1.2 Організаційні форми сучасних підприємств.

Будь-яка підприємницька діяльність здійснюється в певних організаційних формах. Вибір форми організації підприємницької діяльності визначаються суб’єктивними (особисті вподобання) та об'єк­тивними чинниками — сферою діяльності, наявністю коштів, перевагами та недоліка­ми відповідних форм підприємств.

Організаційною одиницею підприємниц­тва є фірма або компанія.

Фірма - це підприємство, організа­ція, установа, яка здійснює господар­ську діяльність з метою одержання прибутку.

Як фірми можуть бути представлені індивідуальні підприємці та їх об'єд­нання.

 Компанія — це асоціація підпри­ємств, що функціонує на принципах партнерства, корпорації або інших формах організації бізнесу.

Це лише загальна назва, що використо­вується стосовно будь-якого підприємст­ва. Вона відображує лише той факт, що підприємства або організації мають права юридичної або фізичної особи (громадяни-підприємці). Проте поняття «фірма» або «компанія» не відображує організа­ційно-правового статусу суб'єкта підпри­ємницької діяльності. Тому крім назви фірми будь-якому підприємцеві важливо обрати конкретну організаційно-правову форму діяльності, тобто зафіксовану нор­мами права єдність організаційних і еко­номічних засад діяльності суб'єкта під­приємництва.

Визначальними ознаками, що вирізня­ють одну організаційно-правову форму з-поміж інших, є такі: кількість учасни­ків створюваного господарського суб'єк­та (об'єднання); особа власника статут­ного капіталу; джерела майна як матері­альної основи господарської діяльності; межі майнової (матеріальної) відповідаль­ності; спосіб розподілу прибутку і збит­ків; форма управління суб'єктом госпо­дарювання.

В умовах перехідної економіки найпо­ширенішими є три основних організацій­но-правових форми підприємницької ді­яльності: одноосібні володіння; партнер­ства (товариства); корпорації, які з поглибленням ринкових перетворень набува­ють все більшого розвитку.

За одноосібного володіння все майно фірми належить одному власникові, який самостійно управляє фірмою, одержує при­буток і несе повну особисту відповідаль­ність за всі зобов'язання фірми.

Партнерство (товариство) — це об'єд­нання капіталів двох і більше фізичних або юридичних осіб за умов розподілу ри­зику, прибутку і збитків на основі рівності, спільного контролю результатів бізне­су, активної участі в його веденні. Осно­вою відносин між сторонами, що вступа­ють у партнерство, є договір.

За ступенем участі засновників (парт­нерів) у діяльності підприємства розріз­няють такі товариства: акціонерні, пов­ні (з повною відповідальністю); командитні; з додатковою або обмеженою від­повідальністю.

Корпорація (акціонерне товариство) — домінуюча форма підприємницької діяль­ності, її власниками є акціонери, що ма­ють обмежену відповідальність у розмірі свого внеску в акціонерний капітал корпо­рації. Весь прибуток корпорації належить її акціонерам. Розрізняють дві його части­ни: одна розподіляється серед акціонерів у вигляді дивідендів; друга — це нерозподілений прибуток, що використовується для реінвестування. Функції власності та контролю розподілені між акціонерами (власниками акцій) і менеджерами.

В умовах перехідної економіки поши­реними є підприємства, засновані на різ­номанітних формах власності:

-    на власності громадян - індивідуаль­не, сімейне, приватне підприємство;

-    на колективній власності — колективне підприємство; виробничий кооператив, підприємство, що належить кооперати­ву; акціонерне товариство, інше госпо­дарське товариство або підприємство, що належить такому товариству; спільне підприємство; підприємство релігійної організації;

-    на державній власності - державне, державне республіканське, державне комунальне підприємство.

 На початковому етапі ринкових пере­творень значного розвитку набувають кооперативні, орендні та акціонерні під­приємства (товариства).

Кооператив — це об'єднання фізич­них осіб з метою спільного виробниц­тва та збуту продукції, закупівлі та споживання товарів або послуг, бу­дівництва, сільського господарства тощо.

Мета створення виробничого коопера­тиву — господарська діяльність. Він ви­ступає як товаровиробник. Саме у цьому полягає головна відмінність кооперативів нового типу від споживчих кооперативів (житлових, садових тощо), діяльність яких спрямована на задоволення потреб їхніх членів.

Види господарської діяльності коопера­тиву визначаються його статутом. Матері­альною основою господарської діяльності кооперативів є майно, яке належить їм на правах власності або орендоване ними. Кооператив здійснює свою діяльність на засадах самоуправління, тобто всі питан­ня господарської діяльності та соціально­го розвитку кооператив вирішує самостій­но. В Україні найбільше кооперативів ді­яло на початку 1991 р.

