2. ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА УРОКУ ОБРАНОЇ ТЕМИ

ПЛАН

Уроку виробничого навчання групи: ДГ-К7-1

Спеціальність: Оператор комп’ютерного набору

Майстер ВН: Іванов П.В.

Досліджувана тема: «Професійна робота з табличним редактором MS Excel»

Тема уроку: «Основи побудови діаграм у MS Excel»

Ціль уроку:

1. Виробнича: формування вмінь та навичок побудови діаграм за допомогою графічних засобів табличного процесора MS Excel; оформлення результатів завдань у діаграмах, вдало поєднуючи тип, вид, форматування і параметри діаграм, формування уявлення про обчислення в електронних таблицях як важливої, корисної на практиці структури, що широко застосовується.

2. Виховна: виховання інформаційної культури; виховання творчого підходу до роботи, бажання експериментувати; професійна орієнтація і підготовка до подальшого самонавчання майбутньої трудової діяльності.

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА УРОКУ:

Тип досліджуваного устаткування Інструмент і устаткування Інструктивно-технологічна документація і література
Пакет офісних програм MS Office. ПК з встановленою операційною системою; пакет офісних програм MS Office; мультимедійний проектор.

1.    Microsoft Office 2000. Шаг за шагом: Практ. пособ. / Пер. с англ. – М.: Издательство ЭКОМ, 2002. – 792 с.: илл.

2.    Симонович С.В. и др. Информатика: Базовый курс. – СПб.: Питер, 2002. –640с.: ил.

3.    інструкційно-технологічна карта «Основи побудови діаграм у MS Excel» — 30 індивідуальних та одна загального використання (ДОДАТОК1)


ХІД РОБОТИ

I. Організаційний момент (15 хв.)

1. Перевірка облікового складу учнів, функціонування ОС та пакетів програм;

2. Перевірка наявності учнівських приналежностей;

3. Загальні організаційні питання дня.

II. Вступний інструктаж (55 хв.)

1. Повідомлення теми та цілі заняття.

2. Перевірка знань і умінь з теми попереднього заняття.

№ п/п Прізвище учнів Найменування і характер питань, що задаються
1 Як ввести вихідні дані?
2 Чим відрізняється введення формульних даних?
3 Що може містити в собі формула?
4 Описати технологію підсумовування стовпців (рядків).
5 Описати технологію автоматизації введення формульних даних.
6 Як зробити у формулі адресу комірки абсолютною?
7 У чому особливість копіювання формули з абсолютною адресацією?
8 Описати технологію автоматичного форматування таблиці.

3. Пояснення нового матеріалу.

Конспект ввідного інструктажу до теми

Уміння будувати діаграми є невід'ємною частиною будь-якої професійної діяльності фахівця. Графічні методи подання числової інформації допомагають опису, а потім аналізу даних. За допомогою діаграм легко з'ясувати і наочно представити закономірності, які важко буває вловити з таблиці. Використання діаграм для викладу показників дозволяє надати останнім наочність і виразність, полегшує їх сприйняття, а в багатьох випадках усвідомити досліджувані явища, їх закономірності та особливості, побачити тенденції розвитку, взаємозв'язок, що характеризує його показників. Уміння будувати діаграми вам необхідно при вивченні таких дисциплін як «Інформатика», «Математика» та ін.

Засоби програми Excel дозволяють створити діаграми та графіки, що ґрунтуються на даних з електронної таблиці, і поміщати їх у тій же самій робочій книзі.

Діаграми в табличному редакторі будуються за допомогою Майстра діаграм. Робота Майстра складається з 4 кроків.

Для того, щоб викликати Майстер діаграм, слід в першу чергу виділити будь-яку комірку таблиці, яка містить вихідні дані діаграми, яку треба побудувати. Після цього в меню Вставка потрібно обрати команду Діаграма або натиснути на кнопку Майстер діаграм на панелі інструментів Стандартна.

У результаті з'явиться перше вікно Майстра діаграм.

Після запуску Майстра діаграм на екрані з'являється перше діалогове вікно. За допомогою чотирьох діалогових вікон Майстер діаграм збере всю інформацію, необхідну для побудови діаграми.

Крок 1: вибір типу діаграми.

