2.3 Результативність експериментальної методики

З метою перевірки ефективності розробленої нами експериментальної технології роботи з підручником нами були розроблені завдання для контрольного зрізу (див. додаток Б).

Результати виконання усіх завдань оцінювались за такими показниками: повна правильна відповідь — високий рівень, частково правильна — середній, частково неправильна або завдання невиконане — низький.

 Серед умінь працювати з текстом ми перевіряли ті, які, на наш погляд, є необхідними і достатніми для раціональної роботи з підручником:

·          виділяти головну думку;

·          складати план;

·          переказувати;

·          ставити запитання до тексту.

Окрім цього досліджувалися уміння працювати з текстом вправи та з правилом, тобто аналізувалася робота з мікротекстами.

У групі умінь працювати з позатекстовими компонентами перевірялись уміння працювати з такими складовими підручника:

·          інструкцією;

·          вправою;

·          таблицею;

·          ілюстрацією.

Для перевірки уміння користуватися апаратом орієнтування ми запропонували пояснити значення умовних позначок, які використовуються у підручниках з мови, читання, а також намагалися з'ясувати, як діти знаходять у книжці необхідну інформацію.

Рівень сформованості інтегрованого уміння працювати з підручником визначався середнім показником рівнів оволодіння уміннями працювати з текстом, позатекстовими компонентами та користуватися апаратом орієнтування. Отримані результати відображені у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

 Рівні сформованості уміння молодших школярів працювати з підручником.

№ п/п

Уміння, що

перевіряються

Класи Рівні
Високий Середній Низький
1 Уміння працювати з текстом ЕК 23% 59% 18%
КК 15% 51% 34%
2 Уміння працювати з позатекстовими компонентами ЕК 25% 53% 21%
КК 15% 45% 40%
3 Уміння працювати з апаратом орієнтування ЕК 21% 49% 30%
КК 15% 49% 36%

 Уміння працювати з

підручником

ЕК 20.7% 54% 25,3%
КК 15% 48,3% 36,7%

Як видно з таблиці 2.1., умінням працювати з підручником на високому рівні володіє 20,7% учнів експериментального класу і лише 15% учнів контрольного класу. Найбільше учнів досягли середнього рівня сформованості аналізованого уміння (експериментальний клас — 54%, контрольний клас — 48,3%). На низькому рівні оволоділи інтегрованим умінням працювати з підручником 25,3% учнів експериментального та 36,7% — контрольного класу. Загалом уміння працювати з підручником краще сформоване в учнів експериментального класу, що дає право говорити про результативність експериментальної технології роботи з навчальною книгою.

Таблиця 2.2.

Порівняльна характеристика вміння школярів працювати з підручником до і після експерименту.

Уміння

працювати з підручником

До експерименту Після закінчення експерименту
ВР СР НР ВР СР НР
ЕК 15% 50% 35% 20,7% 54% 25,3%
КК 14% 49% 37% 15% 48,3% 36,7%

З таблиці 2.2 видно, що рівень сформованості вміння працювати з підручником в учнів експериментального та контрольного класів до початку експерименту був майже однаковий. Після завершення експерименту рівень сформованості вміння працювати з підручником в обох класах зріс. Однак результати таблиці свідчать, що в експериментальному класі результативність навчання вища порівняно з контрольним. Нами також відмічено, що проведений експеримент позитивно вплинув на загальний розвиток учнів.

Таким чином, результати проведеного експерименту засвідчили ефективність запропонованої методики.


Висновки

Згідно психолого-педагогічних досліджень підручник - це вид навчальної літератури, який репрезентує знання і вид діяльності з конкретного навчального предмета відповідно до державних стандартів освіти та вимог навчальної програми з урахуванням особливостей цього предмета (його домінуючої функції), типу школи, вікових особливостей учнів і будується на засадах домінуючої функції навчання.

