Класифікація проектів за основними властивостями проекту

Проектний аналіз
Класифікація проектів за основними властивостями проекту Життєвий цикл проекту. Різні підходи поділу проекту на фази реалізації Експертиза проекту. Її завдання та види Альтернативна вартість проекту та альтернативні рішення Структура витрат проекту. Управління структурою витрат Показник ефективності проекту - чиста теперішня вартість проекту. Профіль NPV Показник ефективності проекту - коефіцієнт вигод /витрат Аналіз ринкових можливостей проекту. Його мікро - та макросередовище Прогноз обсягів збуту продукції проекту. Вивчення попиту, сегментування ринку. Методи прогнозування Цілі екологічного аналізу. Основні етапи його проведення. Методики екологічного аналізу Фактори, що впливають на організацію проекту Група принципів внутрішньої організації проекту стосовно структурного поділу організації, який зумовлений обмеженістю підлеглих у одного керівника Економічний аналіз. Матриця економічної привабливості та ефективності на різних етапах реалізації проекту
159109
знаков
4
таблицы
1
изображение

4.         Класифікація проектів за основними властивостями проекту

До основних властивостей проекту, які випливають із його ознак та за якими вони можуть бути класифіковані на типи, відносять: масштаб проекту, його розмір, кількість учасників та ступінь впливу на навколишнє середовище

 

Класифікаційна ознака

Види проектів

Мета й характер діяльності

 комерційні

 некомерційні

Характер та сфера діяльності

 промислові

 організаційні

 економічні

 соціальні

 дослідницькі

Масштаб та розмір проекту

 великі (виконуються по цільових народногосподарських програмах і містять у собі багато мультипроектів, об’єднаних загальною ціллю, використовуваними ресурсами і єдиним планом-графіком розробки й реалізації. Такі програми можуть бути національними, міжнародними, регіональними, галузевими, міжгалузевими і т.д. Вони формуються й координуються на макрорівні, як правило, за участю держави)

 середні (включають роботи по проектуванню і будівництву підприємств, освоєнню й облаштування невеликих родовищ корисних копалин (нафтових, газових, вугільних), якщо їх проектування ведеться на основі типових проектних рішень, а будівництво здійснюється комплектно-блочним методом, суть якого в тому, що більша частина об’єкту, що будується, виготовляється не на будівельній площадці, а на потужностях підрядчика)

 малі (науково-дослідні і дослідно-конструкторські розробки на промислових підприємствах, включаючи конструкторську, технологічну і організаційно-економічну підготовку виробництва, виготовлення дослідно-промислових зразків нової продукції, реконструкцію, технічні переозброєння й модернізацію виробництва. В американській практиці до таких проектів відносяться нововведення з капітальними затратами до 10-15 млн. дол. і трудовитратами до 40-50 тис. людино-годин. Такі проекти, як правило, виконуються силами самих підприємств. Термін розробки таких проектів не виходить за межі одного-двох років)

Ступінь складності

 прості

 складні

 дуже складні

Склад і структура проекту (за класом проекту)

 моно проекти (окремі проекти різних типів, видів та масштабів)

 мультипроекти (комплексні проекти, що складаються з ряду монопроектів і потребують застосування багатопроектного управління)

 мегапроекти (цільові програми розвитку регіонів, галузей та інших утворень, які включають до свого складу ряд моно- і мультипроектів)

Рівень альтернативності

 взаємовиключні (здійснюються, якщо неможливим або нецілеспрямованим є здійснення інших проектів)

 альтернативні по капіталу (здійснюються в тому випадку, коли кожен із них не може бути здійсненим без використання фінансових засобів, необхідних для здійснення інших проектів)

 незалежні (здійснюються в тому випадку, коли результати реалізації одного не впливають на результати реалізації інших і будь-яка інформація про параметри одного не змінює інформацію про результати інших)

 взаємовпливаючі (здійснюються в тому випадку, якщо при їх спільній реалізації виникають допоміжні (системні, синергетичні, емерджентні) позитивні або негативні ефекти, які не виявляються при реалізації кожного із проектів окремо)

 взаємодоповнюючі (здійснюються в тому випадку, якщо по яких-небудь причинах вони можуть бути прийняті чи відкинуті тільки одночасно)

Тривалість проекту

 короткострокові проекти (до 3 років);

 середньострокові (від 3 до 5 років);

 довгострокові (понад 5 років).

