2. Класифікація роду Chlamydia

 

2.1 Питання класифікації

 

Про природу хламідій були різні думки: їх вважали бактеріями, рикетсіями або атиповими вірусами [1]. Унаслідок того, що хламідії неможливо вирощувати на звичайних бактеріологічних середовищах і в результаті таксономічної плутанини, термінологія, що відноситься до хламідіозів, протягом тривалого часу була недосконалою. На думку Page (1966), що інтенсивно вивчав морфологію, цитологію, хімічну структуру і метаболізм цих мікроорганізмів, їх слід віднести до бактерій.

Перші дослідники трахоми Halberstaedter, Ргоwazek (1907) запропонували для найменування сімейства термін Chlamydozoa (від грецького chlamys - мантія, для позначення матриксу навколо елементарних тілець. Акцентуючи наявність відмінностей між рикетсіями і хламідіями, Jones, Rake, Stearns (1945) вперше запропонували таксометрично обгрунтовану назву Chlamydia.

Між 1957 (7-е видання Визначника Bergey і 1975 р. (8-е видання Визначника Bergey) дискусія велася щодо числа родів в сімействі Chlаmуdiacae. Moulder (1964, 1966) розділив сімейство на дві групи:

· група А - збудники трахоми і супутніх захворювань;

· група Б - псіттакози.

Page (1968) запропонував розрізняти два види в одному роді, а саме С. trachomatis в групі А і С. psittaci в групі Б. У класифікації Bergey (8-е видання Визначника), хламідії за традицією все ще відносилися до групи рикетсій, хоча спорідненістю вони з ними не зв'язані. Схожість же їх життєвих циклів, ймовірно, є результатом конвергентної еволюції [2].

До 1980 р. ці бактерії називали бедсоніями, міягаванеллами, гальпровіями. У 1980 р. в результаті роботи Міжнародної Асоціації Мікробіологічних Суспільств була дана назва хламідія [3].

По сучасній класифікації хламідії поміщені в одну таксономічну групу з рикетсіями, з якими їх об'єднує внутріклітинний паразитизм [4].

Отже, сучасна класифікація хламідій така:

Царство: Бактерії

Тип: Ріккетсії

Відряд: Chlamydiales

Сімейство: Chlamydiaceae

Рід: Chlamydia

Вид: Ch. trachomatis, Ch. psittaci, Ch. pneumoniae, Ch. pecorum [3].

2.2 Ознаки роду Chlamydia

Хламідії - своєрідна таксономічна група патогенних мікроорганізмів, що володіють схожими антигенними, морфологічними, біохімічними характеристиками. Вони не можуть вільно існувати поза клітками організму господаря, не можуть самостійно синтезувати такі життєво необхідні з'єднання, як АТФ, а використовують для цього системи біоенергетики кліток макроорганізму.

Хламідії як біологічно своєрідні "енергетичні" паразити різних кліток-господарів володіють унікальним циклом внутріклітинного розвитку. Найдрібніші спороподібні елементарні тільця не мають аналогів серед бактерій, фільтруються через бактерійні фільтри і не ростуть на штучних живильних середовищах. У зв'язку з цим хламідії кардинально відрізняються від всіх інших бактерій і тому виділені в особливий порядок - Chlamidiales, що включає одне сімейство - Chlamidiaceas, що містить один рід - Chlamуdiа, хоча ряд біологічних ознак і дані електронної мікроскопії доводять їх приналежність до грамнегативних.

Рід Chlamуdia об'єднує 4 види: C. psittaci, C. trachomatis, C. pneumoniae і C. pecorum (табл.2.1).


Таблиця 2.1- Класифікація хламідій [5].

Рід Види Біовари Серовари

Chlamydia

Chlamуdia trachomatis

Трахома, пара трахома A, B, Ba, C

Урогенітальний хламідіоз, кон’юнктивіт і пневмонія

Новонароджених

D, E, F, H, I, J, K
Венерична лімфогранульома (ВЛГ) L1, L2, L3
Мишача пневмонія I

Chlamydia psittaci

Первинні патології тварин I3

Chlamydia pneumoniae

Пневмонія, ГРЗ, атеросклероз, саркоїдоз, астма TWAR, AR, KA, CWL

Chlamydia pecorum

Виділені від хворих тварин ?

Таким чином, хламідії близькі по структурі і хімічному складу до класичних бактерій, але не володіють багатьма метаболічними механізмами, необхідними для самостійного розмноження. Особливостями хламідій є:

 Обов'язковий внутрішньоклітинний енергозалежний від хазяїна паразитизм

 Унікальний цикл розвитку.

Бактеріоподібні характеристики хламідійної клітини:

 Збереження морфологічної суті на протязі всього життєвого циклу

 Ділення вегетативних форм

 Наявність клітинної стінки

 Чутливість до ряду антибіотиків широкого спектру дії

 Наявність загального родоспецифічного антигена.

Все це визначає самостійне положення цих мікроорганізмів серед прокаріот [5].

 



Информация о работе «Хламідії. Будова та морфологічні особливості»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 50224
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 7

Похожие работы

Скачать
46998
1
2

... а присутня тільки особлива система мембран, яка містить дві первинні дегідрогенази дихального ланцюга. Під дією кисню ці мембрани зливаються, утворюють складки і перетворюються в істинні мітохондрії, які містять цитохроми. РОЗДІЛ 2. МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ МІТОХОНДРІЙ   Значних успіхів було досягнуто у вивченні мітохондрій, при цьому значну роль зіграла електронна мікроскопія, яка дала можливість ...

Скачать
73981
0
0

... зі змістом білків 8 - 58 %, вуглеводів – 6 - 37 н жирів – 4 - 85 %. У залежності від умов вирощування в значній мірі змінюється також зміст вільних амінокислот, пігментів, вітамінів, мікроелементів. Водорості, особливо мікроскопічні, характеризуються найбільш високим КПД засвоєння світлової енергії в порівнянні з іншими фотосинтезуючими організмами. Багато видів здатні до ефективної утилізації сві ...

Скачать
30877
0
0

... синтезовані хімічним шляхом з'єднання, що не зустрічаються в природі, також атакуються мікробами. Всі викладені вище відомості, що становлять лише фрагменти того, що відомо сучасній мікробіології, та екології бактерії дають підставу зробити висновок про величезну й виняткову роль мікроорганізмів у круговороті речовин у природі. Види зелених водоростей та їх екологічне значення Зелені водорості ...

Скачать
49164
0
1

... Кролівництво та хутрове звірівництво кролі лисиця норка нутрія песець Рикетсійній кератокон'юктивіт Загальна інформація Рикетсійний кератокон’юнктивіт (keratokonynctivitis richetsion) – гостре інфекційне захворювання тварин з ураженням очей з розвитком катарального кон’юнктивіту і кератиту. Патогенез Не вивчено. Симптоми Інкубаційний період триває 10-12 діб. Перебіг хвороби гострий ...

0 комментариев


Наверх