Сучасний підручник через зміст, структуру й оформлення визначає конкретний обсяг знань, умінь, норм і цінностей, які обов'язково повинні бути здобуті учнем на певному етапі його розвитку. Тому підручник - істотна одиниця навчання. У зв'язку з цим навчальна книга досягає таких цілей: подає систему знань певної науки чи наукової галузі; формує продуктивні способи свідомого оперування знаннями в типових і нових ситуаціях; навчає учня продуктивно мислити і розуміти, зважено діяти у складних ситуаціях та розвивати власні творчі здібності; включає учня і вчителя у систему загальнолюдських цінностей.

У методиці опрацювання матеріалу підручника виділяються дві сторони - організація засвоєння навчального матеріалу підручника та формування уміння працювати з книжкою. Комплексне уміння працювати з підручником включає в себе уміння працювати з текстом, з позатекстовими компонентами, користуватись апаратом орієнтування та уміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати, контролювати роботу тощо. Сформованість даного уміння забезпечує здатність школяра користуватися кожним із виділених компонентів підручника, а також навчальною книжкою загалом.

Аналіз педагогічного досвіду свідчить про те, що учителі початкових класів приділяють мало уваги роботі з навчальною книгою, слабо володіють методами і прийомами, які необхідні для формування у молодших школярів уміння працювати з підручником, використовують обмаль завдань по роботі з навчальною книгою.

Переважна більшість опитаних класоводів усвідомлює важливість проблеми організації роботи з підручником, однак відчуває певні труднощі у її реалізації через незнання складових уміння, невміння належним чином

організувати роботу з навчальною книгою: малою кількістю у підручниках матеріалу, який би спонукав учнів до оволодіння умінням з ним працювати. Звідси й аналіз констатуючого експерименту свідчить про невисокий рівень сформованості досліджуваного уміння в учнів початкових класів.

Обґрунтовано, що дидактичними основами організації роботи з навчальною книгою на уроках у початкових класах є:

—   робота з кожним із основних структурних компонентів підручника;

—   використання навчальної книги на різних етапах уроку;

—   самостійна робота учнів з підручником та робота під керівництвом учителя.

З метою з'ясування впливу експериментальної методики на якість знань та рівень сформованості в молодших школярів уміння працювати з підручником нами запропоновано відповідні завдання і проведено бесіди. Результати виконання усіх завдань оцінювались за такими показниками: повна правильна відповідь — високий рівень, частково правильна — середній, частково неправильна або завдання невиконане— низький. Аналіз результатів формуючого експерименту свідчить про вищий рівень сформованості уміння працювати з підручником в учнів експериментального класу. Так наприклад в експериментальному класі високий рівень сформованості вміння працювати з підручником одержали на 5,3% більше дітей ніж у контрольному, а середній рівень – на 5,7% більше учнів.

Таким чином, проведене дослідження підтвердило правильність сформульованої гіпотези та результативність експериментальної методики формування в учнів початкових класів уміння працювати з підручником.

Подальших досліджень потребує проблема підготовки вчителя початкових класів до організації роботи з навчальною книгою.


Список використаної літератури

 

1.       Аверьянова Л. Учебники-рекордсмены, учебники-долгожители // Народное образование. – 2000. - № 10. - С. 306-310.

2.       Бейлинсон В.Г., Зуев Д.Д. О функциональном подходе к оценке школьных учебников // Проблемы школьного учебника. - М.: Просвещение, 1977.- Вып. 5.- С. 42-54.

3.       Беспалько В.П. Теория учебника: Дидактический аспект. - М.: Педагогика, 1988. - 160 с.

4.       Беспалько В.П. Отбор и организация содержания учебника // Народное образование. – 2006. - №7. – С. 116-122.

5.       Богданович М. В., Скрипченко І. Ф. Трирічний експеримент завершено // Початкова школа. - 1970. - № 11. - С. 4-11.

6.       Буринська II. М. Особистісно зорієнтоване навчання як провідна дидактична функція сучасного підручника // Проблеми сучасного.підручника: Зб. наук. праць / Редкол. - К.: Педагогічна думка, 2003. -Вип. 4. - С. 7-10.

