4. Кругообіг оборотних коштів

Кругообіг оборотних засобів – це безперервний процес обігу коштів у процесі виробництва. Він виникає з єдності та різноплановості оборотних фондів обігу, коли перші(фонди обігу) стають джерелом формування других (оборотних фондів), а ті, в свою чергу стають обов язковою умовою існування перших.

Класична формула кругообігу оборотних засобів визначенна в "Капіталі" К. Маркса:

Гроші – Товар – Виробництво - Новий товар - Нові гроші

К. Маркс зазначав, що для існування підприємства насамперед необхідно мати певний капітал, тобто гроші. Вони будуть використані на закупівлю матеріалів, сировини, конструкцій деталей: на формування трудових ресурсів та придбання основних виробничих фондів підприємства, тобто на створення (купівлю) товару. Придбані за гроші товари братимуть участь у виробничому процесі. Результатом виробничої діяльності буде виготовлення якої-небудь продукції, тобто нового товару. Потім продукція має бути реалізована, у результаті підприємство отримає нові гроші. Ці нові гроші частково будуть витрачені на відшкодування виробничих витрат, тобто знову на закупівлю сировини та матеріалів, оплату праці робітникам та на оновлення основних виробничих фондів, частково на накопичення і розширення виробництва. І все починається з початку.

Період, який починається з авансування капіталу на придбання виробничих запасів і завершується поверненням цього капіталу, називається виробничим циклом.

У сфері інфраструктури кругообіг оборотних засобів відбувається у дещо інший спосіб. Це пов язано зі специфікою умов виробництва у сфері послуг, а саме:

1. Процес виробництва послуг і процес їх споживання не відокремлені у просторі та часі.

2. Продукт сфери послуг не матеріальний, тому його не можна накопичувати та зберігати.

З огляду на це формула кругообігу матиме такий вигляд:

Гроші – Товар – Виробництво - Нові гроші

Оборотні кошти на підприємстві знаходяться в постійному русі і послідовно проходять 4 стадії:

Гроші – Товар – Виробництво – Гроші' - ...

Сфера ïðîèçâîäñòâà


Границя зміни

натуральної форми

Доход

(Гроші' – Гроші)

Сфера îáðàùåíèÿ


 


5. Нормування оборотних засобів

Шляхом нормування визначається той мінімальний розмір оборотних засобів, який необхідний для забезпечення безперервного й нормального функціонування виробництва. Нині найбільш поширені три методи нормування оборотних засобів:

1. Аналітичний - грунтується на аналізі наявності оборотних фондів підприємства з подальшим коригуванням фактичних запасів залежно. від потреб виробництва і вилучення з них надлишкових.

2. Коефіцієнтний - полягає в уточненні фактичних запасів товарно-матеріальних цінностей на величину коефіцієнта змін умов виробниц­тва, який розраховується на основі показників динаміки розвитку підприємства впродовж - кількох попередніх років.

3. Метод прямого розрахунку, який грунтується на розрахунках нормативів по кожному нормованому елементу оборотних засобів: виробничих запасах, незавершеному виробництву, витратах майбутніх періодів та залишках готової продукції на складах. Цей метод є найпоширенішим тому, щю він дає змогу точніше нормувати використання оборотних засобів підприємства, враховуючи специфіку виробництва та умови його розвитку. Крім цього він дає можливість проаналізувати наскільки оптимальним є установлені норми, виявити їх недоліки, якщо такі є

Норматив оборотних засобів - це їх мінімальний планований розмір, необхідний для нормального функціонування підприємства.

М – матеріальні витрати в собівартості продукції (на матеріал),

С – собівартість продукції.

До характеризує відношення собівартості продукції в незавершеному виробництві до собівартості готової продукції. Звичайно розраховується в крапці середини виробництва

Норматив витрат майбутніх періодів:

де αб.п. – питома вага витрат майбутніх періодів у собівартості майбутньої продукції; Ст.п. – собівартість товарної продукції майбутнього періоду. Норматив витрат готової продукції:

 

Загальна формула:

Метод 1. Для підприємств з обмеженим асортиментом продукції.

де - середньоциклічна собівартість продукції.

