3. Ринок чаю України

Спокійний і демократичний ринок чаю не може забезпечити швидкого обігу капіталів, як це під силу алкогольним напоям чи тютюновим виробам. Та й щоб стати прямим постачальником чаю із закордону, необхідно володіти капіталом не в одну сотню тисяч американських доларів. Тому інвестори по-справжньому зацікавились чайним бізнесом в Україні лише два-три роки тому, коли всі найпривабливіші сфери комерції були або повністю зайняті, або значно знизили свою рентабельність. У 1997 році згадала про існування цього ринку й держава. У результаті ставка митного збору на імпорт фасованого чаю зросла до 20%, немов сповіщаючи про те, що пора чайного бізнесу настала.

Рис. 1. Провідні країни-виробники чаю

Генезис українського бізнесу йшов цілком природним шляхом. Спочатку гроші заробляли на продажу дорогих автомобілів та вишуканих імпортних меблів, згодом - на будматеріалах та сантехніці тощо. В міру того, як задовольнявся попит обмеженого кола людей, які могли купувати такі товари, бізнес наштовхувався на стіну відсутності збуту. Тому був вимушений поступово звернути увагу на продукт, який потрібен усім і щодня. Водночас виявилось, що, вкладаючи кошти в товари щоденного попиту, за рахунок масовості можна досягти результатів не гірших, ніж при торгівлі, приміром, престижними авто. Саме так дійшла черга й чайного бізнесу, який пропонує нині сотні тонн сипкого продукту на місяць і має непогані перспективи подальшого розвитку. За розрахунками генерального директора фірми "Мономах" Володимира Барабаша, обсяги ринку чаю, за умови економічного пожвавлення в країні, через п'ять років подвояться, сягнувши 25-30 тис. т на рік.

Україні не судилося стати такою чайною країною, як, наприклад, Великобританія, де чайний кущ хоч і не культивується, проте настій з його листя став національним напоєм, що добре пасує до суворого клімату туманного Альбіону. Не зарахуєш її і до південних країн-чаєманів, найближча з яких, Туреччина, споживає за рік понад 2 кг чаю на душу населення і посідає за цим показником третє місце в світі після Ірландії та Англії. Утричі більше за Україну споживають чаю й сусідні Польща (0,85 кг на особу) та Росія (0,94 кг).

Таке становище спричинюють не лише географічне розташування і кліматичні умови, але й національні традиції. Більшість населення, особливо сільського, віддає перевагу компотам та узварам. Отже, в середньому на одного мешканця країни припадає близько 300 г сухого чайного листу на рік. Приблизно стільки ж (проте іншої якості) споживає населення в США, Німеччині, Франції.

На внутрішній попит істотно впливають регіональні особливості самої України. Природно, що найбільше чаю п'ють в індустріальних центрах Донецько-Придніпровського регіону і в цілому у східних областях, де відчувається вплив чайної Росії. Через кліматичні особливості до вподоби чай також і населенню спекотного півдня. Зате на заході він менш популярний, тут сильніші європейські кавові традиції.

Як і будь-який інший, чайний бізнес в Україні регулюється законодавством. Сьогодні останнє не вимагає від підприємця, що працює з чаєм, купувати ліцензію на імпорт чи реалізацію. Головне - сплатити при ввезенні товару 20% мита (і то тільки для фасованого чаю) та ПДВ. Із сировини, імпортованої для виробничих потреб (розфасована в упаковки понад 10 кг), мито не стягується.

Проте такий порядок стягнення митних зборів, що відверто стимулює чаєрозважувальне виробництво в Україні, впроваджено лише з січня. А в другій половині минулого року імпортери були змушені постійно пристосовуватися до частих змін митних ставок, які протягом трьох місяців (серпень - листопад) зросли у 8 разів. Це був чи не основний дестабілізуючий чинник на зазвичай спокійному чайному ринку. Врешті-решт ідилія, що панувала до серпня 1997 року, для тієї більшості чайовиків, які спеціалізувалися на імпорті готової продукції, закінчилась. Пішла в минуле 5-відсоткова ставка митного збору, яку сплачували за будь-який імпортний чай. Згадали законодавці також і про різницю між тими, хто завозить заварку для напою, і тими, хто імпортує сировину для виробничих потреб.

Проте, незважаючи на введені митні пільги, ера вітчизняних виробників ще не настала (читай - фасувальників). Адже вони тепер хоч і не обтяжені митом, проте сплачують ПДВ вже не після переробки продукції, а коли завозять її на митну територію України. Отже, тоді як чистий імпортер швиденько реалізує свій товар, переробник ще тільки фасує продукцію, "заморозивши" значну частину оборотних коштів.