7.       Вашуленко М. Як працювати з посібником „Післябукварик” // Початкова школа. – 2005. - №2. – С. 8-12.

8.       Волошина Н. Підручникотворення на порозі третього тисячоліття // Українська література в загальноосвітній школі. – 2006. - №3. – С. 2-4.

9.       Гах Л. Розвивальна спрямованість сучасних підручників для початкової школи // Магістр. – 2005. – Вип. 1. – С. 80-82.

10.     Гільбух Ю. 3. Психологічні проблеми оптимізації підручника для початкової школи // Початкова школа. - 1976. - № 6. – С. 50-57.

11.     Гончаренка С. Український педагогічний словник. - К.: Либідь, 1997. - 376 с.

12.     Головко Н. Прийоми роботи з підручником // Підручник ХХІ століття. – К. – 2003. - №1-4. – С.80-83.

13.     Горпинюк В. П. Ілюстративний матеріал підручника як складова його структури // Педагогіка і психологія. - 1995. - №1. - С. 54-62.

14.     Граник Г.Г., Бондаренко С.М. О типах учебных текстов // Проблемы школьного учебника. - М.: Просвещение, 1975. - Вып. 3. -С. 73-85.

15.     Граник Г.Г., Концевая Л.А., Бондаренко С.М. О реализации закономерностей понимания в учебном тексте // Проблемы школьного учебника. - М.: Просвещение, 1991. - Вып. 20. - С. 45-61.

16.     Гречихин А.А. О путях и возможностях типологического моделирования школьного учебника // Проблемы школьного учебника. - М.: Просвещение, 1985. - Вып. 15. - С. 12-32.

17.       Ґудзик І.П. Мова шкільного підручника // Проблеми сучасного підручника: Зб. наук. праць / Редкол. - К.: «Комп'ютер у школі та сім'ї», 1999. - С. 34-36.

18.     Ґудзик І.П. Побудова тексту підручника як фактор його читабельності // Проблеми сучасного підручника: Зб. наук. праць / Редкол. - К.: Педагогічна думка. 2000. - Вип. 2. - С. 123-127.

19.     Державний стандарт початкової загальної освіти // Початкова школа. - 2001. - №1. - С. 28-54.

20.     Дидактика современной школы / Под ред. В. А. Онищука. - К.: Рад. школа, 1987. - 351 с.

21.     Дмитриев А. Е. К вопросу совершенствования методов обучения младших школьников // Советская педагогика. - 1977. - № 9. - С. 53-59.

22.     Доблаев Л. И. Смысловая структура учебного текста и проблемы его понимания. – М.: Педагогика, 1982. - 276 с.

23.     Журавлев М. К. Учебник вчера, сегодня, завтра II Советская педагогика. -1990. - №7. - С. 44-49.

24.     Заїка А., Бабенко О. Організація навчально-виховного процесу в початкових класах // Початкова школа. - 1999. - № 8. - С. 25-33.

25.     3анков Л. В. Некоторьіе вопросы теории учебника для начальных классов // Проблемы школьного учебника. - М.: Просвещение, 1978. -Вып. 6. - С. 34-45.

26.     3орина Л. Я. Отбор научного материала в учебник II Педагогика. - 1988. - №9. - С. 64-68.

27.     Зорина Л. Я. Проблема перехода от программы к учебнику // Теоретические проблемы современного школьною учебника: Сб. науч. тр. – М.: Изд-во АПН СССР, 1989. - С. 44-62.

28.     3орина Л. Я. Учебник для классов с углубленным изучением предметов // Советская педагогика. - 1990. - № 8. - С. 48-51.

29.     3уев Д. Д. Учебная книга — источник становления личности школьника // Педагогика. - 1995. - № 1. - С. 3-10.

30.     Зуев Д. Д. Школьный учебник. - М.: Педагогика. 1983. - 240 с. 31.Ильина Т.А. Особенности программированного учебника // Проблемы школьного учебника. - М.: Просвещение, 1974. - Вып. 1. -С. 125-148.