 - загальна планова собівартість продукції д - собівартість виробництва продукції за нарастаючим підсумком.

Дц - тривалість виробничого циклу в днях або роках

Метод 2. Для підприємств з розширеним асортиментом продукції

де - початкові, разові витрати виробництва - залишкові витрати виробництва

Приклад: На машинобудівному підприємстві заплановано випустити продукцію обсягом 3000000 грн. за перший квартал 2000 р. Загальна планова собівартість партії продукції становить 30000 грн. Тривалість виробничого циклу - три дні. Розподіл витрат за днями:

День Щоденні витрати Сума витрат за нарастаючим підсумком
1-й 20000 20000
2-й 6000 26000
3-й 4000 30000
Разом 30000 76000

Визначимо коефіцієнт нарастаючих витрат обома методами Як видно з розрахунку значення коефіцієнтів нарастаючих витрат не дуже різниться.

Таким чином норматив оборотних засобів для незавершеного виробництва, розрахований за першим методом становить приблизно 84000 грн., за другим методом - 83000 грн.

Норматив оборотних засобів у майбутніх періодах розраховується так:

Но.з.м.п. = 1 Соз.р.п. + 2 Соз.р.+З Со.з.с

де 1 - залишок оборотних засобів на початок розрахункового періоду

2 - сума потреби в оборотних засобах у продовж п-п-п

3 - величина майбутнього погашення витрат на оборотні засоби за рахунок собівартості продукції

Нормування оборотних засобів у залишках готової продукції. Норматив визначається за формулою:

де - вартість одноденного випуску готової продукції - норма запасу днів.

У свою чергу, норма запасу складається з кількості днів, яка необхідна для підготовки продукції до реалізації (комплектація, пакетування, фасування, відвантаження споживачам, а також виписування, здавання в банк необхідної платіжної документації).

Нормування оборотних коштів здійснюється по наступним елементах:

1. Виробничі запаси;

2. Незавершене виробництво;

3. Витрати майбутніх періодів;

4. Готова продукція.

Норматив оборотних коштів визначається по наступній формулі:

 

Норматив виробничих запасів:

Норматив витрат незавершеного виробництва:

К – коефіцієнт наростання витрат, Норматив оборотних коштів визначається по наступній формулі:

 

Норматив виробничих запасів:

Норматив витрат незавершеного виробництва:

К – коефіцієнт наростання витрат,



Информация о работе «Оборотні засоби підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 25587
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
134489
19
6

... ім роком). А от рентабельність виробництва збільшилася на 0,4% та 6,1% (при відношенні 2009 року до 2005 та до 2008 року). 2. Аналіз використання виробничого потенціалу підприємства ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» за період 2005–2009 рр. 2.1 Аналіз ефективності використання основних виробничих фондів ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» за період 2005–2009 рр. Для характеристики динаміки та ...

Скачать
46662
8
1

... на ідентифікації та обліку операцій, пов'язаних із рухом коштів, і послідовному коригуванні чистих прибутків або збитків. Тобто вихідним елементом є прибуток (збиток). 3. Аналіз нормування оборотних засобів на прикладі ЗАТ “Сумський завод “Насосенергомаш”   3.1 Коротка характеристика оборотного капіталу ЗАТ “Сумський завод “Насосенергомаш” Розміщення коштів підприємства має дуже велику ...

Скачать
62641
4
7

... ів коштів двох самостійних сфер – сфери виробництва і сфери обігу. Зростання питомої ваги оборотних коштів, розміщених у сфері виробництва, свідчить про ефективніше використання оборотних коштів. Розділ 2 Аналіз і оцінка фінансового стану підприємства. 2.1 Призначення, зміст та методи аналізу фінансового стану підприємства Аналіз поточного фінансового стану підприємства займає особливе мі ...

Скачать
164611
19
13

... метою діяльності підприємства повинно бути створення конкурентоспроможної продукції з високими споживчими якостями. Висновки Дослідження теоретичних основ управління оборотними активами підприємства показало, що оборотні активи підприємства на відміну від необоротних мають досить рухливу структуру. При змінах на ринку залежно від сезону, роботи постачальників тощо запаси сировини, готової ...

0 комментариев


Наверх