 

5.         Види проектів. Управління проектами

 

Інвестиційні проекти. Будівництво нового підприємства, реконструкція виробництва чи спорудження греблі - це проекти, для яких визначені та фіксовані: мета проекту (обсяг виробництва продукції, розміри греблі); строк завершення та тривалість; витрати на проект. Потрібні ресурси та фактична вартість проекту залежатимуть передусім від ходу виконання робіт та просування кожного проекту. Для цього виду проектів необхідні потужності повинні надаватися відповідно до графіка і строку готовності етапів і завершення проекту.

Проекти дослідження і розвитку. Розробка нового продукту, дослідження у галузі будівничих конструкцій чи розробка нової інформаційно-керуючої системи характеризуються такими особливостями: головна мета проекту чітко визначена, але окремі цілі повинні уточнюватися по мірі досягнення часткових результатів; строк завершення і тривалість проекту визначені завчасно, але вони можуть коригуватися залежно від отриманих проміжних результатів і загального просування проекту; планування витрат на проект часто залежить від виділених асигнувань і менше від дійсного просування проекту; основні обмеження пов’язані з лімітованою можливістю використання потужностей і ресурсів (устаткування і спеціалістів). Як правило, наявні можливості визначають витрати на проект і строк його готовності.

Організаційні проекти. Реформування підприємства, реалізація концепції нової системи управління, створення нової організації чи проведення міжнародного форуму як проекти характеризуються таким чином: цілі проекту заздалегідь визначені, однак результати його кількісно та якісно важче встановити, ніж у перших двох варіантах, оскільки вони пов’язані, як правило, з організаційним поліпшенням системи; строк і тривалість встановлюються завчасно; ресурси надаються по мірі можливостей; витрати на проект фіксуються та підлягають контролю на економічність, однак потребують коригувань по мірі просування проекту.

Економічні проекти. Приватизація підприємства, створення аудиторської системи, введення нової системи податків - це економічні проекти, які мають свої особливості: метою проектів є поліпшення економічних показників функціонування системи, тому оцінити їх вчасно важче, ніж у раніше розглянутих видах проектів; головні цілі намічаються завчасно, але потребують коригувань по мірі просування; те саме стосується й строків проекту; ресурси для проекту надаються по мірі необхідності в межах можливого; витрати визначаються завчасно, контролюються на економічність та уточнюються по мірі просування проекту. Це означає, що економічні результати повинні бути досягненні у фіксовані строки при встановлених витратах, а ресурси надаються за необхідністю.

Соціальні проекти. Реформування системи соціального забезпечення, охорони здоров’я, соціальний захист незабезпечених верств населення, подолання наслідків стихійних лих і соціальних струсів - це соціальні проекти, які мають свою специфіку: цілі тільки намічаються і повинні коригуватися по мірі досягнення проміжних результатів; кількісна та якісна їх оцінка істотно ускладнена; строки і тривалість проекту залежать від ймовірних факторів чи тільки намічаються та згодом підлягають уточненню; витрати на проект, як правило, залежать від бюджетних асигнувань; ресурси виділяються по мірі потреби в межах можливого. Соціальні проекти найбільш невизначені.


Информация о работе «Проектний аналіз»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 159109
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
26997
0
0

... здійснення проекту; ¨         експлуатація проекту та проведення підсумків. 4. Грошові потоки та їх роль в проектному аналізі. Поняття грошового потоку. Грошовий потік підприємства являє собою сукупність розподілених у часі надходжень і витрат коштів, які генеруються його господарською діяльністю. Сутність грошового потоку визначається такими положеннями: -            грошові потоки ...

Скачать
62450
30
1

... надходжень, відрахувань у позабюджетні фонди. Схема 1. Блок-схема організації проекту розвитку ВАТ „Бердичівський пивоварний завод” по роках реалізації інвестиційного проекту 3.Функціональні аспекти аналізу привабливості господарської діяльності підприємства. 3.1 Маркетинговий аналіз діяльності підприємства. Мета маркетингового анал ...

Скачать
23090
4
1

... в економіці, крім того цінність національної валюти може бути занижена або завищена. 4. Можливість втручання держави щодо контролю та встановлення цін. Концепція альтернативної вартості є базовим принципом проектного аналізу, за яким альтернативна вартість ресурсу, залученого до проекту, визначається вартістю, яку він міг би мати за умови використання найкращим з альтернативних варіантів. Тому ...

Скачать
15732
7
2

... ія. Цей розділ повинен містити виробничу програму та характеристику виробничої потужності підприємства; вибір технології та пропозиції по її придбанню або передачі; докладне планування підприємства та основні проектно-конструкторські роботи; перелік необхідних машин та устаткування і вимоги до їх технічного обслуговування; оцінку пов’язаних з цим інвестиційних витрат. 7. Організація управління. В ...

0 комментариев


Наверх