6.         Фізкультхвилинка.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

1. Проблемні ситуації.

 а)Директор у кабінеті зайнятий своєю роботою, заходить вчителька із учнем).

-           Дозвольте Іване Івановичу? (вчителька тягне учня за одяг).

-           Заходьте, що трапилося?

-           Знову цей Сидоренко вибив шибку на першому поверсі.

-           Маріє Іванівно, як це трапилося?

-           Грали у сніжки, іншого місця їм не знайшлося. (Учень стоїть похнюпившись).

-           Батьків повідомили, хай відшкодують.

-           Хто порушив обов’язок?

-           Чиї порушені права?

б) Тато читає газету і вголос вигукує:

- Ех, знову «Динамівці» внічию зіграли з Іспанією! Син, ледве пересуваючи ноги, підходить до батька з щоденником:

- Тату, підпиши щоденник!

-           Що там знову?

-           Зауваження та 2 з української мови.

-           Ах ти, негіднику, я ж тебе попереджав! (Дістає ремінь).

-           Тату, я більше не буду! Я виправлюсь! (Тікає від батька).

-           Я тобі зараз дам зауваження… (Наздоганяє сина).

-           Чиї порушено права?

-           Що не виконав син?

VI. Підсумок уроку.

-           Що таке право?

-           Що таке обов’язок?

-           З якими документами познайомились?


Висновок

 

Мета і завдання, поставлені перед процесом гуманізації системи освіти на Україні включаючи не тільки формування погляду на людину як найвищу цінність для іншої людини, але й підвищення рівня загальної культури, і культури спілкування зокрема. Гуманізація освіти передбачає також її націоналізацію, тобто надання якомога ширшого національного характеру процесу навчання і виховання. В процесах гуманізації освіти невід’ємною складовою є і формування духовності, як найвищого щабля свідомості особистості, що приведе до послаблення анти гуманних тенденцій у світі і культурі, соціальних стосунках, у суспільстві загалом. Важлива роль на цьому етапі відводиться школі, урокам предмету «Я і Україна. Громадянська освіта».

Громадянська освіта включає в себе еволюцію уявлень про права людини, категорії прав людини, конституційні права й обов’язки людини і громадянина України, права та обов’язки дитини, бо тільки завдяки цьому існує наше суспільство і наша держава. Правознавство – це наука, яка включає в себе права й обов’язки громадянина, знання та дотримання цих прав, уміння правильно і тверезо оцінювати свої вчинки. Нарешті, правознавство – це пізнання того, чого ми повинні дотримуватися, живучи в нашій державі, те, як людина поводить себе в суспільстві і чи дотримується вона тих правил і норм, які поставлені перед нею законом. Отже, правознавство – це сукупність прав та обов’язків громадянина України.

Матеріал курсової можна використати на уроках «Я і Україна. Громадянська освіта» при вивчені таких тем: «Права та обов’язки громадянина України», «Основні правопорушення серед дітей», «Ознайомлення з правами громадян, окремими правами дитини, її обов’язками, з правопорушеннями, що поширені серед дітей, відповідальністю за них.», «Ознайомлення з деякими статтями Конституції України, які гарантують захист прав людини, з Конвенцією про права дитини». Уроки громадянська освіта повинні стати цікавими та доступними для дітей початкової школи, викладати матеріал потрібно, спираючись на життєвий досвід дітей, використовувати життєві ситуації, які пов’язані з вивченням цієї теми. Такі уроки можна проводити у формі бесіди, влаштувати конкурсну програму по знаннях прав дитини, провести вікторину між командами. Якщо робота з громадянської освіти не буде поєднана з позакласною, гуртковою, то вона не дасть очікуваних результатів. Потрібно не лише дізнатися про існування прав та обов’язків дитини, але й запам’ятати їх і використовувати у повсякденному житті.

Кожна людина є особистістю настільки, наскільки вона пізнала і розуміє права та обов’язки суспільства, в якому вона живе.


Література

 

1.  Р. А. Арцишевський, Т. В. Бакка, У. М. Гейко «Громадянська освіта».

2.  В. А. Оршинський «Основи права України».

3.  Ю. М. Тюдик, А. В. Жуковський «Конституційне право України».

4.  М. Настюк «Правознавство».

5.  Г. Федоров «Історія держави і права».

6.  Н. В. Діптан, А. А. Назаренко «Плани конспектів уроків «Я і Україна» 4 клас».

7.  А. Й. Рогожина «Історія держави і права».

8.  Н. В. Борисова «Пишаємось Вітчизною своєю».

9.  В. Г. Буткевич «Міжнародне право основні галузі».


Додаткова література

 

Тема: Права й обов'язки громадянина.

Мета: формувати уявлення про права й обов'язки громадянина України; коротко ознайомити з Декларацією прав дитини і Законом України «Про охорону дитинства»; показати цінність прав,та необхідність їх дотримування; учити поважати права особистості; виховувати громадянські почуття та повагу до законів України.

Обладнання: таблиця з переліком прав дитини; малюнки із символами світової книги прав дитини.

Хід уроку

 

І. Перевірка домашнього завдання.

 

1. Фронтальне опитування.

— Яку мову ми називаємо рідною?

— Яка мова є державною в нашій країні?

— Поміркуйте, чому кожен громадянин нашої країни має знати українську мову.

— З яким прислів'ям ви працювали вдома?

— Як ви розумієте вислів «Мова — це віконце, через яке людина бачить світ»?

— Для чого люди прагнуть знати декілька мов?

— Яку мову слід добре знати і завжди пам'ятати? Чому?

— Дайте характеристику рідній мові.

— Хто з вас зміг розшукати і вивчити напам'ять вірші про рідну мову, рідне слово? Прочитайте їх.


Информация о работе «Методика ознайомлення молодших школярів з правами та обов'язками громадянина України на уроках "Я і Україна. Громадянська освіта"»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 100577
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
271327
20
8

... творчих робіт, музеї чи куточки історії школи (села, селища, міста) як результат проведеної роботи з патріотичного виховання. Найефективнішими засобами, що стимулюють процес формування патріотичних почуттів у молодших школярів в умовах позаурочної роботи, виявилися: бесіди про родину (маму, тата, бабусю, дідуся та інших родичів); народні та сюжетно-рольові ігри („Ласкаві слова рідним”, „Як пі ...

Скачать
119873
1
1

... іювання; за часткової допомоги вчителя; абсолютно самостійно). На основі виділених нами критеріїв здійснено констатуючий експериментальний зріз, на підставі якого визначено рівні патріотичної вихованості молодших школярів засобами трудового навчання: низький середній і високий. Низький рівень відображає слабку емоційність, яка характеризується байдужістю учнів до об’єктів народного мистецтва, ...

Скачать
130677
0
0

... широкі можливості закладено в таких навчальних предметах: «Громадянська освіта», «Я і Україна», «Читання», «Математика», «Основи здоров’я». Надзвичайно широкі можливості щодо здійснення правового виховання молодших школярів є у позаурочній роботі. У позакласній роботі вчитель має можливість використовувати найрізноманітніші форми і методи правового виховання. У залежності від мети та обставин ...

Скачать
134765
3
1

... є достатньо ефективною. Вона не розв’язує повністю проблеми мотивації діяльності, спрямованої на охоронне та відтворювальне практичне ставлення до природного середовища. Формування мотивів природоохоронної діяльності молодших школярів можливе за умови якісного оновлення методологічного та методичного забезпечення процесу екологічної освіти молодших школярів. Одним із показників сформованості мотив ...

0 комментариев


Наверх