1.3 Ефективність функціонування суб’єктів господарювання та методи визначення результативності діяльності підприємства.

Суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських правовідносин, які в межах своєї компетенції здійснюють господарську діяльність. Зокрема, ними є:

1) господарські організації - юридичні особи, державні, комунальні та інші підприємства, що здійснюють господарську діяльність і зареєс­тровані в установленому законом порядку;

2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, що здій­снюють господарську діяльність і зареєстровані як підприємці;

Суб'єкти господарювання мають право відкривати свої філії, пред­ставництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Специфічними ознаками суб'єктів господарського права є: а) їх пев­на організаційно-правова форма, в якій здійснюється господарська або управлінська діяльність (підприємство, установа, організація); б) наяв­ність юридично відокремленого та закріпленого за ними майна у формі основних фондів, обігових коштів тощо; в) наявність господарської правосуб'єктності, що включає господарську право- та дієздатність.

Суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власни­ка (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випа­дках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реор­ганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючо­го (діючих) суб'єкта господарювання.

Установчими документами суб'єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбаче­них законом, його статут (положення). В установчих документах мають бути зазначені найменування суб'єкта, мета та предмет його діяльнос­ті, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків і збит­ків, умови його реорганізації та ліквідації тощо.

У засновницькому договорі засновники зобов'язуються утворити суб'єкт господарювання, визначають порядок спільної діяльності щодо його утворення, умови передачі йому свого майна, порядок розподілу прибутків і збитків, управління його діяльністю та участі в ньому засно­вників, порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови його діяльності, передбачені законом, а також порядок його реоргані­зації та ліквідації відповідно до закону.

 Статут суб'єкта господарювання має містити відомості про: його -найменування, мету та предмет діяльності; розмір і порядок утворення } статутного та інших фондів; порядок розподілу прибутків і збитків; ор­гани управління та контролю, їх компетенцію; умови його реорганізації та ліквідації; інші відомості, пов'язані з особливостями його організа­ційної форми.

Положенням визначається господарська компетенція органів дер­жавної влади, органів місцевого самоврядування чи інших суб'єктів у випадках, визначених законом.

Статут (положення) затверджується власником майна (засновни­ком) чи його представниками відповідно до закону.

"^Державна реєстрація суб'єктів господарювання проводиться у ви­конавчому комітеті міської, районної у місті ради або в районній дер­жавній адміністрації за місцезнаходженням або місцем проживання даного суб'єкта, якщо інше не передбачено законом, за умови подання таких документів: 1) рішення власника майна або уповноваженого ним органу про створення юридичної особи; 2) установчих документів, передбачених законом для відповідного виду юридичних осіб; 3) рі­шення Антимонопольного комітету України про згоду на створення, реорганізацію суб'єктів господарювання; 4) довідки про сплату заснов­никами внеску до статутного фонду в розмірі, встановленому законом; 5) реєстраційної картки; 6) довідки, що засвідчує сплату коштів за ре­єстрацію.

Державна реєстрація здійснюється у строк не більше десяти днів з дня подання відповідних документів. Орган, що реєструє, зобов'язаний протягом цього строку видати суб'єкту господарювання свідоцтво про його державну реєстрацію.

На печатках і штампах суб'єкта господарювання має зазначатись ідентифікаційний код, за яким його включено до реєстру суб'єктів гос­подарювання, або ідентифікаційний код громадянина-підприємця.

За державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єктів підприємницької діяльності встановлено такі розміри плати: а) за реєстрацію (перереєс­трацію) сплачується реєстраційний збір: для громадян-підприємців -1,5, для юридичних осіб - 7 неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян; б) за прискорену (протягом одного дня) реєстрацію - у потрій­ному розмірі реєстраційного збору.

Скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта господа­рювання здійснюється за його особистою заявою, а також на під­ставі рішення суду у випадках, передбачених законом.

Скасування державної реєстрації позбавляє права на підприємни­цьку діяльність, а підприємство - і статусу юридичної особи та є під­ставою для здійснення заходів щодо його ліквідації.

Припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шля­хом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника чи інших осіб (засновників суб'єкта чи їх правонаступників), а також за рішенням суду.


Информация о работе «Форми роздержавлення і приватизації підприємств в умовах ринкових відносин»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 55038
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
73319
0
0

... ість економічних благ. Внаслідок суспільного поділу праці сформулювався народногосподарський комплекс, який включає різні галузі, в яких функціонують сотні тисяч підприємств. Отже, у цьому розділі було розглянуто основні організаційно-правові форми підприємства, а також було наведене поняття та класифікація підприємств згідно до чинного законодавства України. В Україні та інших пострадянських ...

Скачать
76405
2
1

... року збільшилась кількість залишків непотрібної продукції на складі підприємства. Станом на 31.12.2006 року це було 8 964 штук виробів на суму 1 667.6 тис. 2.2 Система управління підприємством в умовах ринкового середовища Протягом 2006 року ВАТ "ВТФ "Селена" працювала як з українськими, так і з закордонними постачальниками. Українські підприємства в основному постачають аксесуари та фурні ...

Скачать
71992
1
1

... по-друге, невелика купівельна спроможність громадян у порівнянні з потенційною ціною державних активів змушувала в ході реформи власності змінювати пріоритети у виборі методів приватизації. Масова приватизація шляхом видачі приватизаційних ваучерів дозволяє порівняно швидко розподілити державні активи серед великого числа громадян. Незалежно від того, чи видаються приватизаційні свідоцтва ...

Скачать
85863
5
0

... на аукціоні (21,43%). Роздержавлення шляхом оренди з викупом здійснило 15,4% усіх об’єктів, що роздержавлені, продажу акцій – 10,51 відсотка (додаток Л). Об’єкти великої приватизації (групи Б,В,Г) в основному роздержавлені способом продажу акцій ВАТ – 658 об’єктів. В області в першу чергу процес реформування власності почався з підприємств галузей, які найбільше впливають на розвиток споживчого ...

0 комментариев


Наверх