31.     Истомина П. Дукарт Л. К вопросу о развивающем учебнике математики для начальных классов // Начальная школа. - 2000. - № 2. - С. 86-90.

32.     Кабанова-Меллер Е. И. Учебник и организация познавательной деятельности учащихся // Советская педагогика. - 1968. -№3. - С. 45-50.

33.     Казанский И. Г., Назарова Т. С. Дидактика (начальные классы). – М.: Просвещение, 1978. - 224 с.

34.     Каким бить учебнику: Дидактические принципы построения / Под ред. И. Я. Лернера, П. М. Шахмаева. - М.: Изд-во РАО, 1992. - Ч. І. – 169 с.

35.     Коваленко С. С. Створити якісні підручники — завдання державної ваги // Радянська школа. -1964. - № 6. - С. 70-73.

36.     Кодлюк Я. П. Дидактика шкільного підручника // Рідна школа. - 2003. - №1.- С. 12-14.

37.     Кодлюк Я. П. Ілюстративний матеріал як структурний компонент шкільного підручника: дидактичний аспект // Рідна школа. - 2003. - № 12. - С 26-29.

38.     Кодлюк Я. П. Функціональне забезпечення підручника для початкової школи // Проблеми сучасної педагогічної освіти (Серія: Педагогіка і психологія). - К.: Педагогічна преса, 2001. - Вип. 3. - С. 160-164.

39.     Кодлюк Я. П. Шкільний підручник в умовах розвивального навчання // Проблеми сучасного підручника: Зб. наук. праць / Редкол. - К.: Педагогічна думка, 2003. - Вип. 3. - С. 5-9.

40.     Кодлюк Я.П. Підручник для початкової школи: теорія і практика. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2004. — 288 с.

41.     Кодлюк Я.П. Розвивальна функція підручника для початкової школи // Початкова школа. - 2002. -№4.- С. 67-71.

42.     Кодлюк Я.П. Розвиток підручникотворення в початковій освіті України в 60-80-х роках XX століття // Шлях освіти. - 2003. - № 1. – С. 50-54.

43.     Кодлюк Я. Теорія шкільного підручника як психолого-педагогічна проблема // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету (Серія: Педагогіка). - 2000. - №8. - С. 3-7.

44.     Кодлюк Я.П. Підручник для початкової школи: психолого-педагогічні основи побудови // Початкова школа. - 2003. - № 10. – С 39-43.

45.     Коменский Я.А. Избр. соч. // Коменский Я.А., Локк Дж., Руссо Ж.-Ж., Песталоцци. И.Г. Педагогическое наследие. - М.: Педагогика, 1987. – С. 18-156.

46.     Костюк Г.С. Навчально-виховний процес і психічний розвиток особистості. - К.: Радянська школа, 1989. - 608 с.

47.     Кремень В. Особистісно-розвивальне навчання як науковий пріоритет // Рідна школа. - 1998. - №11. - С. 53-57.

48.     Кузьменко Н. Підручник з читання: від реалій до ідеалу // Початкова школа. - 1999. - №1. - С. 57-58.

49.     Кузьменко Н. Українознавство як основа інтегрування змісту сучасних підручників з читання // Початкова школа. - 1998. - №10. – С. 45-48.

50.     Лазаревський В. Я. Підручники для початкових класів // Початкова школа. - 1983. - №10. - С. 77-78.

51.     Матюшин В. В., Пасечник В. В. В лаборатории школьного учебника // Советская педагогика. - 1987. - №8, - С. 77-80.

52.     Монахов В. М., Кабарбин О. Ф. Параллельные школьные учебники: за и против // Советская педагогика. - 1985. — № 7. - С. 37-39.

53.     Монахов В. Л., Кабардин О. Ф. Этапы подготовки и проверки нового учебника // Советская педагогика. - 1983. -№ 5. - С. 72-75.

54.     Навчання і виховання учнів 1 класу: Методичний посібник для вчителів / Упор. О. Я. Савченко. - К.: Початкова школа, 2002. – 464с.