 Орендне підприємство — це підпри­ємство, що створюється після укла­дання договору оренди між орендо­давцем (як правило, державним орга­ном) і організацією орендарів.

У найзагальнішому визначенні орен­да — це передавання майна (виробничих фондів, землі тощо) у розпорядження суб'єкта господарювання у тимчасове ко­ристування за певну плату. Оренду слід розглядати як перехідну форму до інших форм господарювання, а також до інших форм власності — колективної, приват­ної та акціонерної.

Оренда не тільки визначає форму та ступінь привласнення коштів кожним учасником цих відношень, відповідні форми та міру поєднання різноманітних економічних інтересів, а й установлює спосіб і форми роздержавлення власнос­ті і перетворення суб'єктів господарювання на реальних власників. Кількість підприємств України, що працюють в умовах оренди, останнім часом значно скоротилася. На 1 січня 2001 р. їх част­ка в загальній кількості недержавних під­приємств промисловості та в обсягах ви­робництва становила близько 1 %.

Акціонерне підприємство (товарис­тво) — це товариство, яке має ста­тутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової номіналь­ної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства.

Акціонери відповідають за зобов'язан­нями товариства лише в межах акцій, що їм належать. У випадках, передбачених статутом, акціонери, які не повністю оп­латили акції, відповідають за зобов'язан­нями товариства також у межах несплаченої суми.

Загальна номінальна вартість випуще­них акцій утворює статутний фонд акці­онерного товариства. Він не може бути меншим, ніж сума, еквівалентна 1250 мі­німальним заробітним платам, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення акціонерно­го товариства.

До акціонерних товариств належать: відкрите акціонерне товариство, акції яко­го розповсюджуються через відкриту під­писку та купівлю-продаж на біржах; за­крите акціонерне товариство, акції якого розподіляються між засновниками і не мо­жуть розповсюджуватися шляхом підпис­ки, купуватися та продаватися на біржі.

Розвиток акціонерних форм організа­ції виробництва певною мірою сприяє роздержавленню в організації господа­рювання за рахунок змін у відносинах власності, а також ефективному викори­станню державних коштів. Розвиток цієї форми організації підприємницької ді­яльності активізується в перехідний пе­ріод. Так, в Україні станом на 1 січня 2001 р. акціонерні товариства в недер­жавному секторі за кількістю та обсягом продукції становили відповідно — 57,1 і 79,7%.

Згідно із законодавством в Україні мо­жуть діяти підприємства таких видів: при­ватне, засноване на власності фізичної особи; колективне, засноване на власнос­ті трудового колективу; господарське то­вариство; засноване на власності об'єд­нання громадян; комунальне, засноване на власності відповідної територіальної громади; державне, засноване на держав­ній власності, у тому числі казенне під­приємство.


Информация о работе «Форми роздержавлення і приватизації підприємств в умовах ринкових відносин»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 55038
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
73319
0
0

... ість економічних благ. Внаслідок суспільного поділу праці сформулювався народногосподарський комплекс, який включає різні галузі, в яких функціонують сотні тисяч підприємств. Отже, у цьому розділі було розглянуто основні організаційно-правові форми підприємства, а також було наведене поняття та класифікація підприємств згідно до чинного законодавства України. В Україні та інших пострадянських ...

Скачать
76405
2
1

... року збільшилась кількість залишків непотрібної продукції на складі підприємства. Станом на 31.12.2006 року це було 8 964 штук виробів на суму 1 667.6 тис. 2.2 Система управління підприємством в умовах ринкового середовища Протягом 2006 року ВАТ "ВТФ "Селена" працювала як з українськими, так і з закордонними постачальниками. Українські підприємства в основному постачають аксесуари та фурні ...

Скачать
71992
1
1

... по-друге, невелика купівельна спроможність громадян у порівнянні з потенційною ціною державних активів змушувала в ході реформи власності змінювати пріоритети у виборі методів приватизації. Масова приватизація шляхом видачі приватизаційних ваучерів дозволяє порівняно швидко розподілити державні активи серед великого числа громадян. Незалежно від того, чи видаються приватизаційні свідоцтва ...

Скачать
85863
5
0

... на аукціоні (21,43%). Роздержавлення шляхом оренди з викупом здійснило 15,4% усіх об’єктів, що роздержавлені, продажу акцій – 10,51 відсотка (додаток Л). Об’єкти великої приватизації (групи Б,В,Г) в основному роздержавлені способом продажу акцій ВАТ – 658 об’єктів. В області в першу чергу процес реформування власності почався з підприємств галузей, які найбільше впливають на розвиток споживчого ...

0 комментариев


Наверх