План

 

1. Риси морального портрета

2. Моделювання своєї особистості

3. Удосконалюємо свої властивості

4.Розвиток розумових цінностей. Думка та мова

Література


Ціль роботи: узагальнюючи досвід психологів запропонувати практичні кроки для підлітків, які зацікавленні у самовихованні. Показати основні напрямки самовиховної роботи.

Для одних підлітків раніше, для інших — пізніше постає питання: як будувати своє життя надалі; яким бути?

У багатьох сім'ях начебто з дитинства програмується той або інший життєвий шлях. Спробуйте спитати підлітків, якої професії вони бажають набути, і ви з'ясуєте, що не завжди в сім'ї вчителів підростає ще один педагог, у сім'ї лікарів — медик. Нині перед молоддю, яка, незважаючи на вік і відсутність життєвого досвіду, вже в юні роки є власником частки родинного майна, житлового фонду, землі, належить вчасно і ретельно продумати свої подальші дії: у виборі трудової діяльності, визначенні частки майна, якою слід правильно розпорядитися, щоб не руйнувати, а створювати умови свого життя, праці, навчання.

Створення умов свого життя прямо залежить від ставлення до суспільства, праці, до людей і самого себе, тобто від основ моралі.

Внутрішній світ людини, її душевні властивості складаються у цілий комплекс: риси характеру, вольові якості, ідейні та духовні прагнення, моральні принципи.

Чи станете ви особистістю — залежить лише від вас. Чим раніше зробити рішучий крок до проектування власної долі, тим швидше визначите ким і яким бажаєте стати. Вочевидь, з роками під тиском обставин або зі зміною рівня освіченості багато чого уточнюватиметься, коригуватиметься. Та перший крок до майбутньої власної долі слід зробити якнайраніше.

Спочатку зробимо короткий перелік головних моральних якостей і властивостей, потім виокремимо ті з них, які бажано сформувати у собі молодої людині.


1. Риси морального портрета

 

Сучасна молода людина може сама вирішити, які риси характеру і моралі вона хоче виховати в собі. Основа такого вибору — життєвий досвід (власний і з оточення), літературні твори, кінофільми, відомості з етики, естетики, соціології тощо.

Психологічна наука визначає особистість як «людину, соціальний індивід, що поєднує в собі риси загальнолюдського, суспільно-значущого та індивідуально-неповторного».

Риси, які відображають моральну спрямованість особистості, складають певне коло узагальнених якостей по відношенню до оточення, до суспільства: патріотизм, принциповість, правдивість, працьовитість, дисциплінованість, вимогливість до себе та до інших. Ці риси здебільшого виявляються в праці, навчанні, громадській роботі, у спілкуванні на офіційному рівні.

Інше коло особливостей людини складають емоційно-вольові та інтелектуальні риси, тобто риси внутрішнього світу: мужність, сміливість, рішучість, наполегливість, пристрасність, імпульсивність, вдумливість, розсудливість тощо.

Важко укласти в якусь жорстку схему всі моральні риси людини, адже будь-яка схема відбиватиме лише одну чи кілька сторін складної структури особистості.

Користуючись нижченаведеним, запишіть у своїй щоденник чи блокнот ті риси, які б ви хотіли виробити у себе.

Безпосередність. Бережливість. Благородство. Вимогливість. Вихованість. Відповідальність. Вірність. Воля. Героїзм. Гордість. Доброта. Допитливість. Дружелюбність. Егоїзм. Захопленість. Зрадливість. Ініціативність. Легкодухість. Мрійливість. Мужність. Почуття обов'язку. Патріотизм. Переконаність. Підлість. Повага. Правдивість. Працьовитість. Принциповість. Ревнивість. Розчарованість. Самовідданість. Самолюбство. Скромність. Совісність. Тактовність. Терпимість. Товариськість. Формалістичність. Цілеспрямованість. Честолюбність. Честь. Чесність. Щедрість.

Психологи пропанують методику створення «сценарію» змін у собі, яка відповідає соціальному станові людини, сформованому ринковими відносинами. Зазначимо що така методика стане в пригоді більшості молодих людей, які бажають підготувати себе до розмаїття стосунків у світі, бізнесу підприємництва, допоможе критично поглянути на себе і планомірна скоригувати властивості власного «Я».

-Три ключові стадії зміни в собі

1. Визначте, що саме ви хочете змінити в собі або яким хочете стати.

Спитайте себе: «Як би я хотів змінитися?» Наприклад, хотіли б ви бути більш приязним й динамічним, сердечним і ніжним, діяти більш чітко, бути впевненим, перебуваючи в колективі? Як би ви хотіли змінитися, здібності сил вашого розуму можуть допомогти вам уявити собі риси характеру, яких би ви хотіли позбутися, і навпаки, які б ви хотіли розвинути.

2. Використайте процес створення сценарію в думках, щоб уявити себе в новій ролі.

Ця процедура становить фундамент для ваших змін, оскільки ви створюєте для себе індивідуальність або характер приблизно в такий спосіб, як це міг би зробити режисер. Надалі, знову й знову подумки репетируючи цю роль, ви закріплюєте реальність цього нового образу. І ви дивитиметеся на себе по-іншому, діятимете в реальному світі, що також допоможе вам поводити себе інакше.


Информация о работе «Самовиховання підлітків»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 37002
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
25754
0
0

... характер? 6. Про звички - корисні і шкідливих. 7. Як перебороти свої недоліки? 8. Мої недоліки - мої вороги, мої достоїнства - мої друзі. 9. Які переваги дисциплінованої людини? 10. Що таке самовиховання? 11. Чи можна змінити свій характер? 12. Про силу волі, наполегливості й упертості. 13. Принциповість і байдужість. 14. Про самовиховання працьовитості й боротьбі з лінню. 4. Дібрати ...

Скачать
16792
1
0

... . 2. Завдання самому собі на день, тиждень, місяць. 3. самопереконання. 4. самопримушення. 5. Самовладання. 6. самонаказ. 6-й етап. Оціни результати роботи над собою, постав нові задачі самовиховання. Самоконтроль. 1. Самоаналіз і самооцінка роботи над собою. 2. самозаохочення або самопокарання. 3. Вдосконалення програми самовиховання. Ідеал особи. а) Людина · гуманіст · ...

Скачать
449685
6
1

... сьогоднішній день успішна реалізація завдань психотерапевтичної роботи в ОВС силами служби психологічного забезпечення оперативно-службової діяльності є проблематичною. Слід підкреслити, що соціальна робота в органах внутрішніх справ, яка реалізується в діяльності служби психологічного забезпечення, базується на чітко визначеному правовому підґрунті. Служба психологічного забезпечення у своїй ...

Скачать
159632
0
0

... усіх типів. Традиційно вона включає 4 великих розділи: - загальні основи педагогіки; - дидактику {теорію навчання); - теорію виховання; - школознавство (теорію управління навчально-виховним процесом). Загальна педагогіка розгалужується на. вікову, професійну з спеціальну. Вікова педагогіка (дошкільна, шкільна, педагогіка дорослих, геронтогогіка) вивчає особливості виховання людини на різних ...

0 комментариев


Наверх