55.     Науменко В. Про новий навчально-методичний комплекс з читання для 2 класу // Початкова школа. - 2003. - № 6. - С. 23-28.

56.     0нищук В. А. Психолого-дидактические требования к заданиям и упражнениям в учебнике // Проблемы школьного учебника. - М.: Просвещенце, 1975. - Вып. З. - С. 130-137.

57.     Положення про Всеукраїнський конкурс навчальних програм та підручників відповідно до Державного стандарту початкової загальної освіти // Початкова школа. - 2001. -№1. - С. 5-7.

58.     Помагаєва В.І. Основні психолого-методичні вимоги до букваря // Початкова школа. - 1973. - №1. - С. 81-82.

59.     Попова Н. М. Основные методики гигиенической оценки школьных учебников II Проблемы школьного учебника. - М.: Просвещение, 1977. - Вьш. 5. - С. 132-142.

60.     Про корективи до змісту підручників та навчальних посібників, діючих у 1992/93 навч. році // Інформаційний збірник Міністерства освіти України. -1992. - №22. - С. 2-7.

61.     Психолого-педагогические проблемы развития школьника как субьекта учення / Под ред. Е.Д. Божович. - М.: Московский психолого-социальный институт; Воронеж: МОДЭК, 2000. - 192 с.

62.     Психолого-педагогические проблеми создания и использования учебника (Круглый стол) // Вопросы психол. - 1983. - № 4. - С. 77-95.

63.     Психолого-педагогические проблеми создания и использования учебника (Круглий стол) // Вопросы психологии - 1983. -№ 5. - С. 66-86.

64.     Психолого-педагогические проблемы создания и использования учебника (Круглий стол) /Вопросы психологии - 1983. -№ 6. – С. 57-80.

65.     Рябова О Апробація навчальної літератури як один із шляхів вирішення проблеми якісної підготовки підручників сучасної школи // Початкова школа. - 2002. - № 9. - С 4-5.

66.     Савченко О. Методичні настанови щодо роботи за новим підручником «Читанка», 2 клас (Частина перша) // Початкова школа. - 2002. - № 9. -С. 6-11.

67.     Савченко О. Методичні настанови щодо роботи за новим підручником «Читанка». З клас (Частина перша) // Початкова школа. - 2003. — № 8. - С. 23 - 30.

68.     Савченко О.Я, Без якісного підручника якісна шкільна освіта неможлива // Проблеми сучасного підручника: Зб. наук. праць / Редкол. - К.: «Комп'ютер у школі та сім'ї», 1999. - С. 3-6,

69.     Савченко О. Я. Дидактика початкової школи. - К.: Абрис. 1997. – 416 с.

70.     Савченко О. Я. Якість і варіативність шкільних підручників як умова запровадження державних стандартів початкової освіти // Початкова школа. - 2001. - №8. - С 10-12.

71.     Савченко О. Я., Кодлюк Я.II. Організація роботи учнів з підручником // Навчання і виховання учнів 2 класу: Методичний посібник для вчителів / Упор. О. Я, Савченко. - К.: Початкова школа, 2003. - С. 109-124.

72.     Скрипченко Н. Ф. Робота за новим підручником для першокласників // Початкова школа. - 1980. - № 9. - С. 33-39.

73.     Скрипченко Н.Ф., Вашуленко М.С. Вимоги до букваря // Початкова школа. - 1973. - № 5. - С. 73-79.

74.     Смолянець В. В. Нові підручники для 1-4 класів II Початкова школа. -1990. -№ 5.-С. 73-76.

75.     Совайленко В. О некоторых критериях оценки школьных учебников // Советская педагогика. - 1987, - № 5. - С. 142-144.

76.     Сухомлинський В.О. Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості // Вибрані твори: У 5-ти т. - К.: Рад. школа, 1976.-Т. 1. - С. 53-206.

77.     Тупальский Н. Учебник как обьект педагогических исследований // Советская педагогика. - 1982. -№ 5. – 140с.