Якщо таблиця вже містить дані, то на першому кроці потрібно вибрати тип діаграми. Це вікно містить дві вкладки: Стандартні і Нестандартні. До останніх відносяться типи діаграм, які користувач може створювати сам, налаштовуючи вбудовані діаграми, а також змішані діаграми. До змішаних діаграм належать, наприклад, гістограма до графіка, гістограми з областями і графік з двома осями значень.

Для того, щоб обрати один із стандартних типів діаграм, слід у вкладці Стандартні у групі Тип вказати потрібну вам діаграму. У групі Вид можна вибрати один із запропонованих варіантів зображення діаграми даного типу.

Якщо ви хочете побачити, яка діаграма у вас виходить, то слід натиснути на кнопку Перегляд результату. Якщо побудована діаграма вас влаштовує, то слід натиснути кнопку Готово. Для продовження побудови діаграми слід натиснути на кнопку Далі. В результаті ви потрапите до другого діалогового вікна Майстра діаграм.

Крок 2: завдання вихідних даних діаграми.

У другому вікні Майстра діаграм вказується, які дані будуть використані при побудові діаграми. Це вікно містить дві вкладки: Діапазон даних і Ряд.

Якщо перед запуском Майстра діаграм була виділена одна клітинка, то у полі Діапазон буде вказано адресу всіх заповнених клітинок стовпця, який містить виділену клітинку. Якщо перед запуском Майстра діаграм був виділений інтервал комірок, то у полі Діапазон буде вказана адреса виділеного інтервалу.

У вкладці Ряд містяться адреси і назви рядів даних (тобто рядків таблиці), які при бажанні можна змінити. Якщо вихідна таблиця не містила назв рядків і стовпців, то Excel присвоїть кожному ряду стандартне ім'я: першому рядку – Ряд 1, другому – Ряд 2 і т. д. Щоб змінити стандартне ім'я слід в полі Ім'я ввести потрібний вам текст.

У тому випадку, коли вихідна таблиця містить заголовки рядків або стовпців, в полі Ім'я відображається посилання на клітинку, в якій міститься це ім'я.

Для переходу в наступне вікно Майстра діаграм потрібно натиснути на кнопку Далі.

Крок 3: завдання параметрів діаграми.

Третє вікно містить шість вкладок, в яких містяться команди, що дозволяють задавати характеристики осей, назви діаграми, заголовки для осей, легенду, назви міток на осях, підписи значень на осях і т. д.

На цьому кроці ви можете підібрати, як краще буде виглядати діаграма. Наприклад, у деяких випадках можна прибрати одну з осей діаграми. Для цього у вкладці Осі слід скасувати галочку для однієї з осей.

У вкладці Заголовки можна задати заголовок діаграми. Текст заголовка можна переміщати, редагувати, форматувати після створення діаграми.

У вкладці Підписи даних Майстер діаграм може приєднувати до маркерів даних різні написи. Наприклад, у секторах кругових діаграм можна додати написи часток (у відсотках).

Вкладка Таблиця даних дозволяє додати до діаграми таблицю значень, які використовувалися при побудові діаграми.

У вкладці Легенда можна розмістити в потрібному місці діаграми легенду. Легенда — це позначення різними кольорами колонок, відповідних різних стовпців таблиці.

Крок 4: розміщення діаграми.

В останньому вікні Майстра діаграм можна вибрати, чи помістити діаграму до робочого аркушу або створити її на окремому.

3. Закріплення матеріалу вступного інструктажу.

№№ п/п Прізвище учнів Найменування і характер розглянутих питань
1 Що таке діаграма?
2 Перерахуйте основні елементи діаграми.
3 Опишіть технологію побудови діаграми.
4 Перелічіть переваги та недоліки діаграм різних типів.

III. Поточний інструктаж і самостійна робота (2 год.)

1. Учні займаються виконанням учбово-виробничих завдань згідно графіка переміщення по навчальних роботах.

2. Обходи робочих місць виробляються з питань інструкційно-технологічних карт.

IV. Заключний інструктаж (15 хв.)

1. Підведення підсумків дня згідно інструкційно-технологічних карт з указівкою позитивних моментів: ______________________________

Негативних моментів: ______________________________

2. Домашнє завдання.

Перерви: 35 хвилин. Всього: 4 годин.

