Мiнiстерство освіти та науки України

Вищий навчальний заклад “Відкритий міжнародний університет

розвитку людини “Україна”

Горлiвський регіональний інститут

Кафедра фізичної реабілітації

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни: Організація діяльності реабілітаційних закладів

На тему: Реабілітаційна установа або реабілітаційний заклад

студентки 4-го курсу денної форми навчання

напряму підготовки 0102 – фізичне виховання і спорт

спеціальності 6.010200 – фізична реабілітація

Алексєєнко Марії Володимирівни

Викладач: Гринчишин Л.А.

Горлівка 2009


ЗМІСТ

1. Поняття про реабілітаційну установу або реабілітаційний заклад

2. Положення про навчально-реабілітаційний Центр

2.1 Загальні положення

2.2 Структура та режим функціонування навчально-реабілітаційного Центру

2.3 Порядок комплектування закладу

2.4 Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу

2.5 Фінансово-господарська діяльність і матеріально-технічна база навчально-реабілітаційних центрів

2.6 Управління навчально-реабілітаційним центром та контроль за його діяльністю

3. Професійне призначення спеціаліста з фізичної реабілітації

 


1. Поняття про реабілітаційну установу або реабілітаційний заклад

 

Реабілітаційна установа - установа, підприємство, заклад, у тому числі їх відділення, структурні підрозділи, незалежно від форми власності, що здійснює реабілітацію інвалідів та дітей-інвалідів у відповідності з державними соціальними нормативами у сфері реабілітації.

Діяльність навчально-реабілітаційних центрів спрямована на організацію навчального та реабілітаційного процесів для дітей з вадами фізичного або розумового розвитку. Даний документ затверджений наказом Міністра Освіти України ї 325 від 28.08.1997 р. Він визначає категорії дітей, які мають право на безкоштовне навчання та лікування у навчально-реабілітаційних Центрах України.

 


2. Положення про навчально-реабілітаційний Центр

 

2.1 Загальні положення

1. Навчально-реабілітаційний центр (далі - Центр) - це заклад освіти, який забезпечує умови для відновлення здоров'я, соціальної адаптації, професійної орієнтації дітей, що мають органічні та функціональні захворювання внутрішніх органів та систем або вади психофізичного розвитку.

2. Мета Центру - здійснення комплексної медичної, психологічної, педагогічної реабілітації хворої дитини.

3. Основним завданням Центру є: - створення умов для формування соціально-адаптивної та соціально-продуктивної особистості; - забезпечення умов для отримання вихованцями якісної освіти певного рівня (дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, вищої); - розробка та втілення у практику інноваційного змісту, форм та методик навчально-виховного й лікувально-реабілітаційного процесу.

4. Центр діє відповідно до Конституції України [254к/96-ВР], Закону України "Про освіту" [1060-12], "Основ законодавства України про охорону здоров'я" [2801-12], Закону України "Про пенсійне забезпечення" [1788-12], Положення про загальноосвітній інтернатний заклад України, затверджене наказом Міністерства освіти України від 13.05.93 р. N 138 [z0122-93], зареєстроване в Міністерстві юстиції України 01.09.93 р. за N 122, Положення про спеціальну загальноосвітню школу-інтернат (школу, клас) України для дітей з вадами фізичного або розумового розвитку, затверджене наказом Міністерства освіти України від 13.05.93 р. N 136 [z0120-93], зареєстроване у Міністерстві юстиції України 01.09.93 р. за N 120, а також Положення про дошкільний виховний заклад України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.93 р. N 688 [688-93-п], Положення про професійний навчально-виховний заклад України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.93 р. N 715 [715-93-п], Положення про організацію навчального процесу вищих навчальних закладів, затверджене наказом Міністерства освіти України від 02.06.93 р. N 161 [z0173-93], зареєстроване в Міністерстві юстиції України 23.11.93 р. за N 173, цього Положення та власного Статуту.

5. Створення, ліквідація чи реорганізація Центру здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про порядок створення, реорганізації і ліквідації навчально-виховних закладів" від 05.04.94 р. N 228 [228-94-п] із змінами, внесеними згідно з постановами Кабінету Міністрів України N 316 [316-94-п] від 17.05.94 р., N 200 [200-96-п] від 12.02.96 р. Навчально-реабілітаційний Центр користується правами юридичної особи з моменту реєстрації його статуту місцевими органами виконавчої влади, має гербову печатку, штамп та бланки із своїм найменуванням.

6. Міністерство освіти України спільно із відповідними місцевими органами управління освітою здійснюють заходи щодо визначення перспектив та напрямків розвитку центрів, впорядкування їх мережі, комплектування, дотримання законності та забезпечення ефективності діяльності.

7. Особливості умов виховання, навчання, лікування та утримання підопічних у навчально-реабілітаційному центрі забезпечуються специфікою особистісно-орієнтованого освітньо-реабілітаційного процесу та індивідуалізованими лікувально-реабілітаційними режимами відповідно до психофізичного стану вихованців, їх інтелектуального потенціалу та обсягу фізіологічних резервів.


Информация о работе «Реабілітаційна установа або реабілітаційний заклад»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 22214
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
75172
0
0

... інвалідів; академічні та галузеві науково-дослідні, науково-методичні установи, які беруть участь у здійсненні державної політики у сфері реабілітації інвалідів. [11] 2.1 Установи медико-соціальної реабілітації Медична реабілітація інвалідів, дітей-інвалідів здійснюється в лікувально-профілактичних закладах, реабілітаційних установах відповідного типу. Медична реабілітація включає всі ...

Скачать
220073
4
2

... допомогу дітям-інвалідам та їх сім'ям. Системне виконання індивідуальних реабілітаційних програм із першого року життя дитини істотно змінює на краще її майбутнє. Головною метою соціальної реабілітації дітей із вадами психофізичного розвитку є надання можливості: дітям-інвалідам подолати труднощі розвитку, засвоїти побутові та соціальні навички, розвинути свої здібності, повністю або частково і ...

Скачать
47642
0
0

... іг хвороби. Наявні в світовій науковій літературі відомості про вплив емоційних відхилень на онкологічних хворих свідчать, що не лише перебіг захворювання, але і соціально-психологічна реабілітація хворого, повернення його до активного повноцінного життя в сім'ї і суспільстві, зниження риски повторного захворювання, багато в чому залежать від відношення людини до хвороби, його душевного стану, вол ...

Скачать
47741
0
0

... ість - це соціальна робота, що включає і педагогічну діяльність, направлена на допомогу дитині (підліткові) в організації себе, свого психологічного стану, на встановлення нормальних стосунків в сім'ї, в школі, в суспільстві. 1.3 Зміст реабілітаційної роботи у школах соціального спрямування Школа - один з провідних інститутів виховання. Вона повинна забезпечити цілісний, безперервно органі ...

0 комментариев


Наверх