Висновки і пропозиції

165118
знаков
20
таблиц
1
изображение

4.3 Висновки і пропозиції

Вивчивши і проаналізувавши стан охорони праці на ВАТ "Житомирпиво" можна зробити висновок про те, що на підприємстві щорічно здійснюють і впроваджують заходи щодо покращення загального рівня охорони праці. Доказом цього є постійне проведення інструктажів раз в три місяці, а в разі нещасного випадку проводиться позаплановий інструктаж, в якому акцентується увага на причинах нещасного випадку, можливих шляхах його попередження, а також на загальних правилах техніки безпеки на виробництві. На ВАТ досить значна увага приділяється проведенню інструктажів та заходів щодо попередження нещасних випадків, результатом чого є відсутність нещасних випадків протягом 2004 – 2006 рр. Щорічно працівники проходять медогляд в результаті якого медкомісія дає оцінку здоров‘я працівників та вносить пропозиції щодо підвищення існуючого рівня охорони праці. Крім того видається також спецодяг і спецхарчування. Витрати на охорону праці становлять 0,5 % від суми реалізованої продукції, їх значення щороку зростають, що має позитивне значення для підтримання рівня охорони праці і його покращення.

Основні заходи, які приведуть до поліпшення стану охорони праці на ВАТ "Житомирпиво":

1.         обов‘язково підтримувати запланований та зарегламентований в колективному договорі фонд охорони праці в розмірі 0,5 % від суми реалізованої продукції;

2.         удосконалити засоби захисту працівників при різних шкідливих виробничих умовах;

3.         більш ретельно провести роботу з поточного ремонту;

4.         спрямувати частину коштів на санаторно – курортне лікування;

5.         постійно підвищувати культуру охорони праці.

Вище наведені пропозиції призведуть до покращення рівня охорони праці на ВАТ "Житомирпиво".


Висновки і пропозиції

Підсумовуючи зроблені розрахунки і проведений аналіз фінансового стану і фінансових результатів здійснення зовнішньоекономічної діяльності ВАТ "Житомирпиво" можна зробити висновок, що фінансовий стан підприємства незадовільний і бажає негайного покращення. Про нездоровий фінансовий стан ВАТ говорить коефіцієнт покриття, який дорівнював в 2006 р. 0,6, що підтверджує неплатоспроможність підприємства погасити поточні зобов‘язання перед інвесторами. Підприємство лише на 20 % в 2006 р. здійснювало фінансову діяльність за рахунок власних коштів, що говорить про слабку фінансову стійкість підприємства. Зниження ділової активності ВАТ підтверджує зменшення коефіцієнту обертання оборотних засобів за період 2004 – 2006 рр. на 0,6, що є доказом зменшення ефективності використання оборотних активів.

Отже, в цілому фінансова ситуація, яка склалася на ВАТ "Житомирпиво" є не лише не заохочуючою, а навіть приголомшливою, що підтверджує зменшення значень показників ліквідності і платоспроможності, фінансової стійкості і ділової активності.

Для підвищення ефективності ведення господарської діяльності підприємства, для зміцнення його фінансового стану необхідно: збільшити забезпеченість підприємства власними засобами, чого можна досягти за рахунок збільшення суми прибутку або збільшення статутного капіталу; зменшити величину необоротних активів підприємства, особливо шляхом переведення частини необоротних активів в оборотні, оскільки в цьому випадку буде збільшуватися і коефіцієнт покриття; прискорити швидкість обертання коштів (для збільшення кругообігу на підприємстві) шляхом модернізації і оновлення застарілої техніки, наслідком чого є зменшення тривалості виробничого циклу, що призведе до підвищення кількості кругооборотів і як результат - зростання ділової активності підприємства через збільшення суми оборотних активів і погашення поточної заборгованості перед інвесторами.

Проаналізувавши і оцінивши фінансові результати здійснення зовнішньоекономічної діяльності ВАТ "Житомирпиво" необхідно відмітити переваги, які отримало підприємство з початком імпорту хмелю. Навіть імпортуючи хміль з Чехії та Угорщини і сплачуючи ввізне мито, митні збори та податок на додану вартість, підприємство сплачує меншу суму, ніж воно закупило б таку саму кількість хмелю на національному ринку. Підприємству вигідніше імпортувати хміль з Чехії, ніж з Угорщини, оскільки має сталі і налагоджені зв‘язки з фірмою "Mercador" і при кожній наступній партії замовлення отримує знижку.

Отже, на основі проведеного аналізу зовнішньоекономічної діяльності ВАТ "Житомирпиво" можна зробити висновок, що набута стратегія ведення зовнішньоекономічної діяльності є ефективною про що говорять щорічні темпи зростання обсягів імпорту (з 219 тис. грн в 2004 р. до 306 тис. грн в 2006 р.) і стабільність виконання підприємством своїх контрактних зобов‘язань. Підприємству вигідно імпортувати хміль з Чехії, ніж закуповувати його в власній країні, оскільки імпортуючи воно несе менші затрати, навіть сплативши митні збори, ввізне мито і податок на додану вартість, і разом з цим отримує хміль вищої якості, що дає можливість виробляти пиво кращого ґатунку.

