3.2 Вибір методу ціноутворення.

Знаючи графік попиту, розрахункову суму витрат і ціни конкурентів, компанія готова до вибору ціни власного товару. Ціна ця буде десь у проміжку між занадто низкою, що не забезпечує прибутку, і занадто високому, перешкоджаючому формуванню попиту.

Схема 1

Занадто низька ціна Можлива ціна Занадто висока ціна
Одержання прибутку при цій ціні неможливо

Собівартість продукції

Ціни конкурентів і ціни товарів-замінників

Унікальні достоїнства товару

Формування попиту при цій ціні неможливо

Максимально можлива ціна визначається собівартістю продукції, максимальною наявністю якихось унікальних достоїнств у товарі фірми. Ціни товарів конкурентів і товарів-замінників дають середній рівень, якого фірмі й варто дотримуватися при призначенні ціни.

Компанія вирішує проблему ціноутворення, вибираючи собі методику розрахунку цін, у якій ураховується як мінімум одне із цих трьох міркувань. Компанія сподівається, що вибраний метод дозволить правильно розрахувати конкретну ціну.

Витратний метод ціноутворення:

Витратний метод опирається на встановлення ціни, виходячи з витрат виробництва й обігу. Формула ціни (2.5), обумовленої на основі витратного підходу, має такий вигляд:

P = AC + R, (2.5.)

де AC -середні витрати виробництва й обігу одиниці товару;

R -прибуток, одержуваний виробниками (продавцями) за рахунок виробництва й продажу одиниці товару.

Прейскурантна ціна (ПЦ) визначається по формулі (2.6.):

ПЦ = ОЦ * 100 / (100 - Смакс), (2.6.)

де ОЦ ¾ оптова ціна;

Смакс ¾ максимальний розмір знижки, %.

Таблиця 6

Результати розрахунків

Показники Сума, гр.
Сировина й матеріали (за винятком поворотних відходів) 43
Покупні комплектуючі вироби й напівфабрикати 10
Паливо й енергія для технологічних цілей 9
Заробітна плата виробничих робітників 16
Відрахування на соц. потреби 2
Разом прямі витрати 80
Загальвиробничі витрати 30
Загальногосподарські витрати 5
Разом виробнича собівартість 35
Комерційні витрати 5
Разом комерційна собівартість 120
Прибуток (по прийнятому нормативі рентабельності) 25% 30
Оптова ціна 150
Податок на додану вартість 30
Максимальний розмір знижки % -
Прейскурантна ціна 180
Метод "замовлень"

(агрегатний метод ціноутворення)

Суть цього методу полягає в тім, що ціна визначається підсумовуванням цін на окремі конструктивні елементи товару:


Таблиця 7
Конструктивні елементи Вартість елемента, гр.
Підошва 50
Розпилювач 10
Самоочищення 10
Індикаторна лампочка 2
Електричний шнур 5
Електрична вилка 1
Пристрій для змотування шнура 2
Система захисту 20
Захист від крапель 20
Вартість моделі 140

Ціна товару = ціна блоку + надбавки

Ціна товару = 140+40=180 (гр.)

Аналіз беззбитковості:

При використанні методу аналізу беззбитковості й одержання цільового прибутку компанія призначає ціну, що повинна забезпечити запланований обсяг прибутку.

Крапка беззбитковості показує обсяг виробництва, при якому дохід дорівнює витратам виробництва по формулі (2.7)

QP=V+QF (2.7)

Звідси Q=50 шт.

Даний метод - єдиний з методів, що враховує платність фінансових ресурсів, необхідних для виробництва й реалізації товару. Метод успішно підходить при прийнятті рішень про величину обсягу виробництва нового для підприємства товару з відомою ринковою ціною. Основний недолік методу - використання процентних ставок, які в умовах інфляції досить невизначені в часі.

Вибравши з перерахованих вище методик найбільш підходящий варіант, компанія може приступитися до розрахунку остаточної ціни. Ціль всіх попередніх стратегій ціноутворення - звуження діапазону цін, у рамках якого й повинна бути обрана остаточна ціна. При призначенні остаточної ціни компанія повинна розглянути додаткових факторів, такі як психологію ціносприйняття, вплив на ціну інших елементів маркетингу, політикові цін компанії й вплив ціни на інших учасників ринкової діяльності.

 

3.3 Основні рекомендації розвитку цінової політики

На мій погляд, ВАТ "Скарлетт" для більше успішної політики ціноутворення й успішної торгівлі необхідно зробити наступне:

1.   Створити на території ринку збуту свої торговельні представництва для більше успішного просування товару на ринок;

2.   Почати проводити більше широку рекламну компанію своєї торговельної марки на території не тільки основного збуту, але й почати освоєння нових ринків;

3.   У зв'язку з тим, що російський ринок останнім часом усе більше нестабільний, треба вивчати ринки країн Центральної Європи з подальшим орієнтуванням на ринки Східної Європи;

4.   Поставити на високий рівень маркетингові дослідження.

5.   Поступово розширювати виробничі потужності й освоювати нові види продукції супутньої основної продукції.

6.   Освоювати нові більше зроблені методи ціноутворення.

Втручання держави в процес утворення ціни повинне бути мінімальним. Сфера його діяльності тут повинна обмежуватися розумним веденням фіскальної політики, що не відбиває бажання в підприємства розвиватися.

Також при встановленні остаточних цін треба буде розв'язати два головні завдання:

1.      Створити власну систему знижок для покупців і навчитися нею користуватися. У всіх знижок одна загальна основа - економія витрат виробника або за рахунок зменшення виплат банку, або за рахунок відмови від частого переналагодження встаткування завдяки виготовленню великих партій, або за рахунок скорочення складських витрат.


Информация о работе «Ціни на промислову продукцію. Загальна характеристика, методи встановлення і регулювання»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 66835
Количество таблиц: 11
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
134760
25
33

... ікативна модель дає неточні результати. У процесі побудови моделі виконують числову оптимізацію параметрів адаптації в межах [0; 1]. РОЗДІЛ 3 СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ЦІН НА ПРОМИСЛОВУ ПРОДУКЦІЮ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ   3.1 Статистичний аналіз цін виробників промислової продукції у Львівській області   У Львівській області індекс цін виробників промислової продукції у 2007 році ...

Скачать
188087
2
4

... в 2005 р. почала погіршуватися. За сім місяців зростання ВВП становило 5,7 % (в 2004 р. - 7,1 %), приріст промислового виробництва - 4,1 % (в 2004 р. -6,1 %), інфляція - 11 %.     4. Китайський варіант перехідної економіки   4.1 Загальна характеристика та основні підсумки трансформаційних процесів в Китаї Соціально-економічні реформи в Китаї почалися в 1978 р. - суттєво раніше, ніж в інших ...

Скачать
84461
0
0

... (діють на всій митній території України), до яких можна застосувати всі засоби митного контролю. Порядок розміщення товарів у конкретному митному режимі свідчить про те, що кожний митний режим має свою внутрішню структуру, яка є складною, що й обумовлює різні характеристики, підходи при його дослідженні. Таким чином, вирішення цього завдання ще потребує свого вираження. До прийняття нового МК ...

Скачать
64727
5
0

... напругою до 1000 ВС. Забезпечені пристроями, що забезпечують вільне відкриття і закриття простим рухом руки. Експлуатація при температурі від -20 до +50 С. 2          Загальна характеристика підприємства Комунальне підприємство Сумської обласної ради «Підприємство виробничо-технологічної комплектації» 42305 Сумська область , смт. Степанівка вул. Центральна 49/1 2.1 Про створення «ПВТК» ...

0 комментариев


Наверх