8. Поводження споживачів під час інфляції

Інфляція - характерна риса економічної історії всіх країн миру. Вона докорінно трансформує правила економічного обміну й впливає на поводження споживачів.

Ріст цін є для українців одним з головних факторів, що викликають занепокоєння. На питання "Які проблеми нашого суспільства тривожать Вас найбільше й Ви вважаєте їх самими гострими?" у січні 2007 р. 55,1%, а січні 2008 р. 58% опитаних відзначили ріст цін. Це показники настроїв досить стабільного періоду. Тривогу викликає не сам по собі ріст цін, а їхній ріст на тлі відсутності росту зарплати або повільних темпів її росту.

У періоди стрімкого зростання цін в 1992-1993 р., із серпня 1998 р. цей фактор перетворюється в головний біль споживачів, у фактор, без обліку якого не приймається жодне економічне рішення.

Перша фаза реакції споживачів. "Досвід показує, що населення в загальному дуже повільно усвідомлює собі положення й знаходить із нього вихід. Спочатку зміна звичок відбувається навіть у зворотному напрямку й полегшує положення уряду. Населення до того звикло до думки, що гроші є кінцевою мірою вартості, що в початковий період підвищення цін воно вважає його минущим і тому зберігає гроші й утримується від витрат у впевненості, що воно стало власником більшої реальної вартості в грошовій формі, чим раніше". Так в 1923 р. охарактеризував реакцію на інфляцію класик англійської економічної теорії Дж.Кейнс (Кейнс 1993: 110). Якби я не знав, хто автор цих слів, то легко б міг прийняти вище наведену цитату як опис досвіду російської інфляції, що спостерігав з дуже близької відстані.

Друга фаза реакції споживачів. "Але рано або пізно наступає друга фаза. Населення приходить до переконання, що власники папірців несуть особливий податок і покривають урядові витрати, і воно починає змінювати свої звички й намагається звести до мінімуму свою паперову готівку" (Кейнс 1993: 111).

Це досягається різними способами:

1) гроші містяться в різні речі, наприклад, коштовності або предмети домашнього побуту.

2) Населення може скоротити суми, призначені для домашніх витрат, і середній час, протягом якого ці суми витрачаються.

Так, Дж.Кейнс наводить приклад з історії ранньої Радянської Росії періоду інфляції: торговець, продавши фунт сиру, мчався зі своїми рублями на ринок, щоб відразу поповнити запас, обмінявши гроші на сир до того, як він знову подорожчає. Ходив навіть анекдот про пана, що при замовленні пива в кафі відразу замовляв й іншу склянку, воліючи пити відстояне пиво, але уникнути ризику підвищення цін. У Відні того ж періоду на кожному кроці створювалися міняльні контори, де можна було поміняти місцеву валюту через кілька хвилин після її одержання на швейцарські франки (Кейнс 1993: 111). Москва й інші великі міста після 1992 р. також стали шокувати достатком обмінних пунктів, створюючи в іноземців враження, що вся країна зібралася виїхати за кордон.

У своєму прагненні скоріше позбутися від грошей, що тануть на очах, частина населення виявляється в ситуації, коли регулярно виникає гостра недостача готівки для задоволення навіть самих невідкладних потреб. Отут треба займати, але хто позичає в період інфляції, не жертвуючи своїми інтересами?

Інший наслідок прагнення позбутися від готівки полягає в тому, що товари, що звичайно здобувалися в результаті більш-менш тривалих заощаджень, стають недоступними. Всі гроші йдуть на поточне споживання, на дріб’язкові, порию навіть зовсім непотрібні речі, які можна купити відразу після одержання зарплати.

Із цього ж інтересу "позбутися від грошей" випливає й прагнення купувати багато товарів повсякденного попиту більшими партіями, що дозволяє й від інфляції піти, і із проблемою голоду не зштовхнутися. Найчастіше це закупівлі продовольства взапас.

У цілому поводження людей під час інфляції нагадує їхнє поводження в період панування адміністративної системи з характерним для неї дефіцитом: і там і тут у наявності прагнення перетворити свої гроші, що мають малу цінність, у товар. Однак є й істотна відмінність: інфляція в ринковому господарстві істотно обмежує попит постійно зростаючим рівнем цін, запобігаючи тотальному дефіциту.

Природним наслідком інфляції є втеча від інфляційних грошей шляхом їхнього обміну в стійку іноземну валюту. У результаті чужа валюта здобуває функції засобу платежу на чужій території, функції засобу заощадження й т.д. В умовах інфляції різко зростає попит на золото й інші коштовності, використовувані як засіб нагромадження й втечі від інфляції.


Список літератури

1. Альошина І.В. Паблик Рилейшнз для менеджерів і маркетерів. - К, 2004.

2. Андрєєва О.Д. Технологія бізнесу: маркетинг. Навчальний посібник. – К., 2003.

3. Данько Т.П. Керування маркетингом (методичний аспект). Навчальний посібник. – К., 2005

4. Мирзоев Р.Г. Методология эффективности в менеджменте и маркетинге. Учебное пособие. - СПб, 1997.

5. Ильенкова Н.Д. Спрос: анализ и управление. Учебник. - М., 1998.


Информация о работе «Ціна як фактор споживчої поведінки»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 22838
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
44971
3
7

... Як найповніше задовольнити ці потреби? Досліджувати споживачів, їхні уподобання, смаки та реакції на маркетингові заходи. 1.3 Дослідження поведінки організацій-споживачів Часом покупцем є не індивідуальний споживач, а організація-споживач. Якщо підприємство пропонує свій товар на ринку організацій-споживачів, воно здійснює промисловий маркетинг. Ринок організацій-споживачів – це сукупність ...

Скачать
55787
0
10

... є створенню на підприємстві. Основними аспектами такого навчання є мистецтво продажу, уміння ефективно презентувати товар, набуття практичних навичок стосовно техніки продажу, знання поведінки споживачів і конкурентів, власного підприємства і тієї продукції, з якою торговий агент матиме справу. Останні етапи планування процесу персонального продажу — простежування ходу його реалізації, контроль та ...

Скачать
59363
2
5

... що для вивчення вжитку як складовій частині культурного процесу потрібні фахівці з абсолютно іншим типом освіти і наукового досвіду. Розділ 2 Еволюційний розвиток ринкової поведінки   2.1. Основні теорії моделей ринкової поведінки. Поведінка споживачів   В основі формування ринкового попиту лежать рішення споживачів. Модель поведінки споживача будується за загальними правилами мікроекономі ...

Скачать
32953
6
2

... фактори віку та наявність дітей. Результати узагальнюються та подаються у табличному вигляді (табл.2.1). Після чого необхідно порівняти відповіді та дати узагальнюючу характеристику поведінки кожної групи споживачів в кожній ситуації покупки. ІІІ. Побудова матриці сімейного маркетингу В маркетингових дослідженнях, що пов’язані з родиною, необхідно враховувати те, що рішення про купівлю може ...

0 комментариев


Наверх