2.3 Контрольний експеримент

На контрольному етапі дослідження ми використовували ті ж діагностичні методи, що і на констатувальному етапі.

Результати контрольного етапу представлені в таблиці

Рівень Контрольна група Експериментальна група
Кількість дітей % Кількість дітей %
Високий 3 30% 3 30%
Середній 5 50% 7 70%
Низький 2 20% - -

В результаті проведення контрольного експерименту можемо зробити такий висновок, що у контрольній групі показники майже не змінилися. Лише у однієї дитини підвищився рівень моральної вихованості.

Тепер з низьким рівнем залишилось дві дитини: Даша С., Микита К.. Це 20% від загальної кількості дітей контрольної групи;

Середній рівень мають п’ятеро дітей: Артем С., Ліля А., Свєта Г., Ігор І., Олена М.. Що означає 50% від загальної кількості;

Високий рівень мають троє дітей: Максим П., Марина Ф., Саша Д.. Це 30% від загальної кількості дітей.

Що стосується експериментальної групи, то з таблиці ми бачимо, що результати значніше кращі, ніж на констатувальному етапі проведення дослідження.

З низьким рівнем не залишилось жодної дитини, хоча на початку експерименту її було четверо.

Середній рівень мають семеро дітей: Карина Д., Михайло О., Олеся З., Ірина А., Катя М., Марія К., Ігор Р.. Це 70% від загальної кількості дітей експериментальної групи.

Високий рівень мають три дитини: Олег М., Денис Т., Олена К. Що означає 30% від загальної кількості.

Таким чином результати контрольного експерименту дають можливість зробити висновки про те, що проведена система роботи з дітьми у експериментальній групі значно покращила результати. Це свідчить, що запропонована система має позитивний вплив на підвищення моральної вихованості дітей старшого дошкільного віку.

2.4 Висновки з 2 розділу

Дослідження було проведено у дошкільному навчальному заклад № 160 м. Одеси у старшій групі. У експерименті брали участь 20 дітей, віком 5–6 років. Ми експериментально дослідили та обґрунтували рівні моральної вихованості дітей старшого дошкільного віку за такими показниками, як любов до України, інтерес до рідного міста, любов до материнської мови, шанобливе ставлення та повага до батьків. У процесі дослідження ми використовували такі методи як спостереження, бесіда, педагогічний експеримент. Досліждення скаладалось з трьох етапів.

На констатувальному етапі ми встановили шкалу оцінювання показників та встановили три рівня моральної вихованості дітей (високий, середній, низький). Також для виявлення рівня ми розробили запитання, які були задані під час індивідуальної бесіди з кожною дитиною; данні відмітели у таблиці. Та згідно результатам констатувального експерименту було обрано експериментальну та контрольну групи.

На другому етапі дослідження з метою підвищення рівня моральної вихованості старших дошкільників ми розробили систему занять з народознавства (з використанням української народної іграшки): «Шануємо свого батька», «Наші іграшки», «Моя рідна земля», «Наша мова солов’їна» та інші. А також заняття з ліплення: «Чарівний коник», «Лялька Олена» та інші. Було проведено етичні бесіди «Наша Батьківщина – Україна», «Чому потрібно поважати старших» та інші.

На контрольному етапі дослідження ми використовували ті ж діагностичні методи, що і на констатувальному етапі. Після проведення експерименту, данні було занесено у таблицю. Результати контрольного експерименту показали те, що проведена система роботи з дітьми у експериментальній групі значно покращила результати. Таким чином, ми побачили, що запропонована система має позитивний вплив на підвищення моральної вихованості дітей старшого дошкільного віку.


Список літератури

1. Абраменкова В. Батькам про ігри й іграшки // Берегиня роду. — 2007. — 20 с.

2. Базовий компонент дошкільної освіти в Україні. — К., 1999. — 42 с.

3. Бєлкіна Е. Від подиву до творчості // Мистецтво і освіта, № 2, 1998 р.

4. Бех И.Д. Психологические основы нравственного развития личности: Автореф. д-ра психол.наук (19.00.07). – К., 1992. – 43 с.

5. Білоусова В.О. Теорія і методика гуманізації відносин старшокласників у позаурочній діяльності загальноосвітньої школи: Монографія. – К.: ІЗМН, 1997. – 192 с.

6. Богуш А. М., Лисенко Н. В. Українське народознавство в дошкільному закладі. — К., 2002. — 407 с.

7. Богуш А. М., Лисенко Н. В. Українське народознавство в дошкільному закладі: Практикум: Навч. посіб. — К.: Вища шк., 2003. — 206 с.