78.     Ушинский Н.Д. Собр. соч.: В 6-ти т. - М.-Л.: Наука, 1956. - Т. 3. - 454 с.

79.     Фурман А.В. та ін. Орієнтири концепції навчальної книжки і

80.     підручника // Рідна школа. - 1993. - № 1. - С. 17-20.

81.     Фурман Л. Розвивальний підручник: підходи до розуміння і створення II

82.     Рідна школа. - 1995. - № 6. - С. 45-49.

83.     Черкаський В.М. Науково-практична конференція з проблем підручників // Початкова школа. - 1975. -№ 12,- С. 89-91.

84.     Янченко О. Формування в молодших школярів уміння працювати з позатекстовими компонентами підручника // Початкова школа. – 2005. - №7. – С. 10-14.


Додаток А

 

Анкета для вчителя початкових класів.

Школа_____________ Педстаж ______________

Клас_______________

1.         Як часто організовуєте роботу з підручником:

·     кілька разів на урок;

·     на кожному уроці;

·     іноді.

2.         З якими структурними компонентами підручника працюєте найбільше:

·     з текстом;

·     з ілюстраціями;

·     із завданнями і вправами;

·     з правилами;

3.         На якому етапі уроку найчастіше використовуєте підручник:

·     підготовки до вивчення нового матеріалу;

·     ознайомлення з новим матеріалом;

·     закріплення вивченого.

4.         Як ознайомлюєте учнів із структурною побудовою підручника?

5.         Чим керуєтесь, коли відбираєте завдання для самостійного вивчення учнями на уроці?

6.         Вкажіть, які види роботи над текстом використовуєте на уроці?

7.         Як заохочуєте дітей до роботи з навчальною книгою?

8.         Які труднощі відчуваєте, організовуючи роботу з підручником на уроках у початковій школі?

9.         У чому, на Ваш погляд, полягає позитивний вплив правильно організованої роботи з підручником на особистість школяра?

·     формується інтерес до книги;

·     удосконалюється навичка читання;

·     розвивається вміння працювати з підручником;

·     відбувається засвоєння нових знань;

·     виховується потреба розумової праці.


Додаток Б

 

Матеріали для діагностики рівня сформованості уміння працювати з підручником


Информация о работе «Технологія використання підручників на уроках у початковій школі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 185137
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
173833
3
2

... стимулювати учнів до нових зусиль у роботі, до самостійного переборення труднощів – це істотна ознака майстерності вчителя. Розділ 2. Технологія організації самостійної роботи учнів на уроках у початковій школі 2.1 Дидактичні умови організації самостійної роботи молодших школярів Визначаючи дидактико-методичні підходи до організації самостійної роботи учнів, ми враховували творчі надбання ...

Скачать
193972
18
1

... школярів) стали показники сформованості пізнавальних інтересів учнів, на основі яких ми виділили 4 рівні (за Г.Щукіною). Результати експериментальної роботи підтверджують, що ефективність використання у початковій школі бесіди як методу навчання підвищиться за таких дидактичних умов: оптимальне використання бесіди у структурі уроку; доцільне формулювання запитань у змісті бесіди; поступове ...

Скачать
117090
3
8

... мовленню. В окремих текстах подається інформація про особливості життєдіяльності людей, мова яких вивчається. Така інформація викликає інтерес в учнів, певним чином вмотивовує їхню навчальну діяльність. 13. Кожний урок іноземної мови в початковій школі має бути об’єднаний спільною темою, а діяльність учнів на ньому повинна бути різноманітною. Враховуючи вікові особливості учнів, їхню швидку ...

Скачать
167408
65
3

... ічні можливості й особливості, правильно спрямувати здібності. Таким чином, проведене експериментальне дослідження дає підстави стверджувати, що використання різних форм організації навчання природознавства в початковій школі (усіх типів уроків, усіх видів позаурочної та позакласної роботи) є ефективним засобом формування природничих знань учнів молодшого шкільного віку. Така робота активізує ...

0 комментариев


Наверх