_________________підпис


3. ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ ОДНОГО З АСПЕКТІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ. ОСОБЛИВОСТІ ВИХОВНОЇ РОБОТИ З УЧНЯМИ «ГРУПИ РИЗИКУ»

 

3.1 Поняття про «групи ризику»

Група ризику — це група осіб (найчастіше підлітків), які в силу певних обставин свого життя більше за інших схильні до негативних зовнішніх впливів з боку суспільства та його кримінальних елементів, що призводить до соціальної та психологічної дезадаптації [12]. Це така категорія дітей, яка вимагає особливої уваги зі сторони педагогів, вихователів та інших фахівців.

Слово "ризик" означає можливість, велику ймовірність чого-небудь, як правило, негативного, небажаного, що може відбутися або не відбутися; ризику звичайно піддаються діти з-за відсутності нормальних умов їх повноцінного розвитку.

Більша частина осіб «групи ризику» має особливості фізичного, психічного, соціального розвитку, до яких, як правило, відносять проблеми зі здоров'ям, труднощі у вихованні та навчанні, обмеження можливостей фізичного розвитку, сирітство та інші. У відповідності з цими особливостями до «групи ризику» можна віднести учнів, розділивши їх на 4 групи за різними критеріями:

1. Медичні:

• мають хронічні захворювання внутрішніх органів;

• мають проблеми з органами слуху, зору, мови;

• часто і тривало хворіють;

• перебуває на обліку у психоневропатолога;

• перенесли складні медичні операції;

• перенесли стреси;

• ліворукі діти (лівша).

2. Соціальні:

• живуть в асоціальної сім'ї (зневажливе або агресивне) відношення до дитини;

• живуть в малозабезпеченій сім'ї;

• в сім'ї біженців, переселенців (проблеми адаптації та мовні);

• проблеми адаптації при зміні місця проживання, школи, класу;

• самовільного відходу з будинку.

3. Навчально-педагогічні:

• мають стійку неуспішність;

• пропуски занять без поважних причин;

• пропускають окремі предмети без поважних причин.

4. Поведінкові:

• порушення поведінки;

• труднощі у взаєминах з однолітками та батьками;

• підвищена тривожність;

• вживання наркотичних речовин;

• тютюнопаління;

• токсикоманія;

• гіперактивність.

Категорія дітей «групи ризику» є предметом дослідження різноманітних галузей наукового знання, внаслідок чого має міждисциплінарний характер вивчення.

У психології, педагогіці, соціальної педагогіці до даної категорії дітей відносять тих, хто відчуває труднощі у навчанні, психічному розвитку, соціальної адаптації, взаємини з дорослими й однолітками, соціалізації в цілому.


Информация о работе «Організація та методика проведення уроку з теми: "Професійна робота з табличним редактором MS Excel"»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 59387
Количество таблиц: 9
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
103746
5
40

... ійних установок оптантів виявилися менш вираженими, що свідчить про необхідність цілеспрямованої й фокусованої роботи з даною категорією психологічних регуляторів трудового поводження старшокласників. 2 Методи й методики психодіагностики професійного становлення старшокласників   2.1 Тренінги професійного самовизначення для старшокласників У ПТУ №14, крім анкетування активно проводяться ...

Скачать
111999
3
53

... може бути компетентною або некомпетентною в певних питаннях, тобто мати компетентність (компетентності) у певній галузі діяльності. Саме тому, одним із результатів навчання курсу «Застосування ІКТ у навчальному процесі з математики» вбачається формування в майбутніх вчителів відповідних ключових фахових компетентностей. Зазначене вище наштовхнуло на дослідження компетентностей: внаслідок чого ...

Скачать
49636
16
39

... , системи лінійних рівнянь з двома невідомими, розв'язування трансцендентних рівнянь, задач на оптимізацію тощо. Крім того, можна використати приклади задач, які входять до стандартної поставки табличного процесора MS Excel — файл Solvsamp.xls. Після демонстрації можливостей використання електронних таблиць (причому доцільно, щоб ті самі або аналогічні за змістом задачі розв'язувались учнями на ...

Скачать
32506
9
0

... ів для уроків, допомагають вчителю при вирішенні дидактичних, методичних та організаційних завдань. Розділ ІІ. Розробки уроків з трудового навчання для модуля „Людина і природа” із використанням комп’ютера   У зв’язку з варіативністю предмету трудового навчання, що склалася на початку ХХІ століття у початковій ланці освіти, а також створенні декількох програм навчання учнів, як от „Програма з ...

0 комментариев


Наверх