Ні чайний кущ, ні чайне дерево в Україні не вирощують, тому ринок чаю можна вважати ринком імпортерів з усіма наслідками, що з цього випливають. Так, постачальники повністю залежні (хоча й різною мірою) від загальної світової кон'юнктури. Наприклад, минулого року негода в Кенії та пожежі в Індонезії, що збіглися зі зменшенням світових запасів чаю на тлі зростання обсягів його споживання в країнах Ближнього та Середнього Сходу, не просто підвищили ціни, а, здається, кардинально змінили ціноутворення на світовому чайному ринку.

Адже, незважаючи на тогорічне 30-відсоткове зростання цін, торгівля чаєм на переважній більшості аукціонів - напрочуд жвава. І це в той час, як з африканського континенту надходять оптимістичні повідомлення про реальність намірів кенійських чаєводів зібрати цього року рекордний врожай.
 

Рис. 2. Структура ринку чаю в Україні на початок 1998 року

А втім, підвищений попит на аукціонах цілком можна пояснити загальносвітовим зростанням споживання чаю, яке в різних регіонах має свої причини. Так, якщо інтерес до чаю заможних покупців із Північної Америки спричинений здебільшого потягом до здорового способу життя, то для споживачів азіатського регіону чай - це насамперед найдешевший (після питної води) напій. Разом з тим, чайним трейдерам добре відомо, що два найбільші виробники - Індія та Китай - з кожним роком зменшують експорт незалежно від врожаю: зростає внутрішній попит. Тому зрозуміло, що збільшення пропозиції на світовому ринку можливе в основному за рахунок інших великих виробників (Шрі-Ланки, Кенії чи Індонезії), в яких чай не став національним напоєм.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.         Ермишин П.Г. Основы экономической теории (курс лекций). К:”АЛЬТ”, 2000 г.

2.          Новиков М.В. Государственное регулирование экономики. Конспект лекций, ТГРУ, 2000 г., 157 с.

3.         Нуреев Р. М. Курс микроэкономики: Учебник для вузов. — 2-е Н 90 изд., изм. — М.: Издательство НОРМА (Издательская группа НОРМА—ИНФРА-М), 2006. — 572 с.

4.          Основи економічної теорії: політекоеномічний аспект//Під ред. Г.Климка, К:ВШ-2007.

5.         Алимова А.И. Обзор рынка чая // Маркетинг. - №4, 2008. – с.14 – 16.

6.         Леонид Кастин Украинский чай // Маркетинг. - №2, 2008. – с. 9 – 13.


Информация о работе «Світовий ринок чаю»
Раздел: Международные отношения
Количество знаков с пробелами: 22664
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
138097
9
0

... СНД, код за УКТЗЕД 0902 30 00 00, 0902 40 00 встановлена контрольна межа митної вартості на умовах DAF – кордон України від 4,00 до 8,00 доларів США за 1 кг. У разі здійснення митницею митного оформлення вказаного виду ”чаю чорного” в межах, які не відповідають встановленій контрольній межі вартості, відділ тарифів та митної вартості митниці, наступного після здійснення митного оформлення дня ...

Скачать
227599
48
18

... конкурентоспроможності Методологічні засади впливу регулювання торгівлі на конкурентоспроможність національних виробників. Питання про роль державного регулювання торгівлі з метою підвищення конкурентоспроможності національних виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках є одним з найскладніших як в теоретичному, так і в практичному плані. Незважаючи на велику кількість публікацій у сві ...

Скачать
90202
3
0

... і роки минулого сторіччя внесли помітні зміни щодо частки провідних країн в світовій торгівлі. Про свідчать таблиці, що характеризують питому вагу найбільших експортерів та імпортерів в 1999 році. Світова торгівля Найбільші країни – експортери в 1999 році Країна Експорт (млрд. дол. США) США 695 Німеччина 540 Японія 419 Франція 299 Велика Британія 268 Канада 238 Італія ...

Скачать
56926
4
1

... кави розчинної та натуральної), можемо сказати, що такий продукт, як кава широко представлений на ринку держави, та може задовільними потреби покупців. 6. Характеристика асортименту, якості, умов і терміну зберігання кави на підприємстві ТОВ «Чумацький шлях». Сенсорний аналіз основних видів кави та бальна оцінка якості, вимоги за стандартом ТОВ „Чумацький шлях” імпортує на ринок України ...

0 комментариев


Наверх