Разом з цим ведення зовнішньоекономічної діяльності дає велику перспективи підприємству для виходу на зовнішній ринок із своїм товаром, а саме – пивом. За рахунок імпортованого хмелю підприємство в змозі виробляти пиво високої якості і постійно працювати над її покращенням для підвищення його конкурентноздатності.

Отже, для того, щоб успішно вийти на міжнародний ринок пива ВАТ "Житомирпиво" повинно дотримуватись наступних заходів: забезпечення відповідності якості пива стандартам і потребам ринку; необхідно постійно проводити контроль над якістю пива; вивчення окремих сегментів ринку; ознайомлення і дослідження товарів конкурентів, вивчення їх цін; перед початком експортної діяльності необхідно розробити точний план проведення міжнародних маркетингових досліджень; необхідно розглядати підприємство як довгостроковий проект і виконати необхідні для експорту фінансові вимоги, таким чином побудувавши надійну базу; потрібно добре оцінити особисті і професійні якості кожного співпрацівника, що працює з клієнтами; необхідно основуватись на аналізі привабливості ринку і можливостей ВАТ, першочергово сконцентрувати зусилля на одній – двох географічних зонах, і тільки закріпившись на них розширюватися далі; постійно налагоджувати партнерські відносини зі всіма партнерами, широко використовувати пропозицію про спеціальні знижки, програми стимулювання збуту.

Отже, на даному етапі важливим завданням є зростання конкурентноздатності пива ВАТ "Житомирпиво". Перш за все необхідно шляхом покращити якість пива, а саме – смакових властивостей, подовження терміну зберігання. Важливе значення має розширення асортименту пива, що дозволить завоювати більшу кількість споживачів і в кінцевому результаті – захопити значний сегмент ринку. Вище вказані заходи допоможуть покращити конкурентноздатність пива ВАТ "Житомирпиво".

Запорукою успіху зовнішньоекономічної діяльності ВАТ "Житомирпиво" є активізація заходів служби маркетингу, а саме – дослідження наявних ринків збуту, що включає методику ознайомлення з товарами та товарним асортиментом, дослідження кількості споживачів і покупців. В залежності від вимог нового ринку необхідно зробити висновок про стандартизацію або адаптацію власного товару. Для покращання зовнішньоекономічної діяльності важливе значення має широке використання пропозицій про спеціальні знижки, системи стимулювання збуту, рекламні кампанії, які є запорукою просування товару на ринку і зростання попиту на нього.

Отже, лише при застосуванні всіх вище вказаних заходів ВАТ "Житомирпиво" матиме змогу вийти на зовнішній ринок із своїм товаром, а саме – пивом і збільшити обсяг реалізації виробленої продукції і в кінцевому результаті – збільшити прибуток – досягнути своєї поставленої мети.


Список використаної літератури

1.         Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України//Відомості Верховної Ради.-1991.-№29

2.         Закон України "Про підприємства в Україні" - К., "Відомості Верховної ради" від 27 березня 1991, №24.-с.611-629.

3.         Бандурка О. М., Коробов М. Я., Орлов Т. І., Петрова К. Я. "Фінансова діяльність підприємства" : Підручник. –К. : Либіть,1998.-312 с.

4.         Бахрамов Ю.М., Глухов В.В. Организация внешнеэкономической деятельности. Особенности менеджмента: Учебное пособие. - СПб.: Лань, 2000.-448 с.

5.         Бенъ Т.Г.,Довбня С.Б. Інтегральна оцінка фінансового стану підприємтсва-К., "Фінанси України'',2002, №6,с.56-62.

6.         Білоусько В. С., Бєлєнкова М. І. Теорія бухгалтерського обліку: Навч. посібник / За ред. В. С. Білоуська. – 2-ге вид. – К.: Мета, 2002. – 240 с.

7.         Бровкова Е.Г., Продиус И.П. Внешнеэкономическая деятельность - К.: Сирии, 2000. - 196 с.

8.         Бутинець Ф.Ф., Жиглей І.В., Пархоменко В.М. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності. - 2-е вид., перероб. і доп. - Житомир: ПП "Рута", 2001.-544с.

9.         Ван Хори Д. Основы управления финансами. — М, "Финансы и статистика", 1996, 620с.

10.       Василик О.Д. Державні фінанси України: Навчальний посібник.- К., "Вища школа".-1997, 240 с.

11.       Внешнеэкономическая деятельность предприятия: Учебник для вузов / Л.Е. Стровский, С.К. Казанцев, Е.А. Паршина и др.; Под ред. проф. Л.Е. Стровского. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: ЮНИТИ, 1999. - 823 с.

12.       Внешнеэкономическая деятельность: Учебн. пособие / Ф.В.Зиновьев (ред.) - Симферополь, 2000.- 160 с.

13.       Гандзюк М. П., Желібо Є. П., Халімовський М. О. Основи охорони праці. – К.: 2003.

