Цілі екологічного аналізу. Основні етапи його проведення. Методики екологічного аналізу

Проектний аналіз
Класифікація проектів за основними властивостями проекту Життєвий цикл проекту. Різні підходи поділу проекту на фази реалізації Експертиза проекту. Її завдання та види Альтернативна вартість проекту та альтернативні рішення Структура витрат проекту. Управління структурою витрат Показник ефективності проекту - чиста теперішня вартість проекту. Профіль NPV Показник ефективності проекту - коефіцієнт вигод /витрат Аналіз ринкових можливостей проекту. Його мікро - та макросередовище Прогноз обсягів збуту продукції проекту. Вивчення попиту, сегментування ринку. Методи прогнозування Цілі екологічного аналізу. Основні етапи його проведення. Методики екологічного аналізу Фактори, що впливають на організацію проекту Група принципів внутрішньої організації проекту стосовно структурного поділу організації, який зумовлений обмеженістю підлеглих у одного керівника Економічний аналіз. Матриця економічної привабливості та ефективності на різних етапах реалізації проекту
159109
знаков
4
таблицы
1
изображение

25. Цілі екологічного аналізу. Основні етапи його проведення. Методики екологічного аналізу

 

Метою екологічного аналізу є встановлення впливу проекту на навколишнє природне середовище, оцінка всіх вигід і витрат, понесених внаслідок цього впливу, та формування заходів, необхідних для пом’якшення або запобігання шкоди довкіллю під час здійснення проекту.

Незалежно від категорії проекту його екологічний аналіз проводиться за визначеною схемою:

Першим етапом є характеристика та аналіз екологічних умов, в яких виконуватиметься проект, що потребує від аналітика дати опис природно-географічного середовища проекту, його фізичного та біологічного балансу, всіх аспектів, безпосередньо пов’язаних з реалізацією проекту.

Наступним кроком досліджень є визначення позитивних і негативних наслідків, які матимуть місце у разі здійснення проекту, а також розробка заходів щодо усунення негативних наслідків, які неможливо ліквідувати. На цьому етапі розробляються заходи, спрямовані на охорону навколишнього середовища.

Третій етап передбачає визначення та аналіз альтернативних можливостей реалізації проекту, наприклад місць розташування, використання технологій проекту тощо. Для кожної альтернативи необхідно визначити вигоди та витрати із застосуванням економічних співвідношень, інституційної придатності місцевим умовам і вимогам.

Після визначення альтернатив здійснення проекту необхідно розробити заходи, спрямовані на зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. План дій має визначати економічно обґрунтовані з точки зору витрат заходи, що можуть зменшити негативні наслідки до припустимого рівня. Цей план також передбачає заходи з компенсації, якщо виявлено, що зменшення негативного впливу є неможливим або надто дорогим з огляду на витрати.

Важливим кроком екологічного аналізу проекту є підготовка керівництва та спеціалістів, які відповідали б за екологічну безпеку проекту, здійснювали заходи з охорони та контролю стану навколишнього середовища. На цьому етапі можливо створення окремих екологічних відділів на місцях у тих агенціях та установах, що зацікавлені у реалізації проекту в умовах безпеки для навколишнього середовища.

Заключним етапом екологічної діагностики проекту є розробка плану моніторингу (поточного контролю) стану навколишнього середовища і впливу проекту на нього. У плані конкретизується вид поточного контролю, визначаються особи та установи, які мають його здійснювати, оцінюється вартість заходів контролю.

Для вартісної оцінки наслідків проекту, а також порівняння впливу на навколишнє середовище кількох проектів використовують методи ранжирування, бальної оцінки на інші способи експертної оцінки.

