5. ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕФЕКТІВ ІМПОРТНИХ КОСМЕТИЧНИХ ТОВАРІВ.

До дефектів косметичних виробів відносять:

ГУБНА ПОМАДА

·     Порушення цілісності корпусу пеналу – зовнішні ознаки – при відкриванні кришки пеналу і викручуванні олівця губної помади основа відокремлюється від корпусу. Причина виникнення – порушення процесу виробництва.

·     Не працює механізм подачі олівця з пеналу – губна помада не викручується. Причина – порушення технології зборки пеналу.

·     Раковина на олівці губної помади – заглиблення на поверхні олівця. Причина виникнення – попадання повітря в масу при дозуванні.

ЛАКИ ДЛЯ НІГТІВ

·      Розрив флакону. Причина – надлишкова доза вмісту.

·      Випадання стержню з пензликом з ковпачка – погане кріплення стержня в ковпачку.

·      Ковпачок не відгвинчується – причина – попадання лаку на зовнішню частину шийки при розливі.

ТУШ ДЛЯ ВІЙ

·      Порушення цілісності механізму балону. Зовнішні ознаки – при відгвинчуванні ковпачка випадає внутрішня частина балону. Причина виникнення – погане кріплення деталей балону.

·      Витікання туші з балону – поверхня балону забруднена тушшю. Причиною є відсутність герметичності, відсутність мембрани всередині балону.

·      Відсутність вмісту в балоні. Причина – порушення технології.

·      Туш суха – ознака – тверда консистенція. Причиною є порушення рецептури, температурного режиму і термінів зберігання.

КОМПАКТНА ПУДРА

·      Порушення амальгами дзеркала – зовнішні ознаки – відшарування амальгами, плями, темні крапки, смуги. Причиною виникнення є відмокання дзеркала. Виробничий дефект.

·      Тріщини в основі пудрениці – причиною є розбіжність розміру блоку з гніздом.

·      Випадання дзеркала з кришки пудрениці – недостатнє закріплення дзеркала клеєм або обтяжною деталлю.

·      Забруднення поверхні пудри – зовнішні ознаки – на поверхні пудри маються сторонні включення. Причина – забруднення при пакуванні чи транспортуванні.

У практиці зустрічаються дефекти: розбите дзеркало, розбитий або роздавлений корпус пудрениці; відколи або щербини на кришці, які є, як правило результатом механічних впливів.


6.Організація проведення експертизи імпортних косметичних товарів на матеріалах магазину «Астера».

Експертиза імпортних косметичних виробів здійснюється відповідно до затвердженого зразка-еталону або дублікату зразка-еталона, технічних умов контрактів, технічних і медичних сертифікатів, Інструкції про порядок перевірки якості і кількості імпортних товарів експертами ТПП і методикою проведення експертизи імпортних парфумерно – косметичних товарів.

Кількість товару, що складає кожну партію, значиться в специфікації інопостачальника.

У пакувальних листах, вкладених або наклеєних на вантажне місце, вказується кількість виробів у кожному ящику.

Кількість товару перевіряється відповідно до даних, зазначених в специфікації інопостачальника, пакувальних листах і маркуванні.

Перевірка якості товару здійснюється як органолептичним методом, так і лабораторним методом.

Експертиза здійснюється відповідно до завдань, які поставлені перед експертом, основними з яких є:

визначення відповідності кількості даним специфікації інофірми (пакувальних аркушів, маркування на тарі);

визначення якості товару за органолептичними показниками (за результатами лабораторного дослідження);

встановлення відповідності якості товару зразку-еталону.

Експертизу косметичних товарів необхідно проводити в спеціальних приміщеннях при дотриманні санітарно-гігієнічних умов. Перед тим як приступити до експертизи, експерту необхідно звернути увагу на умови зберігання косметичних товарів, оскільки якість їх здатна змінюватись при низьких і високих температурах та їхніх коливаннях, підвищенню вологості і під впливом сонячних променів.

Косметичні вироби повинні транспортуватися і зберігатися в приміщенні при температурі не нижче +5°С і не вище +18°С, відносної вологості повітря 55 - 70%. При температурі нижче +5°С парфумерні рідини мутніють, в емульсійних кремах викристалізовується вода, що приводить їх до повного руйнування. При температурі вище норми і зберіганні товару поблизу опалювальних приладів можливий випар парфумерних рідин, розрідження, витікання, зміна кольору.

Вироби декоративної косметики на жировій основі повинні зберігатися в сухих складських приміщеннях при температурі повітря не нижче 0°С і не вище 25°С. Не допускається зберігання виробів в близько до тепло обігрівальних приладів. Гарантійних строк зберігання жирних рум’ян, блиску, бальзамів для губ, тіней для повік – 12 міс., з для виготовлення.

При підвищеній вологості етикетки на флаконах відклеюються, пакування набухає, пліснявіє, в результаті чого втрачається товарний вигляд.

Визначення кількості

Кількість виробів експерт перевіряє під час розкриття місць, після ретельного огляду стану пакування, шляхом викладення виробів із транспортної тари і суцільного підрахунку.

Перевірка кількості виробів, які надані експерту в цеховому пакуванні, не проводиться.

У випадку встановлення експертом невідповідності кількості в тарних місцях на маркуванні яких зазначені прізвища пакувальника або його номер, ці дані фіксуються в акті експертизи.

Перевірка кількості виробів, що мають індивідуальне пакування, проводиться шляхом підрахунку одиниць виробів без порушення цілісності целофану або паперу з фірмовими знаками. Якщо при цьому експерт зовнішнім оглядом знайшов дефект або сліди витікання вмісту, індивідуальне пакування таких виробів розкривається і встановлюється причина утворення дефекту.

