ТАВРІЙСЬКА ДЕРЖАВНА АГРОТЕХНІЧНА АКАДЕМІЯ

Кафедра економічної теорії

Керівник: Васильченко О.О.

КУ Р СО В А РОБОТА

з курсу "Мікроекономіка та макроекономіка”

на тему :”Особливості олігополістичного ринку”

студентки 21 групи 2 курсу

факультету Облік і Аудіт

спеціальності Фінанси

Єренкова Марина Олександрівна

(призвище, ім'я та по-батькові)

Курсова робота захищена

з оцінкою ______

Підписи викладачів

___________

___________

___________

Мелітополь, 2006


ТАВРІЙСЬКА ДЕРЖАВНА АГРОТЕХНІЧНА АКАДЕМІЯ

Кафедра економічної теорії

 

КАРТКА

 

ЗАВДАННЯ ТА КОНТРОЛЮ ЗА ХОДОМ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

1.   Прізвище та ініціали студента ____________________

2.   Факультет ____________________

3.   Курс,група ____________________

4.   Форма навчання ____________________

5.   Номер та назва теми курсової роботи ____________________

_________________________________________________________

 _________________________________________________________

6. Номер залікової книжки __________________________________

7. Дата узгодження теми та плану з науковим керівником

 _________________________________________________________

8.   Дата подання науковому керівнику курсової роботи для рецензії

_________________________________________________________

9.   Дата захисту курсової роботи _______________________________

10. Тему і термін прийняв до виконання _________________________

 (підпис студента)

11. Науковий керівник ______________________________________

 (прізвище та підпис)

Тема:Особливости олігополістичного ринку


ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1 Ринок олігополії його сутність та особливості

1.1Сутність олігополії

1.2Рівновага на олігополістичному ринку

1.3Поведінка олігополістів: теорія ігор

Розділ 2 Основні моделі олігополістичного ціноутворення

2.1Ламана крива попиту

2.2 Олігополія заснована на таемній змові

2.3 Лідерство в цінах

Розділ 3 Особливості олігополіі в Україні. (На прикладі розвитку виробництва легкових автомобілів в Україні СП „АвтоЗАЗ-ДЕУ”)

 3.1Вдосконалюя конструкції автомобілів, СП „АвтоЗАЗ- ДЕУ” планує організувати виробництво нового вигляду машин

 3.2 Німецькі автомобілебудівники припускають упровадити мілковузлову збірку автомобілів „Опель-Астра” на площах СП „АвтоЗАЗ-ДЕУ”

Висновки

Список використаної літератури


ВСТУП

Головна риса олігополістичного ринку – загальна взаємозалежність його учасників. Кожний олігополіст при визначені лінії своєї економічної поведінки повинен враховувати поведінку, як споживачів продукції ,так і конкурентів, оскільки їх реакція на його дії може бути неоднозначною.

 На олігополістичному ринку продукція може і не бути диференційованою. Головне значення має те, що тільки декілька фірм проводять всю або майже всю продукцію. На ряду олігополістичних ринків деякі або всі фірми заробляють значний прибуток в довгостроковому періоді через наявність вхідних бар'єрів, які роблять складним або неможливим вступ до галузі нових, фірм. Олігополія є поширеною формою ринкової структури. Олігополістичними галузями в США є автомобільна промисловість, виробництво сталі, алюмінію, нафтофімікатів, електроустаткування і комп'ютерів.( 3 )

 Позитивний ефект масштабу може зробити неприбутковим співіснування багатьох фірм на ринку. Патентування і ліцензування технології можуть виключити потенційних конкурентів, а необхідність витрачання засобів на рекламу фірми і її товарів і затвердження їх репутації на ринку може стати перешкодою для входу в галузь нових фірм. Такі природні вхідні бар'єри: вони лежать в основі структури окремо взятою ринку. Крім того, діючі на ринку фірми можуть робити стратегічні дії, щоб утруднити вступ до галузі, Наприклад, вони можуть загрожувати, що переповнять ринок товарами і понижують тим самим ціни у разі входу на ринок нової фірми, а щоб ця загроза була реальною, вони можуть створювати надмірні виробничі потужності.(5)

 Управління фірмою на олігополістичному ринку складніше із-за стратегічних рішень про ціноутворення, об'єм виробництва, рекламу і капіталовкладення. Оскільки конкурують лише декілька фірм, кожна з них, повинна ретельно зважити свої дії їх вплив на суперників, а також реакцію суперників.

Припустимо, наприклад, що із-за застою в збуті автомобілів „Форд” розглядає можливість зниження цін на 10%, щоб стимулювати попит, "Форду" треба ретельно продумати, як відреагують на це "Дженерал моторс" (''ДМ") і "Крайслер'". Вони можуть взагалі не відреагувати або понизити свої ціни менш ніж на 10%. В цьому випадку "Форд" зможе добитися значного збільшення збуту, в основному за рахунок своїх конкурентів. Або ж вони приймуть виклик "Форда", і тоді всі три автомобільні компанії продаватимуть більше машин, але їх прибутки скоротяться із-за нижчих цін. Інша можливість полягає в тому, що "ДМ" і "Крайслер" понизять свої ціни більшою мірою, чим "Форд". Вони можуть підти на 15%-е зниження, щоб покарати "Форд" за "розгойдування човна", але це може також привести до війни цін і різкого падіння прибутків всіх трьох фірм. "Форду" треба уважно зважити всі ці можливості. Фактично майже будь-яке важливе рішення, що приймається фірмою, - встановлення ціни, розрахунок об'єму виробництва, розгортання рекламної кампанії або вкладення в нові потужності - вимагає визначення найбільш вірогідної реакції конкурентів.