8. Васильєва Т. Українська традиційна іграшка та лялька. // Дитячий садок. березень 2002, с. 3.

9. Вишневський О. Концепція демократизації українського виховання // Концептуальні засади демократизації та реформування освіти в Україні. Педагогічні концепції. – К.: Школяр, 1997. – С. 78-122.

10. Колесник А.Г., Архіпова О. А. Патріотичне виховання дошкільників: сучасний аспект. — // Збірник студентських наукових статей. Педагогічний альманах. — Одеса, 2009. — 192с.

11. Коментар до Базового компонента дошкільної освіти в Україні / Наук. ред. О. Л. Кононко. — К., 2003. — 14 с.

12. Концепція безперервної системи національного виховання. — К., 1994. —26 с.

13. Крутенко Н. Трохи про іграшки. Дванадцять місяців. 1994. Настільна книга-календар. Автор-упорядник В.Скуратівський. К. «Веселка», 1993 р. С.-52.

14. Лозован М. Генна пам’ять народної іграшки // Поштовий вісник. — № 7, 29 лютого 2008 р.

15. Лосева В.К., Семенов Э.В. Культурно-типологическая целостность представлений о человеке как микрокосме // Некоторые проблемы исследований современной культуры. – М.: НИИ Культуры, 1987. – С. 163-179. 16. Луценко І.О. Моя країна – Україна. Українське народознавство для дошкільнят. – К.: Альконіт, 2008. – 120 с.

17. Малятко: Програма виховання дітей дошкільного віку. — К., 1999. — 286 с.

18. Методичні рекомендації до програми «Виховання дітей дошкільного віку ‘‘Малятко’’». — К.: СП «Свенас», 1993. — 254 с.

19. Найден О. С. Українська народна іграшка: Історія. Семантика. Образна своєрідність. Функціональні особливості. — К.: АртЕк, 1999. — 256 с.

20. Найден О. С. Українська народна іграшка. Смислові та обрядові основи // ОМ. — № 3, 1991. — С. 27–30.

21. Поніманська Т. І. Дошкільна педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. — К.: Академвидав, 2006. — 456 с.

22. Поніманська Т. І. Моральне виховання дошкільників: Навчальний посібник. — К.: Вища шк., 1993. — 111 с.

23. Програма «Дитина». Орієнтовний зміст виховання і навчання дітей 3–7 років у дитячих закладах. — Суми: МКВВП «Мрія», 1992. — 204 с.

24. Про дошкільну освіту: Закон України. — К., 2001. — 46 с.

25. Про освіту: Закон України // Освіта. — 25 червня 1991. — 66 с.

26. Русова С. Вибрані педагогічні твори. — К.: Освіта, 1996. — 304 с.

27. Терентьєва Н. Лялька знайомить зі світом // Дошкільне виховання. — № 10, 2007.


Информация о работе «Моральне виховання старших дошкільників»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 61752
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
49333
0
0

... мною частиною життєдіяльності, життєтворчості рідного народу. Тому система компонентів народної духовності, шляхи і засоби їх формування мають визначати сутність і зміст національної системи виховання. 1.3 Українське образотворче мистецтво у структурі національного виховання дошкільників   Система національного виховання використовує практично невичерпні можливості народного професійного ...

Скачать
139365
25
7

... і зміст музично-театралізованих ігор мають моральну направленість, формують смак дитини, приносять величезну користь для духовного виховання, сприяють творчому розвитку. Отже, їх значення важко переоцінити. Але, на жаль, питанню місця музично-театралізованої діяльності, їх впливу на естетичний розвиток дитини, приділяють недостатньо уваги. В зв’язку з актуальністю даної проблеми, я визначила тему ...

Скачать
54743
0
0

... розумового розвитку – рідна мова. З першого слова матері, вперше почувши своє ім’я, дитина починає пізнання світу. 2. Суть і завдання розумового розвитку старших дошкільників Аналіз психолого-педагогічної літератури дає підстави узагальнити, що суть і завдання розумового розвитку достатньо обгрунтовані в науково-теоретичному доробку. Розумове ...

Скачать
50673
1
2

... загальних підходів до екологічної освіти й виховання дітей дошкільного віку на сучасному етапі // Освіта Донбасу. – 2006. – № 5 (118). – С. 62-67. АНОТАЦІЯ Науменко Т.С. Екологічне виховання дітей старшого дошкільного віку засобами авторської казки. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.08. – дошкільна педагогіка. – Інститут ...

0 комментариев


Наверх