Зміст

Вступ

Розділ 1. Підготовка лікарської рослинної сировини

1.1 Збір лікарських рослин

1.2 Календар збору лікарських рослин

1.3 Сушіння лікарських рослин

Розділ 2. Класифікація зборів

Розділ 3. Технологія промислового виробництва зборів

3.1 Стадії технологічного процесу

3.2 Стадія ДР-1. Підготовка приміщень, устаткування і персоналу

3.3 Стадія ТП-2. Здрібнювання лікарської рослинної сировини

3.4 Стадія ТП-3. Просівання лікарської рослинної сировини

3.5 Стадія ТП-4. Змішування

3.6 Стадія ТП-5. Уведення лікарських речовин (ефірних олій і солей)

3.7 Стадія ПМВ-6. Фасовка, упакування і маркірування

3.8 Стадія КЯ-7. Оцінка якості і браку

3.9 Стадія ПВ-8. Переробка відходів

Розділ 4. Приватна технологія й основні напрямки удосконалювання зборів

4.1 Офіціальний пропис збору

4.2 Інші збори

4.3 Стан вітчизняного фармацевтичного ринку

4.4 Збереження зборів

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Збори – це суміш декількох видів різаної чи крупноздрібненої рослинної лікарської сировини (крім сильнодіючих рослин), іноді з додаванням солей чи ефірних олій.

Збори – найбільш стара лікарська форма. Згадування про лікарські рослини зустрічаються в єгипетських папірусах, древній арабській і грецькій літературі.

Збори зберегли своє значення дотепер завдяки властивим їм перевагам:

наявність діючих речовин у сировині в натуральному виді,

простота виготовлення,

дешевизна.

Недоліками зборів є:

незавершеність лікарської форми (хворий повинний приготувати чай, полоскання й ін.)

неточність дозування (хворий часто сам дозує збір).

Збори здавна були лікарською формою аптечного виготовлення. В даний час вони в основній масі виробляються на фармацевтичних підприємствах. Це обумовлено тим, що різноманітний асортимент затверджених прописів власне кажучи охоплює всю сучасну рецептуру зборів і цілком задовольняє лікуючих лікарів.

Виготовлення зборів на великих фармацевтичних виробництвах у значній мірі полегшило роботу аптек, тому що при всієї, здавалося б, простоті виготовлення зборів здрібнювання лікарських рослин є трудомісткою операцією.

Крім того, при заводському виробництві маються всі можливості для подальшого удосконалювання даної лікарської форми у відношенні як якості різання й однорідності змішання, так і усунення основного недоліку зборів – неточності дозування при їхньому застосуванні.

Частка ринку лікарських зборів у загальному обсязі фармацевтичного ринку України складає за різними оцінками від 0,5 до 1,5% (у європейських країнах аналогічна продукція займає до 10% від загального обсягу лікарського ринку).

Цей відносно невисокий показник для українського фармацевтичного ринку обумовлений:

по-перше, досить низькими цінами на продукцію з лікарських трав у порівнянні з іншими лікарськими засобами,

по-друге, недостатньо широким застосуванням методів лікування на основі фітотерапії серед інших методів терапевтичного впливу на організм.


Розділ 1. Підготовка лікарської рослинної сировини

 

1.1 Збір лікарських рослин

Усяка лікарська рослина містить у собі одне чи кілька діючих речовин, тобто речовин, здатних при наявності відомих умов виявляти в організмі людини і тварини ті чи інші цілющі властивості. Ці діючі речовини іноді бувають розподілені по всій рослині. Частіше ж зосереджуються лише у визначених його органах, а тому для лікувальних потреб вживається вся рослина цілком, чи тільки частини її, що містять діючі речовини: В одних рослин це корені, в інших листя, у третіх – вся надземна частина рослини і т.д.

Кількість діючих речовин, що містяться в лікарській рослині, у різні періоди росту і розвитку останньої буває неоднаковою і коливається; тому час збору лікарських рослин є небайдужим і пристосовується до моменту найбільшого вмісту в них діючих речовин.

Так, якщо у виробництво йде вся рослина, її збирають на початку цвітіння; у такий же час збираються і рослини, від яких вживаються всі надземні частини – трава.

Збір листів відбувається, як правило, перед цвітінням, за винятком "мати-й-мачухи", що заготовляють після цвітіння.

Корені, кореневища і бульби заготовляють восени, після припинення в рослині сокоруху, чи весною до початку його.

Семена у період їхнього повного дозрівання, за деякими виключеннями (наприклад, насіння болиголова плямистого збираються ще зеленими).

Нарешті, кора збирається весною під час сокоруху в рослині.

Збір надземних частин рослини, особливо квітів, повинний вироблятися в суху погоду і по сходу роси, тому що тільки при цій умові вдається при сушінні зберегти в частин рослини їхній природний колір і захистити від самонагрівання (процесів бактеріального і грибкового розкладання), результатом якого часто є втрата рослиною діючої речовини.


Информация о работе «Технологія приготування зборів»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 30445
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
45233
4
1

... ця страва готується спеціально для нього, створює найбільш позитивні емоції. У лiтнiй період для виготовлення шашлику використовують складний мангал, який розташовують приміщення ресторану, на веранді (рис. 14). 1.3 Технологія приготування страви Для приготування м'ясних страв з свинини найкраще вживати м'ясо молодих тварин. Його просто відрізнити за кольором. М'ясо тварин у віці до шести ...

Скачать
63706
13
7

... для відвідувачів - одна з найважливіших задач, що стоїть перед системою громадського харчування сьогодні. У дипломній роботі ми розглянемо технологічний процес приготування страв з м’яса яловичини, що є досить бажаними у всіх закладах громадського харчування, зокрема на цих стравах спеціалізується ресторан вищого ґатунку «Козачок». В роботі був розглянутий ресторан «Козачок» з боку оснащеності ...

Скачать
55764
7
14

... 800 700 маслини 700 600 сіль 60 60 зелень 300 300 масло оливковое 400 400 Вихід ~4160 ~3800   Висновки по 3 Роздiлу   Запропонована розробка нової технології виготовлення з овочевої продукції в їдальнях заснована на технології включення у виробництво двох етапів - попередньої варки овочів протягом до кількох минут, залежно від виду овоча та подальшого запікання в духовій шаф ...

Скачать
164226
13
7

... 5-6 днів після закінчення досушування перевіряють готовність сіна: вентилювання продовжують якщо повітря в скирті тепліше за навколишнє. 4 Розрахунок рекомендованих енергозберігаючих технологій заготівлі і зберігання кормів в СТОВ «Глуховецьке» Козятинського району Вінницької області   4.1 Розрахунок рекомендованих енергозберігаючих технологій заготівлі і зберігання сіна   Заготівлі сіна з ...

0 комментариев


Наверх