14.       Герчикова И.Н. - Финансовый менеджмент. - М, "Банки и биржи", 1996,310с.

15.       Гохберг Ю. Зовнішньоекономічна діяльність великого виробничого комплексу// Економіка України.-2001.-№6.-с. 88-89

16.       Гуйда Т.В. - формирование и использование финансовых ресурсов.-М.,"Наука",1986.

17.       Дегтярева О.И., Поляка Т.Н., Саркисов С.В. Внешнеэкономическая деятельность: Учеб. пособие. - 2-е изд. - М.: Дело, 2000. - 320 с.

18.       Дроздова Г.М. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності підприємств: Навч. посіб.-К: ЦУЛ, 2002.-172 с.

19.       Економічний аналіз: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 "Облік і аудит". За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця -Житомир: ПП "Рута", 2003. - 680 с.

20.       Зятковський І. В. / Фінанси підприємств: Навчальний посібник 2-ге вид., перероблене та доповнене. – К. : Кондор- 2003р.-364 с.

21.       Кандиба А.М. Зовнішньоекономічна діяльність: Навч. Посібник.-К: ЦУЛ, 2002.-172 с.

22.       Кириленко О. П./ Фінанси: навчальний посібник 2-ге вид., перероб. і доп.- Тернопіль "Економічна думка", 1998.-163с.

23.       Кириченко О.А. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посіб.-3-тє вид., перероб і доп. - К.: Знання-Прес, 2002.-384 с.

24.       Ковалева A.M. - Финансы в управлении предприятием.- М, "Финансы и статистика", 1995, 170с.

25.       Кредісов А.І, Панченко Є.Г., Кредісов В.А. Менеджмент для керівника.-К.: Т-во "Знання", КОО, 1999.-556с.

26.       Крысенко Т., Жингур И. Внешнеэкономическая деятельность: условия осуществления//Бухгалтерия.Налоги.Бизнес.-2002.-№10.-с. 38-44

27.       Кузьмінський Ю.А., Козак В.Г., Лук’яненко Л.І. та ін. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посібник.-К.: Аграр. наука, 2000.-396с.

28.       Лобза І. Зовнішньоекономічна діяльність: інформація, необхідна початківцям//Все про бухгалтерський облік.-2002.-№54.-с. 20-26

29.       Майоров І.М. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності України за 1999-2001 рр.// Актуальні проблеми економіки.-2002.-№10.-с. 83-86

30.       Митний кодекс України // Голос України, 1992, 25 березня.

31.       Облік та аналіз зовнішньоекономічної діяльності: Навч.-метод. Посіб. Для самостійного вивч. Диск./Ю.А. Кузьмінський, В.Г. Козак, Л.І. Лук’яненка та ін. За ред. Ю.А. Кузьмінського.-К:КНЕУ, 2001.-179с.

32.       Петленко Ю.В. - Оптимізація джерел фінансових ресурсів підприємств.-К., ''Фінанси України", 2000, №6, с.91-96.

33.       Полунєєв Ю. Фінансування і страхування експорту в Україні//банківська справа.-1997.-№1.-с. 24-25

34.       Рохманов С. Все о внешнеэкономической деятельности.-Х.: Фактор, 1997.-324с.

35.       Руденко Л.В. Міжнародні кредитно-розрахункові і валютні операції: Підручник.- К: ЦУЛ, 2003.-616 с.

36.       Слав’юк Р. А. Фінанси підприємств: Навч. посібник. – Київ: ЦУЛ, 2002. – 460 с.

37.       Суботович Ю.Л. Прибуток у господарській діяльності підприємницьких структур.-К., "Фінанси України", 1999, №12, с.39-44

38.       Управління зовнішньоекономічною діяльністю: Навч. Посіб./Під заг. Ред. А.І. Кредісова.-К., 1997.-148 с.

39.       Финансово-кредитный словар / Под ред.В. Ф.Гарбузова. -М., "Финансы и статистика", 1984.

40.       Финансовый менеджмент /Под ред. Н. Ф. Самсонова.-М., "Финансы",1999,250 с.

41.       Финансы предприятий А. С. Филимоненков — К.: Ника-Центр; Элъга,2002.

42.       Фінанси підприємств. Навч. посібник /За ред. В. В. Буряковсъкого.-Д.: Пороги, 1998.

43.       Фінанси підприємств: Підручник /За ред. А. М. Поддерьогіна..-К., "КНЕУ",1998.

44.       Чубко О. Внешнеэкономическая деятельность: оформляем экспорт на таможне//Бухгалтерия. Налоги.Бизнес.-2003.-№38.-с. 39-41

45.       Ю.Брігхем Е.Ф. Основи фінансового менеджменту. - К., "ВазакоМолодь ", 1996, 480 с.

46.       Ющенко В.А., Міщенко В.І. Валютне регулювання Навч. посібник. - К-"Знання" КОО, 1999. - 359 с.


Информация о работе «Зовнішньоекономічна діяльність ВАТ "Житомирпиво" за період 2004–2006 роки»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 165118
Количество таблиц: 20
Количество изображений: 1

0 комментариев


Наверх