РОЗДІЛ 1

РИНОК ОЛІГОПОЛІЇ ЙОГО СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ

 

1.1Сутність олігополії

 Олігополія-ринкова структура, в якій домінує декілька фірм, які виробляють як однорідну, так і диференційовану продукцію та які дуже чутливі до політики ціноутворення одне одного.

 Основні ознаки :

1.   Малочисельність- панування відносно малого числа фірм.

2.   Однорідні чи диференційовані продукти: в олігополістичній галузі може вироблятись стандартизована або диференційована продукція .

3.   Ступінь концентрації виробництва у різних галузях

 Причини виникнення:

1.   Ефект масштабу - бар’єр для вступу в галузь

2.   Патенти, контроль над сировиною, реклама

3.   Спонукання до злиття

4.   Загальна взаємозалежність

 Олігополія існує, коли число фірм в галузі є настільки малим ,що кожна при формуванні своєї цінової політики повинна приймати до уваги реакцію з боку конкурентів.

 Основні причини складності аналізу цінової поведінки олігополії:

1.   Нема чітких меж :існує як ”жорстка„ (панування 2-3 фірм на ринку)так і „розпливчаста” (3-8 фірм) олігополія.

2.   Таємна змова та незалежність.

3.   Різні бар’єри.

4.   Неможливість передбачення дій конкурентів у відповідь

5.   Олігополія включає і диференційовану, і стандартизовану продукцію.

6.   Взаємозалежність і малочисельніть.

Найважливіша риса, притаманна олігополії - це стратегічна поведінка продавця: фірма - олігополіст мусить розробляти стратегію своїх дій на ринку з урахуванням потенційних зустрічних дій своїх конкурентів.

 Моделі поведінки фірм при олігополії досить різноманітні і виходять із різних підходів щодо сценаріїв стратегічної поведінки фірми способів конкурентної боротьби і взаємодії із суперниками в умовах прагнення до максимальних прибутків у короткостроковому періоді.

 Дві класичні моделі для випадку двох продавців, коли конкуренція ведеться за цінами (модель Бертрана) та за обсягами випуску (модель Курно), будуть розглянуті нижче. Поки що зупинимося на моделях, які враховують різні аспекти стратегічної поведінки учасників олігополістичного ринку.(10)

 Складність дослідження олігополії полягає у непередбачуваності поведінки конкурента у відповідь на дії фірми - олігополіста. Вичерпана теорія олігополії відсутня. Проте існують окремі випадки, підпорядковані аналізу.


Информация о работе «Особливості олігополістичного ринку»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 49673
Количество таблиц: 20
Количество изображений: 8

Похожие работы

Скачать
57198
0
6

... що сплачується за депозитами (маржа). Операції щодо залучення депозитів називають пасивними, а прибуткового розміщення капіталу — активними. Саме сальдо між результатами цих операцій дає банку можливість отримувати прибуток. Розділ 3. Фірма на монополістичних та олігополістичних ринках 3.1 Особливості монополістичної конкуренції. Моделі рівноваги монополістичного конкурента Монополістична ...

Скачать
16217
4
2

... Тоді МR = 1500 – 2Q = 300, звідси Q = 600. Оскільки підприємства мають однакову ринкову владу, то qi = 600 : 3 = 200 (тис. од.) а ціна Р = 1300 грош. од. Ринок монополістичної конкуренції   Монополістична конкуренція — тип ринку, на якому діє велика кількість невеликих постачальників, що конкурують між собою за продаж диференційованого товару. Можна сформулювати такі ознаки монопол ...

Скачать
25021
0
0

... розоряються. І лише небагато з них нарощують свою економічну потужність, розширюють підприємства і стають повноправними і досить значимими і шанованими суб'єктами ринку. ФОРМИ КОНКУРЕНЦІЇ, ЇЇ МІСЦЕ ТА РОЛЬ В РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ   Для виникнення конкуренції потрібні певні умови. Серед них найважливіші такі: наявність на ринку великого числа незалежно діючих виробників одного і того ж продукту ...

Скачать
4089
0
0

... коли число фірм в галузі настільки мале, що кожна з них у визначенні своєї цінової політики повинна приймати до уваги реакцію з боку конкурентів. Олігополію відрізняють наступні характерні риси: ·        нечисленність фірм в галузі; ·        однорідна або диференційована продукція; ·        всезагальна взаємозалежність фірм; ·        значний контроль над ціною; ·        значні перешкоди ...

0 комментариев


Наверх