3.2 Німецькі автомобілебудівники припускають, упровадити мілковузлову збірку автомобілів „Опель Астра” на плацах СП „АвтоЗАЗ-Деу”

 Свого часу запорізький" завод вів переговори з німецькою компанією "Адам Опель" про створення спільного підприємства, але вони не увінчалися успіхом, і "АвтоЗАЗ" підписав контракт з компанією "ДЕУ мотор". Проте німецькі автомобілебудівники не відмовилися від намірів організувати виробництво автомобілів "Опель" в Україні і запропонували упровадити мілковузловую збірку автомобілів "Опель-Астра" на площах СП "АВТОЗАЗ-ДЕУ; пропозиція передбачала необхідні інвестиції і постачання технологічного устаткування. Автомобілі "Опель-Астра" відносяться до середнього класу (В-класу). З погляду покупця, вони є оптимальним компромісом між ціною і споживчими якостями. Нове покоління цих машин добре пристосоване до умов експлуатації в Україні, а їх споживчі якості відповідають вимогам, що пред'являються до автомобілів середнього класу. При цьому по багатьом технічним, експлуатаційним і споживчим якостям "Опель-Астра" перевершує решту продукції, що випускається на СП. Виробництво цього автомобіля на СП "АВТОЗАЗ-ДЕУ", за умови забезпечення належною якості, поліпшить імідж СП, оскільки високе реноме фірми "Опель" давно відоме. Власники уживаних автомобілів "Опель", що переконалися в їх перевагах - надійності, витривалості, економічності, охоче придбають нові недорогі машини "Опель-Астра". Для затвердження на ринку роздрібна ціна автомобіля "Опель-Астра" повинна бути нижче за ціни основних конкуруючих виробів і знаходитися в діапазоні від 8100 (у базовій комплектації) до 9720 дол. (з повним набором опцій).

 Таким чином, зі всіх нових моделей, що плануються до виробництва в найближчій перспективі на СП "АВТОЗАЗ-ДЕУ", слід виділити такі, як "Опель-Астра","Чеамен", "Муссо", "Корандо", які з'єднали 8 собі останні досягнення в автомобілебудуванні. Їх випуск, безумовно, підніме репутацію СП. Автомобілі" Люблін" дещо застаріли по дизайну, їх споживчі якості не забезпечують успішної конкуренції з автомобілями "Газель" і не досягли рівня продукції провідних світових виробників. Але польські конструктори активно удосконалюють свої (розробки, і для нас співпраця з "ДЕУ мотор Польща" може надати плідним. (15)


ВИСНОВКИ

 Характерною межею ринків олігополії є взаємозалежність між фірмами. У моделі Курно кожна фірма приймає як задану величину кількісні об'єми продукції, вироблювані її суперниками; у моделі Бертрана, навпаки, кожна фірма приймає як задану величину ціни своїх суперників. Хоча спрямованість поведінки фірм в цих двох випадках майже однакова, результати вражаюче різні. Модель Курно приводить до трохи нижчої ціни і вищого об'єму продукції, чим у випадку, якщо б фірми уклали таємну угоду, добиваючись монопольного результату. Навпаки, модель Бертрана приводить в основному до того ж результату, який ми бачили при довершеній конкуренції.

Декілька більш ускладнена форма взаємозалежності між фірмами передбачається в моделі Штакельберга, в якій одна фірма грає роль лідера, а її суперники просто слідують за нею. Ця модель по структурі аналогічна моделі Курно, за винятком того, що фірма Курно як початкова задана величина приймає об'єми продукції іншої фірми, а «лідер» Щтакельберга стратегічно маніпулює рішеннями своїх суперників щодо об'ємів продукції.

Взаємозалежності між фірмами-олігополіями легко піддаються аналізу за допомогою математичної теорії ігор. Три основні елементи будь-якої гри - гравці, набір можливих стратегій і матриця результатів. Рівновага Неша наступає у тому випадку, коли стратегія кожного гравця оптимальна з урахуванням можливого вибору стратегії іншого гравця. Стратегія називається домінуючою, якщо вона оптимальна незалежно від стратегії, вибраної іншим гравцем.

Мотиви фірм, прагнучих укласти таємну угоду, аналогічні мотивам осіб, які вирішують дилему ув'язненого. Складність збереження картелів в тому, що домінуючою стратегією кожного з учасників таємної угоди є порушення цієї угоди. Взаємодії, що повторюються, між вельми незначним числом фірм можуть укріплювати таємні угоди в тих випадках, коли ефективні стратегії типу «око за око».

Пануючі на ринку фірми іноді можуть застосовувати певні стратегії, щоб утримати потенційних конкурентів від вторгнення на свої ринки. Часто це приводить до зростання неминучих витрат.

Найостаннішим доповненням до теорії олігополії є теорія конкуруючих ринків. Основна її ідея полягає в тому, що коли витрати на вхід фірми в ринок і вихід з нього дуже низькі, то загроза вторгнення на ринок може бути значною, а розподіл ресурсів аналогічно тому, яке характерне при довершеній конкуренції. Критики цієї теорії роблять упор на те, що майже завжди існують особливі неповоротні витрати, пов'язані з входом фірм на ринок і виходом з нього, і що навіть невеликі неповоротні витрати є важливим чинником для стратегічної заборони від вторгнення на ринок.

