировини визначається різновидом ТВ, з яких вона складається (наприклад нитка комплексна діацетатна тощо).

6. Класифікація тканин промислового призначення за функціональним призначенням так обробкою

Тканини промислового призначення за функціональним використанням поділяють, на:

-     меблево-декоративні;

-     взуттєві;

-     ковдрові;

-     текстильно-галантерейні;

-     технічні;

-     фільтрувальні;

-     пасові;

-     транспортні;

-     пакувальні;

-     парусини;

-     тарні;

-     сукна;

-     оббивні;

-     ізоляційні;

-     спеціальні;

-     шліфувальні;

-     обтиральні;

-     равендуки;

-     двонитки;

-     канва;

-     марля.

За обробкою тканини промислового призначення поділяють, на:

-     водонепроникні;

-     водовідштовхувальні;

-     брудовідштовхувальні;

-     масло відштовхувальні;

-     кислотостійкі;

-     вогнестійкі;

-     біостійкі;

-     протигнильні;

-     бактерицидні;

-     молестійкі;

-     тканини з антистатичним обробленням;

-     металізовані – тканини з тонким шаром не окисленого металу, нанесеного з метою підвищення їх термостійкості чи електропровідності;

-     тканини з ефектом м’ятості – тканини що мають стійкий м’ятий ефект, внаслідок спеціального хім. оброблення чи використання рівно усадочних ниток.

7. Характеристика асортименту тканин промислового призначення

Сучасний асортимент лляних тканин поділяється за призначенням на побутові, технічні та тарні тканини.

Більшість лляних тканини виробляється полотняним переплетенням, значну частку також складають жакардового та дрібно візерунчатого переплетення, обмежено застосовують саржеве й атласне переплетення.

За обробкою лляні волокна бувають суровими, вареними, кислованими, напівбілими, білими, гладкофарбованими, пістряво тканими, меланжевими та вибивними.

За волокнистим складом лляні тканини поділяються на чистолляні, лляні, напівлляні. Також в асортимент лляних тканини входять багато видів тарних тканин, лляних брезентів, бортові та парусині лляні тканини.

Асортимент вовняних тканин характеризується значною різноманітністю. За призначенням вовняні тканини поділяються на платтяні, костюмні, пальтові, ковдрові, меблево-декоративні, взуттєві тощо.

З урахуванням більш конкретного цільового призначення їх поділяють на тканини для пошиття чоловічого, жіночого, молодіжного, дитячого, а також повсякденного, вихідного, нарядного та спеціального одягу.

Залежно від способу прядіння вовни, тканини бувають камвольними, суконними та камвольно-суконними. За волокнистим складом ці тканини бувають чистововняними і напіввовняними.

За призначенням бавовняні поділяються на тканини побутового призначення, технічного та спеціального призначення. Для виробництва бавовняних тканин використовується однорідна та змішана пряжа гребінного , кардного та апаратного способу прядіння. Різноманітністю ткацьких структур, бавовняні тканини виробляються основним переплетенням – полотняним, саржевим, сатиновим, жакардовим, ворсовим і складним. За способом виробництва та основної обробки бавовняні тканини бувають: вибілені, гладко фарбовані, вибивні, пістряво ткані, меланжеві та меленжево-пістрявоткані.

Особливістю асортименту шовкових тканини є його більша різноманітність за волокнистим складом, особливостями будови й обробки. Різноманітністю асортимент досягається за рахунок застосування різних штучних і синтетичних ниток і волокон, а також застосування ниток різної скрученості. Оновлення асортименту досягається завдяки виробництву таких типів тканин з різних видів хім. волокон, які за своїм зовнішнім виглядом і споживними властивостями імітують тканини з природних волокон. Це передусім шовкоподібні тканини типу жоржет і шифон з модифікованих капронових ниток, бавовняно подібні типу маркізет з крепових лавсанових ниток, вовно подібні, платтяні та платтяно-костюмні тканини. Різноманітністю асортименту шовкових тканин досягається за рахунок використання різних видів переплетень. За призначенням шовкові тканини поділяються на платтяні, сорочкові плащові, пальтові, підкладкові, меблево-декоративні, білизняні, поштучні вироби.


Информация о работе «Сировина для текстильної промисловості і тканини промислового призначення»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 22068
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
55696
22
2

... - можна характеризувати на даний час як післякризовий та такий, що потребує цільової державної підтримки. 2. Сучасний рівень розвитку текстильної промисловості 2.1 Текстильна промисловість України в сучасних умовах господарювання За випуском продукції (48%), вартістю основних виробничих фондів перше місце в комплексі займає текстильна промисловість. Проте в останні роки спостерігається ...

Скачать
45579
5
11

... виражена, порівняно з іншими галузями, територіальна спеціалізація, бо практично в кожній області є ті чи інші її підприємства.   2.1 Виробництво тканин Головною галуззю текстильної промисловості в Україні, як і в усьому світі, є бавовняна галузь. На неї припадає майже 50% усіх тканин, що виробляються. Бавовняне виробництво країни знаходиться у великій залежності від постачальників сировини. ...

Скачать
37781
0
2

... ість у структурі легкої промисловості України посідає друге місце. За чисельністю зайнятих працівників вона є найбільшою серед інших галузей легкої промисловості. Сучасна швейна промисловість характеризується доволі високим рівнем техніки, технології та організації виробництва, наявністю великих спеціалізованих підприємств і виробничих об'єднань. У швейній промисловості створено фабрики, виробнич ...

Скачать
28435
2
0

... на яких зайнято близько 900 тисяч працюючих. Історично склалася регіональну структуру індустрії утворюють два макрорегіону Росії - Європейська частина спільно з Уралом і Східний регіон.Сучасну територіальну організацію легкої промисловості представляють російські мезорегіони з відповідними частками індустрії в структурі регіональної економіки кожного: Центральний регіон - 3,9%, Південний регіон - ...

0 комментариев


Наверх