Перед початком огляду виробів експерт повинен ознайомитися з технічними умовами контракту або додатком до нього і зразком-еталоном.

У випадках, коли експерту з об'єктивних причин не представляється можливим ознайомитися з технічними умовами контракту і порівняти вироби зі зразком-еталоном, в акті експертизи констатуються встановлені дефекти, відзначається їх характер впливу на якісні показники і товарний вигляд.

Визначення якості

Особливістю експертизи якості косметичних виробів є одночасна перевірка якості косметичних виробів і тари (туби, банки, флакони, пенали і т.д.), в яку засоби фасуються. Експертиза якості проводиться по органолептичним і фізико – хімічним показникам у відповідності з діючими стандартами

Особливістю є те, що експерт не встановлює відсоток зниження рівня якості товару, що має дефекти або що втратили (частково або цілком) товарний вигляд. В актах експертизи констатується фактичний стан виробу (тари і вмісту), дається опис дефектів. Вироби, що мають дефекти або втратили товарний вигляд експерт відносить до неякісних. Вони належним чином пакуються, і вироби опломбовуються особистим штампом експерта, про що в акті експертизи робиться відповідний запис. На пакуванні повинні бути зазначені наступні дані: найменування і кількість неякісного виробу, номер і дата складання акта експертизи, прізвище експерта. Запаковані в такий спосіб неякісні вироби експерт залишає на збереження в замовника експертизи. Питання про цей виріб вирішує організація замовника експертизи або арбітражний суд.

Перевірка якості виробів в залежності від задачі, яка поставлена перед експертом, і стану товару здійснюється за органолептичними показниками (визначення запаху, кольору, прозорості) чи методом лабораторного дослідження з об'єктивних показників.

Органолептична перевірка якості виробу шляхом зовнішнього огляду і перевірка дії деталей виробів здійснюється одночасно з перевіркою кількості товару (суцільна перевірка) або після розбраковування товару представниками товароодержувача.

Зовнішній вид і колір порошкоподібних виробів і виробів, які мають консистенцію емульсії, желе, пасти, визначаються оглядом проби, які поміщають рівним флоем на предметне скло. Однорідність цих виробів – відсутність комків, крупинок – визначають на дотик при легкому розтиранні проби.

Зовнішній вид і колір виробів, котрі мають тверду консистенцію і запакованих в баночки та пенали, та компактних виробів декоративної косметики визначають переглядом поверхні виробу.

Зовнішній вид, однорідність рідких косметичних товарів (рідких кремів, зубних еліксирів, лаків для нігтів і т.д.) визначають, роздивляючись неозброєним оком флакони (якщо вони прозорі) чи пробірки з випробною рідиною в що проходить крізь електричну лампу 40 Вт.

Запах косметичних товарів ( за виключенням шампунів) визначають органолептичним методом в пробі після визначенням зовнішнього виду. Запах шампунів оцінюють з використанням 10%-ного водного розчину при температурі розчину 40-45 .

Мазок декоративної косметики (помади, олівці), зовнішній вид, рівність, блиск, колір плівок для слідкування за нігтями також визначаються по-органолептичному.

Визначення якості товару, розкриття пакування якого і розбраковування проводилися товароодержувачем без участі експерта, здійснюється тільки при наявності дефектів виробничого характеру. Недолив парфумерної рідини, механічні пошкодження не можуть бути в таких випадках визнані експертом як дефектами виробничого характеру.

У тих випадках, коли причину утворення дефекту визначити шляхом зовнішнього огляду не можливо, проводиться лабораторне дослідження зразка товару. Відбір зразків проводиться безпосередньо експертом у кількостях і розмірах, передбачених технічними умовами контракту, а у випадку їх відсутності від 2 % одиниць транспортної тари, але не менше З місць: від кожного товарного місця відбирають таку кількість виробів, щоб загальна кількість, відібраних від партії, була не менше 20 одиниць. Зразки направляються замовником експертизи на дослідження в лабораторію ТПП або в іншу компетентну нейтральну організацію.

Крім того, у лабораторних умовах визначається маса нетто вмісту (у грамах) однієї одиниці товару. Таке дослідження проводиться в тих випадках, коли, на думку експерта, при фасуванні не була дотримана доза (маса нетто) зразка-еталона, що значиться на маркуванні.

Результати експертизи оформляються відповідно до Інструкції про порядок перевірки якості і кількості імпортних товарів експертами Торгово-промислової палати.



Информация о работе «Товарознавча експертиза якості імпортних косметичних товарів»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 93992
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
133765
11
1

... митних цілей, включаючи стягнення штрафів та застосування інших санкцій за порушення митних правил, передбачених законодавчими актами України, і для ведення митної статистики[7]. РОЗДІЛ II ТОВАРОЗНАВЧА ЕКСПЕРТИЗА ШОКОЛАДУ, ЯКИЙ НАДХОДИТЬ В УКРАЇНУ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ 2.1. КЛАСИФІКАЦІЯ ТОВРОЗНАВЧА ШОКОЛАДУ ТА ЗА УКТ ЗЕД, ЩО ОФОРМЛЯЄТЬСЯ НА ПІВНІЧНІЙ РЕГІОНАЛЬНІЙ МИТНИЦІ За бі ...

Скачать
216023
22
4

... ій - 21-30, кальцій - 5-10. У складі какеовели цих еле­ментів в середньому в 3,2 разе більше. [2] 1.3. Законодавча база, що регламентує порядок митного оформлення какао-бобів та продуктів їх переробки при переміщенні через митний кордон України Україна не має власних ресурсів для покриття потреби в какао-бобах та продуктів їх переробки, тому змушена імпортувати їх. Дєяка частина імпорту ...

0 комментариев


Наверх