В умовах наявної альтернативи практичної реалізації проекту та при порівнянні можливих варіантів на стадії формулювання проекту, коли підприємство ще не функціонує, використовують кілька методів оцінки впливу проекту на навколишнє середовище: метод контрольних списків; метод матриць; метод діаграми потоків; метод сумісного аналізу карт. Сучасна міжнародна практика оцінки екологічних наслідків проектів найчастіше застосовує методи, побудовані на визначенні ринкової ціни виробництва товарів і послуг (відповідно до таких трьох підходів: визначення продуктивності ресурсів, принцип втраченої вигоди (доходу), альтернативна вартість) та безпосередніх витрат, пов’язаних з реалізацією проекту, до яких насамперед належать методи аналізу ефективності витрат та оцінки превентивних витрат.

26. Мета, завдання та методи інституційного аналізу проекту

 

Метою проведення інституційного аналізу проекту є визначення ступеня впливу зовнішніх (політичних, економічних, соціокультурних, правових тощо) і внутрішніх (рівня кваліфікації персоналу, залученого до проведення проекту, менеджменту організації, яка здійснює проект, та ін.) факторів на можливість успішної реалізації проекту.

Як основні завдання інституційного аналізу можна виокремити такі:

· аналіз політичної орієнтації та макроекономічної політики уряду;

· ідентифікація цілей проекту та напрямів розвитку, визначених урядом як пріоритетних;

· оцінка рівня менеджменту проекту та визначення параметрів його успішної реалізації;

· характеристика кадрового потенціалу організації та оцінка його здатності успішно виконати поставлені завдання;

· аналіз узгодженості цілей проекту з інтересами його учасників;

· діагностика організаційної структури і міри її відповідності досягненню результатів проекту.

Проведення інституційного аналізу потребує використання особливого методологічного апарату та інструментарію. Так, поряд з методами і моделями кількісних оцінок (описові моделі, які визначають взаємозв’язки між кількома змінними; аналітичні моделі, що характеризують можливі динамічні відхилення; моделі прийняття рішень та ін.) інституційний аналіз вимагає використання методів якісних оцінок і ситуаційного аналізу. Важливе значення для прийняття проектного рішення при проведенні інституційного аналізу проектів мають методи експертних оцінок. Тому аналітики, які використовують методики багатоступінчастих опитувань (метод Дельфі, Кутурова та ін.), повинні прагнути до зниження ступеня суб’єктивізму експертизи та надавати експертним оцінкам кількісних характеристик, що дозволяли б оцінити міру впливу тих чи інших факторів на ефективність проекту.

 


Информация о работе «Проектний аналіз»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 159109
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
26997
0
0

... здійснення проекту; ¨         експлуатація проекту та проведення підсумків. 4. Грошові потоки та їх роль в проектному аналізі. Поняття грошового потоку. Грошовий потік підприємства являє собою сукупність розподілених у часі надходжень і витрат коштів, які генеруються його господарською діяльністю. Сутність грошового потоку визначається такими положеннями: -            грошові потоки ...

Скачать
62450
30
1

... надходжень, відрахувань у позабюджетні фонди. Схема 1. Блок-схема організації проекту розвитку ВАТ „Бердичівський пивоварний завод” по роках реалізації інвестиційного проекту 3.Функціональні аспекти аналізу привабливості господарської діяльності підприємства. 3.1 Маркетинговий аналіз діяльності підприємства. Мета маркетингового анал ...

Скачать
23090
4
1

... в економіці, крім того цінність національної валюти може бути занижена або завищена. 4. Можливість втручання держави щодо контролю та встановлення цін. Концепція альтернативної вартості є базовим принципом проектного аналізу, за яким альтернативна вартість ресурсу, залученого до проекту, визначається вартістю, яку він міг би мати за умови використання найкращим з альтернативних варіантів. Тому ...

Скачать
15732
7
2

... ія. Цей розділ повинен містити виробничу програму та характеристику виробничої потужності підприємства; вибір технології та пропозиції по її придбанню або передачі; докладне планування підприємства та основні проектно-конструкторські роботи; перелік необхідних машин та устаткування і вимоги до їх технічного обслуговування; оцінку пов’язаних з цим інвестиційних витрат. 7. Організація управління. В ...

0 комментариев


Наверх