3. Проблема влади та розподіл владних повноважень у кооперативних утвореннях

Управління кооперативом здійснюється на основі самоврядування, гласності, участі його членів у вирішенні питань діяльності кооперативу. Вищим органом управління кооперативу є загальні збори. До органів управління належить правління кооперативу. У разі потреби кооператив наймає виконавчого директора, утворює спостережну раду.

Трудові відносини членів кооперативу регулюються Законом України «Про сільськогосподарську кооперацію» від 17 липня 1997 p., законодавством про працю, статутом і правилами внутрішнього розпорядку кооперативу.

Проблема влади полягає у тому, що: влада, делегована членам правління загальними зборами, передбачає, що вони можуть нею скористатися, лише діючи разом – у складі правління як єдиного цілого. Поза його межами, тобто поодинці, обранці не мають ніяких додаткових офіційних повноважень та привілеїв і нічим не відрізняються від решти членів кооперативу.

Участь в роботі правління не передбачає покладання на його членів будь-яких виконавчих функцій. Вони не мають права в індивідуальному порядку втручатися в роботу підприємства, давати розпорядження виконавчій дирекції та іншим найманим працівникам, представляти кооператив у зовнішніх відносинах без спеціальних повноважень.

Правління кооперативу створюється у кооперативі, до складу якого входить не менш як 10 членів. Правління кооперативу:

Розробляє і вносить на затвердження загальних зборів напрями розвитку кооперативу;

Скликає загальні збори членів кооперативу і контролює

виконання прийнятих ними рішень;

Вирішує найсуттєвіші питання господарської діяльності згідно із статутом; V Вносить на затвердження загальних зборів рішення про прийняття до кооперативу нових членів і припинення членства;

Укладає трудові договори у разі найму на роботу виконавчої дирекції та оцінює її діяльність;

Делегує виконавчій дирекції кооперативу право на прийняття поточних рішень;

Забезпечує збереження майна кооперативу;

Організовує у разі потреби проведення незалежних аудиторських перевірок;

Вирішує питання навчання членів кооперативу, співробітництва з вітчизняними та іноземними організаціями. Члени правління кооперативу можуть обирати із свого складу заступника голови та секретаря правління відповідно до статуту кооперативу. Члени правління кооперативу працюють на громадських засадах. У статуті кооперативу можуть бути передбачені винагороди за роботу членів правління.

Голова кооперативу очолює правління. Функції голови та порядок його відкликання визначаються статутом кооперативу. У разі відсутності виконавчого директора його функції виконує голова кооперативу.

Правління кооперативу може наймати виконавчого директора для оперативного управління діяльністю кооперативу. Виконавчий директор не може бути членом кооперативу. Виконавчий директор здійснює свою діяльність на умовах контракту, формує виконавчу дирекцію та виконує функції, делеговані йому правлінням. Виконавчий директор несе відповідальність за свою діяльність перед кооперативом.

Для контролю над діяльністю виконавчого органу кооперативу може обиратися спостережна рада. Вона утворюється за умови, якщо кількість членів кооперативу становить не менш як 50 осіб. Спостережна рада обирається з членів кооперативу на загальних зборах у кількості 3–5 чоловік, якщо інше не передбачено статутом. Член спостережної ради не може бути членом правління чи ревізійної комісії.

Отже, система управління забезпечує урахування особистого інтересу кожного клієнта-власника кооперативу, але завдяки балансу влади неможливо будь-якій особі чи групі осіб досягти виключного права в прийманні управлінських рішень і підпорядкувати підприємство своїм власним інтересам.


Висновки

Враховуючи, що кооператив працює на задоволення потреб своїх клієнтів-власників, загальні збори – це найкраща нагода офіційно висловити потреби правлінню кооперативу, виконавчій дирекції та найманому персоналу. Найголовніше призначення загальних зборів полягає у прийнятті управлінських рішень.

Пасивність рядових членів у проведенні загальних зборів посилює залежність кооперативу від інших управлінських інстанцій, що погрожує порушенню балансу влади. Активна роль членів і їх сумлінне виконання управлінських функцій є запорукою успіху кооперативного підприємства. І навпаки, ігнорування членами участі в управлінні призводить до краху кооперативу.

Одне з найважливіших завдань кооперативів у розвитку управлінської активності своїх членів полягає у виявленні та підтримці лідерів серед рядових кооператорів, що формують правління кооперативу.

Правління кооперативу – це свого роду «мозковий центр» всієї організації, що виконує свою місію колегіально через спеціальні засідання. Таким чином, систему управління в кооперативах обґрунтовано називають демократичною, головним чином тому, що ті, хто користуються цим підприємством, його ж і контролюють.

Члени кооперативу мають бути добре поінформованими про стан справ своєї організації. Від кооперативів також вимагається бути достатньо ефективними та відчувати економічні потреби своїх членів, інакше для товаровиробників не буде сенсу залишатися членами такої організації. Член кооперативу зобов'язаний підтримувати свою організацію фінансово.

