2. Моделювання своєї особистості

 

Ознайомившись з різними типами характеру можна приступати до «моделювання» ескізу свого: соціального портрета, передбачення майбутньої чи бажаної соціальної ролі. Наше суспільство переживає складний, але дуже цікавий період перерозподілу соціальних цінностей, ролей, значень. З'являються нові соціальні групи, нові соціальні та економічні стосунки, нові форми громадських організацій, адміністративних утворень тощо. Яку нішу у цьому розмаїтті хотіли б зайняти ви? Яку соціальну роль ви збираєтесь виконувати?

Якщо два десятка років тому молода людина мала досить обмежений вибір (робітник, селянин, вчений, керівник, ледар), то нині цей перелік доповнений багатьма новими ролями (бізнесмен, банкір, і підприємець, шоумен, депутат, безробітний, меценат, акціонер, фермер, орендар тощо). У нинішніх умовах ролі нерідко переплітаються, доповнюють одна одну: вчений створює мале підприємство, селянин стає фермером, бізнесмен присвячує себе підготовці різних шоу та конкурсів, безробітний виставляє свою кандидатуру на вибори.

Звичайно, кожна роль вимагає певної моральної основи та освітньої підготовки, а головне — неабиякого прагнення. Скільки людей наслідують обломових і манілових: мріють, планують, комусь заздрять, але ж не роблять жодного кроку для досягнення мети, мрії.

Спробуємо ж передбачити, яким чином досягти наміченої ролі: вступити на навчання до середнього чи вищого навчального закладу;

закінчити курси;

навчитися у батьків та родичів;

поїхати в інші країни;

скористатися наявною власністю і стати підприємцем;

вкласти наявну власність в акції;

вступити до громадської організації чи партії;

піти на роботу на підприємство;

створити своє підприємство;

одружитися;

жити за настановами батьків;

жити за настановами друзів;

жити без плану, як поведеться.

Так формується життєва програма.

Англійський психолог Чессер в одній із своїх праць писав: «Життєва програма має включати до себе набагато більше, ніж тільки забезпечення прожиття і задоволення честолюбства. Це занадто вузько, щоб охопити мету, якій має бути присвячене наше порівняно коротке існування на світі. І хоч не можна змінити середовище, в якому живемо, ми можемо змінити своє ставлення до нього і не дати йому нас перемогти. Планувати своє життя — означає просто вирішити, якою людиною ми хочемо стати, не те, що можливе для когось іншого, а що можливе для нас».

Життєва програма вимагатиме від вас постійної творчості, адже виникатимуть ближні і дальні цілі, конкретні завдання для їх досягнення, буде необхідно у чомусь себе обмежувати, до чогось себе приневолювати. Були часи, коли зневажливим словом «речизм» ("вещизм") позначали прагнення людини забезпечити собі певні матеріальні блага (машину, квартиру, дачу), нині ж настають часи, коли кожен з вас уже власник і за певних умов може (і повинен!) цю власність нарощувати, удосконалювати, розширяти, поліпшувати. Тому-то слід планувати і матеріальний стан.

3. Удосконалюємо свої властивості

 

Щоб уявити підлітку свій моральний образ у майбутньому, доцільно роздивитися навколо себе і відстороненим поглядом оцінити своїх однолітків, враховуючи свої власні принципи і принципові оцінки однолітків і дорослих з найближчого оточення. В акторських студіях існує така навчальна робота, як уявлення себе на місці іншої за характером, за віком людини. Спробуйте і ви уявити себе різним, себе на місці сусіди, на місці вчителя, на місці батька тощо.

Що означає удосконалювати свої властивості? Людина така багатогранна і багатозначна, що дуже важко визначити: а що ж вимагає зміни, удосконалення? Чеський психолог Іржі Томан написав цілу книгу «Як удосконалювати самого себе». У ній подано детальну «інструкцію» щодо послідовності кроків, які треба зробити, приступаючи до коригування свого «Я». Наводимо її у повному обсягу:

«Складіть список своїх позитивних і негативних якостей.

Прочитавши цю книгу та інші, що вас зацікавили, визначте цілі, яких би ви хотіли досягти в окремих сферах життя.

Різноманітність інтересів дає можливість поставити більш цілей.

Досягнення намічених цілей дасть вам змогу відчути повнокровність життя.

Окремі цілі розділіть на підпорядковані їм часткові завданні їх виконання принесе Вам задоволення і впевненість у тому, що є впораєтеся і з наступними етапами.

Перш ніж узятися за виконання будь-якого завдання, добре продумайте послідовність своїх дій.

Баланс позитивного й негативного та перелік ваших цілей дадуть можливість вам поглянути на своє життя в цілому.

Кожна мета мобілізує вашу енергію.

Учіться краще на своїх успіхах, ніж на невдачах.

При складанні й виконанні свого плану думайте про його мотивацію та очікувані наслідки.

Добрі навики і звички полегшують наше життя, нашу діяльність. Тому опановуйте поступово добрі, корисні звички в усіх сферах вашого життя».

З усього розмаїття власних властивостей, рис, звичок намагайтеся виділити найголовніше — те, що визначатиме у подальшому житті структуру вашої особистості.

Виділимо п'ять найголовніших напрямів в роботі над собою, які можна рекомендувати підліткам та учням старших класів для самовдосконалювання. Розвивай розумові здібності Піклуйся про здоров'я і фізичні можливості. Коригуй свою зовнішність. Управляй своїми емоціями. Знайди заняття до душі.

За І. Томаном, почнемо з самооцінки.

Як оцінити себе, за якими критеріями? В. Леві у своїй книзі «Ми-стецтво володіти собою» дає п'ять типових самооцінок. Хоч строгої об'єктивності немає, спробуймо віднести себе до якогось із розрядів — поставимо собі оцінки.