Взаємодія незначної кількості фірм, кожна з яких діє в умовах зростаючого ефекту масштабу, не завжди приводить до природної монополії. Тут також роль неповоротних витрат виявляється важливою. Іноді покупцям необхідно робити певні дії, якщо вони зацікавлені в появі найменше дорогого з потенційно можливих варіанту.

 Модель з ламаною кривою попиту є моделлю олігополії, зухвалою скоріше науковий, чим практичний інтерес. Згідно цієї моделі змагаючи фірми реагують асиметрично на підвищення і зниження цін. Це приводить до виникнення ламаної кривої попиту і розриву кривої граничних доходів, причому остання може зробити ціни стабільними навіть при значних зміненнях в граничних витратах.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Базилевич В., Лукьянов В., Писаренко Н., Квіцинська Н. Мікроекономіка: Опорннй конспект лекцій. - Київ: Четверта хвиля, 1997.

2. Вэриан Хэл Р. Микроэкономика. Промежуточный уровень. Современный подход: Учебник для вузов / Пер. с англ. Под ред. Н.Л.Фроловой. - М: ЮНИИТИ, 1998.

 3. Гамілтон Дж, Методичний посібник до " Мікроекономіки " Роберта С. Піндайка та Деніела Л. Рубінфелда: Пер.з англ. - К.: Основи,2000.

4. Гребенников П.И. и др. Микроэкономика: Учебник / П.И. Гребенников, А.И. Леусский, Л.С. Тарасевич; под общ. ред. Л.С.Тарасевича -2-е изд.: перераб". и доп. - СПб.: Изд - во С.-Пб УЭФ2002.

5. Долан Э. Дж., Линдсей Д. Микроэкономика / Пер. с англ. - С-Пб.,1994'. 6. Доллан Э.Дж., Линдсей Д. Рынок: микроэкономическая модель: Пер. с англ. - С.-Пб 2000;

7. Карагодова О.О., Черваньов Д.М. Мікроекономіка. - К.: Четверта хвиля, 2001.

8. Маккониелл К., Брго С. Экономикс: принципы, проблемы и политика: В 2 т. - М,: Республика. 1992.

9. Микро- и макроэкономика. Практикум. -С-Пб.,1999

10. Микроэкономика. Макроэкономика: В 2т. - С.-Пб,: Из-во Михайлова В.А., 1999 - Т.1. Микроэкономика. Макроэкономика/ Г.П.Овчинников. 1998

11. Нуреев Р.М. : Микроэкономика, - М,: Высш, шк., 2002,

12. Самуельсон П., Нордхаус Д. Економікс. - У 2-х т. - К.1998

13. Сборник задач по экономической теории, микро- и макроэкономике. -Киров, 1994.

14. Слухай С.В. Довідник базових термінів та понять з мікроекономіки. — К.: Лібра, 1998.


Информация о работе «Особливості олігополістичного ринку»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 49673
Количество таблиц: 20
Количество изображений: 8

Похожие работы

Скачать
57198
0
6

... що сплачується за депозитами (маржа). Операції щодо залучення депозитів називають пасивними, а прибуткового розміщення капіталу — активними. Саме сальдо між результатами цих операцій дає банку можливість отримувати прибуток. Розділ 3. Фірма на монополістичних та олігополістичних ринках 3.1 Особливості монополістичної конкуренції. Моделі рівноваги монополістичного конкурента Монополістична ...

Скачать
16217
4
2

... Тоді МR = 1500 – 2Q = 300, звідси Q = 600. Оскільки підприємства мають однакову ринкову владу, то qi = 600 : 3 = 200 (тис. од.) а ціна Р = 1300 грош. од. Ринок монополістичної конкуренції   Монополістична конкуренція — тип ринку, на якому діє велика кількість невеликих постачальників, що конкурують між собою за продаж диференційованого товару. Можна сформулювати такі ознаки монопол ...

Скачать
25021
0
0

... розоряються. І лише небагато з них нарощують свою економічну потужність, розширюють підприємства і стають повноправними і досить значимими і шанованими суб'єктами ринку. ФОРМИ КОНКУРЕНЦІЇ, ЇЇ МІСЦЕ ТА РОЛЬ В РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ   Для виникнення конкуренції потрібні певні умови. Серед них найважливіші такі: наявність на ринку великого числа незалежно діючих виробників одного і того ж продукту ...

Скачать
4089
0
0

... коли число фірм в галузі настільки мале, що кожна з них у визначенні своєї цінової політики повинна приймати до уваги реакцію з боку конкурентів. Олігополію відрізняють наступні характерні риси: ·        нечисленність фірм в галузі; ·        однорідна або диференційована продукція; ·        всезагальна взаємозалежність фірм; ·        значний контроль над ціною; ·        значні перешкоди ...

0 комментариев


Наверх