Збільшення індивідуальної участі в господарській діяльності кожного члена кооперативу перебуває в колі прямих інтересів решти його клієнтів-власників.

Принцип відкритого і добровільного членства обумовлює, що члени кооперативу з різних причин можуть також з нього вийти. Процедура виходу передбачає подання письмової заяви члена кооперативу про те, що він не бажає далі залишатися в складі цієї організації. Про свій вихід із кооперативу його члени обов'язково повинні повідомляти завчасно.

Члени кооперативу можуть переоформити членство в кооперативі на асоційоване членство в порядку, визначеному статутом кооперативу. Статус асоційованих членів можуть отримати колишні дійсні члени кооперативу, що вийшли на пенсію, але за певну винагороду залишили свій пай у капіталі підприємства. Асоційоване членство повинно розглядатися лише як вимушений захід для фінансового підтримання кооперативу.

Свої управлінські функції члени кооперативу здійснюють, в першу чергу, через участь в загальних зборах, які являють собою найвищу владу в цій організації.

Отже, можна зробити висновки, що членами кооперативу в Україні можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, які визнають статут і дотримуються його вимог, користуються послугами, формують фонди та беруть участь у діяльності кооперативу відповідно до статті 3 Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію».Членами кооперативу можуть бути особи, які досягли 16-річного віку і виявили бажання брати участь у діяльності кооперативу.


Список літератури

 

1.         Аграрне право України: Підручник. / За ред. проф. В.З. Ярчука. – К., Юрінком Інтер. 2000.

1.   Волик A.M. Розвиток виробничої та обслуговуючої сільськогосподарської кооперації в Україні // Економіка АПК. – 2000.-с. 38–39.

2.   Гончаренко В.В Кооперативні кооперації економічна природа і проблеми відродження в Україні. – К.1993. – 220 с.

3.   Горбонос Ф.В. Кооперація: Методологічні і методичні. основи. – Львів: Львівський державний аграрний університет, 2003.-264 с.

4.   Горбонос Ф.В. Теоретичні засади кооперації // Вісник ЛДАУ // Економіка АПК. – 2003. – №10. – 42–50.

5.   Зіновчук В.В. Методологічні засади становлення кооперативного руху в сільському господарстві // Національний кооперативний рух та структурні зміни в економіці України XXI ст.: 36. наук. пр. учасників конференції. – К.: Укоопосвіта, 2001.Ш.238–243.

6.   Зіновчук В.В. Організаційні основи сільськогосподарського кооперативу. – Друге вид., доп. і перерос. – К.: Логос, 2001. – 380 с.

7.   Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи: Практ. Тїосіб, / Р. Блок, В.В. Гончаренко, Н.А. Іванова та ін. – К.: Урожай, 2001. – 288 с Реформування та розвиток агропромислового виробництва / За ред. П.Т. Каблука. – К., 1999.

8.   Титова Н.І. Фермерство в Україні. Основні правові засади. Питання та відповіді. – Львів, 1998.


Информация о работе «Статус та функції рядових членів кооперативу»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 32761
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
292784
0
0

... на работе.[26] Законом от 25.09.1992 года в КзоТ РСФСР были внесены изменения и дополнения, которые затронули почти третью часть его статей.1.4. РАЗВИТИЕ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА О ПРАВОВОМ СТАТУСЕ РАБОТНИКА И РАБОТОДАТЕЛЯ С 1991 Г ПО НАСТОЯЩЕЕ ВРЕМЯ. Первые шаги по реформированию трудового законодательства были предприняты еще в апреле 1991 года. Тогда Верховный Совет РСФСР постановил подготовить к ...

Скачать
32722
0
0

... отношения, основанные на равноправии, коллективизме, взаимопомощи и взаимной выгоде. Кроме того, кооперация — это также совокупность работающих на основе таких отношений организаций — кооперативов. В Декларации о кооперативной идентичности, принятой конгрессом Международного кооперативного альянса 21 сентября 1995 г. в Манчестере, кооперация определяется как совокупность организационно ...

Скачать
43667
2
0

... большинство современных кооперативов во всем мире действуют строго по законам и имеют зарегистрированные в государственном органе уставы. 3.         Простым признаком классификации кооперативов является их местоположения. По району кооперативы бывают городские и сельские, а так же районные, межрайонные и др. 4.         По величине, масштабу деятельности различают кооперативы крупные, средние и ...

Скачать
371816
2
0

... на то, чтобы организационными, финансовыми, юридическими средствами накрепко закрыть всякие щели для тунеядства, взяточничества, спекуляции, для нетрудовых доходов, любых посягательств на собственность. Задачи и функции в борьбе с хищениями специально выделены и закреплены законом применительно ко всем субъектам этой борьбы. При этом каждый субъект ориентирован на взаимодействие с ...

0 комментариев


Наверх