1. «Безпросвітність». Мій стан постійно тяжкий, постійної тяжко, тоскно, катастрофічно; я абсолютно не такий (не така), яким належить бути здоровій повноцінній людині; зовсім не управляю собою — мій стан управляє мною...

2. «Рідкі проблиски». Здебільшого почуваю і веду себе не так, як хотілось би; лише зрідка моменти, коли почуваю себе господарем самого себе і відчуваю гармонію між собою і світом. Ці миттєвості хотілось би зробити безперервними.

3. «З перемінним успіхом». Не можу сказати, що собою задоволений, але й не хочу хникати. Всяк буває... Періоди спаду, відсутність настрою, тонусу, самоконтролю виникають іноді самі собою, а частіше під впливом зрозумілих або ж не дуже зрозумілих. Але взагалі, коли захочу, майже завжди можу взятися за себе.

4 «В порядку». В основному не можу на себе поскаржитися. Лише в окремих випадках — при сильній втомі, перевантаженнях — відчуваю що тримати контроль над собою стає важче. Вживаю заходів Виявляється, я відійшов від себе недалеко, слід трошки перепочити.

5. «Повний блиск». Управляю собою постійно і безперервно. Не буває миттєвостей, щоб я в чому-небудь себе не послухався. Розпоряджаюсь собою незалежно від умов. На свій розсуд, за своїми програмами задаю собі потрібний стан, без будь-яких зусиль його досягаю. Стопроцентне працездатний, з насолодою відпочиваю і розважаюсь. Мені завжди все вдається. Для мене немає неможливого!

Самооцінки можуть, звичайно, охоплювати і довгі, і недовгі проміжки: наприклад, день — на «одиницю», п'ять хвилин — на «п'ятірку». А яка сума, що переважає?

Тим, хто поставить собі сумарну одиницю, очевидно, необхідна допомога лікаря, психолога... Для «рідких проблисків» також бажані хоча б рідкі зустрічі з психотерапевтом, якому довіряєш, чи просто з хорошим другом... Як двієчники, так і трієчники, безпосередньо потребують психотехніки і просто везіння, якщо знайдеться для цього досвідчений консультант. Тим, хто «в порядку», теж не завадить «підвищити кваліфікацію», але можна й так протриматись. Ну, а «повному блиску», щасливцям, круглим відмінникам? Як не дивно, але вони теж потребують деякої поради. На всяк випадок не завадить заглянути до популярної медичної енциклопедії. З'ясувати, що таке гіпоманіакальний стан, що таке ейфорична некритичність... Лиш на всяк випадок.

Спочатку з'ясуємо, що з нами відбувається залежно від нашої волі, а що — незалежно.

Позасвідомо працюють печінка, селезінка, кістковий мозок, білі кров'яні тільця та інше внутрішнє господарство організму, в тому числі й більшість клітин мозку.

Несвідомо перевертаємось у сні, скрикуємо від болю, хапаємося за поранене місце, наслідуємо, намагаємося не бути одинокими і продовжити рід, одержати свою міру насолоди і страждань.

Підсвідомо тривожимося за майбутнє, коли для цього начебто ще немає підстав, відчуваємо заборонені потяги, намагаємося показати себе в кращому світлі, навіть коли це зовсім непотрібно, водночас будуємо і реальні, і нереальні плани, заздримо, іноді розв'язуємо задачі і пишемо твори.

Свідомо ходимо до школи, вчимося, говоримо компліменти, при холодній погоді тепло одягаємося, приймаємо ліки, спілкуємося тощо.

Виходячи з цих визначень, почнемо роботу над собою з корекції свідомого у нашій поведінці. Для цього попрацюємо над розумовими здібностями.


Информация о работе «Самовиховання підлітків»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 37002
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
25754
0
0

... характер? 6. Про звички - корисні і шкідливих. 7. Як перебороти свої недоліки? 8. Мої недоліки - мої вороги, мої достоїнства - мої друзі. 9. Які переваги дисциплінованої людини? 10. Що таке самовиховання? 11. Чи можна змінити свій характер? 12. Про силу волі, наполегливості й упертості. 13. Принциповість і байдужість. 14. Про самовиховання працьовитості й боротьбі з лінню. 4. Дібрати ...

Скачать
16792
1
0

... . 2. Завдання самому собі на день, тиждень, місяць. 3. самопереконання. 4. самопримушення. 5. Самовладання. 6. самонаказ. 6-й етап. Оціни результати роботи над собою, постав нові задачі самовиховання. Самоконтроль. 1. Самоаналіз і самооцінка роботи над собою. 2. самозаохочення або самопокарання. 3. Вдосконалення програми самовиховання. Ідеал особи. а) Людина · гуманіст · ...

Скачать
449685
6
1

... сьогоднішній день успішна реалізація завдань психотерапевтичної роботи в ОВС силами служби психологічного забезпечення оперативно-службової діяльності є проблематичною. Слід підкреслити, що соціальна робота в органах внутрішніх справ, яка реалізується в діяльності служби психологічного забезпечення, базується на чітко визначеному правовому підґрунті. Служба психологічного забезпечення у своїй ...

Скачать
159632
0
0

... усіх типів. Традиційно вона включає 4 великих розділи: - загальні основи педагогіки; - дидактику {теорію навчання); - теорію виховання; - школознавство (теорію управління навчально-виховним процесом). Загальна педагогіка розгалужується на. вікову, професійну з спеціальну. Вікова педагогіка (дошкільна, шкільна, педагогіка дорослих, геронтогогіка) вивчає особливості виховання людини на різних ...

0 комментариев


Наверх